İçeriğe atla

Tartışma:Black Stockings FC

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Nanahuatl tarafından 3 yıl önce Fenerbahçe ve Siyah Çoraplılar başlığına
Vikiproje Futbol (Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Futbol maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Futbol kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Black Stockings ve Fenerbahçe, hatta Cadi-Keuy arasındaki ilişki[kaynağı değiştir]

@Kingbjelica, resmî sitede bahsedilen bağlantı "tamamıyla" uydurmadır, gerçek dışıdır. Zamanında ciddi olarak bu dönem üzerine kaynak taraması yaptım, Türk futbolunun bu ilk dönemleri üzerine belki de en önemli çalışmaları yapan Mehmet Yüce ile bizzat iletişime geçtim. Kendisinin bir web sitesi de vardı, ne yazık ki kapandı. Orada güzel bir yazı vardı, bu ilişkinin uydurma olduğuna dair. Resmî web sitesinden aynen alıntılıyorum: "Dolayısıyla FENERBAHÇE KULÜBÜ kuruluşunu gayri resmi olarak 1899 yılında gerçekleştirmiş, ne var ki iki kez kapatılmaları nedeni ile faaliyetlerine, ancak resmi kuruluş yılları olan 1907 yılında geçebilmişti". Birinci yanlış, bu kulübün kuruluşu 1899 değil 1901. İkinci yanlış, Black Stockings zaten faaliyete geçiyor ve bir maç da yapıyor. Üçüncü yanlış, 1902'de kurulan Cadi-Keuy FC 1912'de kapanıyor, yani "ancak faaliyete 1907'de geçmiş" ifadesi tamamen uydurma. Fenerbahçe'nin "bizim öncülümüz" dediği bu kulüp, 1909-10 İstanbul Futbol Ligi sezonunda Fenerbahçe ile aynı ligde yer alıyor hatta. Aynı web sitesi, bu kulübün kuruluşunu en başta 1902 olarak verirken, 1-2 cümle sonra 1899 olarak vermekte. Aynı paragraf içerisinde dahi çelişkilerle dolu bir metin. Yıllardır da böyle bu. Ve en büyük yanlışa gelelim, kurucularının aynı olduğu yanlışı. Bunun çıkış kaynağı, Black Stockings'in kurucusu olan Fuat Hüsnü Kayacan'ın "hatalı" şekilde Fenerbahçe'nin kurucuları arasında sayılmış olması. Kulüp sitesi dahi Fuat Hüsnü Kayacan'ı Fenerbahçe'nin kurucuları arasında saymaz; ama bunu unutarak "Black Stockings'i kuranlar Fenerbahçe'yi de kurdu" der. Site kötü gibi gözüküyor ama şuradaki yazı da, Melih Şabanoğlu'nun katkıları olması açısından iyidir.--RapsarEfendim? 21:07, 1 Aralık 2016 (UTC)

Burayı kullandıgın icin tesekkur ederim, bu yanlislik dediginiz sey pekala yaygindir. Bestesi de vardir. Siyah coraplilardan dogan bu sevda diye. Sitedeki tarihce yarim, cunku site yenilendi. Ben tarihcenin diger kismina ulastim. Ayrica bu tarihcenin birebir aynisi (belki orijinali odur) dokuz eylule ait bir pdf olarak da yayinlanmis.. Bu konuyu kulup yetkilileriyle gorusecegim. Sizde bunun boyle olmadigina dair kaynakli bilgileri iddia seklinde ekleyebilirsiniz. Su an mobildeyim baglanti veremiyorum.--Kingbjelica (mesaj) 21:15, 1 Aralık 2016 (UTC)

Böyle olmadığı "iddia" değil, bir gerçek. Böyle olduğu ise mesnetsiz iddialar. Yukarıdaki iddiaların hiçbiri doğru değil, hiçbiri birbirini tutmayan bilgiler. Gerçi bu iddianın olduğunu yazabiliriz esasen de bunu gerçekmiş gibi lanse ettirmemek lazım.--RapsarEfendim? 21:26, 1 Aralık 2016 (UTC)
Araştırmayan, bilmeyen birileri bir şeyler yazmaya çalışınca böyle oluyor işte (size demiyorum yanlış anlaşılmasın). Şuraya bakın: "O dönemde kurulan ilk Türk takımımız, Kadıköy Futbol Kulübü yani Siyah Çoraplar". Daha ilk cümleden faul. "Sevr ruhu"ndan bahsetmiş, 1907'de kurulan Fenerbahçe'nin faaliyetlerini 1920'deki antlaşmayla kıyaslamış falan. Garip şeyler.--RapsarEfendim? 21:29, 1 Aralık 2016 (UTC)
Kaynak Black Stockings FC'nin kurulusunda yer alan isimlerin cogunlugu diyor. Direk sizin verdiginiz ismi vermiyor. Burada bilinen baska seylere dayali cikarim soz konusu. Biz bu icerigi "Fenerbahce'ye gore" verdigimiz takdirde herhangi bir sorun cikmayacaktir. Her kaynak sorgulanabilir, fakat biz ....'ya gore seklinde veriyoruz. --Kingbjelica (mesaj) 21:41, 1 Aralık 2016 (UTC)

Geri getirme[kaynağı değiştir]

@Vito Genovese, sayfa benim tarafimdan yeniden yazilmisti ve telif hakki ihlali yoktu, geri getirebilir misin?--RapsarEfendim? 17:50, 29 Mart 2017 (UTC)

Getirdim @Rapsar. Eline sağlık, yaptığın çalışma maddede telif şüphesine yer bırakmayacak ölçüde kapsamlı.
Vito Genovese 17:59, 29 Mart 2017 (UTC)

Fenerbahçe ve Siyah Çoraplılar[kaynağı değiştir]

Fenerbahçe'nin temelleri siyah çoraplılar ile atılmıştır ayrıca 1901'de kurulup yine 1901'de kapatılmamıştır 1899 yılında resmiyet olmaksızın kurulmuş logosu deniz feneri şeklinde formalarıyla tanınmıştır, (formalar Fenerbahçe müzesinde bulunmaktadır) 1902'de yine resmiyet taşımaksızın ismi kadıköy futbol kulübü olmuştur, 1907'de ise ismi bugünkü Fenerbahçe spor kulübü olarak değişmiş ve ilk kez resmi olarak tanınmıştır. Kuzgun beyoğlu (mesaj) 13.28, 14 Mayıs 2021 (UTC)Yanıtla

İlgisiz, herhangi bir bağlantısı yok iki kulübün. Buna dair tarihî bir kayıt da bulunmamakta. Cadi-keuy ile falan ilişkilendirilmiş ki bambaşka kulüpler. 1911-12 İstanbul Futbol Ligi sezonunda Fenerbahçe sanırım iki takımla mücadele etmiş sanırım :) NanahuatlEfendim? 18.59, 14 Mayıs 2021 (UTC)Yanıtla