Tartışma:Ermeni Lejyonu (Almanya)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Tarih (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Ermenistan (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ermenistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ermenistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Yanlış şab.[kaynağı değiştir]

Bu Ermeni Lejyonu sadece 812. Ermeni Taburu'ndan ibaret değildi. Takabeg ileti 22:38, 3 Temmuz 2009 (UTC)

O zaman tezinize kaynak taktim etmeniz rica edilir, şablona gerek yok. Atabəy 23:18, 6 Temmuz 2009 (UTC)

Muratsahan, başka taburlar da varsa, kaynak taktim et, yoksa "Armenische Legion" kaynaklara dayanarak 812. Ermeni Taburudur. Bu tabii ki, doğruluk şablonu için neden değildil, çünkü madde'de yeterince kaynak vardır. Atabəy 15:34, 9 Temmuz 2009 (UTC)

{{Taraflı}} şab. değil, {{Kaynaksız}} şab. da değil[kaynağı değiştir]

  • Ermeni taburuna ait bir daha kaynak eklenildi, doğruluk şablonunu taraflı şekilde eklemeye gerek yok diye kaldırmak tamamen yersizdir. Buyara eklenen {{Taraflı}} şablonu değil.
  • ... çünkü madde'de yeterince kaynak vardır diyerek yanlış şablonunu kaldırmak da yine yersizdir. Kimse buraya {{Kaynaksız}} şablonu eklemedi.

Mesele taraflılık ile alakalı değil, Yanlış şablonu sırf Ermeni Lejyonu'nun sadece bir taburdan ibaret olmamasından dolayı eklendi. Zaten 20.000 kişilik bir tabur yoktur. Bazı kaynaklara baktığımda Doğu lejyonlarının taburlarının normal taburdan büyük olduğunu yazanları buldum ancak en fazla 10.000 diyor. İlk cümle bile yanlış tanım.

812ci'den ibaret olmadığı ortadadır. Şimdi diğer lejyonlar ile ilgileniyorum ve sırası gelince bu maddeyide düzelteceğim. Şimdilik Enver'den yardım isteyeceğim. Yanlış şablonu okuyucularımız için ekleniyor. Birazcık sabıret ya da kendin araştırarak doğru bilgilere ulaşabilirsin. Takabeg ileti 10:59, 10 Temmuz 2009 (UTC)

Daha önce İngilizce Vikideki resim aktarıldı da o Sonderverband Bergmann'a ait olduğu için kaldırıldı. Takabeg ileti 11:07, 10 Temmuz 2009 (UTC)

Takabeg'in şablon eklemeleri[kaynağı değiştir]

Takabeg, ünlü Ermeni alim Richard Hovanissian bile Ermeni lejyonun olduğunu söyledi ve maddede kendisinden kaynak verildi. Senin maddeye bir doğrulanabilir kaynağı eklemene hiç bir mantık yok. Yahu sen hiç şablon eklemeden başka Vikipedi'ye her hangi bir katkıda bulunurmusun? Atabəy 22:29, 16 Temmuz 2009 (UTC)

Kim yazarsa yazsın hatalı ise hatalıdır. Ermeni lejyonu vardı diyorum zaten. Mesele lejyunun olup olmaması değil. Takabeg ileti 22:33, 16 Temmuz 2009 (UTC)
Birde Takabeg diye alt başlığı atma. Kişilere değil maddelere odakla. Takabeg ileti 22:34, 16 Temmuz 2009 (UTC)

Maddede 4-5 kaynak taktim olduğu durumda, maddenin İngiliz ve Rus versiyonları olduğu bir halde senin doğrulanabilir şablonunu eklemenin anlamı ne? Neyi doğrulamaya çalışdığını anlatırmısın? Atabəy 22:39, 16 Temmuz 2009 (UTC)

Yukarıda zaten yazıldı. Totenkopf div. de sana anlattı. Yanlış yanlıştır. Takabeg ileti 22:53, 16 Temmuz 2009 (UTC)

Neyi anlattı? Totenkopf div. cevabını verdim, 2 kaynak açıkca 812. Taburun Ermeni Lejyonu oluşturduğunu söylüyor. Ermeni Lejyonunun mevcut olması kanıtlanmıştır, neyi doğrulandırmak istiyorsun? İyi çalışmalar. Atabəy 22:59, 16 Temmuz 2009 (UTC)

Ne kanıtlanmış ??? Ermeni Lejyonu sadece 812. Taburudan ibaret değildi. Bunu defalarca söylüyorum. Gösterdiğin 2 kayank hatalı bilgi veriyor demektir. İngilizce Vikide de ilgili cümleye eklenen {{fact}} şablonu 2007'den bugüne kadar kaldırılmadı. Takabeg ileti 23:10, 16 Temmuz 2009 (UTC)

Olmadığını kim söyledi, sen mi? Kaynak nerde? Efendim, Ermeni Lejyonun tek 812. taburdan ibaret olmamasına ait kaynağın varsa, taktim et. Yoksa, sadece İngiliz vikide anlamsız ve kanıtsız bir şekilde {{fact}} şablonu için kaynaklar yanlış diye söyleyemezsin. Burası Türkçe Vikipedidir, İngilizce Vikide de buna ilgin dava aça bilirsin. Atabəy 23:28, 16 Temmuz 2009 (UTC)

Neden bu kadar ısrarla okuyucularımıza yanlış bilgi aktarmak istedğini hiç anlayamıyoruz. Takabeg ileti 01:32, 22 Temmuz 2009 (UTC)

Takabeg, Vikipedi:Doğrulanabilirlik'i izlemen ve taktim ettiğin kaynağa URL link ispatı göstermen gerekir. Atabəy 17:58, 22 Temmuz 2009 (UTC)

Yanlış şablonu[kaynağı değiştir]

Kaynak seçme ve aktarmada büyük hata yapılan bir madde haline geldi. Lejyon = tabur olmadığı halde ısrarla ikisinin eşit olduğu savunuldu. Şimdi de lejyonun Dro'nun gönüllü başkanlığı altında oluşturulmadığı ortadayken yine ısrarla gerçekler deforme edilmeye çalışılmaktadır. Biz okuyucularımıza yanlış bilgileri aktarmayı önlemeye çalışıyoruz. Dolayısıyla yanlış şablonunu eklemek görevimizdir. Takabeg ileti 18:22, 22 Temmuz 2009 (UTC)

Takabeg, gönüllü ya gönülsüz, 11 taburu kapsayan lejyon yaratılmıştır, buna ilgin yeterince bağımsız kaynak sunulmuştur. Maddede verilen tüm bilgiler kaynaklara dayanmaktadır. Bu konuda "gerçekler deforme edilmeye çalışılmaktadır" gibi abstrakt konuşmaları bırakarak ansiklopedi üzerinde duygusallık yapmadan çalışmalara davet ederim. Şimdiye kadar bu maddeye yaptığın bir katkı görmedik, hep şablon eklemeleri. Atabəy 18:51, 22 Temmuz 2009 (UTC)
Zaten lejyon vardı. Ve lejyon eşit tabur olmadığını yani lejyonun sadece 812. Taburdan ibaret olmadığını defalarca söyledik. Fakta sen ısrarla yanlış bilgileri ekleyip yanlış şablonunu kaldırmaya çalıştın. Şimdi gösterilen kaynakta geçemeyen yorum yapılarak Dro'nun gönüllü başkanlığı altında oluşturulmuş gibi göstermeye çalışıyorsun :)) Eklediğin Rusça kayank fayadlıdır, bence. Önemli olan kayanakları olduğu gibi aktarmayı öğrenmen. Hadi bakalım. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 19:06, 22 Temmuz 2009 (UTC)

Bence değiştirmelerde ıftıralar yerine, araştırmalar gerek. Dro Kanayanın Nazilere gönüllü şekilde yardım etmesi en:Armenische Legion maddesinde "under the voluntary leadership of" tercümesidir. Ayrıca ıftıralarından önce, UCLA Ermeni propaganda uzmanı Richard Hovhanissian'dan maddeye uzun zamandır ekledığım kaynağa gözatmanı rica ederim:

Hovannisian, Richard G. (2004). The Armenian People from Ancient to Modern Times: Foreign Dominion to Statehood: the Fifteenth Century to the Twentieth Century (İngiliz dilinde), 367, Palgrave Macmillan. ISBN 140396422X, ISBN 9781403964229. “General Dro Kanayan, a one-time leader of the independent Armenian government, helped to form an Armenian legion on the Eastern front.”

Yani gönüllü olmayan bir kes, ABD'den Nazi Almanyasına giderek Ermeni lejyonunun oluşturulmasında başkanlık yaparmı?! Senden farklı olarak, ben kaynaklarımı doğrulanabilir şekilde taktim etmekdeğim. İyi çalışmalar. Atabəy 20:52, 22 Temmuz 2009 (UTC)


Help to form an Armenian legion on the Eastern front 'un çeviri gönüllü başkanlığı altında mu oluyor ??? Her zamanki gibi montaj yapıyorsun :)) Birde Taşnakların lejyonu oluşturması imkansızdı. Çünkü Taşnaklar Müttefiklerin tarafını tutmaya karar almıştır. İpucunu vereyim mi ? Savaştan sonra niye diğer SSCB doğu halkları SSCB'ye geri verildiğinde Ermeniler verilmedi ? Takabeg ileti 23:02, 22 Temmuz 2009 (UTC)

Değiştirmelerime karşın yersiz montaj suçlamalarında bulunmadan önce, VP:İNV izlemeni tavsiye ederim. Taşnakların müttefik tarafını tutması kararına ait kaynağın varsa, taktim et. Yoksa, burda teoriler yürütmen ve bunun esasında maddeye şablon eklemen gereksiz. Türkçe gönüllü kelimesinin anlamı, Gönüllü Viki maddesinde verilmiştir:
  • Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.
Nazi'lere yardım göstermeye ne Dro Kanayanı, ne de Taşnakları hiç kimse zorlamıyordu ve zorlayamazdı, çünki Dro Almanyada yaşamıyordu. Bu onların Sovyetler Birliğine karşı oldukları için kendi seçimleri olmuştur, ve evet onun içinde gönüllü! Atabəy 00:43, 23 Temmuz 2009 (UTC)

Takabeg, maddeye bir katki yapmadan sürekli şablon eklemesinin anlamı var mı? Neden zamanını ansiklopediye değerli-kaynaklı katkida bulunmak yerine böyle anlamsız değiştirme kavgaları açmaya harcıyorsun? Atabəy 17:43, 23 Temmuz 2009 (UTC)

Yanlış olanlar[kaynağı değiştir]

1. Drastamat "Dro" Kanayan'ın gönüllü başkanlığı altında kurulmadığı halde öyle gösterilmesi. Öyle birşey yazan kaynak göremiyoruz. Takabeg ileti 15:59, 27 Temmuz 2009 (UTC)

2. Taşnaklar tarafından oluşturulduğuna dair iddia veya tez olsa da sabit bir gerçekmiş gibi gösterilmesi. Takabeg ileti 16:00, 27 Temmuz 2009 (UTC)

3. Valdemar Frenzel tam olarak kim ? Transliterasyonu yanlıştır Waldemar Frenzel olabilir. Yine de bu zat hakkında bilgileri bulamıyoruz. Takabeg ileti 16:03, 27 Temmuz 2009 (UTC)

1. Dro Kanayan'ın gönüllü şekilde Almanyaya gelmesi ve Lejyon işlemlerine katılması kaynaklara dayanarak gösterilmiştir.
2. Lejyon oluşturulmasında Dro Kanayan ve Garegin Njdeh başkanlığı altında Taşnakların katılmasını gösterilen kaynaklar söyledi.
3. Waldemar veya Valdemar Frenzel hakda bilgileri bulup eklemen yerine, boş şablonlar eklemek bence kaynaklara dayanan katkılar yerine duygusal milliyetçiliğe dayanarak maddeleri bozmaya, ıspatlı konuları yersiz şekilde soru altına almaya çalışmadan başka bir şey değildir. Atabəy 17:03, 27 Temmuz 2009 (UTC)

Dro'nun gönüllü şekilde Almanya'ya gelmesi gönüllü başkanlık altında kuruldu anlamına gelmez. Lejyon işlemlerine katıldığına dair kaynağın gösterilmesiyle Dro'nun gönüllü başkanlık altında kuruldu anlamına gelmez. Burda da montaj yapılıyor. Takabeg ileti 03:11, 28 Temmuz 2009 (UTC)

Dro da Nejdeh de alakasız değildiler. Resulzade de alakasız değildi. Yani SSCB'li esirler konusunda Alman yetkilileri ile temasa geçtiler. Savaştan sonra SSCB'li tarihçiler Kafkasya'da kurulmuş olan eski cumhuriyetlerin Alman işbirlikçisi olarak göstermeye çalıştılar. Fakat bu eski cumhuriyetlerinin liderleri lejyonları kurmadılar. Zaten Kızıl Ordu esirleri Sovyet eğitimini gördükleri için Beyaz Hareketlere de Taşnaklara da Müsavatçılara da olumsuz bakıyorlardı. Mühlen de öyle diyor. Takabeg ileti 03:24, 28 Temmuz 2009 (UTC)
İlk zamanlar Resulzade'nin Azerbaycan'ın bağımsızlığı için Naziler ile alakasız olmuş, ancak Nazilerin Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanımayacağını anlayınca Almanya'dan ayrılmıştır, Dro ve Nezhdeh ise sonuna kadar Naziler ile iş birliği yapmışlar ve bir çok operasyonlarda emekleri keçmiştir (Nezhdeh Sovetlerce ele keçirilip 20 yil hapis yemiş ve Sovyet hapishanesinde ölmüştür). --Melikov Memmedemail 04:38, 28 Temmuz 2009 (UTC)
Evet Resulzade erken dönemde vazgeçti. Kırımlı milliyetçi liderleri için de geçerli. Najdeh'nin yandalarının ayrı hareketi vardı. Dro'nun yandaşlarının da yarı hareket vardı. Dro'nun OSS için çalışıp çalışmadığını bilmiyorum. Fakat ABD ile ilişkisi vardı. Zaten Kahire'de bulunan Taşnakların Merkezi Müttefiklerin yanında yer alacağını ilan etti ya. kişisel temasları göstererek ile Taşnaklar tarafından kuruldu' sonucu getirip yanlış olmadığını ısrarla iddia etmek yapıcı davranış değildir. Nuri Killigil de temasa geçti ve destek etti. Fakat Doğu lejyonları, Nuri Killigir'in gönüllü başkanlık altında kuruldu denmez. Aynı şekilde Dro'nun gönüllü başkanlık altında kuruldu cümlesi tamamen montaj. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 04:57, 28 Temmuz 2009 (UTC)
P.S. Hüsrev Gerede de temasa geçti ve Doğu lejyonların özellikle Türkî asıllı esirlerden ibaret olan lejyonların kuruluşu için büyük çaba harcadı. Fakat Hüsrev Gerede'nin gönüllü başkanlık altında kuruldu demek yanlıştır. Şu an maddede yer alan Taşnaklar tarafından kuruldu demek, Türkiye Cumhuriyeti'nin temsilcisi olan Gerede'nin çabalarına bakıp da Türkistan lejyonları, Türkiye Cumhuriyeti tarafından kuruldu demek gibi bir şey. Yani montaj. Gerç Gerede fazla ilgilendi ve İnönü tarafından görevden alındı.Takabeg ileti 05:03, 28 Temmuz 2009 (UTC)
sadece Dro hakta. Дро. Под этим псевдонимом (сокращение имени Драстамат) скрывался начальник Абвергруппы-114 Драстамат Мартиросович Канаян («Каляев»). Сведения об этом человеке крайне противоречивы, из одних источников известно, что Дро входил в состав первого советского правительства Армении, по другим. активно сотрудничал с дашнаками и английской разведкой. По сведениям армянской стороны, Драстамат Канаян был офицером русской Императорской армии, затем генералом Республики Армения и командовал национальной армией при обороне Нагорного Карабаха. --Melikov Memmedemail 05:08, 28 Temmuz 2009 (UTC)

Yine de Ermeni Lejyonu, Dro'nun gönüllü başkanlık altında kurulmadı, değil mi? Taşnaklar tarafından kurulmadı, değil mi? Önemli olan herşey tek pencereden bakmamaktır. Bazı kullanıcılar ne yazık ki her konuyu Ermeni-Azeri etnik çatışması bakımından değerlendirmeye çalışıyorlar (belki de başka bakış açılarına sahip değiller). Vikipedi'nin antiklopedi olabilmesi için objektiv yaklaşmalı. Takabeg ileti 05:22, 28 Temmuz 2009 (UTC)

Ermeni Lejyonu kimin başkanlığı altında kurulması üzre bir bilgim yok, ancak Dro Nzhdeh ile birge başkan durumunda olmaları kesin (ola bilsin sonradan). Anlaşılan şu ki, ilk Lejyon göçmenler tarafından kurulmuş ve bunların çokunun da Taşnaklar olması düşünülebilir. Taşnakların bir kısmının (Dro gibi) Naziler ile işbirliyi yapması kesin. Kaynaka göz attım orada "Dro'nun başkanlık altında kuruldu" yok, bence bunu yazan kişi ile araştırmanız gerekir, belki onda bu bilgi var.--Melikov Memmedemail 05:58, 28 Temmuz 2009 (UTC)
Kaynakta böyle (bence de doğru olanı bu) Lejyonunun yaranmasında başta Demokratik Cumhuriyeti'nin liderlerinden Drastamat "Dro" Kanayan olmakla yurtışında yerleşen Taşnaklar yakından iştirak etmişler.--Melikov Memmedemail 06:12, 28 Temmuz 2009 (UTC)
Kesin olan Nejdeh'nin Resulzade'nin Dro'nun Kırımalı'nın da ilgisiz olmaması. Fakat lejyonlar için önemli olan SSCB'li esirler. Bu eski cumhuriyetlerin liderleri lejyonlardan istifade etmeye çalışanlar, sadece. Nejdeh'nin yandaşlarının burda pek birşey yapamadı. Dro'nun yandaşları ise savaşın son aşamasında lejyonerlerin büyük bir kısımı elde ettiler. Takabeg ileti 06:32, 28 Temmuz 2009 (UTC)
Senin tavrın daha iyi:) İnata girip yanlış bilgileri yanlış olduğunu kabul edemeyen çıkınca maddeler geliştirilmiyor. Şimdi geliştirelim mi ? Takabeg ileti 06:44, 28 Temmuz 2009 (UTC)
Bir şey yazmam gerekir, benim ailem (tüm Sovyetlede olduğu gibi) bu savaşta bir çok kişi itirdi ve ben Nazileri hiç sevmem, nedeni ne olursa olsun onlar ile birge çalışan kişilere de hiç hak vermem. --Melikov Memmedemail 06:55, 28 Temmuz 2009 (UTC)
Anlıyorum ama bunu seviyorum şunu sevmiyorum diye duygularını maddelere yansıtmak ansiklopedik açıdan faydasız hatta zararlıdır. Takabeg ileti 08:52, 28 Temmuz 2009 (UTC)
Ben bununla Azerbaycan Lejionerleri de olmakla Naziler hakta maddelere katkıda bulunmak istemediyimi söylemek istemiştim ve ben yalnız Siz sorduğunuz için cevap veriyorum. Bence Nazileri unutsak daha iyi (tabii bu benim taraflı bakış açım)--Melikov Memmedemail 09:35, 28 Temmuz 2009 (UTC)

Takabeg:

[http://www.roa.ru/armenische_leg.html В конце февраля генерал Дро (Драстамат Канаян) прибыл в Берлин и местные влиятельные армяне организовали аудиенцию к рейхсфюреру СС Гиммлеру. Вместе с ним были писатель Гаро Геворкян и студент – армянин из Вены – в качестве переводчика. Разговор длился полтора часа. “Что будет после победы Германии? – переспросил Гиммлер. – Турки снова двинутся с оружием в руках на Армению? Нет. И гарантом послужит создание Армянского легиона, это формирование, я думаю, сможет защитить свою родину, конечно с нашей помощью, от всех врагов…”. В конце беседы Д. Канаян пожелал посетить армянский военный лагерь, где готовились будущие легионеры и лагерь военнопленных.

Попав в среду военнопленных армян, Дро, используя своё красноречие, стал убеждать присутствующих в лагере вступить в ряды Армянского легиона.

Он установил связь с армянами из других лагерей и призвал их присоединится к своим - вступив в легион.

Необходимо отметить, что из всех восточных легионов лишь армянский имел однородный национальный состав.

Деятельность генерала Канаяна очень скоро принесла плоды. В первый же месяц около 250 добровольцев из 3-х лагерей изъявили желание присоединится к армянам, которые уже находились в учебном лагере, потом еще 1500, еще 2500 и т. д.

Дро создал и первую дашнакскую партийную ячейку среди военнопленных, организовал сеть таких ячеек со всеми атрибутами политподготовки и политучёбы. Вступали в эту партию как выходцы из Армении, давно потерявшие веру в Советскую Родину, так и армяне, которые даже не владели армянским языком.].

Metni iyice tercüme etmeni rica ederim. Bu alıntı maddeden eklediğin temizleme şablonu üzere çıkarıldı. Bir daha şablon ekleyerek olayları inkar etmekle trollük yaparsan - artık Vikipedi şikayet'de bir oturum açmamız gerekecek. Atabəy 22:03, 28 Temmuz 2009 (UTC)

С.Г.Чуев. Проклятые солдаты. Эксмо 2004 г.

Еще до начала Второй мировой войны немецким руководством был присвоен статус «арийских беженцев» членам армянской эмигрантской колонии в Германии. Специально для армян в Берлине издавались газеты на их родном языке. еженедельники «Армения» и «Родина». В середине 1930-х годов часть национальной армянской партии «Дашнакцутюн» откололась от основного ядра и вступила в контакт с руководством Третьего Рейха. Doğru değilse sile bilirsiniz, kaynaklar her zaman doğru yazmıyor --Melikov Memmedemail 07:13, 28 Temmuz 2009 (UTC)

Hmm Belki farklı gazete olabilir. Belki de aynı gazete olup sonradan lejyoner gazetesi haline gelmiş olabilir. Araştırmamız lazım. Bakalım. Takabeg ileti 07:17, 28 Temmuz 2009 (UTC)

Sizi tam olarak anlamadım, "Армения" "Ermenistan" demektir, bence bu ermenice Hayyistan olmalı. --Melikov Memmedemail 07:25, 28 Temmuz 2009 (UTC)
Maddede bunların "lejyoner gazetesi" olmasından söz edilmir --Melikov Memmedemail 07:29, 28 Temmuz 2009 (UTC)

Lejyoner gazetesi değilse madde ile doğrudan alakalı değil demektir. "Vatan" gazetesi nasıl bir şey ? Takabeg ileti 08:55, 28 Temmuz 2009 (UTC)

Ben "madde ile doğrudan alakalı değil" fikrine katılmıyorum, bu gazeteler Naziler yararına propaganda yaparak Nazı Lejyonlarının kurulmasına yardım etmişler. Çuyev "Специально для армян в Берлине издавались газеты" yazıyor, yani bu gazeteler Nazilerin bir propoganda aracı olmuşlar. --Melikov Memmedemail 09:18, 28 Temmuz 2009 (UTC)
До конца 1944 г. ведомство Геббельса публиковало еженедельник для армянских легионеров (издавался на армянском и немецком языках), редактором которого был Виген Шант, сын Левона Шанта. В том же ведомстве в качестве дикторов радиопередач на немецком, французском, русском и армянском языках работало немало армян. Кроме “ в Берлине, в Марселе и в Симферополе специально для армянского населения издавались газеты на армянском языке, такие как еженедельник “Azat Hayastan” (“Свободная Армения”) и “Hayrenik” (“Родина”).[1]--Melikov Memmedemail 09:22, 28 Temmuz 2009 (UTC)

Yanlış bilgiler içeriyor ama bu sefer taraflı şablonu ekledim. Yani en azından Kullanıcı:Atabəy Dro'nun gönüllü başkanlık alıtından kuruldu ifadesinden vazgeçti. Fakat Kullanıcı:Atabəy eski SSCB'de yapıldığı gibi illa ki Taşnaklarla bağdaşlaştırılmaya hatta özdeşleştirmeye çalışılıyor. Taşnakların da da bölünme vardı ve Taşnak - Lejyoner arsındada. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 01:13, 29 Temmuz 2009 (UTC)

Ermeni Lejyonunun sabotajcı grubu ?[kaynağı değiştir]

Ermeni Lejyonunun sabotajcı grubu derken tam olaraka hangi birimi kastediyor ? Lejyonda öyle bir grup var mıydı ? Yoksa başka teşkilâta bağlı bir grup mu ? Netleştirelim. Takabeg ileti 01:23, 29 Temmuz 2009 (UTC)

Проживая в эмиграции, Торлакян находился в непосредственном контакте с генералом Дро и Нжде. Впоследствии он руководил агентурными и разведывательно-диверсионными подразделениями Армянского легиона. По неподтвержденной информации, лично им была организована операция по захвату турецких документов, раскрывавших захватнические планы Турции на Кавказе. Эти документы были представлены Розенбергу в качестве подтверждения ненадежности турецкого союзника Германии. --Melikov Memmedemail 03:57, 29 Temmuz 2009 (UTC)

SS ve SD tarafından eğitilmiş ?[kaynağı değiştir]

SD zaten SS'nin içindedir. SS ve SD demek tuhaf. Birde bütün lejyoner SD tarafından eğitildi mi ? Heer'e bağlı askerî birim olan lejyonun tam kadroyu neden SD eğitsin ? Takabeg ileti 01:26, 29 Temmuz 2009 (UTC)

Artaşes Abetyan ? Abeghyan mı ? Abacıyan mı ? Takabeg ileti 01:57, 29 Temmuz 2009 (UTC)

При Восточном министерстве Рейха был создан «Армянский Национальный Комитет» (АНК) и легион (полк). Во главе национального комитета встали Арташес Абетян, некто Багдасарян (он же Симонян, он же Тигран Саркисян, он же Вартан Михайлович Саркисян) и наиболее одиозная фигура. --Melikov Memmedemail 03:58, 29 Temmuz 2009 (UTC)

Ona baktım ama Türkçede ve dünyada nasıl yazılır ? Birde Чуев'in kitabını aldım. Kaynaksız bir kitap. Takabeg ileti 04:06, 29 Temmuz 2009 (UTC)

Bende bu Lejyonlar hakta 5-6 farklı kitap var, Чуев genel olarak her şeyi doğru yazıyor, tabii kaynak gösterse idi daha iyi olurdu. Bence şimdilik Rusçaya uygun olarak Artaşes Abetyan yazılmalı--Melikov Memmedemail 04:26, 29 Temmuz 2009 (UTC)
Yaa, Keşke Uçev kaynak göstererek yazsaydı. Mesela kaynaklı bir kitap olsaydı, "В начале февраля 1943 года 804-й батальон под командованием майоров Глогера и А.А. Фаталибейли (Дудангинского) отличился в боях в районе станицы Старокорсунская на Кубанском предмостном укреплении." kısımını Abdürrahman Fatalibeyli-Düdanginski maddesi için kullanırdım. Takabeg ileti 04:48, 29 Temmuz 2009 (UTC)
Abegyan olmalı imiş (Арташес Абегян) В период роста антиармянских настроений в Германии армянин доктор Арташес Абегян, директор Института востоковедения Берлинского университета (с 1926 по 1936 гг.) и десятки других ученых по поручению Альфреда Розенберга сформировали специальный комитет по изучению антропологии армянского народа и его истории.--Melikov Memmedemail 04:53, 29 Temmuz 2009 (UTC)
Mer30. Belki öyledir. Birde Sonderverband Bergmann önemli. Yani doğru lejyonları oluşturulmadan önce doğru halk esirlerinden oluşturuldu. En kısa zamanda açmaya çalışacam. İyi vikiler. Takabeg ileti 04:57, 29 Temmuz 2009 (UTC)

Waldemar Frenzel[kaynağı değiştir]

SS-Obersturmbannführer ise başka kaynaklarda da kolayca rastlanması gerekiyor. Fakat görünmüyor. Takabeg ileti 02:32, 29 Temmuz 2009 (UTC)

1918-ci il iyunun 17-də Gəncədə Fətəli xan Xoyskinin yaratdığı hökumət kabinetində daxili işlər naziri vəzifəsini tutan Behbud bəy Cavanşir həmin ilin oktyabrın 6-da sənaye və ticarət nazirini də əvəz edir.[2]--Melikov Memmedemail 04:06, 29 Temmuz 2009 (UTC)

Tamam. Diğer vikiler kaynak olarak gösterilemez ama başka kayaklarda da yer alıyormuş. Yine de "sabotaj grubu" için emin değilim. Takabeg ileti 04:22, 29 Temmuz 2009 (UTC)
Руководил агентурными и диверсионно-разведывательными подразделениями Армянского легиона.--Melikov Memmedemail 04:32, 29 Temmuz 2009 (UTC)

TARAFLI ŞABLONU[kaynağı değiştir]

Kibele ve Takabeg, maddeye taraflı şablonunun hangi nedenle eklediğinizi hemen taktım etmenizi rica ederim. Konuyu araştıralım ve taraflı şablonunun hemen kaldıralım. Nedeniniz yoksa, o zaman şablonun gereksiz ve kötü niyetle eklenildiğini düşünyorum. Atabəy 16:42, 5 Ağustos 2009 (UTC)

Kötü niyet ??? Bu madde başından beri yanlış bilgilerle doluydu. Lejyonun bir tabur yani 812. Tabur'dan ibaret olduğu, "Dro"'nun "gönüllü başkanlık" altında kurulduğu, Taşnaklar tarafından kurulduğu temel hatadır. Doğal olarak yanlış şablonu eklendi. Fakat bu kadar temel hatalı bilgileri bile kabul etmeden şablonu ısrarla kaldıran oldu. Kullanıcı:Totenkopf division da yanı şeyi anlattı. Ben de ekleme yaptım. Kullanıcı:Melikov Memmed de ekleme yaptı. Madde biraz iyileşti. Yanlış denecek kadar yanlış değildir artık. Bu hareketin vandalizm kapsamına giriyor ve aslâ tekrarlamayın Şimdi de Taşnaklarla Lejyonu bağdaştırma çabasını görüyorum. O yüzden madde taraflıdır. Kaynaklarda yer almayan yorumlarıyla montaj yapılmaktadır. Bunu zaten yukarıda yazdım. Okumadı mı yoksa okumak istemedi mi bilmem ama tekrar gerekçe göstermemiz istendiği için yazıyorum. Kısaca maddeyi düzene sokmak için şablonları ekliyoruz. Yani iyi niyetle ekliyoruz. Tekrar söylüyorum VP:İNOV unutmayın. VP:V ihlal etmeyin. Takabeg ileti 17:03, 5 Ağustos 2009 (UTC)

Takabeg, bir daha: В конце февраля генерал Дро (Драстамат Канаян) прибыл в Берлин и местные влиятельные армяне организовали аудиенцию к рейхсфюреру СС Гиммлеру. Вместе с ним были писатель Гаро Геворкян и студент – армянин из Вены – в качестве переводчика. Разговор длился полтора часа. “Что будет после победы Германии? – переспросил Гиммлер. – Турки снова двинутся с оружием в руках на Армению? Нет. И гарантом послужит создание Армянского легиона, это формирование, я думаю, сможет защитить свою родину, конечно с нашей помощью, от всех врагов…”. В конце беседы Д. Канаян пожелал посетить армянский военный лагерь, где готовились будущие легионеры и лагерь военнопленных. - пожелал Türkçe istedi demektir, yani D. Kanayan gönüllü şekilde Almanyaya geldi, Himler'le görüştü ve Ermeni kampına gitdi. Gönülsüz yaptıysa kanıtı nerde? Atabəy 17:23, 5 Ağustos 2009 (UTC)

  • taraflı şablonunu niye eklediğimi açıklamadığım için şikayet ediliyorum da bir küçük açıklama yapayım: taraflı şablonu nedenleri belirtilerek eklenmiş. bu durumda çıkartmak uygunsuzdur ve bu tarz değişiklikleri yapmak her kullanıcının boynunun borcudur. gereği yapılmadan çıkartılırsa yine geri alınır. kişisel olarak bunu yapan kullanıcının taraflı etiketini açıklamak gibi bir yükümlülüğü yoktur. bilmem anlatabildim mi.. --ki bl 17:55, 5 Ağustos 2009 (UTC)

Kibele, maddeye taraflı şablonunu bir kullanıcının (Takabeg) ısrarı ile eklemek ve şablon nedenini madde konusu açısından anlatmamak (madde ne için taraflı, anlatırmısın?), her hangi bir kullanıcının (Takabeg'in) tarafını madde niteliklerine dayanarak değil de, kişisel olarak tutmak demektir. Böyle değilse, Kibele, bir daha soruyorum - maddenin hangi nedenle taraflı olduğunu düşünyorsun? Atabəy 22:55, 5 Ağustos 2009 (UTC)

Sorun “Taşnaklarla Lejyonu bağdaştırma çabası” ise; Taşnak Partisi Naziler karşı çıktı, bu doğrudur, ancak birçok Taşnak parti kararı dışında Naziler ile işbirliğine gitti, bu da doğrudur (tabii gönüllü). Bu sebepten, Ermeni Lejiyonu daha önce kuruldu. Bence maddede bu var, neyin taraflı olduğunu anlamış değilim --Melikov Memmedemail 06:11, 6 Ağustos 2009 (UTC)

Maddede yurtdışındaki Taşnakçıların lejyonu kurmaya Alamanya'ya koştukları yazılıyor. Değil mi ? Şimdi o kısımları tekrar incelersen askerî konulara hakim olan kullanıcılardan biir (benim fikrim) olduğun için neden taratlı şablonunun eklendiğini anlayabileceğini düşünüyorum. Aslında Armenakan hareketi hakkında da yazılmalıdır. O konudan bahsedildikten sonra güvenilmez kaynakları veya kaynaklardan keyfî şekilde (yani montaj yöntemiyle) aktarılan kısımların düzenlenmesinden sonra taraflı şablonunun kaldırılabileceğini düşünüyorum. Belki de ileride VP:KM seçilebilir. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 06:25, 6 Ağustos 2009 (UTC)

Процесс организации армянских и других кавказских частей был поставлен на широкую основу в январе – феврале 1942 г.

Деятельность генерала Канаяна очень скоро принесла плоды. В первый же месяц около 250 добровольцев из 3-х лагерей изъявили желание присоединится к армянам, которые уже находились в учебном лагере, потом еще 1500, еще 2500 и т. д.

Дро создал и первую дашнакскую партийную ячейку среди военнопленных, организовал сеть таких ячеек со всеми атрибутами политподготовки и политучёбы. Вступали в эту партию как выходцы из Армении, давно потерявшие веру в Советскую Родину, так и армяне, которые даже не владели армянским языком.

--Melikov Memmedemail 07:23, 6 Ağustos 2009 (UTC)

Takabeg ve Kibele, taraflı şablonu sorununun kaldırılması için gösterilen kaynaklara cevaplarınızı ve nitelendirmelerinizi bekliyoruz. Yukarıda gösterilen Rusca yazılara dayanarak Dro Kanayan birliği gönüllü Almanyaya gelerek yaratmamışmıydı? Atabəy 17:55, 6 Ağustos 2009 (UTC)

Efendiler, 4 gündür maddede yersiz tarafsız şablonuna ilgin cevaplarınızı bekliyoruz. Cevapsız nedensiz olarak maddede taraflı şablonuna gerek yok. Atabəy 22:28, 10 Ağustos 2009 (UTC)