Tartışma:Fince

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Kibele tarafından 4 yıl önce Türkçeyle ortak yanları başlığına
Vikiproje Rusya (B-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Rusya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Rusya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Finlandiya (B-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Finlandiya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Finlandiya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Norveç (B-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Norveç maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Norveç kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Fin, Macar ve Türk akrabalığı tartışmasının temel sebebi dillerdeki benzerliklerden çok Atilla dönemi Hun Devletine dayanmaktadır. --Ispartaileti 03:02, 26 Ağustos 2008 (UTC)

Kiril Alfabesi[kaynağı değiştir]

  • Fince'nin kiril alfabesi ile de yazıldığı nereden çıktı? İlk kez duyuyorum.-- FinlandiyalıM 06:56, 13 Şubat 2010 (UTC)
  • Neyse çıkarttım.-- FinlandiyalıM 16:49, 13 Mart 2010 (UTC)

Bilgi kirliliği kaynaksızlık[kaynağı değiştir]

Öncelikle belirtmek isterim ki tabloda verilen "olla" kelimesi koşaçtır. yardımcı fiildir. "o" anlamına gelmemektedir. çok büyük saçmalık. "hän" "o" anlamına gelir.

Ayrıca: "Öte yandan, Finlandiya'daki Turku şehrinin Türkiye ile bir bağlantısı yoktur ancak, eski Türk kavimleriyle ya da Tatarlarla ilişkisi olabilir." Bunun kaynağı nerde? nerden çıkmış yahu tatarlarla ilgisinin olabileceğini kim demiş? ansiklopedi dili değil diye acayip maddeleri siliyorsunuz böyle saçmalıklar aylarca sayfada duruyor.

Hoşça kal ayrı yazılır.[kaynağı değiştir]

Hoşça kal, TDK'nın sözlüklerinde ayrı yazılır. Bunu düzeltiyorum ama geri alıyorsunuz. Doğru olanı "hoşça kal"dır.

Yönlendirme yanlışlığı[kaynağı değiştir]

Finlandiya'nın Fince adı Suomi'dir.[1] Ancak Türkçe vikipedide Suomi aratınca "Fince" maddesine yönlendiriliyorum.[2] "Fince" sözcüğünün Fince'deki karşılığı "Suomea"dır. "Fin Dili" gibi uzunca söylemek isterseniz "Suomen kieli" dersiniz.[3] Suomi maddesinden yönlendirilmemiz gereken Türkçe sayfa "Finlandiya" olmalıdır. Wikipedianın Fince anasayfasında Suomi sözcüğü aratılarak bu durum görülebilir. Vikipedideki bu karışıklık sanırım google translate üzerindeki yanlış çeviriden kaynaklanıyor çünkü orada da suomi'nin çevirisi "fince" olarak yazılmış. Zira Suomi sözcüğü Fince'nin (dejenerasyon sürecinde oluşan) modern formatında çok nadir olarak eğer cümle içinde ilk harfi küçük yazılmışsa "Fince" olarak anlaşılıyor.— Bu imzasız görüş Deeptionary (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Sayın @Deeptionary; ikaz için teşekkürler, düzeltme yapıldı. Kolay gelsin... chanseyMesajYaz 19.53, 26 Ağustos 2018 (UTC)Yanıtla

Türkçeyle ortak yanları[kaynağı değiştir]

@Kibele, bakar mısın ilgili başlığa?--NanahuatlEfendim? 00.14, 18 Mart 2020 (UTC)Yanıtla

@Nanahuatl içeriğine bakmadım ama bu maddede bu kapsamda yer alamaz sadece diğer dillerin yanında kısaca söz edilebilir diye düşünüyorum. --kibele 09.31, 18 Mart 2020 (UTC)Yanıtla

nasıl oldu da virgüllere noktalara falan kaynak belirtilmedi yazmamışsınız hayret doğrusu. yahu quenya dili yapay diller içinde bugün en saygı duyulan dildir. buna bile kaynak belirtilmedi demişsiniz.

  1. ^ "Suomi / fi". 
  2. ^ "Suomi / tr". 
  3. ^ "Suomen kieli".