Tartışma:Arda (nehir)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Yunanistan (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yunanistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yunanistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Bulgaristan (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Bulgaristan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Bulgaristan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Nehirler (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Nehir maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Nehirler kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

Arda aynı zamanda, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde, dünyaya Elfçe'de verilen isimdir. İçinde bulunduğumuz maddenin adının Arda (nehir] olarak değiştirilmesini teklif ediyorum. Aksi halde, Orta Dünya kategorisindeki sayfalarda Arda tıklandığı zaman karşımıza bu alakasız sayfa çıkıyor.--Cihan 02:36, 28 Ocak 2008 (UTC)

Ah Cihan ah, "Arda Nehri"ni önermek niye aklına gelmedi ki? Tolkien'in bir fantazisi hala koca nehre vereceğimiz ad konusunu limboda tutuyor... --E4024 (mesaj) 13:21, 12 Mart 2014 (UTC)
VP:STT
  • Eskiad

Arda (nehir)

  • Yeniad

Arda

  • Gerekçe

Akla ilk gelen anlam. Parantezli kullanımlar diğerleri için yapılmalı. Öyle ki Yunanca ve Bulgarca Vikipedilerinde de yalın adlandırmaya gidilmiş. Bunların haricinde Litvanca, İsveççe ve Gürcücede de aynı şekilde. -- esc2003 (mesaj) 08:26, 9 Mart 2014 (UTC)

  • Yorum

Akla gelen ilk anlam değil.--Sayginerv-posta 13:51, 10 Mart 2014 (UTC)

Hangisi olduğunu söyleyin o vakit. --esc2003 (mesaj) 14:44, 10 Mart 2014 (UTC)
Arda (ad)'nın öne çıktığını düşünüyorum.--Sayginerv-posta 20:24, 11 Mart 2014 (UTC)
Ad, kökenini nehirden almıyor mu? --esc2003 (mesaj) 20:26, 11 Mart 2014 (UTC)
TDK, Kişi Adları Sözlüğü'nde nehri 5 anlamın 4.sü olarak değerlendirmiş. Güncel Türkçe Sözlük'te ise nehre yer verilmemiş. Ayrıca Arda adında biri İtalya'da diğeri Portekiz'de iki nehir daha bulunmakta.--B.S.R.F. 💬 20:37, 11 Mart 2014 (UTC)
  • Karar

İstek yapılmadı Yapılmadı Doğru adın ne olması gerektiği ilgili tartışma sayfasında belirlenmeli. --Superyetkinileti 20:41, 11 Mart 2014 (UTC)

"Parantezli kullanımlar diğerleri için yapılmalı" demiştim. Arda, İtalya veya Arda Nehri (İtalya) benzeri kullanımlar diğerleri için yapılmalıdır. Balkanlardaki Arda, akla ilk gelen anlam. Arda adı nereden kaynaklanıyor soruma ise cevap verilmedi. --esc2003 (mesaj) 10:45, 12 Mart 2014 (UTC)

TDK ve diğer internet sitelerinde sözcüğün ilk anlamlarının asa, uzun çubuk olduğu belirtilmiş. Meriç'in bir kolu olan Arda adını buradan mı alıyor, yoksa Yunanca veya Bulgarca başka bir sözcük mü bilmiyorum. İtalya'daki aynı adlı ırmak ile karışmaması için maddenin adının şimdilik Arda (Meriç) olması gerektiğini düşünüyorum. Akla gelen ilk anlam konusunda da Saygıner'in ifade ettiği gibi Arda (ad) öne çıkıyor bence.--B.S.R.F. 💬 17:58, 13 Mart 2014 (UTC)
Türk kişi adı olan Arda, kökünü nehirden alıyor. Bu gayet açık. Kimsenin asa, uzun çubuk anlamına geldiği için bu adı çocuğuna verdiğini zannetmiyorum. Ne İtalya'daki, ne de Portekiz'deki nehir için madde oluşturulmamış. İspanyolca Vikipedi'de de Río Arda diye Meriç'in kolu olan Arda'ya öncelik verilmiş. Karışması meselesi de garip. Bu durumda birçok madde var ve yaygın bilinenlere öncelik veriyoruz, diğerlerinin ise anlam ayrımı sayfasından bulunabileceğini belirtiyoruz. Kadıköy adında başka yerleşim yerleri de var fakat başka bir ilin köyüyle karıştırılacağı kaygısıyla Kadıköy, İstanbul diye adlandırmıyoruz. --esc2003 (mesaj) 18:23, 13 Mart 2014 (UTC)
Arda adının kaynağı ile ilgili olarak elimizde sadece benim sunduğum TDK Kişi Adları Sözlüğü'ndeki sayfa var. Orada da ırmak olan Arda, 5 anlam arasında 4. sırada. "Türk kişi adı olan Arda, kökünü nehirden alıyor." şeklindeki tümcenizin bir kaynağı yok şu an için. İtalya'daki ırmağın maddesini açtım. Portekiz'deki için yeterli kaynak yoktu. Diğer sayfaları örnek vermeye kalkarsak Gaziemir sayfasının anlam ayrımı olduğunu, İzmir ilinin bir ilçesi olan Gaziemir'in ise aynı adlı başka bir köy bulunduğu için Gaziemir, İzmir şeklinde adlandırıldığını görebiliriz. Bunlardan biri köy, diğeri ilçe olduğu ve aralarında büyüklük bakımından dağlar kadar fark olduğu hâlde anlam ayrımı sayfası oluşturulmuş. Birbirinden çok farkı olmayan "Arda" adlı iki ırmak için neden parantezli kullanımı uygun bulmuyorsunuz?--B.S.R.F. 💬 16:59, 14 Mart 2014 (UTC)
İsmin kaynağının nehir olduğuna dair bilgi nerede? Ayrıca bu, kitap çıktı, filme uyarlandı gibi bir konu değil. Tarkan kullanılan bir isim ama biz şarkıcı olan için kullanabiliyoruz.--Sayginerv-posta 11:54, 19 Mart 2014 (UTC)
Tarkan adı tartışılır. Önceliğin şarkıcıya verilmesini doğru bulmuyorum. Yerleşim adına gelirsek. Ordunun Korgan ilçesi var; fakat bu ada sahip Hakkari'de bir köyün olduğu ve büyüklüğün adlandırmalarda ölçüt olmadığı söylenerek taşıma işlemi reddedilmişti (1, 2). Burada esas olan yaygın bilinirliktir. Ordu'nun ilçesine öncelik verilmesi hâlâ destekliyorum ancak nüfusunun kalabalıklığı sebebiyle değil. Yerleşim yerlerinin kalabalık olmasının tanınırlıkta önemli payı var; ancak bu her durumda böyle olmaya da biliyor. Nehir adlarının kişilere verildiği bariz bir durum iken kaynağınız yok demek tuhaf. Meriç, Nil, Dicle, Fırat, İdil, Tuna...gibi birçok nehrin kişi adı olarak karşımıza çıktığını hepimiz biliyoruz. Büyüklüğü ölçüt olarak kabul ediyorsanız zaten Balkanlardaki Arda'nın uzunluğunu göz önünde bulundurarak önceliği buna verirdiniz. Düşünceleriniz çelişkili olduğunu umarım kabul edersiniz. Kullandığımız dil Türkçe ve Arda Nehri'nin çevresinde yaşayan insanların birçoğunun kullandığı dil de Türkçedir. Dolayısıyla Türkçede, bahsi geçen nehrin çok daha fazla konu edilmesi ve bilinmesi fazlasıyla olağan. --esc2003 (mesaj) 07:39, 28 Mart 2014 (UTC)
Öncelikle düşüncelerimde bir çelişki bulunmadığını belirtmeliyim. Büyüklüğün adlandırmada bir kıstas olduğunu söylemedim. Kadıköy örneğinize karşı Gaziemir örneğini vermemin nedeni diğer maddelerin adları üzerinden bu tartışmayı götürmememiz gerektiğine dikkat çekmekti. Bir önceki yorumumda belirttiğim gibi elimizdeki tek kaynak TDK Kişi Adları Sözlüğü. Orada da adın ilk anlamı ırmak değil. İddialarınızı destekleyen bir kaynak varsa bize de gösterin. Arda adının hangi maddeye verilmesi gerektiği benim için çok önem arz eden bir konu da değil. Sayfa taşıma talepleri sayfasında Ad, kökenini nehirden almıyor mu? sorunuza kaynakla yanıt vermiştim sadece. O yüzden bundan sonra tartışmada yer almayı düşünmüyorum.--B.S.R.F. 💬 15:07, 28 Mart 2014 (UTC)
TDK'daki sıralamanın ilk anlam, ikinci anlam şeklinde yorumlandığını bilmiyordum doğrusu. Aynı bağlantıda Meriç adını arattığımda karşıma bu sözcüğün "kuş iskeleti" anlamına geldiği çıktı. Kişi adları sözlüğü yaygınlık konusunda yanıltıcı olabiliyormuş. Genel aramaya bakmak tartışma konusuyla alakalı olarak çok daha yerinde olur. --esc2003 (mesaj) 15:34, 28 Mart 2014 (UTC)