İçeriğe atla

Tartışma:Atatürk Devrimleri/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türk halkının isteği ile (Atatürk tarafından öncülük edilen tabii ki) yapılan devrimlere nasıl Atatürk İnkılapları dersiniz? Sanki bunları halk istememiş de sadece Atatürk yapmış gibisinden. Türk Devrimi olması gerekir tabii ki. --

Atatürk'ün yaptığı inkılapları devrim kelimesi ile adlandırmak hatalı (sanıyorum). Nitekim yabancı dillerde de hep reform sözcüğü kullanılır. Türkçe'ye en uygun madde ismi "Atatürk İnkılapları". 88.233.207.37 19:28, 7 Aralık 2006 (UTC)

Katılıyorum. Bence de İnkılap kelimesi daha uygun olur.--Martianmister 15:37, 24 Şubat 2007 (UTC) Katılmıyorum.Atatürk yüzlerce yıllır devam eden sistemi kökünden değiştirmiştir.inkilap kısmi iyileştirmedir,türkçe bir kelime de değildir.kullanıcı:gngozl02:07 3 mart 2009--Gngozl 00:11, 3 Mart 2009 (UTC) Devrim, Atatürkçü yenileşme sürecini en iyi ifade eden kelimedir. Rusya'dakini , Fransa'dakini devrim kabul edip Türkiye'dekine İnkılap demek ne kadar doğru olur ?

Zaten inkılap sözcüğünün sözlük anlamı köklü değişiklik, devrim anlamını taşımaktadır. Kabul gören, kullanılan bu sözcük olduğundan kullanılmaya devam edilmesinde şaşılacak birşey yok. Taraflı etiketi bu sözcük için koyulduysa etiketi koyan ve aynı fikirde olanlar tartışmaya katılmazlarsa bir süre sonra kaldıracağım. --BIYIKLI 13:14, 16 Nisan 2007 (UTC)

Hayır tarafsızlık şablonunun devrim kelimesiyle alakası yok (hem niye olsun ki?). Ben devrim ve inkılap kelimelerinin tam olarak birbirini karşıladığını düşünmüyorum. İnkılap daha çok reform, yenilik kavramlarını karşılıyor. Örneğin dilde sadeleştirme öncesi metinlerde bahsettiğiniz devrimlerden Fransız İnkılabı şeklinde bahsedilmiyor, Fransız İhtilali deniyor. Dilde sadeleştirme sırasında arap-fars kökenli inkılap sözcüğünün yerine onun türkçesi devrim sözcüğü kabul edilerek inkılabın tüm anlamları ona mal ediliyor. Fakat sonraki yıllarda devrim sözcüğünün ingilizcedeki revolution yerine kullanılmaya başlaması nedeniyle ortaya bir anlam karmaşası çıkmış oluyor. Bu yüzden madde adında devrim yerine inkılabı kullanmayı daha uygun buluyorum. Eğer inkılabın arap-fars kökenli oluşundan kaynaklı bir rahatsızlık duyuluyorsa, Atatürk Reformları yada Atatürk'ün yenilikleri gibi başlıkları da tartışabiliriz.

Tarasızlık konusuna gelirsek, şablonun asıl konma nedeni, Devrimlerin Yapılış Nedenleri başlığının tamamındaki bilgilerin taraflı bir kaynaktan alınmış olmasıdır. Saygılarımla.--Martianmister 16:02, 16 Nisan 2007 (UTC)

O sizin düşünceniz, devrim ve inkilap aynı anlamda kullanılabiliyor. 14 Nisan mitinginde atılan sloganlara bakın (youtube de var) biz darbeci değil devrimciyiz diye haykırıyordu insanlar. Kalıplaşmış, insanların zihinlerine yer etmiş, kitaplarda, ansiklopedilerde, devlet kurumlarında, okullarda, üniversitelerde kısaca her yerde kullanılan inkilap kelimesinin değiştirilmesine gerek yok. Kabul görmüş, kullanılan bir adı değiştirmek vikipediye bence birşey katmaz.

Taraflılık konusunda ise ne dediğinizi anlayamadım. Bahsettiğiniz bölümün kaynağı Nutuk'tur yani yine tartıştığımız maddenin, inkilapların sahibi Atatürk'ün yazdığı metinlerdir. --BIYIKLI 16:36, 16 Nisan 2007 (UTC)

Tamam bende inkılap ve devrimin aynı anlamda kullanılabildiğini biliyorum. Ama devrim sonraları değişim geçirerek Revolution kavramını karşılar hale gelmiştir. Bugün devrim dendi mi ilk akla gelen Revolutiondur. Bu yüzden inkılap kelimesini kullanmamızın daha uygun olduğunu düşünmüştüm.

Taraflılık konusundaysa, maddeyi asıl taraflı yapan zaten kaynak olarak atatürk'ün yazdığı yazıların kullanılması. Nutuk sübjektif bir eser olduğu için madde zaten başlıca tarafsızlık özelliğini yitiriyor.--Martianmister 13:22, 17 Nisan 2007 (UTC)

Bu bakış açısına bağlı eğer Atatürk inkılapları birisi için kabul edilemez olgularsa elbette kaynağı, maddenin kendisi taraflı gelecektir. Nutuğun kişisel görüşleri yansıttığı doğru fakat sadece öyle olsaydı değişik kesimlerden kabul görmezdi. Yani içindeki tespitler gayette "objektifdir". Üstelik inkılapların hazırlayıcısı olarak Atatürk'ün bilinen en büyük yazılı eserinin kaynak verilmesi gayet doğal. Kişisel görüşlerinizi yansıtıp gereksiz yere uyarı etiketleri koyuyorsunuz bazı maddelere. Farklı aktif bir kullanıcı çıkıp Nutuk inkılaplar maddesinde kaynak verilemez, işte şu nedenlerden tamamen taraflı bir eserdir diye fikir belirtmezse gereksiz uyarıyı geri alacağım. --BIYIKLI 15:36, 17 Nisan 2007 (UTC)

Sayın BIYIKLI, ben nutuk kaynak gösterilemez demedim ki. Maddedeki bilgilerin tamemen nutuk'tan alınmış olduğu, nutuk da sübjektif bir hatırat olduğu için kesin bilgi kabu8l edilmemesi gerektiğini söyledim sadece. Ayrıca Bu bakış açısına bağlı eğer Atatürk inkılapları birisi için kabul edilemez olgularsa elbette kaynağı, maddenin kendisi taraflı gelecektir cümlesinde resmen bana hakaret ediyorsunuz. Eğer sözünüzü hemen geri almazsanız sizi kendime daha fazla muhatap almayı düşünmüyorum.--Martianmister 15:52, 17 Nisan 2007 (UTC)

İster olun ister olmayın siz bilirsiniz. Maddedeki bilgilerin tamamen Nutuk'tan alındığı doğru değil, maddenin diğer tarafları için Kültür Bakanlığı gibi bir kaynağı var. Tartıştığımız kısmın kaynağı Nutuk onuda bizzat ben koydum. Sizde aynı kısımda her cümlenin sonuna {{{kaynak belirt}}} ibaresi koymuşsunuz. Zorlama bir şekilde Nutuğun kaynak olamayacağını iddia edip duruyorsunuz. Söyledikleriniz geçersiz hatta saçma. Atatürk inkılaplarının oluşum şartları konusundaki bilgileri Nutuk gibi bir kaynağa dayandırmayacağız da ingiliz komutanı general hamilton günlüklerine mi dayandıracağız. Yoksa padişahın tespitleri mi tarafsız olur! Sizin bu maddeye zararınız var benim sözlerim sizi ne kadar rahatsız ediyorsa bu gereksiz çabalarınızda beni rahatsız ediyor. Samimi görmüyorum sizi ve eğer bu şekilde devam ederseniz, hiç istemesemde, hazetmesemde başka bir yola başvurmak zorunda kalacağım. --BIYIKLI 16:15, 17 Nisan 2007 (UTC)

Tabii ki üçü de değil, tarafsız kaynakları alacağız.--Martianmister 16:38, 17 Nisan 2007 (UTC)

İşte burada en çok rahatsız olduğum konu bu belki de istismara en açık kuralda budur. Herkes VP:TBA'ını kendine göre yorumluyor. Bakın son kez sadece biçimde açıklamaya çalışacağım. Kuralın tarifinde basitçe geçtiği gibi Atatürk İnkılapları bir olgu yani var olmuş, uygulanmış ve kabul görmüş kurallar. Şimdi inkılapları hazırlayan insan en büyük edebi eserinde nedenleri bir bir anlatıyor. Yani Atatürk bu inkılapları bu yüzden yaptım diyor. Karşı çıktığınız her tarafına kaynaksız şablonu koyduğunuz bölüm bunu içeriyor, Fransız reformlarını tanımlamıyor. Maddeye olduğu gibi taraflı diyorsanız ki bence aslında onu demek istiyorsunuz o sizin sorununuz ama tartıştığımız bölüme ve kaynağına taraflı diyemezsiniz. Halen tarafsızlık anlayışınıza sığmıyorsa iddia ettiğiniz tarafsız kaynağı bulup koyun. Yoksa gereksiz yere madde doğruluğunu sabote eden etiketlerinizi kaldırmaya başlayacağım. --BIYIKLI 17:21, 17 Nisan 2007 (UTC)

"Vikipedi'nin tarafsız bakış açısı (TBA) (İngilizce:Neutral Point of View - NPOV) ilkesine göre her madde, tüm taraflara eşit uzaklıkta ve ön yargısız olarak, güvenilir kaynaklarda yayımlanmış doğrulanabilir bilgilerle yazılmalıdır." diyor VP:TBA. Bu durumda bir maddenin önemli bir kısmını sadece taraflardan birinin yazdığı bir anı kitabına dayandırmamak gerekmektedir. Sonuçta bahsettiğimiz ne ilahi bir metin, ne de objektif bir tarih kitabıdır. Bir siyasi önderin kendi anılarını, kendi bakış açısından ele aldığı sübjektif bir hatırat'tır. Ayrıca hala bana yapmış olduğunuz hakareti geri almadığınızı size hatırlatmak isterim.--Martianmister 17:37, 17 Nisan 2007 (UTC)

Maddenin içeriğinde taraf yok, inkılapların sahibi ve sebeplerini açıklayan aynı kişi. Taraf oluşturma çabası halinde olan sizsiniz ve bu durumunuz bana da hakaret gibi geliyor. Bakın kişisel görüşlerinizi yansıtmaya devam ediyorsunuz Nutuğu anı, hatıralar kitabı olarak görebilirsiniz. Fakat bu hasta bakış açınıza özellikle Türkiye üzerinde taraftar bulamazsınız. Nutuk ilahi bir kitap değildir fakat bir dönemi değiştiren başroldeki bir insanın görüşleridir. Her kesimde kabul görmüştür birçok dile çevrilmiştir ve büyük miktarda satın alınmış alınmaya da devam etmektedir. Tartıştığımız inkılapların sebeplerinin uzun uzadıya anlatıldığı büyük bir kaynaktır. Tekrar ediyorum iddia ettiğiniz tarafsız kaynağı koyun ve anlamsız karşı çıkışınızı sonlandırın yoksa artık tartışmayı tek taraflı bitirip etiketleri geri almaya başlayacağım. --BIYIKLI 17:54, 17 Nisan 2007 (UTC)

Bu tartışma konusunun, zaten başlı başına bir sorun olduğu burdaki yazı yazan arkadaşların, sözlerinin muhtevasından da anlaşılabilir. Bu şu andaki Türk halkının ciddi dozajda yaşadığı içtihadı sorunları betimliyor. Kimi maddeler determinizm, kimileri ise üstenci ve pozitivizm kokuyo. Eğer burda idelojik olarak olayları mevzilendirip sonrada yaratılmış gerçeklikler üzerinden tartışılcaksa eğer arkadaş, lütfen bu konuda beni aydınlatın ki; yeni başladığım ve zamanım elvirdiğince yapmaya çalıştıklarıma son veriğim. Çünkü artık ingilizce içerik kullanmak ve ingilizce yazı okumaktan sıkılmıştım. Kültür haznemize nacızâne katkılar ile ilerleterek Anglo-Sakson kültürün ihata edip sonra hiçleştiren saldırıların kurtulmak için içerin haznesinin artırılmasına ihtiyacımız var. Ve de bunlar meydana gelirken mesnetsiz yorumlar ışığında fikirlerin tartışıldığı bir ansiklopedi ne kadar ironik olduğunu anlamıyormusunuz. Olayların döngüsel gerçekliğinden bihaber yazı yazılamaz.Anakronizm içerisinde tarihe bakılamaz. Yapılanların helalliğinin ispatlanma noktası olarak ansikolpedik bir içerik mi buldunuz. Dünya tarihinde çok önemli bir anonim söz vardır "Eksik bilgi, yanlış yoruma götürür". Yazılanların hepsine texkritik yapamadım. Fakat bir hala bilgi ile yorum konusunda ciddi sorunlarımız var gibi geliyor. Gadamer'in deyimiyle "Yapılmış olanı yeniden yapan, aslında yepyeni bir eser vermiştir". Yani evet herkesin yorumu söz konusudur ki buna sonsuz saygım var. Fakat hızlı tüketim kültürünün biraz kokusu var gibi... "Hiçkimsenin öngürüsü, diğerinkinden üstün olamaz" havaları var buralarda. Anglo-Amerikan kültürün oluşturduğu bu gerçek (Baudillard'ın tabiriyle:"Yaratılmış Gerçeklik) toplumumuzda iyice ivmelenmeye başladı. Artık okuyan, araştıran kaba tabiriyle kafa patlatan değil de herkes yorum yapıyor. Alıntıların kaynağı bilene sorgulanmıyor. Artık herkes düşündüğü doğrulayan angajmanları kullanıyor. Ve ben bu sayfanın bir mutabakat ve tartışma mihvalinde oluşmasını istiyorum.O yüzden buraya bu sözleri yazma ihtiyacı hissettim. Lütfen biraz ciddiyet.... (Türkçe içeriğin durumu gerçekten, böyle ciddi bir milletin sülbünden gelenler için utanç vericidir.)--Yunus Emre 22:00, 18 Nisan 2007 (UTC)

Bıyıklı'ya hak vermemek elde değil. Devrimler'in neden yapıldığını en iyi, yapan açıklar diye düşünüyorum. Daha objektif nedenler ileri sürecek kişiler iddialarını buraya yazsınlar da ona göre olur verelim. Devrim kelimesine TDK "1 .Belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik. 2 .İhtilal: "Fransız devrimi."- . 3 .(eskimiş manada) İnkılap. 4 . (eskimiş manada) Çevrilme, katlanma, bükülme." karşılıklarını veriyor. Görüldüğü üzere Devrim Atatürk'ün yaptığı yenilikleri birebir karşılayan bir kelime. Türkçe olması yönüyle de önemli. Devrim kelimesinin kullanılmasını öneriyorum. -Ostique- 18:22, 22 Nisan 2007 (UTC)

Atatürk devrimleri denmesi bence de daha doğru olacaktır. peagasus 22:06, 22 Ağustos 2008 (UTC)

Türk Devrimi ve Inkılapları, ölçülerdeki değişiklikler reform inkılap, devleti dönüştürmek devrim, kastedilene göre 2s, de ollur

Laf lafı açıyor...

[kaynağı değiştir]

Maddeye tarafsız kaynaklarımı ekliyorum. İşim bittikten sonra kontrıol ederek düşüncelerinizi bana bildirirsiniz...--Martianmister 18:35, 17 Nisan 2007 (UTC)

Toktamış Ateş'e ait yorum Viki-söz'e taşındı.--Martianmister 15:37, 24 Şubat 2007 (UTC)

http://www.youtube.com/watch?v=UShYc6DxrVk adresindeki çalışmayan bağlantı silindi. Adreste bahsedilen video Youtube yönetimince silinmiş.--Martianmister 15:44, 24 Şubat 2007 (UTC)

http://www.youtube.com/watch?v=UShYc6DxrVk adresindeki videonun silinmediği öğrenildi. En yakın zamanda yerine konulacak.--Martianmister 15:46, 24 Şubat 2007 (UTC)

http://www.youtube.com/watch?v=UShYc6DxrVk adresindeki video başarı ile yerine yerleştirildi. Vatana millete hayırlı olsun.--Martianmister 16:16, 24 Şubat 2007 (UTC)

Tartışılan başlığın içeriğinde değil ama başlığında değişiklik yaptım. Başlık "Atatürk'ün devrimleri yapmak için gösterdiği nedenler" olarak değişti. Bu durumda kaynak olarak kendi kitabının gösterilmesi de sorun olmayacak diye düşünüyorum. Ancak bu bölümdeki 3. maddenin bu kaynaktan olduğu şüpheli. Atatürk kendi kitabında "Atatürk ve arkadaşları" diye bir hitap kullanmaz sanırım. Ayrıca hepsinin ötesinde bu "Atatürk'ün devrimleri yapmak için gösterdiği nedenler" kısmını gereksiz buluyorum. Devrimlerin kendi sayfalarında bunlar uzun uzun açıklanıyor. Bu bölümü kaldırmayı öneriyorum itiraz yoksa. ----devrimdptmesaj 19:34, 5 Mayıs 2007 (UTC)

Atatürk ile arkadaşları demez tabi. Fakat burdaki cümleler Atatürk'ün ağzından yazılmamış Nutuk'a dayanarak yazılmıştır. Sorun yoktur. Bu "Inkılâb"ın adı konusunda itirazınız var sanırım. Ancak Türk Devrimi" veya diğer adıyla (diğer adı diye bir şey yok) şeklinde yazılmaz bunu anlıyorsunuzdur. Yine bence bu konuda kısaca ilave edilebilir. Kimler "Türk Devrimi" demek istiyrolar. Kimler "Atatürk ....". Şerif Mardin'in ve tekipçisilerinin eserleri okudunuz mu? "Evrim" ve "Devrim" arasında kavramsal ve düşünsel farklılığı vs. Daha önce aynı siyasi uygulamalara Mahmut Esat Bozkurt, Recep Peker başta olmak üzere Atatürk'ün ideologları "Atatürk İhtilali" derlerdi. Bunları bu maddeye koyabiliriz aslında. Ne dersiniz? Sadece daha önce Sağlamcı arkadaşımızın dediği gibi Atatürk inkılapları olarak beyinimize yerleşmiştir ki okuyuculara kolaylık göstermek için de böyle kalması uygundur. O nuktada değişiklik mücadelesine girilmesi verimli değildir. İyi çalışmalar. Takabeg 12:12, 1 Şubat 2008 (UTC)

Yeni bir devlet kurulduysa, neden bir çok kamu kurumunun kuruluş tarihi Osmanlı İmparatorluğu zamanında kululduğu tarih olarak belirtiliyor?

devrim  sosyalistlerinn gercekleştirdigi bir olgudur

Maddenin ismi kesinlikle değişmelidir bunun sebebi şunlardır:

  • Öncelikle İnkılap kelimesi Arapça bir kelime olup, iyileştirme daha iyi durum getirme anlamındadır(TDK'ya göre) buda öznel bir yorum olur eğer objektif olacaksak doğrusu devrim kelimesidir.
  • İkincisi bu olaylar sadece yasal düzenlemelerden ibaret değildir köklü bir takım reformlardır ve bu nedenle Türkçesi iyileştirme olan basit bir kelime ile tanımlanamaz.
  • Ekim Devrimi Fransız İhtilali Küba Devrimi gibi maddelere bakılırsa isim kişiye göre değil devrimin gerçekleştiği ülke,millet yada gerçekleştiği tarih ile anılır yani:
  • Atatürk devrimlerinin gerçekleştiği ülke Türkiye'dir.Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına da Türk denildiğine göre madde ya da Türkiye Devrimi ya Türk Devrimi olmalıdır.Keza Türkiye ismide devrimlerin bir sonucu olduğu için doğru madde ismi Türk devrimidir.

Saygılarımla,--Kadirmesaj sayfam 16:09, 5 Temmuz 2008 (UTC)

  • Zaten okullarda da Türkiye Cumhuriyeti Devrim Tarihi ya da Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi olarak okutuluyor. --DsMuratileti 16:16, 5 Temmuz 2008 (UTC)

O zaman madde isminin değişmesinde hemfikiriz.--Kadirmesaj sayfam 06:49, 6 Temmuz 2008 (UTC)

Gerçek dünyada da 'devrim? evrim?' tartışmaları yaşanmıştır. O yüzden okuldaki derslerine dayanarak bir şey yapmamız doğru değildir. Birde yukarıda Dsmurat Türkiye Cumhuriyeti Devrim Tarihi ya da Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi olarak okutuluyor diyor. :) Yani illa devrim demiyor. Takabeg ileti 06:58, 6 Temmuz 2008 (UTC)
"Atatürk / Türk / Türkiye" meselesi ile "Devrim / Evrim / İnkılap / Reform" meselesi ayrı ayrı tartışılmalıdır bence. Takabeg ileti 07:04, 6 Temmuz 2008 (UTC)

Bende bu maddeden bahsediyorum eğer İnkılap olarak kalırsa taraflı olur çünkü kimine göre İnkılap kimine göre travma :) ancak devrim kelimesi daha ansiklopedik.İkinci husus eğer vikiyi bizim subjektif ders kitaplarına göre düzenlersek yandık demektir.--Kadirmesaj sayfam 15:55, 6 Temmuz 2008 (UTC)

Kadir:

  • Devrim dememiz doğru olmaz, çünkü bu kelime günümüzde ingilizcedeki revolution kelimesinin karşılığı olarak kullanılıyor. Revolution/Devrim'in ifade ettiği şey şiddet yoluyla yönetimi ele geçirmek olduğu için de uygun değildir.
  • İnkılap'ın iyileştirme daha iyi durum getirme olduğuna emin misin? Ben değişim anlamına geldiğini biliyordum. Kaynak verir misin?
  • İnkılap arapça olduğu için kabul edilmiyorsa Atatürk taradından yapılan yenilikler, Atatürk Yenilikleri gibi cümleler de kullanabiliriz.

Saygılar.--Martianmister 17:18, 6 Temmuz 2008 (UTC)

  • Ne yeniliği, ne yenilik yapılması, nasıl? Atatürk resmen bin memleketin yönetim şeklini, dilini, kılığını kıyafetini, hayata bakış açısını değiştirmiştir. Bunun adı düpedüz devrimdir. yenilik dediğiniz şey mevcut olanın yenileştirilmesidir ve devrim olamaz. Kaldı ki Yapılanın (Yani Türk Devrimi'nin) bunca zaman sonra hala tartışılıyor olması da enteresandır.(CLD.)
  • İnkılap sözcüğü genel olarak "reform" sözcüğü yerine kullanılmaktadır. --DsMuratileti 17:23, 6 Temmuz 2008 (UTC)
Devrim'in Farsçası Enghelāb انقلاب fakat Arapçası Thawlat ثورة. Arapçada darbe انقلاب Inqlāb. Türkçe'ye nasıl ve ne manasıyla geçtiğini bilmiyorum. Biraz araştıracağım. Takabeg ileti 17:45, 6 Temmuz 2008 (UTC)

Martianmister: Öncelikle TDK inkılap sözcüğü açıklaması

  • Atatürk devrimlerini yalnızca festen şapkaya, saltanattan seçme seçilmeye geçmesi olarak düşünürseniz elbette devrim diyemezsiniz.Ancak geniş açılı düşünürsek bunların yenilikten ibaret olmadığını görürüz.623 yıl boyunca teokrasi ve saltanat ile yönetilmiş Türk halkının üniter,demokratik ve laik Türkiye'ye dönüşmesi basit bir yenilik/değişim sözcüğü ile açıklanmaz görüşündeyim.
  • Şiddet kullanılmadığını kim söyledi Kurtuluş Savaşının kime karşı verildiğini zannediyorsunuz.Halifeye bağlı çeteler ve Mustafa Kemal yandaşları çatışmadı mı?
  • Ve son olarak İnkılap kelimesi bizim uydurduğumuz bir şey birileri tarafından bu kelime Türkçe'ye sokulmuş Türk devrimi'ni isim olarak küçültme amaçlı kasten sokulduğunu düşünüyorum.

--Kadirmesaj sayfam 14:54, 7 Temmuz 2008 (UTC)

Kadir:

  • Geniş açılı da düşünsem bunlara devrim diyemem. Reform ya da yenilik daha uygun tanımlar. Tüm dünya ülkelerinde benzeri yenilikler reform adıyla yapılıyor.
  • Bahsettiğiniz olaylara zaten kurtuluş savaşı diyoruz. İnkılaplar bu olaylardan sonra meclis yoluyla yapıldı. İkisini birbirine karıştırmamalısınız.
  • İnkılap kelimesi Atatürk'ün kendisi tarafından da kullanılmıştır.

Saygılar.--Martianmister 10:13, 8 Temmuz 2008 (UTC)

Bu konu çok uzadı sürekli kısır döngü içindeyiz.Konuyu oylama olarak açmayı düşünüyorum çünkü tartışmayla bir yere varamadık.Ancak size şunun cevabını verebilirim Martianmister:12 Eylül den sonra Kenan Evren'in istemiyle milli güvenlik konseyinde devrim kelimesi komünist ideolojilerle bütünleştiği gerekçesiyle inkılap,ihtilal kelimelerinin ders kitaplarında kullanılmasına karar verildi.Türk Devrimi gibi bir isim tek isime indirgenerek bulunan arapça bir isimle küçültüldü. --Kadirmesaj sayfam 19:37, 17 Temmuz 2008 (UTC)

  • Oylamaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir. Fikir teatisiyle adlandırma konusunu çözeceğimizi düşünüyorum. Genel katılımlı bir tartışma, çözüme ulaştırabilir bizi. Teşekkürler... --DsMuratileti 22:51, 17 Temmuz 2008 (UTC)
  • Kenan Evren'in istemiyle milli güvenlik konseyinde devrim kelimesi komünist ideolojilerle bütünleştiği gerekçesiyle inkılap,ihtilal kelimelerinin ders kitaplarında kullanılmasına karar verildi. diyorsunuz. Fakat Atatürk yaşarken, Mahmut Esat İhtilâl termini kullanıyordu. Recep Peker de öyle. Dönemin zorunlu dersin adında İnkılâp terimi kullanılıyordu. Bunlarda küçültme maksadının olduğunu düşünmemiz güçtür.Takabeg ileti 13:45, 18 Temmuz 2008 (UTC)

Öncelikle şu yazıyı okursanız sevinirim. Şimdi şunu düşünelim inkılapların başladığı tarihten bu yana 86 sene geçmiş.O zaman kullanılan kelimeler farklı olabilir.Lakin 1980e kadar Türk devrim tarihi adında okutulan ders,1980den sonra inkılap tarihi olmuştur. Yazdıklarınızda tek katıldığım husus yapılanların aşama aşama olduğu dolayısıyla ani bir devrimle gerçekleşmediği.Doğrudur.Ancak lütfen diğerlerini inceleyiniz:

Hangisinde yapılan düzenleme ve yenilikler birden olmuş tabikide aşama aşama gerçekleşmiştir.Devrim kelimesi hepsini kapsar diye düşünüyorum.--Kadirmesaj sayfam 15:24, 18 Temmuz 2008 (UTC)

  • Gösterdiğiniz linke baktım. Kısaca orijinal adın İnkılâp olduğu, 27 Mayıs Darbesinden sonra devrim yapıldığı ve 12 Eylül Darbesinden sonra tekrar İnkılâp yapıldığı anlaşılıyor. Kısaca orijinali İnkılâp. Tartışılacak bir şey kalmadı demek ki. Takabeg ileti 08:05, 19 Temmuz 2008 (UTC)
  • Kim, nerede yazmış acep o yazıyı? Altta Vatan da diyor, Haber 7 de. Güvenilir bir kaynak değil ki bu... --DsMuratileti 11:45, 19 Temmuz 2008 (UTC)
  • "Devrim" kelimesinin anlamına TDK sözlüğünden baktığım zaman İnkılap anlamına geldiği orada yazıyor. İnkılap daha yaygın kullanıldığına göre daha uygundur bence. Aynı zamanda bazı kullanıcılar Atatürk İnkılaplarını, diğer devrimlerinin isimlerinin ülke veya millete göre verildiğini belirtildiği için Türk Devrimi şeklinde değiştirmeyi teklif etmiş; fakat isimler farklı olabilir. İnkılaplar gerçekleştiği zaman Atatürk İnkılapları şeklinde kullanılmaya başlanmış ve bu şekilde kullanılıyor çoğu yerde. Bu yüzden değiştirilmesine gerek yok bence--Srhat 16:48, 25 Temmuz 2008 (UTC)
  • Yeteri kadar görüş belirtilmiş,ekleyecek bir şey yok.İsim kalsın/değişmesin diyen kullanıcılarla aynı fikirdeyim.--Yürekli 02:11, 26 Temmuz 2008 (UTC)
  • Bence isim değiştirilmeli. "Netekim" 12 Eylül 1980 darbesinden önce okullarda "İnkılap" Tarihi değil de, "Devrim" Tarihi adı altında ders veriliyordu.--Eyalvac 18:25, 26 Temmuz 2008 (UTC)

1960'den önce "Devrim" Tarihi değil de "İnkılap" Tarihi adı altında ders veriliyordu. Atatürk döneminde bile. Yani "Devrim" Tarihi sonradan sokulmuş ve maksatlı bir ad demektir. 1980'den sonraki İnkılap kullanımında maksatları vardır herhalde. Fakat Atatürk dönemindeki "İnkılap Tarihi" en saf yani katkısız şekilidir. Dolayısıyla en uygun olan İnkılap (İnkılâp)tır. Takabeg ileti 04:21, 8 Ağustos 2008 (UTC)

  • Türkçe Vikipedi'de madde isimleri Türkçe olmalıdır. Burada kaynağımız eğer TDK ise TDK'ya göre de Devrim: "Belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik." (örneğin dil devrimi; dil alanında yapılan hızlı ve oldukça köklü bir değişiklik) olup Atatürk tarafından 1920-1938 arasında yapılanları en iyi karşıladığından ve diğer başka bir dilden alınma değil de Türkçe olduğundan değiştirilmesinden yanayım. peagasus 22:34, 22 Ağustos 2008 (UTC)
  • devrim denilmesini daha doğru buluyorum. kaynak vererek kanıtlayan arkadaşlarımızı tekrar etmeye gerek yok. önemli olan bu devrimlerin korunması ve yaşatılmasıdır.Bu imzasız yazı Kullanıcı:Deniz bilge (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Arkadaşlar gördüğünüz gibi ben dahil 6 kişi(Kullanıcı:BIYIKLI, Kullanıcı:Eyalvac, Kullanıcı:Peagasus, Kullanıcı:Deniz bilge ve bir amatör arkadaşında) dediği gibi isim değişmelidir.Bugün google aramalarında:

  • Türkçe: Türk Devrimi 185.000 sonuç verirken, Atatürk İnkılapları 89.700 sonuç veriyor.
  • İngilizce: Atatürk's Reforms 5.360 sonuç verirken, Turkish Revolution 97.500 sonuç vermektedir.

Bu durumda kaynaklar da tamam fikir birliğide oluştuğuna göre madde ismi değişmelidir.--Kadirmesaj sayfam 22:34, 23 Ağustos 2008 (UTC)

Atatürk zamanındada devrimdir.Bu türk devrimidir.

[kaynağı değiştir]

Bu Türk Devrimidir.Hemde devrimlerin en büyüğüdür Çünkü Türk Devriminin lideri büyük Atatürk bizzat dünyadaki ilermeyi demokrasi,eşitlik,adalet,hukuk gibi kavramları ve bunları uygulayarak süratle ilerleyen devletlerin nasıl ilerlediğini temelde felsefik ve akılcı bir bakış açısıyla mantığını kavrayarak incelemiş ve bunu Türk Devriminde taklit etmeye değil mantığını yerleştirerek gerçekleştirmeye yönelik uygulamalarıyla yapmıştır.Bu yüzden bu bir devrimdir.İnklap kelimesi bu durum için uygun değil.Bunu soğuk savaş yıllarında Komünist devrimden korkan yöneticiler değiştirmiştir.Ayrıca 10 yılda 15 milyon genç yaratmak ne demektir.Büyük Atatürk pek çok kez bu konu hakkında konuşurken devrim sözcüğünü kullanmış ve bunun bir devrim olduğunu bizzat kendisi anlatmıştır.Bunun için büyük Atatürk'ün konuşmalarını okumanızı tavsiye ederim.

Türk Devrimi

[kaynağı değiştir]
  • Devrimleri kişiler değil, milletler yapar. Atatürk gibi büyük şahsiyetler ise bunlara liderlik eder. Nitekim anonim bir arkadaşımızın da değinmiş; Atatürk de bu devrimlerden bahserdenken daima Türk Devrimi diye adlandırmıştır. Ayrıca -belki bizim okul kitaplarımız hariç- yaygın adlandırma Türk Devrimi'dir. Devrim değil İnkılap olsun tartışmaları ise özellikle 80 darbesi sonrasında yerleşmiş bir kullanımdır ve Rus Devrimi ile ilişkilendirilmemek gibi bir zihniyet sonucudur. Doğru adlandırmanın Türk Devrimi olduğuna inanıyorum. Bu konuda oylamaya gidilmeli ve bu konu bir an evvel çözüme ulaştırılmalıdır. Belli bir süre belirlenmeli ve görüş birliği de sağlandığı takdirde isim değiştirilmelidir. Böyle süresiz tartışmaların sonu yok nitekim bu konudaki tartışma 2006 yılında başlatılmış. Daha fazla gecikmemek için oylama yapılması öneriyorum. Kaliteli ve seçkin maddelerde ve hizmetli seçimlerinde yapılan oylama tarzında bir oylama yapılabilir kanaatindeyim. Ne dersiniz?--Merube 89 22:01, 5 Ekim 2008 (UTC)
  • Pek tabii; Türk Devrimi olsun diyenler desteklesinler o halde. --♪♫Atakan0652|mesaj 10:48, 18 Ekim 2008 (UTC)
  • Destek Destek Türk Devrimi çok daha yerinde, çünkü inkılap, Osmanlıca kökenli bir sözcük, devrim olması daha yerinde (en azından dil açısından) İyi çalışmalar. --♪♫Atakan0652|mesaj 10:48, 18 Ekim 2008 (UTC)
  • Maddenin adı Türk Devrimi olamaz. Çünkü bunlar Türk milletinin milletçe belirli bir otoriteye karşı yaptığı bir devrimler değillerdir. Atatürk'ün önceliğinde ortaya konan çeşitli reformlardır. Nitekim uluslararası, akademik ve bilimsel çalışmalarda bu konu ele alınırken genelde Ataturk's Reforms başlığı altında ele alınır (bknz örneğin: Muhammad Iqbāl and Atatürk's Reforms Journal of Near Eastern Studies, Vol. 43, No. 2 (Apr., 1984), pp. 157-162; Ataturk's Reforms: Realization of an Utopia by a Realist vs.) Bu reformların o dönemlerde ve sonrasında inkılap veya devrim olarak adlandırılması sonucu Türkçede Atatürk Devrimleri/İnkılapları ismi oturmuştur. Yaygın olan isim budur. Açıklayıcı olan isim budur. Hiçbir akademik kaynakta bu reformlar Türk Devrimi olarak tanımlanmazlar. Bizim bunu böyle tanımlamamız VP:D, VP:ÖAY ve VP:TBA açısından mümkün değildir. Vikipedi doğrulanabilir, tarafsız, akademik ve bilimsel açıdan doğru ve bu şartlar gerçekleştiği takdirde tercihen yaygın isimleri madde ismi olarak tercih eder. Türkçe literatürde bu şartları karşılayan isim de Türk Devrimi değil Atatürk İnkılapları veya Atatürk Devrimleri'dir. İsterseniz VP:ADK sayfasına göz atabilirsiniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 16:10, 19 Ekim 2008 (UTC)


Atatürk'ün kendi bile "Devrim" sözcüğünü kullanmış siz hala inkılap da inkılap diye ısrar ediyorsunuz.Ne bu farsça sevgisi anlamadım ki.(CHP 4. büyük kurultayı açılış konuşmasından bir bölüm (...Uçurum kenarında yıkık bir ülke... Türlü düşmanlarla kanlı boğuşmalar... Yıllarca süren savaş... Ondan sonra, içeride ve dışarıda saygı ile tanınan yeni vatan, yeni sosyete, yeni devlet ve bunları başarmak için aralıksız devrimler... İşte "Türk genel devrimi"nin bir kısa deyimi...)Türk genel devrimi işte budur bunun adı.Atatürk'ün kendi azından.--Galadhrim 18:05, 24 Ekim 2008 (UTC)

  • Bence başlık Atatürk Devrimleri olmalıdır. Türk Devrimi dediğimiz zaman sanki halktan başlayan bir devrimmiş veya Fransız Devrimi imiş gibi bir izlenim bırakıyor. Oysa ki Atatürk Devrimleri noumenon arkadaşımızın dediği gibi bir otoriteye karşı yapılmamıştır. Ayrıca Atatürk Devrimleri halktan değil daha çok tepeden inme düzenlemelerdir. (Not: Burada Atatürk'ü kötülemiyorum sadece düzenlemelerin niteliğini belirtiyorum lütfen bu cümle bahsettiğim yönde algılayınız) --Eyalvac 18:52, 24 Ekim 2008 (UTC)
Bu arada yukarıda google istatistikeleri verilmiş ancak İngilizce google'da Turkish Revolution sözcüğü Atatürk İnkılaplarını değil; II. Meşrutiyetin ilanını belirtmektedir.--Eyalvac 18:56, 24 Ekim 2008 (UTC)
  • En azından çoğumuz inkılap yerine "Devrim" ismi konusunda aynı düşüncelerdeyiz.Bütün bu gibi başlıkları yeniden düzenlemeliyiz.Ben Bazı yerleri düzelttim yeniden inkılap diye geri koymuşlar--Galadhrim 08:43, 25 Ekim 2008 (UTC)

TDK'ya göre

İnkılap: Toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik, iyileştirme, devrim, reform.

Devrim: Belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik, İhtilal.

Takabeg ileti 09:26, 25 Ekim 2008 (UTC)


  • Başlık Atatürk İnkılapları olduğuna göre Atatürk'te inkılapçı olmalı (İnkılap yanlısı veya inkılap yapan kimse (TDK))Ben hala devrimin daha uygun olduğunu düşünüyorum.Devrimci(1. Belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik yapan kimse.

2.Devrim yapan veya devrime bağlı olan kimse, ihtilalci.)Atatürkte belli alanlarda hızlı,köklü ve nitelikli değişiklikler yapmamışmıdır?Yaklaşık aynı anlama gelen iki kelimenin neden Türkçe olanını kullanmayalım?--Galadhrim 17:14, 25 Ekim 2008 (UTC)

  • Şunu kesinleştirelim: inkılap sözcüğü TDK Güncel Sözlük dahil sayısız Türkçe sözlükte geçiyor mu? Geçiyor. Yani: inkılap sözcüğü devrim sözcüğü kadar Türkçedir. Bir sözcüğün kökeninin farklı bir dil olması, o sözcük bu dile bu kadar etki etmişken, bu dilde bu kadar kendisine yer bulmuşken, bu dilin sözlüklerine girmişken, ders kitaplarına girmişken, akademik kürsü isimlerine girmişken o sözcüğü yabancı kılmaz. Vikipedi'de Türkçe kökenli sözcükler tercih edilir diye bir kural yoktur olamaz da zira bu Vikipedi'nin tarafsızlık ve VP:VND politikasını ihlâl eder - Vikipedi Türkçe üzerine kişisel görüşlerimizi empoze edebileceğimiz bir forum veya Türkçeyi yabancı dil kökenli sözcüklerden arındırma projesi değildir. Vikipedi adlandırma kurallarına göre Türkçe kökenli olan değil, Türkçe olan doğru isimlerden en yaygın olanı kullanılır. Eğer en yaygını Atatürk Devrimleri ise o kullanılır, yok Atatürk İnkılapları ise bu kullanılır. Daha fazla bilgi için adlandırma kural sayfamıza bakabilirsiniz. Durum bu kadar basit. Kişisel tercihlerimiz değil, halkın neyi tercih ettiği, MEB'in, tarih kurumlarının neyi tercih ettiği, kısacası yaygın olanın ne olduğu önemli. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 02:23, 29 Ekim 2008 (UTC)
  • Mademki Arapça kökenli sözcüklere Türkçe diyoruz. O zaman maddeleri İngilizce yazalım daha iyi. Hem daha çok insana ulaşmış oluruz. Ama yanlış hatırlamıyorsam bu sitenin adı Türkçe Vikipedi bu da sitenin dilinin Türkçe olduğunu ima ediyor. Ayrıca tarihsel açıdan bakarsak İnkılap değil Devrim szcüğü kullanılmaktadır. MEB'de İnkılap kullanılıyor olabilir; ama Vikipedi'de bir resmi kurumun sitesi değildir, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne bağlı bir site değildir. Bu Vikipedi'nin tarafsızlık ilkesine aykırıdır. Vikipedi milli bir ansiklopedi değildir deniyor. Doğrudur. Ama bu maddenin içeriği hakkında bir görüştür. VP:VND maddesinde Farklı dillerde içerik sunmaları onları o dillerle bağdaştırılan millet veya devletlerin ansiklopedisi kılmamaktadır. şeklinde bir cümle var. Ama dikkatinizi çekerim dil hakkında bir ibare yoktur, sadece millet veya devletlerin ibaresi geçmektedir. Kaldı ki Türkçe millî bir dildir. Türkçe'yi Türklerden başka bir millet anadili olarak benimsememiştir. Bu yüzden sözcüklerin Türkçeleştirilmesinden doğal bir şey yoktur. Eğer Araplar kullansaydı İnkılap sözcüğünün kullanılmasında hiçbir sakınca görmezdim. Ama devrim öz bir şekilde Türkçe kökenlidir. İnkılap ise Arap emperyalizminin bize aşıladığı bir sözcüktür. Vikipedi adlandırma sayfasında aynı zamanda Türkçe sözcükleri kullanın diye bir madde de vardır. Merak ederseniz bakın. Bilinen adları kullanın deniyor; ancak örnek olarak özel adlar verilmiş. Lütfen kuralları kendi kafamıza göre yorumalamayalım. Bu konuda iki tane çelişen kural var. Ayrıca Vikipedi herkesin ansiklopedisi, sadece hizmetlilerin değil!!! Bu maddenin adlandırılması için bir oylamaya başvurulmasını öneriyorum. Herkese iyi çalışmalar diliyorum. (Not: Diğer yorumlara göre üslubumu belirledim lütfen kimse üstüne alınmasın) --Eyalvac 09:14, 29 Ekim 2008 (UTC)
  • Son olarak inkılap yerine devrim olması konusunda görüşler ağır basıyor. Yukarıda da belirtiğim gibi Devrimleri kişiler değil, milletler yapar. Atatürk gibi büyük şahsiyetler ise bunlara liderlik eder. Bu nedenle doğru adlandırmanın Türk Devrimi olduğunu düşünüyorum. En azından Devrim sözcüğünün kullanılması hususunda görüşler ağır basıyor. Türk Devrimi olsun diye yapılan oylamayı ayrı bir başlık altına taşıyorum. Lütfen uzun yorumlarınızı bu başlığın altına yazın, oylama başlığı altında ise fikrinizi kısa cümlelerle ifade edin. Böylece oylar bir bakışta kolayca görülebilir. Herkesin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun, nice yıllara...--Merube 89 12:23, 29 Ekim 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Anlatamadığım nokta şu sanırım: sizin veya benim ne düşündüğümün zerre kadar önemi yok, önemi olan bizim adlandırma kuralımızın dediği yani hangi ismin doğru ve yaygın olduğu. Yaygın isim kullanılır. Bu kadar basit. Kişisel yorumlamalarımızdan yola çıkarak Türk Devrimi yapamayız maddenin ismini. Bu kurallarımıza aykırı.
  • İnkılap söcüğüne gelince... Bir sözcük Türkçe sözlüklerde yer alıyorsa Türkçedir; bir sözcüğü Türkçe yapan Türkçe kökenli olması değildir. İnkılap sözcüğü Türkçe sözlüklerde vardır, ama revolution yoktur - zira birincisi Türkçedir ikincisi değildir. Vikipedi'de isimlendirmelerde ve metinlerde yaygın kullanıma bakılır, eğer devrimse yaygın kullanılan devrim kullanılır, inkılapsa inkılap kullanılır - sözcüklerin kökenlerine göre ayrımcılık yapılmaz. Bunlar Vikipedi kuralları ve hepimiz uymak zorundayız. Ben kendi düşüncemi belirtmedim bile - hangisi yaygınsa o olmalıdır dedim - siz nerden çıkardınız hizmetlilerin değil olayını? Bir hizmetli olarak mı konuştum? Bir deneyimli Vikipedist olarak kuralları belirtiyorum ve kuralların uygulanacağını söylüyorum o kadar. Buraya katkıda bulunurken kurallara saygı duymanız ve uymanız beklenir oysa siz oylamaları nerede kullanacağımıza bile göz atmamışsınız oylama öneriyorsunuz; bu noktada oylama açılması Vikipedi kurallarına göre yasak. Lütfen önce ilgili tüm kuralları, başta adlandırma politikası olmak üzere, okuyun. Oylamada 100 kişi Türk Devrimi de dese bu isim bizim adlandırma kuralımıza uymadığı için asla bu maddenin adı olamaz. Siz inkılap sözcüğünü Türkçe bulmayabilirsiniz fakat bu sözcük Türkçe sözlüklerde yer aldığı sürece Vikipedi bu sözcüğü Türkçe bir sözcük olarak kabul edecektir. Bu kadar basit. Kişisel fikrimi merak ediyorsanız; benim için devrim veya inkılap olması arasında zerre kadar fark yok. Ama kurallara uymam gerektiğini ve kuralların da en yaygın adı tercih edin dediğini biliyorum. "Hangisi en yaygınsa o olacak" diyorum bu sebepten "Ben devrimi sevmiyorum ondan inkılap olsun" veya "bence inkılap Türkçe değil, Türk Dil Kurumu'na, sayısız dilbilimciye, sayısız sözlüğe, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı'na göre Türkçe olabilir, Türkçe bilen halk bu sözcüğü kullanıyor olabilir ama bence Türkçe değil ondan devrim olmalı" da demiyorum. Kurallar böyledir, ve kurallar uygulanacaktır - benim düşündüğüm değil kaynakların, sözlüklerin ne dediği önemlidir diyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 15:11, 29 Ekim 2008 (UTC)

Türk Devrimi Oylaması

[kaynağı değiştir]
  • Destek Destek Türk Devrimi çok daha yerinde, çünkü inkılap, Osmanlıca kökenli bir sözcük, devrim olması daha yerinde (en azından dil açısından) İyi çalışmalar. --♪♫Atakan0652|mesaj 10:48, 18 Ekim 2008 (UTC)
  • Destek Destek--Merube 89 12:23, 29 Ekim 2008 (UTC)

Genel uyarı ve bilgilendirme

[kaynağı değiştir]
  • Yorum Yorum Oylama açılması mümkün değil. Vikipedi'de işler oylamalarla yürütülmüyor. Vikipedi'nin kuralları var. Bu maddede de diğer maddelerde olduğu gibi VP:ADK uygulanacak. VP:ADK'ye uyumlu isimler arasında bir sorun çıkarsa tartışılacak. Tartışmalar çok uzun bir süre sürmesine rağmen, Vikipedi:Uzlaşma'daki tüm adımlar gerçekleştirilmesine rağmen bir karar çıkmazsa oylamalı tartışmaya geçilebilir - kesin değil. Lütfen Vikipedi:Tartış, oylama yapma sayfasını okuyunuz. Bu oylama geçersiz bir oylamadır zira Vikipedi kurallarını hiçe saymaktadır. Vikipedi kurallarını hiçe sayan hiçbir oylamanın geçerliliği yoktur. Lütfen bir dahaki sefere oylama açmadan önce ilgili tüm Vikipedi kurallarını okuduğunuzdan emin olun. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 15:11, 29 Ekim 2008 (UTC)
  • Yorum YorumMademki VP:ADK kullanılacak. Benim bahsetmek istediğim o sayfadaki iki başlığın birbiriyle çelişmiş olması. Siz bu konuyu İnkılap sözcüğünü Türkçe değerlendirerek çözdüğünüzü belirtmişsiniz. Ben de diyorum ki İnkılap yabancı kökenli. Burada inatlaşmak maksadında değilim. Siz revolution örneğini vermişsiniz. Ben de size uluslararası örneğini vereceğim. Uluslararası Türkçe sözlükte bulunmaktadır. Aynı şekilde bu sözcüğün Arapça karşılığı olan Beynelmilel ile İngilizce karşılığı olan Enternasyonel sözcükleri de sözlüğümüzde bulunmaktadır. Bu durumda tutup biz beynelmileli kullanmıyoruz. 1930'lu yıllarda bu sözcük kullanılıyordu; çünkü daha TDK "uluslararası" sözcüğünü türetmemişti. Bügun bu sözcükler hala kullanılmaktadır. İnkılap da aynı basamaklardan geçmiştir. Ayrıca İnkılap ve Beynelmilel sözcükleri TDK tarafından eskimiş sözcükler grubuna alınmıştır. Bugün devrim sözcüğünün burada kullanılmamasının tek nedeni siyasi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Aynı şekilde 1980'ler öncesinde devrim sözcüğü daha yaygın olarak kullanılmıştır. Bugün ise hangisinin daha yaygın olduğu halen tartışmalıdır. Eğer elime İnkılap'ın daha yaygın sözcük olduğunu belirten bir kaynak geçerse tüm savunmalarımı geri çekerim ama şu anda ADK'daki iki kuralın bu durumda çeliştiğini düşünüyorum. Bu kurallar da

1. Türkçe sözcükler kullanın

2. Bilinen adları kullanın

Ayrıca benim savunduğum madde ismi Türk Devrimi değil, Atatürk Devrimleridir; çünkü Türk Devrimi uluslararası camiada II. Meşrutiyet için kullanılmaktadır.

Atatürk de inkılap değil, devrim sözcüğünü kullanmıştır. --Eyalvac 14:45, 30 Ekim 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • İnkılap Türkçe bir sözcük. Bu sebeple Türkçe sözcükler kullanın kısmını vurgulamanız, daha önce defalarca belirttiğim gibi uygunsuzdur. Uluslararası örneğiniz şu kurala denk geliyor: Türkçe sözcükler arasından yaygınlarını tercih ediniz -> eternasyonel de beynelmilel de Türkçedir, sözlüklerde yer alır fakat ikisi de yaygın kullanımda değildir bu sebeple genel olarak yaygın kullanımda olan uluslararası sözcüğünü tercih ederiz. İnkılap ise yaygın bir sözcük. Ben niçin bu hususta benimle tartıştığınızı anlamıyorum; zaten aşağıdaki google sonuçlarına vs. bakarsanız her ne kadar akademik birim isimlerinde vs. inkılap daha yaygın olsa da genelde Atatürk Devrimleri daha yaygın gibi duruyor. Ben Atatürk İnkılapları olsun demiyorum; hangisi yaygınsa o olsun diyorum. Eğer inkılapları yaygınsa inkılapları olsun, yok devrimleri yaygınsa devrimleri. İnkılap sözcüğüne Türkçe değil diye karşı çıkamazsınız diyorum. Bu kadar. Eğer yaygın olan Atatürk Devrimleri ise (ki dediğim gibi şu an için öyle gözüküyor, kaynaklara göre karar vereceğiz) o olur.
  • Bu arada şunu da belirtmek isterim: Atatürk'ün devrim veya inkılap sözcüklerinden birini tercih etmesi madde adında belirleyici olmaz. Atatürk bu durumda birincil kaynak gibi, bu açıdan onun neyi kullandığından öte genel olarak yaygın, üçüncü parti, doğrulanabilir kullanımın ne olduğu önemli. Bununla birlikte, yeni bir tartışma açmak adına değil ama bir düzelti de bulunmak adına şunu da belirtmek isterim ki Atatürk'ün inkılap sözcüğünü kullandığı da olmuştur. Örneğin Kastamonu Nutku'nda: Efendiler! Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkilapların gayesi , Türkiye Cumhuriyeti Halkını tamamen asri ve bütün mana ve eşkali ile medeni bir heyeti ictimaiye haline irsal etmektir. İnkilaplarımızın umdei asliyesi... [1]. Diğer sayısız sözünde de yapılan reformlardan inkılap olarak bahsetmiş: "Yaptığımız muazzam inkılaplarla medeni bir millet olduğumuzu cihana ispat ettik." [2] Genel olarak reform-devrim yerine inkılap sözcüğünü kullanmıştır: "Milleti ve içtimai zemini hazırlamadan inkılaplar yapılamaz." [3] Bu da çok normal. Çünkü o zaman inkılap sözcüğü çok yaygındı. Osmanlı Devleti'nin dün olduğu, halkın çoğunluğunun hâlâ Osmanlıca konuştuğu bir devirden bahsediyoruz. Sonuçta Atatürk'ün devrim veya inkılap demesi birinci parti kaynak sayılacağı için bizim madde adımızda belirleyici olamaz fakat "Atatürk kasten sadece devrim kullanmıştır, asla inkılap dememiştir, inkılap tamamen farklı bir siyasî fikri işaret eder" demek doğru olmaz. Ben de biliyorum devrim ile inkılap kullanımı arasındaki olası siyasî farklılıkları ama Vikipedi bunlara bakmıyor; birini diğerine seçmesi mümkün olamaz eğer bakarsa zira tarafsız olmamız gerekiyor. Ondan yaygınlığa bakıyoruz. Umarım anlatabilmişimdir; Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 17:11, 30 Ekim 2008 (UTC)
  • Destek Destek
  • Sebepleri: Dönemin tanıkları da Devrim demiş. Enver Ziya Karal, Atatürk ve Devrim. Saltanatın kaldırılması, reforma karşı başlatılan iç isyanların silahlı güçlerle bastırılması ihtilâl/devrim mahiyetindedir. Saltanatın ve onun destekledği fırkanın, ölüm fetvası vb. yayınlatması (Cemiyet-i Müderrisin Beyannamesi) ve sevr anlaşması gereği düşman işgaline karşı direnişi haydutluk sayması, buna karşı fetvaya uyan veya başka sebeplerden askerden kaçanlara karşı İstiklal Mahkemelerinin kurulması devrimdir. İstiklal mahkemelerinin önerilen ilk ismi İhtilal Mahkemeleridir:) Yani Saltanat otoritesinin korumak için uğraşmıştır. Bir karşı koyma vardır. İç isyanlar kendi kendine çıkmadı, birileri dürttü. Buna karşı eski harflerin yerine latin harflerinin getirilmesi reform/inkılaptır. Aslında iki farklı şeyden sözediyoruz. 1927 yılına, İstiklal Mahkemeleri tamamen kapatılana kadar devrim sonrası reformdur. Ama ikisi iç içedir. Halifeliğin kaldırılması sonucu isyan çıkmış filan. İkisi farklı ama aynı zamanda içiçe. Destek veriyorum çünkü Fransız Devriminde de Cumhuriyet geldi, Türk Devriminde de Cumhuriyet geldi. Sovyet Devriminde de Çarlık yıkıldı, Türk Devriminde de Saltanat kaldırıldı. Fransız Devrimi ve Sovyet Devrimi çok kanlıydı. Türk Devriminde ise isyanlar haricinde kansızdı. Ama kansız olması Devrim olmasını engellemez çünkü bir karşı koyma vardı ve idare ve idare şekli değişmiştir.--Bruno ileti 14:27, 20 Ocak 2009 (UTC)

1982 Anayasası

[kaynağı değiştir]

Selam. Öncelikle Vikipedide bu tür oylamaya müsaade edilmemektedir. Kaynaklara göstererek halledelim. Mesela 1982 Anayasasında Atatürk ilke ve inkılapları terimi kullanılmaktadır. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 15:01, 29 Ekim 2008 (UTC)


  • Merhaba 82 Anayasası öyle diyor da neden ordumuz Atatürk Devrimleri diye kullanmış?Ben Atatürk'ün kullandığı şekliyle benimsememiz gerektiğini düşünüyorum darbecilerin yaptığı anayasalarla değil!Atatürk de "Devrim" diye kullanmıştır.(Bkz. Mustafa filmi)
  • Atatürk, Türk Devrimi diye söylemiştir. Sonradan Atatürk Devrimleri veya İnkılapları şeklinde kullanılmaya başlamıştır. Atatürk'ün dediği kullanım olcaksa Türk Devrimi olur--Merube 89 17:12, 29 Ekim 2008 (UTC)
  • Atatürk'ün verdiği isim birincil kaynaklı olacağından aslında sorunlu... önemli olan üçüncü kaynakların, bilimsel makalelerin kitapların, tarihçilerin, akademik metinlerin kullandığı terim. Elbette farklı adlandırmaların hepsine metin içinde yer verilir ama isim olarak sadece üçüncü parti kaynaklardaki en yaygın isme yer verilir ^_^ Bir de düşündüm de Atatürk'ün bu reformlara kendisinin Atatürk devrimleri demesi garip olurdu ^_^ Genelde bir şahsın icraatlarının isimleri kendisinden sonra kendisine atıfla ortaya çıkar... örneğin İmam Hanife ortaya çıkıp Benim hukukî anlayışım Hanefiliktir demez, arkasından gelenler onun anlayışını Hanefilik olarak yorumlar...
  • Atatürk'ün bu reformlarına ilişkin araştırma yapan akademik birimlerde genelde inkılap sözcüğü tercih edilmiş gibi duruyor: Hacettepe, İÜ, Sakarya... bu arada Turizm Bakanlığı sitesinde de Atatürk İnkılapları var: [4]. Zonguldak Millî Eğitim Müdürlüğü sitesindeki konuyla ilgili bir belgede ise Atatürk Devrimleri kullanılmış: [5]. Merak ettiğim şu; bu konu üzerine araştırmaları yayımlayan hakemli bir dergi/jurnal yok mu? Ve varsa, ismi nedir? Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 17:26, 29 Ekim 2008 (UTC)

yaygın kullanım / türkçe / oylama vb..

[kaynağı değiştir]
  • adlandırma konularındaki tartışmalara çok gerekmedikçe katılmayı tercih etmiyorum. çünkü aklıselimin, eğer işin içine politika karışmazsa yaygın kullanımı tercih ettiğini düşünüyorum. eninde, sonunda.. ancak bu tartışmada, üzülerek söylemek zorundayım ki, politika ve kişisel fikirler her zaman olduğundan çok daha fazla işin içine karıştırılmış.
öncelikle türk devrimi başlığı önerisinin bu açıkça taraflı bakış açısından musdarip olduğu çok açık.. neredeyse hiçbir kaynakta geçmez. atatürk'ün böyle söylemesi de bunca belge, kaynak şu, bu dururken bu adlandırmanın gerekçesi olamaz. geçelim.
anlam olarak konu başlığının inkılap olması daha doğru geliyor, ama bu kelimenin (devrim kelimesinin politik olarak gelip gitmesinin yanısıra) söyleniş zorluğundan ötürü de tercih edilmediğini biliyorum. kişisel olarak atatürk inkılâpları ya da atatürk devrimleri denmesi arasında bir fark görmüyorum.
türkçe ile, dolayısıyla dil ile bu kadar ilgili, böylesine hassas olunup da, bir dilin farklı kökende kelimelerden oluştuğu bilgisi yok sayılarak, ingilizce gibi konuyu saptırıcı örnekler vermek garip ve çok yazık.. bir dilin şemsiyesinin altında bulunan her kelime o dilin insanları kullandığı sürece ve hatta unutulduktan sonra bile üvey evlat muamelesi yapılmadan ve kullananlar da yargılanmadan varolmayı sürdürür, sözlüklerde yer alır, sözlükler ve dil zenginleşir, eskiyen kendiliğinden tozlanır.. herşey politiktir, dil de.. ama kelimeleri/sözcükleri rahat bıraksak ne iyi olur..
son olarak.. vikipedide oylama yapmanın önerilmemesinin ne şahane bir açılım olduğunu, kafa sayarak tarafsızlık terazisinin tutturulamayacağını herkesin bir kez daha düşünmesinde yarar var. --kibelemesaj 19:08, 29 Ekim 2008 (UTC)


  • Bazı bilimsel yayın ve kitaplardan örnekler veriyorum
  1. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi A İNAN - 1973 - Ankara.
  2. Ş Mardin, M Türköne, T Önder - 1991 - kutuphane.tbmm.gov. Türkiye'de Toplum ve Siyaset
  3. Tarih açısından Türk devriminin temelleri ve gelişimi A Mumcu - 1971 - Sevinç Matbaası
  4. Yılmaz Altuğ - 1975 - Turk devrim tarihi dersleri (1919-1938) (2. baskı).
  5. Türk inkılâbı tarihi YH Bayur - 1955 - Maarif Matbaası
  6. Turk Devrimi ve Sonrasi: 1919-1946 [The Turkish Revolution and afterwards: 1919-1946] T Timur - Ankara: Dogan Yaymevi, 1971 :Güncellenmiş baskısı; Türk Devrimi ve sonrası, 1919-1946 T Timur - 1971 - Doğan Yayınları
  7. Turk Devrimi-Tarihi Anlami ve Felsefesi T Timur - 1978 - AU Siyasal Bilgiler Fakiiltesi Yaymi. Ankara: Sevinc, Matbaasi
  8. Atatürk ve Türk devrimi kronolojisi, 1918-1938 U Kocatürk - 1973 - Türk İnkilâp Tarihi Enstitüsü
  9. Türk Devrimi ve Kurtuluş Savaşı, Genelkurmay Basımevi, Ankara, R YURTSEVER - 1976
  10. Bilim Dili Olarak Türkçe Prof.Dr. İsmail Haluk Gökçora [6]
  11. Suat İlhan, Türk Devrimi ve Türk Dünyası, Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara , 2001

Örnekler çoğaltılabilir. Bununla beraber Atatürk devrimi yahut inkılapları da az da olsa kullanılmaktadır.--Merube 89 19:19, 29 Ekim 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Atatürk inkılapları az da olsa tabirine katılmak pek mümkün değil zira yukarıda da belirttiğim gibi her şeyden önce ilgili akademik birimlerin, enstitülerin isimleri Atatürk ilke ve inkılapları şeklinde genelde... Türk Devrimi Araştırm Enstitüsü diye hiç karşılaşmadım aramama rağmen. Ayrıca üniversitelerin ilgili konuyu öğreten derslerinin adı da genelde Atatürk İlke ve İnkılapları veya Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi şeklinde: Marmara Ü., Yıldız, Gazi, Ege Ü., Çukuova Ü....
  • Akademik birimlerin isimlerini geçip akademik yayınlara, makalelere, kitaplara vs. gelirsek, Atatürk inkılapları (veya Atatürk ilke ve inkılapları) için bazı örnekler:
    1. YÖK yayını olan ve üniversitelerin Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi derslerinde sıklıkla kullanılan: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I,II; Ankara, 1986.
    2. Türk Devrimi ismini de kullandığını iyi bildiğim Ahmet Mumcu, Atatürk İnkılapları tabirini de kullanmamazlık etmemiştir: ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ 1 - 2; AÖF Yayınları; 2002.
    3. Dr Sait Aşgın, "Atatürkçü Düşünce Sistemi" isimli makalesinde: Atatürk inkılapları ise, Atatürk ilkelerinin birer eser haline dönüşmüş... - [7]
  • "Atatürk Devrimleri" içinse:
    1. "Hümanizm ve Atatürk devrimleri", Y. Sezen, Ayışığı Kitapları, 1997.
    2. "Türkiye'de toplum ve siyaset" Şerif Mardin, İletişim yayınları. Bu kitaptan siz de bahsetmişsiniz ve Türk Devrimi/leri ismini savunuyor gibi bahsetmişsiniz... oysa benim bildiğim bu kitapta yaygın terim Atatürk Devrimleridir. Bunlardan bahsettiği kısımda başlık olarak Türk Devrimini kullanmakla birlikte hatırladığım kadarıyla o başlıkla kastı özel olarak sadece Atatürk Devrimleri değildi ve o başlığın altında ne Atatürk Devrimlerinden bahsettiği yerlerde Atatürk Devrimleri ifadesini tercih etmişti... tabii yanlış hatırlıyor olabilirim zira çok oluyor göz atalı o kitaba. Yine de içindekiler kısmını buldum: Atatürk ve Türk Devrimi genel başlığı altında Atatürk Devrimlerini hazırlayan faktörler ibaresi var... İçindekiler kısmı şurada bulunabilir: [8]. Dediğim gibi ben yanlış hatırlıyor da olabilirim siz kitabı yeni okumuşsanız aydınlatabilirsiniz...
    3. Prof. Suna Kili, Atatürk devrimi: bir çağdaşlaşma modeli; Cumhuriyet Kitapları; 1981.
    4. Sami Özerdim, Atatürk Devrimi Kronolojisi; Halkevleri Yayınları. (Bu kitabı okumadım bir arkadaş belirtti ^_^)
    5. Özer Ozankaya, Türkiye'de Laiklik / Atatürk Devrimlerinin Temeli; Cem Yayınları.
    6. Mehmet TEMEL, "Atatürk Devrimlerinin Çin Aydınlarınca Algılanışı ve XX. Yüzyılın İlk Yarısındaki Türkiye-Çin İlişkilerine Yansıması". Türkiyat Araştırmaları Dergisi.[9]
    7. Mümtazer Türköne. "Atatürk İnkilapları; Bir Kültürel Reform". [10]
    8. S. Çaya. "1940-1960 yılları arasında Atatürk devrimi revizyonizminde devrim kadrolarının yeri ve sorumluluğu"; TCAÜSB Enstitüsü; 1996; Ankara Üniversitesi.
    9. Yrd.Doç.Dr. Üftade ÇUKUROVA. "ATATÜRK İNKILAPLARININ NİTELİĞİ VE EĞİTİM"; [11].
    10. Hasan Ünder. "Türkiye'de Batılılaşma ve Değerlerin Araçlaşması": Atatürk Devrimlerinin "umde-i as-liyesi" Türk toplumunu Bati modeline göre - [12]
    11. "Kurt Steinhaus. "Atatürk Devrim Sosyolojisi", Sander Yayım, İstanbul, 1973.
    12. Münci Kapani. "Cumhuriyet Döneminde İnsan Hakları": Atatürk devrimlerinin başlıca amacı —Atatürk'ün kendi deyimiyle— Türk toplumunu çağdaş uygarlık. [13] Ankara Ü.
    13. Özkan Tikveş. "Atatürk Devrimi ve Türk Hukuku", İzmir. 1975.
    14. Turhan Tufan Yüce. "Atatürk Devrim Teorisi", Ankara. 1981.
    15. Bedia Akarsu. "Atatürk Devrimi ve Temelleri", İnkılap Kitabevi.
    16. Sezer Ayan. "SİYASİ YAPILANMA SÜRECİNDE 1961 ve 1982 ANAYASASI": ilk biçimini alan Atatürk devrimlerini gerçekleştirme amacına yönelik cepheye. [14]
  • Örnekler çoğaltılabilir... yaygınlık hususunda, özellikle de internetteki yaygınlığı kolaylıkla Google taraması ile ölçebiliriz: 91,500 - "atatürk inkılapları"; 256,000 - "atatürk devrimleri"; 85,600 - "türk devrimi". Bununla birlikte, Türk Devrimi ismi farklı anlamlarda da kullanılabiliyor. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 02:50, 30 Ekim 2008 (UTC)
  • İşin içine Google girdiyse ben de kendi kaynaklarımı göstereyim (Şahsen yaygınlık konusunda internet taramalarına güvenmiyorum)

Atatürk Devrimleri: 6,400,000 Google

Atatürk İnkılapları: 856,000 Google

  • Merhabalar,
  • Google taramaları internetteki ve çoğu zaman da genel yaygınlığı ölçmek için çok kullanışlı bir yöntemdir ve sıklıkla kullanırız. Yaptığınız taramalarda hata var yalnız: atatürk devrimleri şeklinde ararsanız atatürk ve devrimleri sözcüklerini ayrı ayrı barındıran metinleri de verir, "atatürk devrimleri" şeklinde (yani tırnak işareti içinde) aramalısınız ki tümce olarak atatürk devrimleri (yani atatürk ve devrimleri sözcüklerini arka arkaya) içeren metinleri versin. Her ne kadar devrimleri ve inkılapları karşılaştırmasında bu bir fark yaratmasa da (yani yine devrimleri daha yüksek çıkıyor) yaptığınız tarama yanlış ^_^ Doğru şekilde yani ifade olarak "Atatürk Devrimleri" ve "Atatürk İnkılapları" aramaları: 256 000 - 91 500 sonuçlarını veriyor; "Atatürk Devrimleri" açık ara önde gibi duruyor. Eğer yazılı metinlerde de durum aynıysa maddenin adı Atatürk Devrimleri olur - zira kural yaygın olan olur diyor, yaygın olan hangisiyse o olacak. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 16:55, 30 Ekim 2008 (UTC)

Devrimleri millet yapar

[kaynağı değiştir]

Devrimler tek kişi üzerine yıkılmamalıdır.Bugün İran İslam Devrimine nasıl Humeyni Devrimi denmiyorsa bunada Türk Devrimi dememiz gerekir. Liderlik etmek ayrıdır devrimi yapmak ayrıdır.Ayrıca devrimleri denmesi mantıksızdır.Zaten tek bir devrim olmuştur.Ötekiler kanun ile çıkan çeşitli yasalardır.--Kadirmesaj sayfam 19:45, 30 Ekim 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Atatürk reformları İran İslam Devrimi veya Ekim Devrimi benzeri bir devrim/ler değildir. Bu açıdan yanlış bir örneklendirme yapıyorsunuz. Ayrıca lütfen önce yukarıdaki uzun tartışmayı okuyunuz; a) Türk Devrimi ifadesi Atatürk devrimleri için zaman zaman kullanılmış olsa da sıklıkla çok daha genel bir süreci tanımlamakta kullanılan bir terimdir bu açıdan uygunsuzdur, b) kendimiz isim üretemeyiz - size veya bana mantıklı geliyor diye bir isim seçemeyiz, en yaygın olan, kullanılan ismi seçeriz: VP:ADK. Lütfen tüm tartışmaya göz atın. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 05:19, 31 Ekim 2008 (UTC)

Mesele ad mı?

[kaynağı değiştir]
  • Bu tartışmayı uzun zamandır takip ediyor; bazı noktalarda da tartışmaya müdahale ediyorum. Açıkçası maddenin adı üzerinde dönen bu tartışmalara harcanan enerji ve emeğin, maddeye harcanması çok daha iyi olabilirdi bence.
    Ancak madem adı bu kadar tartışıyoruz; doğru bir yere varalım. Ama bunun için oylama yapmamamız gerektiğini üstteki başlıklardan birinde yer alan yazımda da belirtmiştim.
    Bahsedilen adların hepsi doğru: Atatürk İnkılapları, Atatürk Devrimleri, Türk Devrimi, Atatürk İhtilali, Atatürk Reformları, Kemalist Devrim, Türk Aydınlanması, Atatürk Rönesansı, vb... Hepsi de kullanılmakta akademik camiada. Bizim burada yaygın kullanımı yakalamamız önemli. Eski ve yeni kaynaklarda yaptığım araştırmalarda (VP:ÖAYV ) genel ağırlığın Atatürk İnkılapları ve Atatürk Devrimleri üzerinde yoğunlaştığını gördüm. 1920'li yılların sonları ve 1930'lu yıllardaysa, Türk Devrimi ibaresi de yaygın kullanımdaymış. Hâlen de kullanımda ancak eskisi kadar yaygın değil.
    Ben yaptığım araştırmalarda, yaygın kullanımın Atatürk Devrimleri olduğuna kanaat getirdim ve bu ad daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Ancak ikinci yaygın kullanım olan Atatürk İnkılapları da yanlış değil, diğerleri de öyle. --DsMuratileti 17:30, 31 Ekim 2008 (UTC)

İnkilap veya Devrim

[kaynağı değiştir]

Tartışmanın başındaki görüşlerim değişmiş değil, İnkilap Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan insanların akıllarında yer etmiş bir sözcüktür, yapılan reformları gayet güzel karşılamaktadır, değiştirilmesinin faydası yok. Hele bazılarımızın adını değiştirip bunun üzerinden, isim değişikliğine dayanarak rahatsız olduğu taraflarına kişisel görüşlerini yansıtmasının hiç gereği yok. Kısacası bugüne kadar kullanılan İnkilap sözcüğünü değiştirme çabasını İnkilapları değiştirme, yorumlama çabasıyla aynı paralelde görüyorum. Türkçeleştirme konusunda kaygılı arkadaşlarımızı da (ben dahil) daha yeni, birebir yabancı dillerden devşirme kelimelerle uğraşmaya davet ediyorum. --BIYIKLI 08:15, 2 Kasım 2008 (UTC)

İnkılap ve Devrim kelimelerinin farkı

[kaynağı değiştir]

Bir farkı yoktur, "devrim" sözcüğünden son derece rahatsız olan sağ kafalı zihniyetle Osmanlıca konuşmayı hüner sayan zihniyetle birleşiminden dolayı çoğu yerde (okullarda bile) "devrim" sözcüğü kullanılmaz, "inkılap" kullanılır.

Daha da kötüsü, birçok yerde "inkılap" yerine "inkilap" yazılır ki bu kelimenin de bir anlamı vardır: "köpekleşmek". Şöyle ki, Arapçada "kelp" kelimesi, köpek anlamındadır. Bu kökten gelen "inkilap" da "köpekleşmek" anlamına gelir. Bu imzasız yazı 88.226.233.202 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. - Barış Ünver 20:23, 2 Kasım 2008 (UTC+2)

atatürk inklapları bir ilk öğretim öğrencisine göre çok farklı laiklik milliyetçilik cumhuriyetçilik ve bunlar gibi şeyler Bu imzasız yazı 81.214.186.57 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Atatürk devrimleri?

[kaynağı değiştir]

Devrim, inkılap tartışmasına girmek istemiyorum. Ama Atatürk devrimleri, çoğul olarak oldukça saçma duruyor. Atatürk birden fazla devrim yapmamış ki. Padişahlığı kaldırıp cumhuriyeti getirmiş. Eğer bunun üstüne başkanlık sistemini getirip, oradan sonra şeriata dönüp, sonra da komünizme geçseydi başlık anlamlı olurdu. Şu anki ifade Fransız devrimleri ya da İran devrimleri kadar saçma. Eğer devrim ile, mesela Lâkap ve Unvanların Kaldırılması ya da Aşar (Öşür) Vergisinin Kaldırılması (maddeden örnekler) kastediliyorsa bunlar devrim değil, reformdur, aksi halde mecliste kabul edilen AB reformlarını, hatta her türlü değişikliği devrim olarak kabul etmemiz gerekirdi. Sonuçta, Türk devrimi bir tanedir, bunun sonucu olarak çeşitli reformlar, inkılaplar yapılmıştır. Bu yüzden maddenin Atatürk inkılapları (ya da reformları) olarak adlandırılmasını, sonra ayrıca Türk devrimi şeklinde, sürecin Atatürk'ten önceki kısmına da değinen, genel bir madde açılmasını öneriyorum.--Cfsenel 17:24, 15 Aralık 2008 (UTC)

Karşı çıkan yok herhalde. Madde adını değiştiriyorum.--Cfsenel 20:09, 27 Aralık 2008 (UTC)
  • Öncelikle şunu söylemeliyim ki, karşı çıkan olmaması sizin görüşünüzün haklı olduğunu göstermez. Yukarıda bu konuda bir tartışma yürütmüş ve sonucunda, yaygın kullanım olan "Atatürk Devrimleri" başlığını kullanmıştık. Bizim hedeflerimizden biri de yaygın adı kullanmak. Bu konuda Google araştırması her ne kadar birincil ölçüt olmasa da, "Atatürk Devrimleri"nin çok daha fazla yerde karşımıza çıktığını görmekteyiz.
    Şunu belirtmek isterim ki, bizim işimiz olayları tanımlamaktan çok, işin uzmanları tarafından ortaya konulanları bir araya getirmektir. Devrim sözcüğü hakkında TDK'nin hazırlamış olduğu Güncel Türkçe Sözlük'e bakacak olursanız; bu sözcüğün pek çok anlama (ihtilal, inkılap, vs.) geldiğini/gelebileceğini görürsünüz. "İnkılap" sözcüğü de aynı anlamları karşılayabilir.
    Sonuç olarak belirtmek gerekirse, yukarıdaki görüş alışverişlerinde belirttiğim düşüncelerimi korumaktayım. --DsMuratileti 21:12, 27 Aralık 2008 (UTC)
Öncelikle, tecrübesiz bir kullanıcı olarak (süre olarak çok da tecrübesiz sayılmam ama bilgi eksikliğim nedeniyle kendimi tecrübesiz görüyorum) Vikipedi:Fikir birliği'ni ihlal ettiğim için özür dilerim. Ad değişikliği geri alınabilir. Ancak, ben de yukarıdaki görüşlerimi koruyorum. Güncel Türkçe Sözlük'teki tanımların da İnkılap kelimesini daha uygun gösterdiği kanısındayım. Eskimiş anlamları saymazsak, kelimelerin anlamları şunlar:
devrim: 1. Belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik. 2. İhtilal.
inkılap: 1. Toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik, iyileştirme, devrim, reform.
Şimdi, devrim sözcüğü iki anlama geliyor, Atatürk devrimleri dediğimizde bu birinci tanıma uygun olmakla beraber, ikinci tanım olarak düşünüldüğünde yanlış bir kullanım oluyor. Çünkü yazının değişmesi, kılık kıyafetin değişmesi, bunlar ihtilal değil. Ki devrimin ikinci anlamda kullanımı daha yaygındır. İnkılap sözcüğü ise burada anlatılmak isteneni tam olarak ifade ediyor. Eğer Türk Dil Kurumu'nu baz alacaksak, TDK zaten burada doğru kullanımı açıkça ortaya koymuş, "inkılap" için verilen örnek "Yazı inkılabı". Eğer en önemli referans TDK ise tartışmaya gerek yok.
Sonuç olarak, Atatürk'ün devrim yaptığı muhakkak, ancak maddede geçenler başlı başına birer devrim değil, Atatürk'ün yaptığı devrimin parçası olan reformlardır. Benim düşüncem bu.--Cfsenel 22:01, 28 Aralık 2008 (UTC)
  • Hepimiz burada yeni bir şey öğreniyoruz her yeni günde. O yüzden deneyim vb. meselesi yok yani Göz kırpma. Madde adlandırması konusunda ise, kendi yorumlarımızdan ve çıkarımlarımızdan çok, güvenilir uzmanların kullanımı ve yaygın kullanım önemlidir. Aksi takdirde yapacağımız şey özgün araştırma olur; bu da Vikipedi ilkelerine ters düşer. Bu nedenle, maddenin adının yaygın kullanım olan "Atatürk Devrimleri"ne geri döndürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Devrim mi, devrimler mi konusunda ise "devrimler" kullanımının daha yaygın olduğunu belirtebilirim. Teşekkürler, saygılarımla... --DsMuratileti 00:59, 30 Aralık 2008 (UTC)
  • Üstte söylediklerimin özgün araştırma olduğunu düşünmüyorum. Özgün araştırma ifadesi, Vikipedi kullanıcıları tarafından maddelere eklenen, "daha önce güvenilir bir kaynak tarafından yayımlanmamış" materyali belirtir. Bence TDK güvenilir bir kaynak. Üstelik bu sadece TDK'nın sözlüğündeki tanımdan çıkardığım bir yorum da değil. Tanımdan sonra verilen örnekte doğru kullanımın devrim değil inkılap olduğu açıkça belirtilmiş: "Yazı inkılabı."--Cfsenel 16:04, 31 Aralık 2008 (UTC)
Ayrıca tartışma uzadıkça kendimi sanki devrim kelimesine alerjisi olan insanlardan biriymişim gibi hissediyorum. Devrim kelimesine kesinlikle karşı değilim, sadece bence devrim kelimesi bütün bu inkılapları kapsayan genel bir ad olmalı, her bir inkılaba ayrı ayrı devrim denmemeli. Tatillerin düzenlenmesini, vergilen değiştirilmesini devrim olarak nitelemek devrim kelimesini küçümsemek olur.--Cfsenel 16:14, 31 Aralık 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Maddenin ismini eski hâline çevirdim; bir tartışma sonucu uzlaşma ile konan isim olduğu için yeni bir tartışma açılıp, eski tartışmadaki argümanları bertaraf eden argümanlar ortaya konulup, yeni bir uzlaşma çıkmadıkça maddenin ismini değiştiremiyoruz. Eğer Atatürk İnkılapları çıkarsa sonuç bu tartışmada; tekrar geri alınabilir ^_^ (Bunu genel bilgilendirme adına diyorum ayrıca - maddenin ismini geri alan ben olduğum için)
  • Atatürk'ün yaptıkları reformdur ve gerçek şu ki biz genelde devrim sözcüğünden farklı bir anlam çıkarırız; Ekim Devrimi'ndeki devrim anlamı gibi bir şey ilk akla gelendir. Benim, şahsî fikrim de devrim sözcüğünün reformu kapsamadığına yöneliktir; bununla birlikte Vikipedi'de kişisel görüşlerimiz, düşüncelerimiz pek de anlam ifade etmiyor ^_^ Daha doğrusu: kanıtlayabildiğimiz kadar varlar... "devrim" sözcüğünü başta TDK olmak üzere çoğu dil otoritesi reform anlamında da kullanabiliyor ve Atatürk'ün yaptığı reformlara literatürde yaygın bir şekilde Atatürk Devrimleri deniyor. İşbu sebeple bu maddenin adı böyle ve böyle de kalabilir... bence de en güzeli, en açığı, en doğrusu Atatürk reformları olurdu fakat o isim Türkçe yazında çok ama çok az kullanılıyor. Biz ise (bknz: VP:ADK) bir isimde sorun yoksa (yani örneğin taraflı değilse vs.) en yaygın olanı tercih ediyoruz - genel olarak. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 17:02, 31 Aralık 2008 (UTC)
  • Ben yukarıda bir uzlaşma göremedim. Ekim ayı boyunca taraflar kendi argümanlarını dile getirmişler, sonunda da 1 Kasım'da 88.230.224.48 IP'li kullanıcı Atatürk İnkılapları'nı Atatürk Devrimleri'ne yönlendirmiş. Değişiklik aynı gün geri alınmasına karşın 88.226.233.202 IP'li kullanıcı (muhtemelen aynı kullanıcı) ertesi gün tekrar Atatürk Devrimleri'ne yönlendirmiş. Yani asıl Atatürk Devrimleri başlığı uzlaşma olmaksazın getirilmiş. Bu yüzden, bir uzlaşma sağlanana kadar madde adı eskisi gibi Atatürk İnkılapları olmalı.--Cfsenel 10:48, 1 Ocak 2009 (UTC)
  • Tartışma konusunda da yukarıdaki tezlerimi koruyorum. Anayasada da, TDK sözlüğünde de Atatürk İnkılapları şeklinde geçiyor. Biz Vikipedi'de anayasayı darbecilerin anayasası olarak görüp, TDK'yı dil devrimine ihanet etmiş bir kurum olarak görüp bunları yoksayma hakkına sahip değiliz.--Cfsenel 10:51, 1 Ocak 2009 (UTC)
  • Sizin savunduğunuz görüşe gelince, Atatürk reformları'nın en uygunu olduğu konusunda size katılıyorum. Reform (ya da inkılap) anlatılmak isteneni tam olarak karşılıyor. Ancak, TDK'nın devrimi reform anlamında kullandığına katılmıyorum. Üstte TDK Güncel Sözlük'e göre devrimin anlamlarını vermiştim. Devrim güncel olarak yukarıda belirttiğim iki anlama geliyor. Ayrıca altına not düşülmüş, eskiden İnkılap (ya da reform) anlamına geldiği ile ilgili. Ancak Vikipedi'de günümüzdeki kullanım önemli, eskimiş olan değil.--Cfsenel 11:03, 1 Ocak 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Öncelikle eskimiş anlamı şu yeni anlamı şu tarzı ayrım yapmıyoruz. Sadece TDK bazlı değil; farklı sözlüklere de bakabilirsiniz - Türkçe yazında Atatürk reformları ile Atatürk devrimleri eş anlamlı bir şekilde kullanılmaktadır. Atatürk inkılapları olsun, Atatürk devrimleri olsun akademik, üçüncü parti, tarafsız ve bağımsız kaynaklarda geçmektedirler. İşte bu noktada, yani iki denk alternatif varsa Vikipedi en yaygın olanını tercih eder: VP:ADK. Yukarıda bu kural bazlı bir uzlaşma sağlanmıştır - meâlen: "eğer en yaygın Atatürk Devrimleri ise o olsun" denmiştir. En yaygın kullanımın bu olması sonucu da isim değişikliği gerçekleşmiş, kimse de geri almamış veya itiraz etmemiştir. Yani bu açıdan bu maddenin şu anki oturmuştur: a) uzlaşma sebebiyle, b) VP:ADK'nin açık kuralları sebebiyle. Eğer siz Atatürk devrimlerinin yanlış veya taraflı bir isim olduğunu üçüncü parti, bağımsız ve tarafsız, akademik kaynaklar göstererek kanıtlayabilirseniz elbette geri alınabilir; aynı şekilde Atatürk inkılapları isminin daha yaygın olduğunu gösterirseniz yine geri alınabilir. Ama bu iki şey olmadan herhangi bir geri alma, kurallarımız gereğince, söz konusu değildir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 20:32, 1 Ocak 2009 (UTC)
  • Eğer ki bir sözlüğe başvurmamız gerekiyorsa bence bu TDK'nın yayınlamış olduğu bir sözlük olmalı. Bu sözlüğe görede reform "düzeltme" devrim ise "köklü değişiklik" anlamında. Yani ikisi eş anlamlı sözcükler değil. Söylediğiniz gibi "Vikipedi en yaygın olanı tercih eder". Ama burada bir anlam ayrımı var. Yani birisi Atatürk Reformları'nı aramak istediğinde Vikipedi onu aynı anlamda diye Atatürk Devrimleri'ne mi yönlendirecek? Bence bu anlam ayrılığını ortadan kaldırmak için Atatürk Devrimleri ve Atatürk Reformları birbirinden ayrı tutularak hazırlanmalıdır. --Böcürt 15:40, 14 Nisan 2009 (UTC)
  • İnkılap, devrim maddede iç içe geçmiş durumda. Bunlar farklı şeyler fakat tek başlık altında toplanmış. Üst mesajda Böcürt'ün dediklerine katılıyorum. Kim neyi bulmuşsa devrim adı altında buraya yığmış. Bence madde tamamen düzenlenmeli.--Hedda Gabler 09:14, 23 Nisan 2009 (UTC)

Ben de maddenin başlığının "Atatürk İnkılapları" olarak değiştirilmesini uygun görüyorum Cromartie 06:48, 24 Nisan 2009 (UTC)