Tartışma:Ermeni İsyanları (I. Dünya Savaşı)/Arşiv 2009

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Taraflı Diyen Nerede?[kaynağı değiştir]

  • Bu maddenin taraflı olduğunu söyleyen kişi tartışmaya bir tek kelime bile yazmamış. belliki yazacak bir şey bulamamış. Hangi tarafı tutuyor. İnsanları öldürmek üzere bomba atıp, katliam yapanları mı, diplomatları öldürenleri mi? Yoksa öldürülen, teröre maruz kalanları mı? Lütfen Ermeni Tehciri ile Ermeni terörünü birbirine karıştırmayınız. Ermeni terörü Ermenis orunundan bile önce ortaya çıkmıştır. Silinsin, tarflı vb. yazıp da kaçmayınız.
  • Sayın İhsan bal ve sayın Sedat Laçiner'den e-posta aracılığıyla izin alınmıştır. Ayrıca bu maddedeki bilgiler hiçbir makalenin aynen alınmış hali değildir. Bir kaç kaynağın maddeyi giren tarafından blend edilmiş halidir. vesselam.

gayet güzel taraflı değil--Graywolf 20:55, 18 Şubat 2007 (UTC)

  • 11 Eylül benzetmesi gerçekten biraz aşırı ve konuyla alakasız olmuş onun dışında anlatılan bilgiler gayet güzel taraflı olarak yazılmamıs tam tersine Ermeni halkının Ermeni teröristler tarafından kışkırtıldıgı açıkça anlatılmış.. Bu gerçekleri ve sözde Ermeni Soykırımının nasıl büyük bir yalan olduğunu dünyaya daha iyi anlatabilsek Türkler hakkındaki önyargılarını da aşabileceklerini düşünüyorum. İke144 12:52, 3 Ekim 2008 (UTC) ike144

Ermenilerin başlıkta yazdığı şekilde eylemleri mevcuttur. Tarafsızdır.--Eftal GEZER 21:57, 18 Ocak 2009 s (UTC)

  • Tarafsızdır. Yorum bekliyoruz --Ollios 14:56, 11 Eylül 2009 (UTC)

Ermeni Mezalimi< ? > Ermenilerin Türklere karşı eylemleri[kaynağı değiştir]

http://tr.wikipedia.org/wiki/Ermenilerin_T%C3%BCrklere_kar%C5%9F%C4%B1_eylemleri

"Ermenilerin Türklere karşı eylemleri" başlığının literatürde en çok geçen şekli "Ermeni Mezalimi" yani sizin de söylediğiniz şekliyle, "Ermenilerin yaptığı zülümler" anlamında geçiyor. Bu madde başlığı miting gibi anlaşılıyor. Oysa bu konuda da bir çok fotoğraf ve belge mevcut. Nasıl bir Ermeni soykırımı maddesi varsa bu da olmalıdır diye düşünüyorum. Anlamadığım şu ki, aynı anda bir çok kişi, gereğinden fazla hassas davranarak bu konudaki değişikliklerimi anında geri aldı. Ben de şaşırdım:)

Oysa bir çok madde ismini kimseye sormadan ve tartışılmadan değiştirdim. Kayıtlarda da vardır. Şu deniyorsa kabul edilebilir. İsim değişikliği yapılan maddenin içeriği, "Ermenilerin terörist eylemlerini de kapsayan eylemlerdir." bu kabul edilebilir. Ancak bu madde genişletilerek, Osmanlı Dönemi'nden günümüze ermenilerin mezalimi/katliamları/terör hareketleri'ni de içerecek şekilde genişletilir ya da yeni madde açılır.

Özetle bu maddeyi isim değiştirerek genişletelim mi? Ermeni mezalimi diye bir madde mi açalım?--foPen bana ileti gönder 13:43, 25 Aralık 2007 (UTC)

İsmin belirttiğiniz şekilde değiştirilmesini ben uygun bulmuyorum açıkçası. Birincisi bu hali gayet uygun bence. Diğer taraftan "Ermeni mezalimi" demek taraflı algılanabileceği gibi, Ermeniler'in Türkler'e karşı yaptığı bütün eylemleri içine almayan bir başlık olarak da görülebilir. Saygılar.Sağlamcıileti 13:47, 25 Aralık 2007 (UTC)

"Ermeni mezalimi" demek belki taraflı ama "Ermeni soykırımı" geçen başlıklar da taraflıdır. Sadece sav olması ansiklopedik yapıyor. Ancak ben ermeni isyan hareketleri vs. gibi bu maddenin bulunması taraftarıyım.--foPen bana ileti gönder 15:22, 25 Aralık 2007 (UTC)


  • Ermeni Mezalimi gayet doğal bir isim. Tarihsel bir olayın türkçe adı. Bu taraflı ise İstanbul'a istanbul demekte taraflıdır. Ama isimde yaşanan olayanlara türkler tarafından verilen isimdir. Şeklinde bir ibare daha güzel olur.--Ollios 14:59, 11 Eylül 2009 (UTC)

Selamlar. Bu maddenin başlığı 'Türklere karşı eylemleri' değil de 'Müslümanlara karşı eylemleri' olmalı. QWL'in de dediği gibi Türkler, Kürtler gibi etnik unsurlar bu konuda fazla önemli değildi, Müslüman olup olmaması önemliydi. Maddeler arasında tutarlılık korunmalıdır. Şu an işim var, eve dönünce değiştirmeyi düşünüyorum. İyi çalışmalar. Takabeg 03:07, 23 Ocak 2008 (UTC)

Öncelikle kategorizasyon sorunu[kaynağı değiştir]

Bu konuda bir kaç madde var:

  1. Ermeni soykırımı iddiaları: Ermenilerin soykırım dediği, Türklerin ise iddia ya da tehcir dediği konu. Daha sonra 1915-1918 Osmanlı'da Ermeni olayları maddesine yönlendirildi.
  2. Ermeni Mezalimi: Yukarıdaki konuya Türklerin bakışı yani Ermenilerin katliam yapması konusu.
  3. Ermenilerin Türklere karşı eylemleri: Yukarıdaki 2. maddenin isimlendirmesinin yumuşatılması ve Cumhuriyet dönemindeki Türk diplomatlara saldırı vs. ile birleştirilmesi.

Konuya bu gözle bakıp öncelikle bunları düzenlemekte yarar var. İllaki "ermeni soykırımı" ibaresi geçmesin, "ermeni mezalimi" ibaresi geçmesin diye maddeleri bir anlam çöplüğüne dönüştürmeyi, içeriğini de isimle çelişkili hale getirmeyi doğru bulmuyorum. --foPen bana ileti gönder 09:01, 23 Ocak 2008 (UTC)

Birinci Dünya Savaşı kısmı[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bu maddeden en azından Birinci Dünya Savaşı sırasında yapılan eylemleri anlatan kısmı çıkarıp yeni bir madde oluşturması uygundur. Birinci Dünya Savaşı sırasında yapılan eylemleri daha geniş kapsamlı olup tek kişi veya bazı kişileri hedefi alan "terör" ile farklıdır. Ve hedefleri sadece Türkler değildi, Museviler {{{fact}}} diğer etnik gruplarına ait müslümanlar da mağdurları içindeydi. Ve bu kısımı çıkarıldıktan sonra başlığı Türkiye'ye karşı veya Türklere kaşı olmasının sorunu da kalmayacak. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 04:26, 24 Ocak 2008 (UTC)

Ermeni Sorunu[kaynağı değiştir]

Sevgili Takabeg,
Bence de,

  1. Osmanlı'da Ermeni sorunu (Ermeni mezalimi, Ermeni tehciri, Sözde Ermeni Soykırımı)
  2. Cumhuriyet döneminde ermeni sorunu (Ermeni terörü, ermeni diasporası ve iddiaları)

Dolayısı ile aşağıdaki konuyu oluşturan madde yazarlarının, yukarıdaki gibi bir sınıflama içerisinde konuyu alta doğru açmalarında yarar olduğunu düşünüyorum.

  1. Ermeni soykırımı iddiaları: Ermenilerin soykırım dediği, Türklerin ise iddia ya da tehcir dediği konu. Daha sonra 1915-1918 Osmanlı'da Ermeni olayları maddesine yönlendirildi.
  2. Ermeni Mezalimi: Yukarıdaki konuya Türklerin bakışı yani Ermenilerin katliam yapması konusu.
  3. Ermenilerin Türklere karşı eylemleri: Yukarıdaki 2. maddenin isimlendirmesinin yumuşatılması ve Cumhuriyet dönemindeki Türk diplomatlara saldırı vs. ile birleştirilmesi.

Sağlıcakla,--foPen bana ileti gönder 06:47, 24 Ocak 2008 (UTC)

  • Selamlar. Bu madde geliştirilebilir aslında. Fakat Ermeni soykırımı hakkındaki maddeye bu olayı karıştırmak istedikleri içindir ki bu madde gelişmiyor. İstikametleri yanlıştır. Ve Ermeni soykırımı hakkındaki maddede Türk ve Kürt ifadesinin çıkarıldığına göre bu maddenin başlığı da Ermenilerin Müslümanlara karşı eylemleri olmalıdır. Tutarlı ve tarafsız davranmalıyız. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 20:35, 28 Şubat 2008 (UTC)
  • bu maddenin başlığını ben yönlendirdim. önceki başlık ermeni terörüydü. şimdiki başlıkla karşılaştrırsak ne kadar yumaşıdığını görebilirsiniz. ilk aklıma gelen bu olmuştu. böyle bir içerik var ve bunu nasıl değerlendirelim sorusu olmalı? sonuçta böyle bir tabir söz konusu. bu tabir de sadece 1915-1918 olayları ile sınırlı değil. hatta türkiye ile de sınırlı değil azerbaycanda konuya dahil oluyor.bence yeni başlık önerilerini bu çerçevede konuşmak lazım. --Qwl ye yaz 22:20, 28 Şubat 2008 (UTC)
  • Takabeg, ben Türk-Kürt konusundaki ayrıştırmayı çok doğru bulmuyorum. Çünkü yurt dışında Türkiye'den gitmiş göçmenlere Arap, Çerkez, Kürt detayı bilinmeden Avrupalı gözünde Türk denilmektedir. Müslümanlık düşünülebilir ancak Ermenilerin müslüman olduğu için bir Malezyalı ya da Afganlıya saldırı düzenlediğini duymadım. İddialarının nedeni ve gerçek müsebbibi kim olursa olsun onlar bu coğrafya vatandaşına Türk demektedir. Bunu bu çerçevede düşündüğümüzde başlığa da çok takılmaya gerek yok diye düşünüyorum. Selamlar. --foPen bana ileti gönder 07:18, 29 Şubat 2008 (UTC)
Selam. İlgilendiğin için teşekkür ederim. Ermeni soykırımı dedikleri katliamı sırf Türkler mi yaptılar? Aslında bu maddede Türklere karabilir. Geçenlerde bir IP'li kullanıcı sadece Türkler mi yaptı diye sormuştu? Aslına bakarsa öyle değildi. Suçlu olunca Türk kelimesi kullanılmıyor da mağdur olunca Türk kelimesi kullanılıyor demesinler:)) Fakat Türklerin ve Türkiye'nin işlediği suç sayılmıştı. Bu maddelerde sırf Türkler kelimeyi tek başına kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Avrupalı gözüyle Ermeni soykırımının tek suçlusu sanki Türkler. Bunu düzeltmemiz lazım artık. Anlatabildim mi? Biz Avrupalıların açısından yazmadıklarına göre Avrupalıların dedikleri Türk' diye tanımı yapılması gerekiyor. Ne dersin? Takabeg 07:36, 29 Şubat 2008 (UTC)
  • Sevgili Takabeg, fikirlerinde ısrarcılığın için seni kutluyorum. : ) Bu ayrıştırmayı dediğin gibi başka bir maddede yapmak gerekir bence . Türk bilinenlerin gerçek kimliği gibi bir madde açabiliriz (belki de vardır). Ama ansiklopedik olur mu topluluğa sormak lazım.--foPen bana ileti gönder 07:43, 29 Şubat 2008 (UTC)
Selam. Teşekkür ederim. Ama bu ısrarcılığımla alakalı değil bizim tutarsızlığımızla alakalı meseledir. Ansiklopediyi yazıyoruz değil mi? 07:55, 29 Şubat 2008 (UTC)
  • Ben kutlama konusunda ciddiyim. Çok da zaman harcadığına ve kafa yorduğuna inanıyorum. Tutarsızlıkların düzeltilmesi konusunda da mutlaka yararlı olacaktır. Basarılar.--foPen bana ileti gönder 07:58, 29 Şubat 2008 (UTC)

Taraflı ve ÖAY şablonları[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Taraflı ve ÖAY şablonları ekledim. Madde tepeden tırnağa taraflı, çeşitli savlar içeriyor ki bunların bir kısmı tamamen özgün araştırma kalanı ise tek kaynağa dahi dayanmayan, dayandırılsa dayandırılsa Türk kaynaklarına dayandırılabilecek (ki Türk kaynakları bu konuda birincil kaynaktır ve biz birincil değil ikincil ve tercihen üçüncül, bağımsız, tarafsız kaynak kullanırız!) şeyler... Örnek vermek gerekirse:
  • Sonuç olarak Ermeni kilisesi, radikal gruplar ve örgütler eliyle kimliklerini Türk karşıtlığı üzerinde şekillendiren Ermeni gençleri belki de hiç görmedikleri bir ülkeye ve insanlarına karşı nefretle doldular ve uluslararası ortamdaki yönlendirmelerin de etkisiyle teröre yöneldiler.
  • Bugüne kadar olan terör olayları incelendiğinde Ermeni terörünün ilk özelliğinin dış kaynaklı oluşu olduğu gözlenir. Nitekim gerek Taşnaklar, gerekse Hınçaklar hedeflerini Osmanlı toprakları üzerinde gerçekleştirmek istemelerine karşın biri Cenevre’de, diğeri ise Tiflis’te kurulmuştur. Diğer bir deyişle hareket içerisinde başı çeken Ermeniler Osmanlı vatandaşı olmadıkları gibi faaliyetlerine Osmanlı topraklarında başlamış da değildirler. Bu da Ermeni Osmanlı vatandaşlarının mevcut yönetime karşı bağımsızlık talep edecek bir noktaya gelmediklerini, hallerinden memnun olduklarını gösterir. Bu nedenledir ki ilk Ermeni terör örgütleri saldırı hedefi olarak Ermeniler'i seçmiştir ve çok sayıda Ermeni bu teröre kurban gitmiştir. Ancak bu öldürmelerin bir çoğu da Batı basınına “Türkler'in Ermeniler'e zulmü” olarak yansıtılmıştır.
  • Diğer bir deyişle Ermeni olmanın ilk şartı olarak Türkler'e düşman olmayı görmüşlerdir. Bu anlayışa göre Türkler Ermeniler'i yok etmek istemektedirler. Bunun bir sonucu olarak ikinci ve üçüncü kuşaklar Türkler'e karşı büyük bir nefretle yetişmişlerdir.
  • Günümüzde Ermeni terörünün sona erdiği hissi uyanmıştır. Oysa ki 1990’ların başında dahi Ermeni militanlar Türk diplomatlara saldırmışlardır. Ayrıca 1980’lerin aktif örgütlerinde rol alan militanlar halen hayattadır ve her an saldırıları canlandırabilecek durumdadırlar. 11 Eylül olayları yeniden canlanabilecek bir Ermeni terörünün ne kadar yıkıcı olabileceğini göstermiştir. Buna karşın 11 Eylül, terörle tek başına bir ülkenin mücadele edebilmesinin güçlüğünü de ortaya koymuştur.
  • 11 Eylül çıkarımları, bir milletin bireylerinin duygularına yönelik yorumlar... yapmayalım, bunların neresi ansiklopedik? Bu madde kalacaksa baştan yazılmalı, gerekli değişiklikler yapılmadığı takdirde birkaç hafta içerisinde ya içeriğinin büyük çoğunluğu boşaltılır ya da silinmeye aday gösterilir zira şu anki içeriğinin uyuştuğu, uyduğu hiçbir içerik politikamız bulunmamakta. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:52, 6 Ağustos 2008 (UTC)

Ermeni Kırımı ve burası[kaynağı değiştir]

Öncelikle maddenin ismi üzerinde tartışmamız lazım. Kırım ve katliam sözcükleri bence bu madde başlığı için de kullanılabilir. Sonuçta Hınçak komitesi ve Taşnak sütyun gibi örgütler birçok Müslümanı öldürdü. Maddeyi geliştirelim. Azerice Vikipedi'si maddeye Ermeni Terörizmi demiş. Olabilir mi sizce? Ayrıca madde içinde sadece Osmanlı-Türkiye içindeki katliamlardan bahsediliyor. Azerilerden de bahsedelim. Hocalı Katliamı var örneğin. Önümüzdeki günlerde yeterince boş vaktim var. Karesi Beyliği, Gökköy, Balıkesir, Cadılar Bayramı III gibi maddeleri askıya aldım. Bu maddeyi geliştirelim diyorum. Kaynağımız da var.--Gökçє Yörük mesaj 22:09, 16 Ocak 2009 (UTC)

Ermeni Terörizmi tabi ki olamaz:) 12 Eylül Darbesi'nden sonra yoğun şekilde araştırma kampanyası başlanmıştır. Sadece Azeriler değil Gürcüler de Ermeni teşkilat (açıkçası çeteler) tarafından öldürülmüşlerdir. Türkçe kaynaklarında da yazılıyor. Takabeg ileti 05:45, 17 Ocak 2009 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Müslümanlara yönelik Ermeni katliamları diyeceğim ama çok uzun olacak kısaca: Ermeni katliamı da diyebiliriz aslında. İnternette bu ismin kullanıldığı aşikâr. Konuyla ilgili akademik kâğıtlara falan göz atıp yaygın bir isim bulmaya çalışmamız en doğrusu. Ermeni terörizmi elbette olamaz; madde içeriğinde bile üçüncü parti atıf yapmadan terörizm kelimesini kullanmıyoruz - madde isminde kullanmamız mümkün değil. Açık konuşmak gerekirse ben pek kaynağımız olduğunu düşünmüyorum; bu konuda erişimimiz olan tarafsız kaynak sayısı çok az; Türkiye ve Türkler bazlı olanlar dışında (ki bunlar doğal olarak taraflı) çok ama çok az araştırma yapılmış bir konu ne yazık ki... yine de özellikle bu dönemle ilgilinen bağımsız, üçüncü parti tarih eserlerinde bilgi ve olası isim önerileri bulabiliriz. Eylemleri cidden çok uygunsuz... saldırıları içeren bir isim de kullanabiliriz yapılan çoğu katliam saldırı şeklinde düzenlenmiş olduğu için. Son bir rica: nasıl Ermeni Kırımı tartışmasında bu konunun ısıtılıp ısıtılıp konması ancak ve ancak ortamın ansiklopedikliğini, yapıcılığını yıpratıyor ortamı forum-havasına döndürüyorsa bu maddenin tartışmasında da Ermeni Kırımına olan atıf ve imalar aynı şeyi doğuracaktır. Evet, iki konunun birbiriyle aynı zaman diliminde ve ilişik gerçekleştiğinin ben de farkındayım - fakat ikisini ayırarak, ayrı ayrı ele alarak doğru sonuca ulaşırız. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 05:53, 17 Ocak 2009 (UTC)
  • Müslümanlara yönelik Ermeni katliamları ismi bence uygundur. Zaten şimdiki başlık da uzun.--Gökçє Yörük mesaj 14:05, 18 Ocak 2009 (UTC)
  • Bence de Noumenon'un önerdiği isim olmalıdır (Ermeni Katliamı). Aynı zamanda bu maddenin kaynakları geliştirilmelidir. Nasıl ki Ermeni Kırımı sayfasındaki neredeyse her cümleye bir kaynak veriliyorsa burada da öyle olması gereklidir diye düşünüyorum. Srhat 17:09, 26 Nisan 2009 (UTC)

ASALA ile ilgili bölümleri ASALA'ya aktararak bu maddede sırf I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı:)) dönemlerindeki Ermeni çetelerinin faaliyetlerinden bahsedilirse daha uygun ve düzgün olacaktır, bence. Takabeg ileti 10:47, 31 Ocak 2009 (UTC)

İsim değişikliği önerisi[kaynağı değiştir]

Bu maddenin adını "Türk Soykırımı" olarak değiştirilmesini öneriyorum. --Eftal GEZER 20:02, 7 Nisan 2009 (UTC)


İsim önerileri[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Öncelikle şunu itiraf etmeliyim ki Ermeni Kırımı'ndaki her tartışmada bir şekilde ortaya atılan bu maddenin adının bu şekilde kalması, çok az kişinin bu maddenin tartışmasıyla (ve içeriğiyle) ilgilenmesi gerçekten çok üzücü. Konuya dönersek: bu maddenin adının değişmesi lazım. Katliamları eylemleri diye geçiştirmek, muğlaklaştırmak. Konunun içeriği katliamlar; düzenlenmiş çeşitli protesto gösterileri değil. İsimleri tartışmadan önce şunu söylemekte yarar görüyorum: bu olayların genel geçer tarafsız bir ismi olduğunu söyleyemeyiz; Türkiye'de genelde bahis konusu olmuş olan bu katliamlar sıklıkla Ermeni mezalimi olarak anılmış ki bu isim hem birincil partidendir, belirli bir tarafın koyduğu isimdir hem de taraflıdır. Nasıl Cezayir'de Fransız kolonyal güçlerinin yaptığı insan hakları ihlâllerine ve katliamlara "Fransız mezalimi/zulmü" demiyorsak, bu tip bir ismi kullanmamız da mümkün değildir.
  • Bu bağlamda şöyle iki öneri ortaya atıyorum:
    1. Taşnakların Müslümanlara yönelik katliamları - bu biraz uzun fakat oldukça spesifik ve konusunu yeterince tanımlayan bir isim.
    2. Taşnak katliamı - bu benim değil Takabeg'in önerisi, fakat benim de uygun gördüğüm bir öneri. Konusunun temel noktasını kaybetmiyor fakat daha kısa.
  • Sonuçta, en tarafsız sonuca güzel ve yapıcı bir tartışmayla ulaşacağımızdan eminim. Başka isim önerileri de yapılırsa belki daha da uygun isimlerle karşılaşabiliriz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 05:21, 6 Haziran 2009 (UTC)

Takabeg'in daha önce dediği gibi Taşnak'ların yaptığı katliamlarda bir çok Ermenide öldürülmüştür. Dolayısıyla maddenin adında Müsülmanlara yönelik bir yönlendirme olmamalı diye düşünüyorum. Bu durumda 2. seçenek olan Taşnak katliamı sanırım en mantklısı. -- TheTimeileti 17:31, 6 Haziran 2009 (UTC)

Bir seçenek olarak sunmuştum ama Taşnak Katliamı veya Taşnak katliamları başlıklar için yeterli kaynakları toplayamadım. Yine bakacağız. Takabeg ileti 16:08, 8 Haziran 2009 (UTC)
Malesef bu yanlış. Bir tarafta "Ermeni Kırımı" diğer tarafta "Taşnak Katliamı" buradada mı ermeniler öldürülmüş anlamadım ? Türklere yapılan saldırı, kırım, katliam, toplu ölüm vs. konusunda neden sanki yine ERmeniler öldürülmüş gibi bir hava seziyorum ? Türklere Yönelik Ermeni Saldırıları olsun daha açık ve net. Ben bu başlıktan taşnakların öldüğünü anlıyorum. Kötü kalpliliğimden mi?--Boyalikus 18:52, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Maddenin konusu Türkçe yazında sıklıkla Ermeni mezalimi olarak da anılan katliamlar; bunları yapanlar Taşnaklar ve hedefleri salt Türkler değil, diğer birçok farklı etnik gruptan Osmanlı vatandaşları, Kürtler ve bazı tarafsız Ermeniler de dahil. Bu durumda Taşnak Katliamı uygun bir isim. Betimleyici bir isim olduğundan kaynak bakımından Ermenilerin Müslümanlara karşı eylemleri açısından çok daha uygun bu sebeple şu anki isimden Taşnak Katliamı ismine geçmemizde kaynak açısından bir sorun olmaz (kaynaklandırma açısından daha iyiden daha kötüye geçmiş olmayacağız). Tabii kaynaklandırma açısından daha iyi durumda, daha doğru ve daha tarafsız başka bir isim ortaya çıkarsa yine isim değişikliğine gidebiliriz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 19:13, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Ermeni Kırımı maddesinde ermenilerin müslümanlara uyguladığı katliamlardan kapsamlıca bahsedilmekten haklı olarak ısrarla kaçınılıyor ve gerekçe olarak da o bilgilerin yerinin burası (bu madde) olduğu söyleniyor. Ayrıca yine Ermeni Kırımı maddesinde, Taşnakların ermenilere uyguladığı katliamlardan da bahsediliyor. Bu maddenin adının Ermenilerin Müslümanlara uyguladığı katliamlar olarak değiştirilip Taşnak veya değil, tüm ermeniler tarafından müslüman osmanlı tebasına uygulanan katliamlar anlatılmalıdır. Bu maddenin adını Taşnak katliamlarına çevirip Taşnakların öldürdüğü Ermenilerden de bahsetmek, Ermeni kırımı maddesinin adını İttihak ve Terakki katliamları olarak değiştirip, öldürülen tüm azınlıklardan bahsetmeye benziyor. Saygılar.--Abuk SABUK♫ ♫ 19:58, 14 Haziran 2009 (UTC)
Kurbanların sadece müslümanlardan ibaret olmadığına dikkat etmemiz lazım. Zira Taşnaklar kendilerine karşı çıkan yani Osmanlı Devletiyle mücadele etmek istemeyen Ermeni köyleri de bastılar. Ermeni Kırımı maddesinin başlığının Osmanlıların Ermenilere karşı uyguladığı kırım veya Türklerin Ermenilere yönelik işlediği kırım olmadığı gibi özne olarak millet adının kullanılmaması veya öznenin belirtilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Mesela "Nazi Almanyası'nın Yahudilere yaptığı holokost" ile "Almanların Yahudilere yaptığı holokost" arasında fark vardır ve tartışmalı konudur. Bu durumda başlığın sadece Holokost olması uygundur. Aynı şekilde Ermenilerin ifadesi sorunludur. Eğer bu madde Taşnakların faaliyetleriyle sınırlı kalırsa Taşnak Katliamı da olabilir. Değilse incelemeye devam edelim. Ermenilerin Müslümanlara karşı eylemleri başlığının uygunsuz olmadığını düşünen yoktur herhalde. Takabeg ileti 19:49, 15 Haziran 2009 (UTC)
  • Osmanlıdaki Müslüman tebaya karşı işlenen katliamların tamamı sadece Taşnaklar tarafından işlenmemiştir. Savaş yüzünden doğan otorite boşluğu birçok sıradan Türk, Kürt ve Ermeni tarafından olumsuz anlamda değerlendirilmiştir. Birçok sıradan Müslüman ve Hristiyan köyü her iki taraftan da gerek din, gerek ihanet ve gerekse yılların birikimi olan kin ve intikam duygularıyla "emir alınmaksızın" yakılıp yıkılmıştır. Bu maddenin adının Taşnak Katliamı olmasının, diğer maddenin İttihat ve Terakki katliamı olmasından farkı yoktur. Aynı şekilde her ölümün emrini İttihat ve Terakki vermemiştir. Bu nedenle anlam ayrımı oluşturmak, erişimi kolaylaştırmak ve kapsamlı madde yazabilmek için Ermeni sözcüğünün kullanılması gerekir. Taşnakların öldürdüğü Ermeniler için yeni bir madde açılabilir. Bu açıdan bakıldığında Diğer maddenin adı da Osmanlı'da Ermeni Kırımı olabilir. (Yeni bir isim tartışmasını göze alabilirsek :) Yani Osmanlı ve Ermeni kelimelerinin kullanılmasında bir mahsur yoktur. Ancak dönem itibariyle belirtmek gerekirse, sizin verdiğiniz Nazi Almanyası örneği gibi, Osmanlı'da Ermenilerin Müslümanlara yönelik katliamları başlığı da düşünülebilir. Nitekim modern Ermenistan'ın ve vatandaşlarının olayla alakası yoktur, tıpkı modern Türkiye'nin olmadığı gibi.--Abuk SABUK♫ ♫ 20:27, 15 Haziran 2009 (UTC)
Hmmm. Demek ki yanlış veya eksik anlatmışımdır. Nazi Almanyası - Almanlar örneğiyle anlatmak istediğim Kollektivschuld tartışması idi. Bu tür tartışmalar varken yani olayın öznesi belli değilken öznenin yazılmaması gerektiğini anlatmak istedim. Yine anlatamamış olabilirim:)) Bence Viki icadı son çaremizdir. Kaynaklarda mevcut adları tercih ediyorum. Ama önce madde gelişsin. Kimlerin tarafından kimlerin öldürüldüğü netleşsin. Takabeg ileti 20:10, 16 Haziran 2009 (UTC)
Taşnak Katliamı olamaz, çünkü bu katliamda Taşnak tek başına bir rol üstlenmemiştir. Takabeg'e bu konuda katılsam da hemen Viki icadına başvurmasına katılmıyorum. Özellikle Ermeni Mezalimi gibi orijinal ve literatürde çokca geçen isimler varken ve maddenin gelişmesi gerekirken Viki icadı için erken olduğunu düşünüyorum...--вяí¢αи76ileti 10:47, 26 Haziran 2009 (UTC)

ilk cümleler[kaynağı değiştir]

Madde hassas bir konuya temas ettiği için ilk cümleler değişik bir şekilde yazılmış.çünkü bu konuda tarihçilerimiz sosyologlarımız ve o dönem tanıkları çok ayrıntılşı ve belgelere dayanan yüzlerce eser vermiştir.ve hepsinde "ermeni katliamı" ve "ermeni mezalimi" terimleri kullanılmıştır. Ermeni isyanları ve tanımındaki: "Ermenilerin müslümanlara karşı eylemler, Ermenilerin müslümanlara karşı Anadolu'da ve Kafkasyada yaptığı eylemler. Halk arasında bu eylemlerin tümü Ermeni Mezalimi olarak adlandırılır. Anadolu'da yaşayan müslüman Osmanlı tebaası bu eylemlerden etkilenmiştir. Doğu Anadolu'da özellikle Kürt halkı'na karşı Ermeni faaliyetleri gerçekleşmiştir.Kuzeydoğu Anadolu'da ise Türkmen ve Azeri halklar bu olaydan etkilenmişlerdir."

diye devam eden tanım paragrafı da çok yetersizdir. Ermenilerin müslümanlara karşı eylemleri ve katliamları vardır ikisi ayrı ayrı ya da alt başlıklar olarak tanımlanmalıdır.Her türlü Belgelerle kanıtlarla şahitlerle kanıtlanmış ıspat edilmiş bir durumu yumuşatmanın anlamı yoktur.

Faaliyetler genelde katliam işkence ve her türlü terör olayı şeklinde cereyan etmiştir.Tarihimizdeki böylesi acı ve ibret verici bir meselede bu açılan başlık ve bu başlıktaki iddiaların hepsinde kayanak belirtilmeli şablonunun olması da üzücüdür. aramızda tarih bilimine olan sevgisini ilgisini vurgulayan ve hatta bu konuda ihtisas sahibi olan insanlar var.böyle konuları işlemek ve bu maddeleri geliştirmek boynumuzun borcu!O dönemde katledilen! acı çeken ve o dönemde yaşananların etkisi travmasını hala yaşamakta olan insanlara karşı bu hem sorumluluğumuz hemde insani vefa borcumuzdur!--Kamuran otukenli 15:13, 31 Ekim 2009 (UTC)

  • Ayrıca, "Ermeni Mezalimi" ile "Ermeni İsyanları" farklı kavramlardır. Fikir birliğine varılmadan madde isminin değiştirilmesi çok yanlış. Ermeni Mezalimi maddesini SM yapacak kaynak Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi'nde mevcuttur. Bu yaz kısmetse Iğdır'a gidip bu maddeyi SM yapabileceğim (Tabii evdeki çeşitli kaynaklarımı da ekleyerek). Tabii ortada "Ermeni Mezalimi" diye bir madde yoksa, nasıl yapabileceğimi de bilmiyorum. Eğer "Ermeni Kırımı" madde adı kabul görüyorsa "Ermeni Mezalimi" adını taraflı görüp madde adı olarak benimsememek Vikipedi'nin yapacağı büyük bir ayrımcılık örneği olur.--вяí¢αи76ileti 20:13, 4 Aralık 2009 (UTC)