Tartışma:Güney Azerbaycan

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Azerbaycan (İran) sayfasından yönlendirildi)


Güney Azebaycan'ın da bayrağı vardır ! Bayrak Mayrak eklesenize...

--G.Osman Pasha 05:56, 9 Nisan 2008 (UTC)G.Osman Pasha

Ne olursa olsun bölücü yayın yanlıştır[kaynağı değiştir]

Oradaki halkın kökeni Türk olabilir.A ma niahi kararı İran Azerileri verir. Aleviler gibi 12 Mezhebinden olan Azerileri de tehlikeye atacak türden, ve ülkemize aynı yönde saldırıya neden olacak türde aşırı yayın yapmak yanlıştır. Sayfanın normal hale geltirilmesi gereklidir.--Zaferreis 13:30, 15 Nisan 2008 (UTC)

Güney Azerbaycan Türklerindir[kaynağı değiştir]

merhaba,ben bir İran Azerisiyim;biz İran-Güney Azerbaycan Azerileri olarak kendimizi Türk olarak tanımlıyor ve İranda yaşayan diğer milletler tarafından da "Türk" olarak tanımlanıyoruz,İran Azerileri içinde Sünni bir azınlık da var, şahsen şia mezhebinden olmakla beraber mezhep konusunun bir kanı bir canı taşıyan Türkler arasında ayrılığa alet olmaması gerektiğine inanıyorum.Ayrıca "bölücülük" son derece yanlış bir değerlendirme çünkü Güney Azerbaycan zaten şu anki İran devleti tarafından da "Azerbaycan" adı taşıyan eyaletlerle anılmaktadır.yani kabul ediliyor Tebriz,Erdebil,Urumiye...vb. Güney Azerbaycan şehirlerinin Fars değil Azeri (yani Türk) şehri olduğu... Biz, en başta "Türk" adını taşıyan devlet olduğu için, Türkiyeyi çok seviyor ve Türklük adına yaşadığımız acılara sessiz kalınmamasını bekliyoruz. Bu konuda konuşmak isteyen Türkiyeli kardeşlerim tebriz_gunesi@mynet.com adresine mail gönderirlerse severek cevaplarım. -

  • İstanbul'da yaşayan bir Güney Azerbaycan Türkü*

Vikipedi iran sayfasında Azerbaycan Türklerinin nüfusa oranı % 37 olarak belirtilmektedir.Diğer bir çok araştırmada bunu doğrular niteliktedir.İran Türkleri Oğuz kökenlidir.Azerileri,Türkmenler,Avşarlar,Kaşgaylar,Kaçarlar gibi, iran nüfusu 74 milyondur.Bu nüfusun 30-35 milyonu Türk kökenlilerden oluşmaktadır.Türk halklarının nüfusa oranı % 40-45 civarındadır.Tarihe bakıldığında iranı yöneten devletlerin Büyük selçuklu devleti,Harzemşahlar,Safeviler,Afşar hanedanı,Ve 1925 değin ülkeyi yöneten Kaçar hanedanlığını gösterebiliriz...

Şah ismail,şah abbas,nadir şah,Ayetullah Ali hamaney,Muhammed Hatemi,Sami yusuf, Gogoos,Ali daei,gibi bir çok önemli isim bulunmaktadır.

Azerbaycan (İran)[kaynağı değiştir]

Selamlar. Güney Azerbaycan başlığı VP:TBA kuralını ihlal ettiği düşünülmektedir. Azerbaycan (İran) daha uygundur. Interwikilerinin çoğu da o yöndedir. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 13:02, 28 Ekim 2008 (UTC)

İranda yaşayan Azerbaycan Türklerinin nüfusu iran yönetiminin politikaları sonucu tartışmalıdır.resmi ve bilimsel araştırmalarda Azerbaycan Türklerinin nüfusu 18 milyon-25 milyon arasında belirtilmektedir.

Harita Yanlış[kaynağı değiştir]

Merhaba, yayınlanan harita yanlıştır, İran Azerbaycanının çok küçük bir bölümünü gösteriyor, sanırım sadece Tebriz ve çevresi olan "Azerbaycani Sherqi" (Doğu Azerbaycan eyaleti) bölgesi gösterilmiş.Oysa Erdebil,Urumiye (Batı Azerbaycan eyaleti),Kazvin,Zencan... şehirleri tarihi Güney Azerbaycan şehirleridir.

  • tebriz_gunesi

Zencan bölgesi Haritada yok!

Yenı harıta[kaynağı değiştir]

Merhaba, yenı bır harıta, Güney Azerbaycan sayfasına yükledım, yenı resım öncekı resımdan doğruya çok yakındır.Turk oğlan 18:14, 17 Kasım 2008 (UTC) Güney Azerbaycandan.

Uygunsuz harita[kaynağı değiştir]

Selam. Bu madde İran İslam Cumhuriyeti içindeki coğrafi bölgeyi anlatan bir maddedir. Fakat Resim:Iran Azeripeoples.jpg etnik grupla ilgilidir. Dolayısıyla bu madde için uygunsuzdur. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 18:18, 17 Kasım 2008 (UTC)

sayfadaki haritada fakat uç azerbaycan vilayeti göstarilmiş! şimdi zencan vilayeti nereye gitdi?!!! şimdi iranda zencan vilayetini azerbaycanin bir bölgesi taniyorlar! ama bu harita da yok!bunu izleyin: Azerbaycan turkcesi Zencan Güney azerbaycanin en buyuk bir villayetidir.--Turk oğlan 21:54, 17 Kasım 2008 (UTC)

Zencan Eyaleti nüfusunun çoğunluğu Azerilerden ibarettir. Batı Azerbaycan Eyaletinde ise Kürt nüfusu bayağı vardır. Ama orası Azerbaycan bölgesine giriyor. Ancak bu madde ne Azerice maddesi ne de Azeriler maddesidir. Takabeg ileti 22:01, 17 Kasım 2008 (UTC)

Peki İranda Azerbaycan bölgesi nerelerdir? Kacar döneminde Azerbaycan 5 eyaletin biri idi ve şimdiki Batı Azerbaycan, doğu Azerbaycan, Erdebil, Zencan, Hemedan şehirleri bu Eyalete dahildi. --Urumchu 03:45, 21 Kasım 2008 (UTC)

Azerbaycan Takabeg ileti 03:52, 21 Kasım 2008 (UTC)

Yukarıdakı linkde belirtilen harita Güney Azerbaycan bölgesini tamamen kapsamamaktadır. Coğrafi bölge olan Güney Azerbaycana bunların dışında Zencan ilinin tamamı, Hamedan ve Gilan illerinin kuzeyi da dahildir. Buraya azericenin konuşulduğu tüm bölgeler dahil değildir, olursa o zaman Kürdistan, Merkezi, Kazvin, Kirmanşah ve Tahran bölgeleri de kısmen buraya dahil olur. Lakin coğrafi olarak Güney Azerbaycana sadece 4 il tamamen, 2 il de kısmen dahildir. Madde ismi ise Güney Azerbaycan olmalıdır, bunun TBA ile ne gibi bir çelişki teşkil ettiği açıklamadan ve mevzu tartışılmadan isim değiştirilmesi yapılmıştır. Burda en önemli faktör Türkçe güvenilir kaynaklarda tercih edilen isimdir- bunun ne olduğunu ben bilmiyorum, şayet şimdiki gibi Azerbaycan (İran) şeklindeyse öyle bırakılır, başka bir isim tercih ediliyorsa o yönde gereken değişiklik gerçekleşir. Saygılar. --64.231.247.226 22:59, 25 Kasım 2008 (UTC)

Azerbaycan bölgesi ne Azerilerin yoğun olarak oturduğu bölge ne de Azericenin konuşulduğu bölgedir. Sadece İran'ın bir bölgesidir. Azerilerden Azerbaycan adı ve bölgesi daha eskidir. Yani Azerbaycan bölgesinin adından milletin adı alınmıştır. Güney Azerbaycan terimi irredentist bir terim olduğu için VP:TBA ihlali sayılır ve madde başlığı olarak uygunsuzdur. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 23:18, 25 Kasım 2008 (UTC)

P.S. Aslen Erdebilli olup Tehran'da oturan Azeri arkadaşlarım Miyane'yi geçince artık Azerbaycan sayılmadığını söylüyorlar. Bu görüşünün kesin bilgi olup olmadığı tartışılmalıdır bence. Yine de coğrafi bölge olduğu için sınırları belirsiz olabilir. Genelde Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan ve Erdebil eyaletlerinin Azerbaycan bölgesine girmediğini söyleyen yoktur herhalde. Diğer bölgeler için kesin olmadığına göre şu anki haliyle tarafsız ve sorunsuzdur bence. TakabegTalk:Takabeg|ileti]] 23:18, 25 Kasım 2008 (UTC)

Size göre irridentist olabilir, bunun neden umum tarafından böyle kabul edilmeli olduğunu açıklayabilir misiniz? Bunun dışında Türkçe güvenilr kaynaklarda bölgenin Azerbaycan (iran) şeklinde geçtiğini ve bölgeye sadece yukarıdakı 3 ilin dahil olduğunu gösterebilir misiniz?64.231.247.226 23:24, 25 Kasım 2008 (UTC)

Madde isminde yapılan değişiklikle ilgili hala açıklama yapılmamıştır. Şu anki ismin hangi Türkçe kaynağa dayandırıldığı ve bu ismin en geniş kabul gören seçenek olduğu gösterilmediği takdirde isim yeniden eski haline değiştirilecektir. --69.156.36.157 06:31, 21 Aralık 2008 (UTC)

Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan ve Erdebil[kaynağı değiştir]

bunlar da aynı. Yani üç eyalet. Takabeg ileti 00:02, 26 Kasım 2008 (UTC)

Güney Azerbaycan İllerinin demografisi[kaynağı değiştir]

Güney Azerbaycan İlleri ; Hemedan İli - yüzölçümü 19 547 km² , Nüfusu 1 703 267 kişi (yüzölçümü ve nüfus verileri İran İstatistik Merkezine ait - 2006 nüfus sayımı sonuçları) . İl 8 ilçeden (Hemedan+Melayır+Nehavend+Tuyserkan+Kebuderaheng+Esedabad+Bahar+Razan) oluşuyor . İlde toplam köy+kasaba+şehir sayısı 1122 - dir .İlçeler de toplam 23 bölümden ibaret . İlin nüfusunun 3/5 - ü Azerbaycan Türklerinden , kalan kısmı Lurlardan , Farslardan , Kürtlerden ve az miktarda Leklerden oluşuyor .

  • Asparuh Bulgar

Çeşitli guruplar[kaynağı değiştir]

Maddede yazılan Kürdler talışlar və daha ayrıları azeriler kimi Azerbaycanda yaşamakta deyirler.yani demek istediyim bu: maddede oyle yazılıb ki ola bilsin azerilerden başka gruplar azeriler kimi ve onların nüfus sayısında orada yaşamakdadırlar.! yoksa kimse demiyor ki azerbaycanda fakat azeriler yaşamaktadır.--Türk oğlan 18:50, 25 Nisan 2009 (UTC)

Azeri Milliyetçiliği ?[kaynağı değiştir]

Turk oğlan, Burda niye Azeriler için kaynak istemedin? Açıkçası burda yazılan etnik grupların o bölgede oturdukları ortadadır. Kaynaklar gerektirmeyecek kadar açık bir gerçektir. Azeriler de Kürtler de diğerler de. Maddeyi kaynaklar ile zenginleştirmek istiyorsan Azeriler için kaynak istemen lazımdı. Ben yardımcı oldum:)) Yani {{fact}} ekledim. Maksadın Azeri Milliyetçiliği ise boş verin. Eğer maddeleri zenginleştirmek istersen kaynakları ekleyin. OK? Takabeg ileti 19:14, 25 Nisan 2009 (UTC)

Yanlış söyleniş ve telaffuz[kaynağı değiştir]

Alışıla gelen söylenen isim olarak herkez azeri kelimesini kullanır bazen bende bu hataya düşüyorum doğrusu başkadır.Azeriler denilen gurup iranda yaşayan türk olmayan farklı kimlik taşıyan ayrı bir kültürü olan küçük bir guruptur.Türk kökenli olan gerçek kültür-kimlik-dil konuşan insanların Asıl gerçek isimleri Azerbaycan Türkleri veya Azerbaycanlılardır.Bilginize sunarım

Haritadaki bir yanlışlık var. Zancan bölgesi bu haritaya artırılmayıbdır. Güle güle.

Azeri nufusu[kaynağı değiştir]

Nüfus üzerinde bir kesinlik yok. İran'a genel baktığımız sayfada. Azeri nufusu %16 gösteriliyor ve Bu da ortalama ... 13 milyonluk bir Azeri nüfusuna denk geliyor... Ama burda sadece güney azerbeycanın gösterildiği bir sayfada bize verilen sayı.. elimizdekinin 2 katı ... Hangisi doğru ? Gerçek nüfus oranını nasıl bulabiliriz İbrahimmetin (mesaj) 00.34, 25 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]