Tartışma:Bir Endülüs Köpeği

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: 5.47.184.207 tarafından 2 yıl önce Maddenin içeriği başlığına
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

ad değişikliği meselesi[kaynağı değiştir]

stt'de isim değişikliği istenmiş, buraya yönlendirildiği halde kural sayfasından bir cümle ile istek tekrarlanmış. "Eğer yabancı dilde olan film Türkçe ad ile gösterime girdiyse madde adı olarak bu adı kullanın." karışıklıkları önleme amaçlı bir önceliktir ve kaynağı da adlandırmalarda türkçe kullanmak ilkesidir. yani, vizyona girmeyen filmlerin orijinal isimleriyle yer almalarının zorunluluğuna ilişkin bir söz söylemez bize. söz konusu film, defalarca özel gösterimlerde yer alarak türkçeleştirilmiş, sinema ansiklopedilerinde, yönetmene ilişkin kitaplarda ve bilumum dergilerde bu isimle yer almıştır. tek fark kimi kaynaklarda 'bir endülüs köpeği' iken kimi kaynaklarda 'endülüs köpeği' olmasıdır. bu konuşulabilir. kuralı aksi şekilde yorumlamak doğru değil. --kibele 20:09, 28 Ocak 2014 (UTC)

  • Katılıyorum. Yaygın ve kullanılan Türkçe ismi varken sırf standartlaştırma adına bu tür değişiklikleri zorlamamamız lazım. Her maddenin kendi dinamikleri var. 1920'lerde yapılmış sürrealist bir kısa filmin Türkiye'de (o dönemde) vizyona girmemiş olması doğal.--Abuk Sabuk 23:27, 29 Ocak 2014 (UTC)
@Abuk SABUK, o zaman ilgili sayfamızı silelim, çünkü orada yazanları uygulamayacaksak sayfanın kalıp da kafa karıştırmasının bir anlamı yok değil mi?--RapsarEfendim? 09:28, 30 Ocak 2014 (UTC)

ilgili sayfayı doğru yorumlamak gerek, silmek değil. orada, 'vizyona girmeyenler orijinal isimleriyle yer alırlar' diye bir ibare görmüyorum ben. genel ilke yaygın kullanım ve türkçe adları tercih etmek yönündedir. böyle bir ibare yer almadığına göre, doğru olan bu genel ilkelere göre davranmaktır. --kibele 17:48, 30 Ocak 2014 (UTC)

Maddenin içeriği[kaynağı değiştir]

Baştan sona magazinsel üslup ile yazılmış. Filmin temel altyapısını oluşturan Freud'un psikanaliz kuramına hiç bir atıf yok misal. 5.47.184.207 23.16, 11 Aralık 2021 (UTC)Yanıtla