Tartışma:Artpop

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Başlık yazımı[kaynağı değiştir]

ARTPOP başlığının Vikipedi kuralları gereğince Artpop şeklinde, küçük harflerle yazılması gerektiği düşüncesindeyim. Detaylı kurallar için biçem el kitabı sayfasına ve alt sayfalarına, İngilizce'deki bu sayfaya, bir de şu sayfaya bakabilirsiniz. - Seyit mesaj 06:59, 13 Nisan 2014 (UTC)

Şu yönerge bizde yok ne yazık ki. Ona göre ufak olmalı. Bir kısaltma falan da olmadığı için ufak yazılmalı. Logolara bakarak adlandırma yapmıyoruz. Logolara bakarsak hemen her markayı büyük harflerle yazmak lazım.--RapsarEfendim? 20:10, 13 Nisan 2014 (UTC)
  • Biçem el kitabında gördüğüm kadarıyla madde adlarıyla ilgili bir ifade yer almamakta. Yukarıda verilen ikinci yönerge bizde Vikipedi:Adlandırma kuralları olarak mevcut. Orada "Madde adlarında ikinci ve sonraki sözcükleri küçük harfle yazın." diyor. Burada tek sözcük söz konusu. Burada da konumuza uygun bir şey göremedim. Üçüncü yönerge zaten bizde yok. Bunu uygulayabilmemiz için Türkçeye çevirip topluluğun onayına sunmamız gerekmez mi? Ayrıca orada "Using all caps is preferred if the letters are pronounced individually, even if they don't stand for anything." diye bir ifade var. Bu maddenin adı da "Applause" şarkısında A-R-T-P-O-P şeklinde telaffuz edilmekte. Kısaltma olduğunu iddia edenler de var.[1] Ben madde adının değiştirilmemesi gerektiğini düşünüyorum.--B.S.R.F. 💬 20:56, 13 Nisan 2014 (UTC)
  • Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki; Ceza (müzisyen) için, bir şarkısında C ve E ve Z ve A dediği için akronim saymıyoruz. Dolayısıyla açıklanmamış, tahmini 'abbreviation'ları (bkz.; [2]) da akronim olarak göremeyeceğimizi savunuyorum. Enwiki de bu şekilde kullanmış. Açılımı uzun olacak orjinal isimlerin kısaltmaları büyük harfle yazıyoruz, (bkz: UNESCO ) ancak burada orjinal isim akronim değil ve küçük kullanılmalıdır. Sayfanın değiştirilmesi taraftarıyım. Taşınsın Sevgiler K a h v e 6buyrun? 23:14, 13 Nisan 2014 (UTC)
Ceza zaten sayılamaz. Okunurken araya "ve" konmuş. Bu ÖSYM için "Ö ve S ve Y ve M" demek gibi ve kısaltma olmuyor. A-R-T-P-O-P ise tam da benim alıntı yaptığım yönergedeki duruma denk düşüyor. MDNA ve maNga (müzik grubu) örnekleri de mevcut. İngilizce Vikipedi'de küçük kullanılması taşıma gerekçesi olmamalı. Orada örneğin en:ArtRave diye bir kullanım var. Peki o madde neden "Artrave" olmamış? Yukarıda yaptığım yorumda yönergelerden alıntı yaptım ve bu duruma uygun bir ifade göremediğimi belirttim. Siz görebildiniz mi?--B.S.R.F. 💬 05:26, 14 Nisan 2014 (UTC)
Açıkçası büyük yazılması için neden taraf tuttuğunu anlamış değilim Gaga ARTPOP yazdı diye burada da ARTPOP mı yazmak zorundayız :D Ek olarak, Manga için bir tartışma başlatmayı planlıyorum. Madem örnek veriyoruz, Prism (Katy Perry albümü) maddesi neden küçük harflerle yazılmış şekilde açıldı? Üstelik başlatan sensin. Halbuki Perry de albümünü PRISM şeklinde stilize ederek tanıttı. Tamam, A-R-T-P-O-P bir kısaltma diyelim (yalnızca Applause'un sonunda besteye gömülmüş bir şekilde kullanılmış, kullanımını tam iyi bir şekilde anlamak için bilgisayarımda ses ayarlarıyla oynamak gerekti-kısaltma olması bana çok saçma geliyor ayrıca), ama albüme adını veren Artpop şarkısında neden A-R-T-P-O-P denmemiş hiç? Veya Aura şarkısının sonunda Artpop denmiş olduğu gibi, ey-ar-ti-pi-o-pi denmemiş. E bence kısaltma değil o zaman, Gaga Aura'nın sonunda Artpop demiş. Kurallar gayet açık... Taşımamak saçma olur. Yarın bir gün albümün altıncı sırasındaki şarkının maddesini de "MANiCURE" şeklinde açalım o zaman, her şeyi stilize edeceğiz madem başlıkta. - Seyit mesaj 14:01, 14 Nisan 2014 (UTC)
Ben sana soruyor muyum Vikipedi'nin bunca eksiği varken niye buna taktın diye? :) Maddeleri oluştururkenki kişisel tercihlerimi sorgulamak yerine yukarıda bağlantı verdiğin (1 tanesi bizde mevcut olmayan) 3 yönergede hangi ifadelere dayandığını buraya yazar mısın? Ben yazdım mesela bir ifade ki o büyük harfle yazılması gerektiğini söylüyor. Bana somut cümle sunulsa neden ikna olmayayım? :) G.U.Y. şarkısında da kimi yerge "ci yu vay" diyor, kimi yerde "cay", "gay" diyor. ARTPOP da öyle. Ayrıca ben bunun kısaltma olduğu görüşündeyim.[3]--B.S.R.F. 💬 14:54, 14 Nisan 2014 (UTC)
Bu sayfada Follow standard English text formatting and capitalization rules, even if the trademark owner considers nonstandard formatting "official"... yazıyor. Başka bir sayfada müzik konularıyla ilgili böyle bir bölüm var. Ya dediğim gibi, ARTPOP büyük kalsın diyeceksek, o zaman ben Prism maddesini de PRISM olarak değiştireceğim. Stilize sonuçta. Bir fark göremiyorum. - Seyit mesaj 15:07, 14 Nisan 2014 (UTC)
Verdiğin ilk iki yönergede bu duruma uyan bir ifade yok yani... Üçüncü yönerge de bizde yok ama alıntıladığın ifadeden hemen sonra benim alıntıladığım ifade yer alıyor. O da buraya uyuyor. Prism'i taşı istiyorsan ancak bazı yerlerde küçük yazıldığını bil isterim.[4]--B.S.R.F. 💬 15:21, 14 Nisan 2014 (UTC)
Artpop da bazı yerlerde küçük yazılıyor. Her neyse ya. A desem B diyeceksin anlaşılan, -ki bence gayet mantıklı açıklamalar sundum- uzatmanın anlamı yok. İyi çalışmalar. - Seyit mesaj 15:25, 14 Nisan 2014 (UTC)
BSRF'nin dediği "kısaltma olabilir" varsayımı esas alınarak büyük harflerle kalmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Öyle bir şey olduğu açıklanırsa geri taşırız :)--RapsarEfendim? 16:45, 14 Nisan 2014 (UTC)
Kısaltma olması varsayımdan öteye gitmiyor zaten. Varsayımlarla mı hareket edeceğiz? Madde adının değiştirilmemesi için bulunan bir bahane gibi geldi bana bu kısaltma mevzusu. Hayır, albümde her yerde A-R-T-P-O-P dese belki diyeceğim ama olduğu gibi okumuş hani harfleri söylememiş tek tek. Muhtemelen Applause'un sonunda besteye uysun diye böyle yaptılar. Of bunlar hep yönerge eksikliğinden başımıza geliyor. En iyisi bir ara yönerge çevirip oylamaya sunma işine girişmek, tabi çevirebilirsem. Ha bir de, madem Amazon'dan örnek veriyoruz, buyrun Artpop. - Seyit mesaj 20:22, 15 Nisan 2014 (UTC)
Madde adının taşınmamasına gerekçe olarak yukarıda alıntıladığım ifadeyi gösterdim. Kısaltma olduğunu düşünmem dikkat dağıtmasın. Lütfen beni "bahane bulmak vb. gerekçelerle" itham etme. Ben seni kalabalık gözüksün diye ilgisiz yönergelere bağlantı vermekle itham ediyor muyum? Dediğin gibi o politikayı çevirip topluluk onayına sunarsın. Sonra tekrar tartışılır.--B.S.R.F. 💬 20:29, 15 Nisan 2014 (UTC)
Pardon, kırıcı olmuşum, özür diliyorum. - Seyit mesaj 20:31, 15 Nisan 2014 (UTC)
Yalnız yukarıda verilen MDNA örneği farklı. Hem mDNA'ya atıfta bulunuyor hem de Madonna ismine. Ayrıca ilk olarak M.D.N.A. adı kullanılmış.--RapsarEfendim? 09:15, 16 Nisan 2014 (UTC)
Bir sonuca-karara varamıyor muyuz şimdi başlık yazımı konusunda? - Seyit mesaj 20:01, 28 Mayıs 2014 (UTC)
İlgili yönerge Türkçeye çevrilmeli ve topluluğun onayından geçmeli. Onun dışında başlığın değişmesi için ortada bir neden göremiyorum.--B.S.R.F. 💬 20:06, 28 Mayıs 2014 (UTC)
Büyük yazılması için de ortada bir gerekçe yok ya hadi neyse. Prism, Beyoncé ve daha nice albümler stilize edilerek büyük harflerle tanıtılıyor ama onların maddesi küçük. Lady Gaga'nın Artpop'ına özel durum uygulayalım... - Seyit mesaj 07:01, 29 Mayıs 2014 (UTC)
Öyle düşünürsen maNga yazılması için de bir gerekçe yok. Örnekler üzerinden gitmek yerine bir yönergeye sahip olursak sorun olduğu düşünülen konularda ilerleme kaydedilebilir. Ayrıca konudan bağımsız olarak bir şey söyleyeceğim. Albüm kapağının yenisini yüklemişsin. Bu gibi durumlarda sayfanın altında yer alan "Dosyanın yenisini yükleyin" seçeneğini kullanarak yüklersen önceki sürümü yükleyen kullanıcıların katkıları, dolayısıyla emekleri silinmemiş olur.--B.S.R.F. 💬 10:19, 29 Mayıs 2014 (UTC)