Tartışma:Acara lehçesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Kafkasya (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kafkasya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kafkasya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Gürcistan (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Gürcistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Gürcistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
  • Acarca, uydurulmuş bir madde. Acaralılara ısrarla Acar demenin sonçları herhalde. Bu adın Türkçe olduğu sanılıyor, ama Gürcüce'si Acarlebi'dir (აჭარლები: ikinci harf aslında "c" harfi de değildir, Türkçe'de karşılığı olmayan bir fonemdir) ve Acara'dan olan anlamına gelir. Oldu olacak bir de Kıpçak alfabesi maddesi yazalım. --Parna 14:54, 22 Haziran 2006 (UTC)
  • Acarca, madde içeriğinde de belirtildiği gibi Gürcüce "Acaruli" sözcüğünün Türkçe karşılığıdır. Aynen Gürcüce'de "Kartuli" denilen ifade, Kartça olarak anıldığı gibi. Dolayısıyla "uydurulmuş bir madde" isnadının hiçbir dayanağı bulunmamakta ve çok da iyi niyet taşımamaktadır. "Acarlebi" ile "Acaruli"nin birbiriylr ilişkili, ancak farklı kavramlar olduğunu herhalde belirtmeye gerek yok. Acarlebi, Acarlar şeklinde ifade edilen bir halktır. "c" ile karşılanan sesin Türkçede olmadığı doğrudur. Ancak bu sesi, aynen "Acara/Acaralılar" söyleminde olduğu gibi genelde c ile karşılanmaktadır. Mesele çok basit ve açıktır; Acarca, "Acaruli" olarak varolan (herhalde buna da uydurma denmiyordur!) sözcüğün Türkçe karşılığıdır. "oldu olacak Kıpçak alfabesi maddesi yazalım" ifadesi de gayri ciddi, önceki satırların arkasındaki niyeti gösteren bir delildir.--Macahel 11:42, 21 Nisan 2007 (UTC)
  • p. jajaniZe, aWaruli leqsikuri masalebi, qpi Sr., XXIII, 1961 (P. Cacanidze, Acarca Sözcüklerle Masallar, qpi Sr., XXIII, 1961).
Acaba gülsek mi ağlasak mı? Verdiği kaynakaçada "Leqsikuri"yi Sözcüklerle, "Masalebi"yi Masallar diye çeviren biri, acaba bu maddeyi böyle yazmakta neden ısrar ediyor olabilir? İnsan söyleyecek söz bulamıyor. Adam verdiği bilgileri uydurmuş; ama bu da yetmiyormuş gibi, sözümona kaynakça diye verdiği kitapların anlamlarını da uydurmuş. Eee, bu ansiklopediyi yönetenler de belli ki aynı tastan su içiyor bu kişiyle! Tencere kapak meselesi yani... Bu imzasız yazı 88.240.58.253 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
İster gülün, ister ağlayın.. Ancak ağlanacak halinize güldüğünüz ortada. İnsan birşeyi bilmeyince hemen "bu uydurmadır" mı demeli? Yoksa araştırıp-öğrenmeli veya uygun üslupla sorup öğrenmeli mi? Buyurun bakın o zaman madde içeriğindeki linke! Hayır linki bir tarafa bırakın, doğrudan Kartça yazılmış kitap isimleri yer alıyor! Bunu da mı uydurduk! Evet "Masalebi" çevirisinde (Acarca-Kartça farklılığı nedeniyle)hata yaptık, mal bulmuş mağribi gibi daldınız, ama sadece daldınız...Maddede içinde doğrudan Acarcadan söz eden o kadar kitap yer alıyor (orijnal isimleriyle), bir kelimedeki çeviri yanlışından yola çıkılarak hala madde uydurma deniyor! Bir de ansiklopedi yöneticilerine laf atılabiliyor! --Macahel 11:56, 21 Nisan 2007 (UTC)

Bu ansiklopedinin yöneticileri yok mu?[kaynağı değiştir]

Macahel imzalı kullanıcı! Tartışma sayfalarını ortadan kaldırarak neyi örtmeye çalışıyorsunuz? Bu yazdığınız konularda hiçbir bilimsel temeliniz olmadığı ve tamamen başka niyetlerle bu maddeleri düzenlediğiniz ayan beyan ortada. Yukarıdaki eleştiriye hem bir katkısı olmayan ifadeler diyor, hem de bu eleştiri üzerine “Acarca Sözcüklerle Masallar” biçimindeki yanlış ibarenizi “Acarca Sözlüksel Materyaller” diye değiştiriyorsunuz. Bu nasıl bir edeb? Ayıp yahu? Sadece size değil ansiklopedinin yöneticilerine de ayıp ki size bu imkânı veriyorlar!..Bu imzasız yazı 85.103.184.75 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
İmzasız kullanıcı! Tartışma sayfaları yukarıda da belirtildiği gibi, düzeyli, kişisel saldırı olmadan, gerçekten tartışma niteliğindeki görüşler içindir. "Bilimsel temel"den söz ediyorsunuz ama yazdıklarınızdan sizin bilimsel temelinizin olmaması bir yana tartışma kültürü temelinizin olmadığı da görülüyor. Eleştiri çamur atma, dalga geçme vs. değildir, alternatifini, doğrusunu da ortaya koymadır. Hem eleştiriye uygun yazmıyorsunuz sonra da edepten, ayıptan söz ediyorsunuz. Her fırsatta da ansiklopedi yöneticilerine göndermede bulunuyorsunuz. Böylelikle niyetinizi, derdinizi çok açıkça ortaya koyuyorsunuz!--Macahel 12:01, 21 Nisan 2007 (UTC)


Uydurmanın sonu yok[kaynağı değiştir]

Gürcücenin Acarca ve Kartça adıyla iki ana lehçesi olduğu doğru değil. Kartça dediğiniz dil zaten Gürcüce’nin kendisi. Gürcüce, kendi dilinde bu adla anılıyor. Gürcücenin pek çok lehçesi var, ama bunlardan ana dile (anadiline değil) en uzak lehçeler Pşav, Hevsuri gibi lehçelerdir. Acara lehçesi ise, ana dile en yakın lehçedir. Bunun böyle olduğunu bilmiyorsanız, bu konuda yeterli bilginiz yok demektir ve o zaman yazmayın bu konuda.

Eğer biliyor da böyle yazıyorsanız, bu dil ayrımı değil siyasi bir ayrımdır. Yani Acara’daki Müslüman Gürcüleri ayrı bir halk gibi gösterme çabası içindesiniz. Anlattığınız bölge, Türkiye'den insanların sık sık gidip geldiği bir bölge ve bölgede konuşulan lehçenin sizin yazdığınız gibi olmadığını kamyon şoförleri bile biliyor. Acara lehçesinin ayrıca lehçeleri olduğu gibi bir tasnif, olsas olsa dille ilgili terminolojiyi bilmemek olabilir. İç içe olan bölgelerde bir dilin ayrı lehçelerle konuşulması mümkün değil, dünyanın hiçbir yerinde. Birbirine bitişik köylerde ayrı lehçeler konuşulduğunu yazıyorsunuz. Sürekli ilişki içinde olan insanların aynı dili farklı konuşmaları mümkün olabilir mi?

Yazdığınız maddenin altına sıraladığınız kitaplar, Acara’da konuşulan Gürcüce’nin başka bir lehçe olduğunu göstermiyor, bunu nereden çıkardınız. Bu düpedüz, Antep ağzıyla derlenmiş yöresel halk kültürü materyalleri benzeri çalışmalar. Bu kitapların adını oraya yazdığınızda buradaki iddialarınızın bilimsellik kazandığını mı sanıyorsunuz? Canınızın istediğinizi uydurup yazın, diğer bütün maddelerde yaptığınız gibi, ne olacak yani. Sonunda gireceğiniz iki metre küp çukuru mu genişletecek yazdığınız bütün bu yalanlar?! Bu imzasız yazı 81.215.138.239 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

İftiranın, bilgisizliğin, önyargıların, kıskançlığın sonu yok[kaynağı değiştir]

Gürcücenin lehçeleri bellidir. Kartça (Kartuli) yazı dili özelliği bulunan, alfabesi olan tek lehçe olduğundan, diğerlerine oranla daha çok gelişmiş ve öne çıkmıştır. Sırf bu nedenle Gürcüce ile eşdeğer anılmaya başlamış, diğerlerini lehçesi konumuna düşürmüştür. Ancak bu hiçbir şekilde diğer dil ve lehçelerin olmadığı anlamına gelmez. Acarcanın, konuşan nüfus sayısı itibariyle önemi ortadadır. Yazı diline yakın-uzak lehçe ayırımı ile bir dilin ayrı bir lehçe olup olmaması ayrı şeylerdir. Yakınlık konusunda yaptığınız ayırımın da ne kadar doğru olduğu şüphelidir.

Meselenin siyasi boyutuna değindiğinize göre, baştan beri "bu madde uydurma" diye hiçbir dayanağı olmayan, hatta "Acaruli" şeklindeki sözcük gerçeğiyle açıkça çatışan isnadınızın (iftiranızın, karalamanızın) altında yatan neden de kendini ele vermektedir. Gürcistandaki merkezi Kartvel yönetiminin ve Kilisenin, diğer halkların varlığını, dinlerini, dillerini vs. Kartvellik içinde asimile etme hedefi olduğu, bunun propagandasının ülkemizde de yapıldığı bilinmektedir. Müslüman Acarlara yönelik faaliyetler Türk basınında da zaman zaman yer almıştır. Acaristandaki Müslüman halkı ayrı gösterme çabasına gerek yok, zaten öyleler. Gerek 1921 tarihli Kars Antlaşması gerekse 1992'deki dostluk antlaşması ve Gürcistan Anayasası Acaristanın özerkliğini, özerkliğin kaynağını, yani özetle farklılığını yasal olarak düzenlemektedir. Bu gerçeğe rağmen bu halkın söz konusu farklılığını yok saymak, yok etmek isteyen girişimlerin, propagandaların olduğu da açıktır. Umarız, Acarların konuştuğu lehçeyle ilgili bu maddeye yönelik "uydurma" karalaması da bu amacın bir parçası değildir. Acarcanın lehçeleri (lehçe olarak kabul ederseniz alt-lehçelerini) ve şiveleri konusundaki bilgi ve kaynağı maddeye eklenen linkte belirtilmektedir. Acarcanın kendi içindeki farklılıkların çeşitliliği ortadadır. Neredeyse bu dilin konuşulduğu her köyde kelime düzeyinde de olsa (kelimelerin kullanış biçimi, verilen anlam) farklılıklara rastlamak mümkündür.

Evet nihayet kitaplara da laf atılmış. İnsan artık ne diyeceğini şaşırıyor, gerçekten iftiranın, karalamanın sonu yok. Kitapları Antep ağzıyla derlenmiş halk kültürü materyalleri diyor. Hepsine şamil olarak bunu söylüyor. Çünkü tamamını okumaya tahammülü yok, zaten böyle bir amacı da yok! Yahu Acarca hikayeler, sözlüksel materyalleri anladık da "S. niJaraZe, aWaruli dialeqti, baTumi,1975 (Ş. Nijaradze, Acarca Lehçesi, Batum, 1975)", "t. futkaraZe, msazRvrel-sazRvrulis brunebisaTvis samxreT saqarTvelos dialeqtebSi, aWaruli dialeqtis dargoblivi leqsika, VI, Tb., 1986 (T. Putkaradze, Güney Gürcistan Lehçelerindeki Sıfat-İsim Çekimi, Acarca Lehçesi Bölümünün Kısa Sözlüğü, VI, Tif., 1986)" kitaplarını ne yapacağız? Açıkça Acarca'dan, lehçeden, isim-sıfat çekiminden söz ediyor! Kaldı ki diğer iki kitap da öyle dendiği gibi Antep ağzıyla halk kültürü falan değildir. Acaristan, bir şehir değil, onlarca yerleşim birimini içeren bir coğrafyadır.

Evet maddede yazılan doğru bilgiler belki sonunda herkesin gireceği iki metre çukura etkisi olmayabilir, ama ısrarla atılan iftira ve karalamalar umarız o çukuru daraltmaz da girilecek veya rahat edilecek bir çukur olur! --Macahel 12:35, 21 Nisan 2007 (UTC)


Tartışma sayfasını silmek[kaynağı değiştir]

Tartışma sayfasını silmek yerine konuşarak hallediniz lütfen--Machiavelli' msj 20:41, 20 Nisan 2007 (UTC)

  • Sayın Makyavelli, ben tartışma sayfasını değil, sayfada tartışılacak değeri olmayan, tartışma kriterlerine uymayan yazıları siliyordum. Çünkü ortada tartışma üslubuna uygun sözler yoktu. Bu durumu, yazan kişiler de iyi biliyordu. Ancak ısrarınız üzerine yukarıdaki cevapları yazmak durumunda kaldım.--Macahel 12:36, 21 Nisan 2007 (UTC)


İşte böyle![kaynağı değiştir]

Sayın Macahel! Siz ansiklopedi maddesi yazmıyor, siyaset yapıyorsunuz. Yukarıda yaptığınız gibi. Burada Acara'nın özerkliğini tartışan kim? Acara'nın özerk olması ayrı dili olmasından değil, ayrı dini olmasından geliyor. Buradaki halka Gürcü olmadığından değil, Müslüman Gürcü olduğundan özerklik verilmiştir. Saydığınız o kitaplardaki diyalekt kelimesi sizin kullandığınız "dil" anlamındaki lehçeye eşit kullanım değil. "Ağız" veya "şive"ye yakın bir kullanım. Türkiye'de de farklı ağızlarla hikaye derlemelerini içeren ve bu farklı ağızların dilbilgisel farklılıklarını ele alan kitaplar var. Kimse bu kitaplardan dolayı yöresel şiveleri, resmi ve edebi dil Türkçe ile eşit tutmuyor. Siz Gürcüce'ye Kartça lafı uydurmuşsunuz ve Acara diyalektini de ona eşit gibi göstermeye çalışıyorsunuz. Sizin dışınızda Gürcüce'ye Kartça diyen var mı? Dünyanın herhangi bir yerinde? Zaten bu bölge ile ilgili hiçbir maddenin başkasının değiştirmesine izin vermemişsiniz, böyle şey olur mu? Sürekli kendi yazdıklarınızı geri getirmişsiniz. Aslında size ve yaptıklarınıza şaşırmıyorum, ama bu ansiklopedinin yöneticileri, el attığınız bütün maddelerde başkalarının değişiklik yapmasını engellemenizi nasıl kabul ediyorlar bunu anlayabilmiş değilim. Asıl şaşartıcı olan da bu! --85.103.185.102 20:45, 21 Nisan 2007 (UTC)

  • Siyaseti yapanın kimler olduğu bellidir. Bari başka ülke lehine siyaset yapıp, sonra bize aynı suçlamayı yöneltmeyin. Sizin deyiminizle ayıptır yahu! Acaristanın özerkliğiyle neyin kastedildiği de bellidir. Ayrıca Acaristanın özerkliği sandığınız gibi yalnızca dini değil, buna ilave olarak harsi (=kültürel) ve arazi kullanım dokunulmazlığını da içermektedir. Yerel dilin kültürün bir parçası olduğunu söyleyemeye gerek yok sanırım. Lehçe (diyalekt-dialect, dialeqti) ile şive (aksan-accent-aqcenti) arasındaki fark ortadadır, tartışılacak bir durum yoktur. Acarca ile Kartça arasındaki fark, bu iki lehçeyi/dili insanların konuştuklarında karşılaştıkları anlaşma güçlükleri bağlamında, yine ortadadır. Gürcüce ile Kartça eş anlamda değildir. Gürcüce Kartçayı ve diğer lehçeleri de kapsayan bir üst terimdir. Kartçanın edebi dil olması nedeniyle öne çıkması, Gürcüceyle eşdeğer anılması farklı bir husustur, zaten ilgili madde içeriğinde bu belirtilmiştir. Kartça, "qarTuli" ifadesinin Türkçe'deki karşılığıdır ve bu kullanım birçok -propaganda amaçlı- çevirilerde kullanılmıştır (örneğin, Niko Berdzenişvili-Simon Canaşia, Gürcüstan Tarihi, çev: Hayri Hayrioğlu, İstanbul 1997, s.32 ve aynı kişi tarafından yapılan diğer çeviriler). Şimdi, "Kartuli", "Megreluri-Çh'anuri", "Svanuri", "Lazuri" vs. vs. Kartça, Megrelce-Çanca, Svanca, Lazca olarak çevriliyor, buna itiraz yok, "Acaruli" Acarca diye çevrilip yazılınca uydurma, siyaset vs. deniyor! Asıl siyaseti, uydurmayı acaba kim yapıyor? Nedir bu Acaristan, Acarlar, Acarca düşmanlığı anlamak mümkün değil! Daha doğrusu bunu normal olarak yorumlamak mümkün değil. Ansiklopedinin ilgili maddelerine "katkı" niteliğindeki tüm bilgilere yer verilmiştir. Ancak maddeyi propaganda amaçlı bilgilerle değiştirmeye, daha doğrusu yok etmeye elbette izin verilmemelidir. Ansiklopedi yöneticileri dahil, ilgili madde içeriklerini, tartışmalarını okuyan herkes, yapılan değişikliklerle kimin neyi amaçladığını anlayabilecek zeka ve düzeydedir. Anlayamadım, şaşırtıcı vs. diyerek saf numarası yapmaya da gerek yoktur.--Macahel 11:26, 22 Nisan 2007 (UTC)
  • Sürekli burada söz konusu edilen maddenin dışındaki konularda yazıp duruyorsunuz. Başka maddelerdeki tartışmalarınıza da bakktım, her yerde aynı şeyi yapmışsınız. Asıl konuları sürekli boğuntuya getirimişsiniz. Dil konusunda söyleyecekleriniz yok sanırım, onun için sürekli siyasi konuları yazıp duruyorsunuz. Tabii ki bir dilin bir lehçesi öne çıkar ve edebiyat dili, resmi dil olur. Bakü Azericesi (veya lehçesi) Azerbaycan'ın edebiyat dili ve resmi dili olmuştur. İstanbul Türkçesi (veya lehçesi) Türkiye'nin resmi dili ve edebiyat dili olmuştur. Frankfurt Almancası (Hochdeutsch) Almanya'nın edebiyat dili ve resmi dili olmuştur. Biz bu lehçelerden gelişen dile Türkçe (veya Türkiye Türkçesi), Azerice, Almanca diyoruz zaten. Gürcistan'ın doğu lehçesi de edebiyat dili ve resmi dil olmuştur, ona da Gürcüce diyoruz. Özerk cumhuriyetten söz ediyoruz, tabii ki toprakları belirli olacak. Din dışında ayrıca kültürel özerklikten söz ediyorsunuz, gerçekten cehalet mi diyeyim ne diyeyim bilemiyorum; söz kosunu anlaşmada din kavramı değil, kültür kavramı kullanılmıştır zaten. Herhalde Sovyet yönetimi "din" lafını kullanmazdı, değil mi? Biz, burada kültürle altı çizilenin din (İslam) olduğunu bildiğimiz için özerkliğin dine dayalı olduğunu söylüyoruz. Hem din hem de kültür ifadesi yoktur. Bu madde dışında, değişik yerlerde şu yızılmıştır bu yazılmıştır diyerek burada uydurduğunuz bilgileri kabul edibilir kılıfa mı sokmaya çalışıyorsunuz? Yazdığınız konularda hiçbir formasyona sahip olmadığınız çok açık, siz ancak, sizin gibi bölgeye siyasi yaklaşım sergilemeye çalışan kişileri ikna edebiliirsiniz; tekrar altını çiziyorum, Acara'nın ne dilinin, ne halkının, ne yer adlarırnın sizin yazdığınız gibi olmadığı bölgeye gidip gelen kamyon şoförleri bile biliyor (Türkiye'nin resmi anlaşmalarında ve Osmanlı döneminde Acaristan değil Acara adı geçer, Acaristan adı da siyaseten uydurulmuş bir addır; sözümona bölgenin halkı Acar Türkleridir, yaşadığı toparkalar da "Acar-istan"dır; ayrıca Acarca da aynı biçimde uydurulmuş bir kelimedir, Acar Türklerinin dilidir sözümona, şimdi bin dereden su getirip Acar Türkleri dememeye çalışır ve sözümona Acarlar demenin doğru olduğunu da iddia edebilirsiniz). Hayal dünyanıza göre dünyalar yaratmaya ne çok meraklısınız, inanılır ve anlaşılır gibi değil. Bir kez daha altını çizeyim, siz bulmuşsunuz burada kamuya açık bir site kafanıza göre yazıp duruyorsunuz; şaşılası olan durum bu ansiklopedik web sitesinin yöneticilerinin size tolerans göstermesidir. --88.240.63.122 14:42, 22 Nisan 2007 (UTC)
  • Gürcüce, Kartça, Acarca ile neyin kastedildiği çok açıktır. Meseleye siyasi yaklaşıyorsanız -ki öyle- işte bu tür anlamsız yazışmalar ortaya çıkar. Gürcüce kavramı, henüz Gürcistan diye bir devlet yokken, resmi dil değilken bile varolan genel bir deyimdir. Gürcistanın bugünkü resmi dili/lehçesi "Kartuli"dir ve bunun Türkçesi de Kartçadır. Acaristanın özerkliği konusunda söyledikleriniz ise bu konudaki bilgisizliğiniz (tabirinizle cehaletinizin) göstergesidir. Acaristanın özerkliğinin uluslararası dayanağı 1921 tarihli Kars Antlaşmasının 6. maddesidir. Maddede hem "dini, harsi ve arazi kullanımı" ifadeleri ayrı ayrı yer almaktadır. Kars Antlaşması herhalde Sovyet yönetiminin tek taraflı bir tasarrufu değildir ve Sovyet yönetimi mevcut halkın dini, kültürel farklılığını inkar edecek değildir. Stalin'in bile Acarları bu farklılıklarıyla tarif ettiği kayıtlardadır [Gürcüce konuşan, fakat Türk kültürüne sahip ve Müslüman Acarlar hangi ulusal birliğe sayılacak? Yoksa onları dini mese­leler bazında Gürcülerden ayrı ve diğer kültür meseleleri ba­zında Gürcülerle birlikte mi "örgütlemeli"? Ya Kobuletler, İnguşlar, İngiloidler?]. Acarca maddesini karalamak için ortaya attığınız Acar Türkleri vs. ciddiye alınacak şeyler değildir. Bu maddelerin içeriği ortadadır. Ancak bu bile sizin arka planda hangi niyetlerle, hangi düşmanlıklarla, hangi rahatsızlıklarla, bu ve diğer maddelere saldırdığınızın ipuçlarını göstermektedir.


  • Önce size bir soru sorayım, ama bu soruyu da boğuntuya getirmeyin. Yanıtlayın; konuşulan konuları değil başka konuları öne çekip boğunutya getirme politikası izliyorsunuz çünkü. Gürcüce'ye Kartça diyen sizin dışınızda biri var mı? Gürcistan diye bir devlet yokken Gürcüce kavramı vardı diyorsunuz, ne olmuş böyleyse? Bütün dillerin geçmişi devletlerin geçmişinden eskidir, bu söylediğiniz laf mı yani. Siz, Acara Sovyet Sosyalist Özerk Cumhuriyeti'nin 16 Temmuz 1921'de kurulduğunu bilmiyor musunuz yoksa? 13 Ekim 1921 tarihli Kars Antlaşması'nı kuruluş yasası filan mı sanıyorsunuz? Stalin'den de medet umduğunuz belli, ama Stalin Acarlar demiyor Acaralılar diyor. Zaten burada Acaralıların Türk kültürünün etkisinde kalmadığını, Müslüman olmadığını söyleyen var mı? Ben Acarca adı altında yazdıklarınızın uydurma olduğunu söylemiştim. Yazdıklarım da yukarıda duruyor. Bir kez daha söyleyeyim, Acarca, Acarlar, Acaristan kavramları, siyaseten uydurulmuş kavramlardır. Bölgenin Müslüman Gürcülerini, ıkıla sıkala etnik olarak Türk gösterme çabasının bir parçasıdır. Osmanlıların böyle bir derdi yoktu ve bölgeyi, gerçek adıyla, yani Acara (Yukarı Acara ve Aşağı Acara sancakları) olarak adlandırıyorlardı. Başka etnik kökenden insanları "Türk" gösterme merakını anlayabilmiş değilm, bunun ne işe yaradığını da. Ayrıca, aynı kültürü paylaşmak etnik anlamda aynı kökenden gelmeyi beraberinde getirmez; mesela Türkler, Farslar ve Araplar ile ortak kültürü paylaşırlar, ama Türkler Fars veya Arap değilidir. Öte yandan, katkıda bulunduğunuz maddelerin tümüne baktım bu arada, tamamen uydurulmuş bakşa maddelere de katkı yaptığınızı gördüm, bu maddelerin hangileri olduğunu siz nasıl olsa biliyorsunuz; burada adlarını yazmama gerek yok sanırım. --85.107.255.145 18:40, 23 Nisan 2007 (UTC)

Selamlar. Gerekçesiz, Kartvelizm adına eklenen şablon çıkarıldı diye özet kısmına yazarak şablon çıkarıldı. Kartvelizm ne demek? Düzenle şablonu ile ne alaka? Bu maddede de siyasi ve ideolojik yaklaşımın varolduğunu okuyuculara da bildirmek amacıyla Tarafsız şablonu ilave etmek zorundayız. İyi çalışmalar. Takabeg 19:19, 31 Ocak 2008 (UTC)

Kartvelizm, Kartvel ideolojisine uymayan maddelere tarafsız şablonu ekleyerek çamur atma demektir. Düzenle derken herhalde Kartvelizme göre düzenlemeyi kastediyorsunuz. Uğurlar olsun o halde.--Macahel 19:38, 31 Ocak 2008 (UTC)
Bence kendinize gelin. Takabeg 19:39, 31 Ocak 2008 (UTC)
Asıl siz kendinize gelin, tartışma sayfama tahrik edici yazılar yazmayı bırakın--Macahel 19:57, 31 Ocak 2008 (UTC)

Kartvelizm ne demek?--Martianmister 20:40, 31 Ocak 2008 (UTC)

Gürcistan, Acaristan v.s[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bir kaç hafta önce Gürcüce, Acarca, Acaristan gibi maddelerdeki tuhaflığına farkettim. Arkadaşımız Sağlamcı bana meseleni sorduğu için aşağıdaki yanıt vermiştim. Bu maddelerde anladığım kadarıyla iki taraf var bunu belirterek tarafsız şablonu koymuştum. Fakat Kullanıcı:Macahel sürekli tarafsız şablonu kaldırıyor. 'Kaltvelist' diye ilk defa duyduğumuz terimi kullanarak beni Gürcistan'ın adamı konumuna sokmaya çalışıyor. Durum son derece anormal. Bence en iyisi bizce normal olanları yazarak diğer iddiaları da maddeye ilave etmektir. Fakat buna yanaşmadığı anlaşıldı. Yardımlarınızı istiyorum.Takabeg 20:01, 31 Ocak 2008 (UTC)
Selam. Kısacası şöyle: Meselenin arkasında Gürcistan merkeziyetçiler ile Acaristan bölgeciler arasında siyasi ve ideolojik propaganda savaşı var. Mesela Gürcüce eski Kart lehçesini temeli alınalak inşa edilen dildir. Bu noktada sorun yoktur herhalde. Ve Gürcüce'nin bir sürü lehçeleri var Acara diyalekti (Bölgecilerin açısından Acarca) da bunlardan biridir. Gürcüce'nin Gürcücesine bakarsak Kartça diyebiliriz fakat dünyada kabul edilmiş ve TDK sözlüğünün de geçen terim Gürcüce'dir. İçeriğe bakarsak Gürcüce maddesi wikipediye uymayan sürümü getirip sanki Gürcüce'nin lehçesi listesi haline getirmeye çalışıyorlar. Zaten Gürcüce'nin diyalektleri maddesi de var. Bunun dışında maddelerde Gürcü alfabesi (Bölgecilerin açısından Kart alfabesi) gördü mü silmek isterler. Biraz alergileri var. Aslan Abaşidze'nin yönetimi bitti ya. O dönemde Acaristan bugünkü Dağlık Karabağ, Güney Osetya, Abhazya gibi de facto bağımsız ülke idi. Kendilerine özgü eğitim, dili, silah ve ordu vs mevcuttu. Fakat 2005'te Rusya'nın müdahalesiyle Abaşizde Rusya'ya sığınmak zorunda kaldı ve Gürcistan'a tekrar bağlandı. O yüzden bazı (çoğunluğu değil) Acaralar katı milliyetçi oldu.
Türkçe vikipedi'de sadece Acaralar tarafından yapılan saldırılar değil Gürcülerin Acaralara saldırı da yapılıyor. Örneğin dün de Macahel maddesine (Macahel küçük bir yerleşim bölgesi fakat bir kısmı Türkiye'de) Gürcü merkeziyetçi saldırıdı. Dil konusunda sadece şive farkı var, fakat dinleri farklı, mümkünse Acaraları asimile etmek isteyorlardır.
Şahısen dünyaca kabul edilen sürümlerine Acaraların iddiaları da katabilirler. Böylece tarafsızlaştırmaya çalışıyorum da arada sırada geri alındığı için ilerlemeleri de pek olmuyor. Ben de bu konunun yabancısıydım. Tuhaflığı hissettikten sonra kitapları okudum ve arkadaşlarıma sorarak öğrendiğim için tam anlatamamışımdır. İki siyasi akımın ideolojik savaşının mevcudiyet ortadadır. Yine soru işareti kaldıysa açıklamaya çalışacağım. İlgili maddeleri liste haline getirerim mi? İlgilendiğin için çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 08:39, 29 Ocak 2008 (UTC)

Selam Takabeg, bu durumda çözüm her iki farklı görüşü de tarafsız bir şekilde maddeye aktarıp neyin daha doğru olduğu hakkında karar verme işini okuyuculara bırakmaktır. Eğer fanatik arkadaş bunu kabul etmeyip yine değiştirirse bir yöneticiye şikayet edip ona vandal muamelesi yapmamız gerekir. Böyle anlaşmazlıklar olan sayfalar bir süre için kilitlenebilir. Bir yöneticiye başvurup kilitletmeden önce dediğim gibi her iki görüşü tarafsızca aktarırsan en iyisi olur. selamlar --Erdall 21:09, 31 Ocak 2008 (UTC)
Merhabalar. Bu konuda fikrimi çeşitli yerlerde söyledim. Erdall'a katılıyorum. Bu konunun çözümü birbirini kırmadan, üzmeden, VP:3GK'ye aykırı davranışlarda bulunmadan, anlaşarak iki görüşü de birden maddede barındırarak olur. Zira bir dilin maddesinde nasıl böyle anlaşmazlık oluyor anlayamıyorum. Saygılar.Sağlamcıileti 22:31, 31 Ocak 2008 (UTC)
Ben de başlangıçta hiç anlayamadım. Araştırarak (ve arkadaşlarıma sorarak) meseleyi öğrenmek üzereyim. Dün ilk defa duyguğum 'Kartvelizm' kelimesi dikkatimi çekti. Google'dan arama sonucu 5 adet (3 site) bulabilirdim.

Ancak okuyan arkadaşlarımızın serbestçe değerlendirme yapabilmeleri için kendi tespitim ve yorumumu yazmıyorum. Türkçe vikipedide yaşanan sorunu çözmek için biraz daha incelemem lazım. İyi çalışmalar. Takabeg 00:55, 1 Şubat 2008 (UTC)

Merhaba. Maddelerin tartışma sayfalarında sakince tartışıp bir orta yol bulmanızı tavsiye ederim. Khutuckmsj 08:22, 1 Şubat 2008 (UTC)

Selam. Köy çeşmesindeki görüşleri okudum. Bu meselenin geçmişi ve değişik nedenleri var, ama düğümlendiği nokta şu: Müslüman Gürcüler ile Hıristiyan Gürcüler aynı adla adlandırılmamalı gibi fanatik bir yaklaşım var. İkisine aynı biçimde Gürcü denmemeli yani. Bu ayrım aslında uzun zamandır Acar adıyla yapılmaya çalışılıyordu , ama Türkiye'eki Müslüman Gürcüler için bu kavram tamamen yabancı. Kimse kendini böyle adlandırmıyor. Bundan dolayı da yeni bir adlandırmaya ihtiyaç duyuldu. Yani, Müslüman Gürcülere, onların da dediği gibi Gürcü demeye devam edelim, ama Hırisityan Gürcülere Kartvel diyelim. Daha önce de dediğim gibi, bu konu Gürcistan'da tartışılan konu değil, Aslan Abaşidze meselesiyle de hiç ilişkisi yok. Öte yandan, Türkiye'deki Müslüman Gürcüler arasında, kendimizi Gürcüce adlandıracaksak, tabii ki Kartvel olarak adlandırmalıyız diyen kesim de var. Oysa eskiden Türkiye'deki Gürcüler kendilerini ya Çveneburi veya Gürcü olarak adlandırıyorlardı sadece. Kartveli kelimesi, Osmanlı döneminde uzun bir ayrılık yaşandığı için buradaki Gürcüler bilinmiyordu, ama Acara'da böyle bir şey yoktu. Acaristan, Acar, Acarca, Kartça, Kart alfabesi, Kartvelist gibi ifadeler tamamen sonradan ileri sürülmüş kavramlar. Osmanlı döneminde Acaristan adı bile yoktu. --Klimanjaro 15:05, 1 Şubat 2008 (UTC)

Köy Çeşmesinden Aktarılan Yukarıdaki Mesajların Devamı[kaynağı değiştir]

  • Husus ne olursa olsun, bu burada tartışılmaz. Maddelerin içeriklerine yönelik tartışmalar ilgili maddelerin tartışma sayfalarında yapılmalıdır. Topluluğu davet etmek için Köy Çeşmesi'nde bu tartışmaya dair ufak bir başlık açıp, bir tartışma olduğunu kısaca belirtip, tartışma sayfasına bağlantı verebilirsiniz. Ama tartışmayı buraya taşımazsınız. Lütfen tartışmanın kalanını ilgili tartışma sayfasında yapınız. İlgili kullanıcılar zaten bu başlığı gördükten sonra oraya gideceklerdir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 20:31, 1 Şubat 2008 (UTC)

  • Merhaba, yukarıda yazılanları yeni gördüm. Noumenon'un haklı uyarısına rağmen, cevap hakkı bağlamında yukarıdaki maksatlı yazılara cevap vermek (daha doğrusu alıntı yaptıkları yazıya daha önce verdiğim cevabı buraya aktarmak) durumundayım. Takabeg oynadığı role taraftar kazanmak, daha açık ifade edilirse diğer kullanıcıları yanıltarak aleyhime kışkırmak (bu da yeni taktik olsa gerek) adına Sağlamcının tartışma sayfasında yazılanları yukarıya aktarmış. Ancak oradaki cevabımı tabi ki yazmamış.

Önce Takabegin çizdiği oynadığı rol gereği, "başardığı" engelleme bağlamında yönetici Sağlamcı'ya verdiğim yanıt:

Sayın Sağlamcı, sayfanızda (yukarıda) hakkımda yazan Takabeg ve onla birlikte hareket eden/edecek olan diğer kullanıcının iddialarına (daha doğrusu gerçek dışı beyanlarına) gereken cevabı vereceğim. Ancak öncelikle yaptığınız engellemenin haksız olduğunu ifade etmeliyim. Fakat bunun nedeninin de Takabeg adlı kullanıcının çizdiği yanıltıcı imaj olduğunu düşünüyorum. Mesaj sayfamdaki son mesajınızda şablon çıkarmanın vandalizm olduğunu söylemişsiniz. Ancak hiçbir gerekçe göstermeden tarafsız vs. şablonu eklemenin (yani Takabegin yaptığının) vandalizm olup olmadığını değerlendirmemişsiniz. Kukla meselesine gelince bunu yönetici olarak net bir şekilde ancak siz saptayabilirsiniz. Dediğim gibi tüm bunların nedeni olarak, takabegin profesyonelce çizdiği sahte imajdır. Bu kullanıcı dikkat edilirse yakın tarihte kaydolmuştur (bunun nedeni de ilgili maddelerin tarafımca çokça takip edilmemesini fark etmesi (bir mesajında da bunu ifade etmesi), IP adresleriyle yaptığı/yaptıkları değişikliklerin bir süre aynen kalmasını görmesi üzerine kullanıcı olarak bu maddelere doğrudan müdahalenin daha etkili olacağını düşünmesidir). Strateji olarak ise kendini tarafsız, her konuda katkı sağlayan, güya arada da söz konusu maddelerde değişiklik yapan bir portre çizmeyi seçmiştir. Başta "her kullanıcıya iyi niyetle yaklaşılması prensibi" gereğince ben de kendisinin bu portresine aldanarak, yaptığı değişikliklere ilişkin iyi niyetle açıklamalar yapmaya çalıştım. İlgili maddelerin geçmişine/tartışma sayfalarına bakabilirsiniz. Ancak birkaç değişiklik sonrası aslında söz konusu maddelerde daha önce değişiklik savaşı yapan, başka bir ülkenin resmi-dini ideolojisini esas alan ve süresiz yasaklanan kullanıcıların uzantısı olduğu kanaati oluşmaya başladı ve son davranışları ve yukarıdaki yazıları bunun kesinlikle böyle olduğunu göstermektedir. Özetle takabeg, Gürcistanın merkezi ideolojisinin (Kartvel olarak adlandırılan) ilgili maddelerde geçerli olmasını sağlamak üzere üye olmuştur. İlgili maddelerin dışında diğer maddelere katkı yapması sadece yöneticiler ve diğer kullanıcılar nezdinde kendine olumlu kamuoyu sağlamak, böylece asıl hedefi olan maddelerde yapacağı taraflı değişikliklerin tartışmasız kabulünü temin etmek amacını taşımaktadır. Lütfen ilgili maddelerin tartışma sayfalarındaki ilk mesajlarını okuyunuz, adeta bu maddelerle ilgili hiçbir bilgisi olmayan bir kişi edasıyla hareket etmiştir ve bunu da belirtmiştir. Ancak daha sonra ve yukarıdaki mesajlarında birden konunun uzmanı kesilmiştir (benim bunu belirtmem üzerine arkadaşlarına sorduğu, ansiklopedilere baktığı savını uydurmuştur). Yukarıda yaptığı değerlendirmelerde vereceğim cevaplarda görüleceği üzere, yukarıdaki tespitleri alelade birinin, arkadaşlarına sorarak/ansiklopedilere bakarak yapması mümkün değildir. Çok spesifik değerlendirmeler yapmaktadır ki bu değerlendirmeleri rol yaptığın en önemli ve yeterli delilidir.--Macahel 20:01, 29 Ocak 2008 (UTC)

Yukarıda yazılanlara verdiğim yanıt:

Gerçek dışı iddialara cevap: Önceki mesajımda da belirttiğim gibi yukarıdaki değerlendirmeleri, tarafsız, konuyla ilgisi bilgisi olmayan bir kişinin -sağdan soldan sorarak dahi- yapması mümkün değildir. Bu iddialar, Kartvelist ideolojinin açık ifadesidir. Sırayla gidelim. Meselenin arkasında Gürcistan merkeziyetçiler ve Acaristan bölgeciler arasındaki siyasi-ideolojik propaganda savaşı olduğunu belirtmiş takabeg. Bir defa bu saptaması kendisini tarafsız üçüncü kişi gibi gösterme uyanıklığını içerdiği gibi, yerleşik maddeleri taraflı yapmak için uydurulmuş bir savdır. Zira Gürcistan merkeziyetçisi dediği, doğrusu Ortodoks Kartvel ideolojisi olan bu görüşlerin propagandasını, çizdiği sahte imajla kendisi yapmaktadır. Yani kendisi merkeziyetçi tarafı temsil etmektedir. Acaristan bölgeciliği ise mevcut maddelerin taraflı olduğunu ileri sürmek için uydurulmuş bir kurnazlıktır. İlgili maddelerdeki kavramların çoğu, Türkiyede ve Gürcistanda yayınlanmış çeşitli kaynaklarda bilimsel olarak ortaya konanan gerçeklerdir, Acaristan kaynaklı değildir. Acaristan bölgeciliği yaftası, kendini merkezi Kartvel ideolojisi tarafından görenlerin karşı isnadından başka birşey değildir. Aslında daha önce, Türk, Türkiye, Osmanlı ve Hıristiyanlık bağlamında Müslüman düşmanlığını içeren başka isnatlar yapıyorlardı. Ancak bunun ters teptiği görülünce bu uydurulmuş. Gürcüce-Kartça meselesi çok açıktır. Gürcüce bir üst kavramdır, Kartça, Acarca ve diğer lehçeler bunun altında yer alırlar. Kartça (yani Kartuli) Gürcücenin lehçeleri içinde en gelişmiş olanıdır, edebi-yazı dilidir, bu nedenle Gürcüceyle eşdeğer olmuştur. Ancak Türkiye ve Acaristanda yerel olarak konuşulan lehçe Acarca (yani Acaruli)dir. Fakat bilindiği gibi Türkiyede konuşulan bu lehçe de Gürcüce olarak anılır. Şimdi bu ideoloji sahiplerinin istediği gibi Kartça=Gürcüce yapıldığında Acarca ortada kalmaktadır. Oysa o da Kartçadan ayrı bir lehçedir ve Gürcüce içerisinde yer alır. Benzer değerlendirme Kart alfabesi için de geçerlidir. Fakat merkeziyetçi Kartvelist ideoloji ve bunun propagandasını üstlenen takabeg, yerel lehçelerin, kendisi de bir lehçe olan Kartçanın bir alt-lehçesi (hatta onu bile çok görüp şivesi) olarak görmek, göstermek istiyor/lar. Mesele bundan ibarettir. Oysa propaganda amaçlı yaptıkları çevirilerde dahi Kartça kavramı kullanılmaktadır. O yüzden asıl alerjiye sahip olan kendisidir, kendileridir. Özellikle Acarca ifadesine. Oysa Kartuli yi Kartça olarak kendileri çeviriyor, Acaruliyi Acarca şeklinde çevirince çıldırıyorlar. Acarca maddesinin geçmişine bakılırsa madde tarafımca ilk defa yazılınca (ilk yazıldığında kaynak göstermemiştim) yoğun bir saldırı yapılmıştır. Tartışma sayfasında bildik tezlerini ileri sürmüşlerdir. Ancak kaynak olarak Kartça yazılan eserleri ve en önemlisi maddenin aslını oluşturan adjara.info sitesini gösterince bir süre susmuşlardır. Ancak buna da tahammül edemeyip, takabeg tarafından acara diyalekti şeklinde yeni bir madde oluşturulup, acarca buraya yönlendirilmiştir. Bu arada aynı ideolojinin bekçiliğini İngilizce vikide bir başka kullanıcı yapmaktadır. Onun için diğer vikileri kaynak göstermeleri geçersizdir.

Takabegin Aslan Abaşidze diyerek yaptığı değerlendirmeler komediden başka birşey değildir. Acaristan bölgeciliği yalanını devam ettirmek için uydurduğu birşeydir. Sanki mevcut maddeleri Acaristanda yaşayan, Aslan Abaşidze yönetimi altında bulunmuş kişiler değiştirmektedir izlenimi vermek istemektedir. Bu tür yalanlara cevap vermek bile abestir. Kartvel baskıları altında ezilen, kültürlerini-dinlerini, ülkemizin özerklik garantisine (bakınız Kars Antlaşması madde 6) rağmen yaşayamayan, asimile edilmek için Kart Kilisesinin var gücüyle çalıştığı zavallı Acaristan halkı, gelip burada Acaristan bölgeciliği yapıyormuş! Aslında asıl derdiniz, Türkiye Cumhuriyetinin Acaristanın özerkliğinin garantörü olmasının kamuoyunda vikipedi (acaristan maddesi) sayesinde bilinir hale gelmesi ve bu bağlamda bölge halkının haklarına sahip çıkılmaya başlanmasıdır. Aklınızca bunu bölgecilik diye yaftalayıp, kendi ideolojinize göre maddeyi düzenlemek istiyorsunuz.

İkinci mesajına gelince, yine ben tarafsızım oyunu oynamaya devam edilmiş: "Türkçe vikipedi'de sadece Acaralar tarafından yapılan saldırılar değil Gürcülerin Acaralara saldırı da yapılıyor. Örneğin dün de Macahel maddesine (Macahel küçük bir yerleşim bölgesi fakat bir kısmı Türkiye'de) Gürcü merkeziyetçi saldırıdı. Dil konusunda sadece şive farkı var, fakat dinleri farklı, mümkünse Acaraları asimile etmek isteyorlardır". Oysa saldırıyı yapan kendisinin kuklası durumundaki IP lerdir. Önce IP ler aracılığıyla değiştirilmek istenen maddelere saldırı düzenliyorlar, sonra tarafsız oyununu oynayan takabeg adeta bir kurtarıcı gibi gelip, nedense maddeyi eski haline çevirmeden, önce tarafsız şablonunu ekliyor, böylece yapılan müdahaleyi dolaylı olarak onaylıyor. Madem tarafsızsın, Gürcü merkeziyetçiler "saldırdı" diyorsun, niye bunu geri almak yerine şablon ekliyorsun? Bu arada da tarafsız-bilgisiz rolünü oynarken, ufaktan bilgi de veriliyor; Macahel küçük bir yerleşim bölgesi imiş, bir kısmı Türkiyede imiş! Sanki madde başka birşey söylüyor! Dil-din konusundaki iddialar ise tam bir uydurmadır. Acarları asimile etmek istiyorlar diyerek güya ben merkeziyetçi değilim demek istiyor, oyuna devam ediyor! Mesajının devamında da kitap okuduğundan, arkadaşlarına sorduğundan dem vuruyor!

Sonraki mesajında beni Gürcistanın adamı konumuna sokmaya çalışıyorlar diyor. Hala durumu kurtarma çabasında... Hele şu ifadesi tam bir komedi: "Çünkü bağımsız dönemin anıları henüz tazedir ve mücadeleleri kısmen devam ediyor". Acaristan bölgeciliği yalanına devamın bir yansıması. Meseleyi bilmeyenler, Türk vatandaşı olan bizlerin Acaristanda, Abaşidze yönetiminde, merkezi Kartvel yönetiminde bağımsız yaşadığımızı, o dönemin anılarını devam ettirtiğimizi sanacaklar. Bu kadarına da pes doğrusu. Kuyruklu yalan bu olsa gerek!

Klimanjaro ise Takabegin kuklası olmak için sonradan kaydolan biridir (veya aynı kişidir, bilemiyorum). Zira takabegin çizdiği meseleyi bilmeyen-tarafsız imajının çelişkileri gün gibi açığa çıkmıştır. O halde meseleyi bilen, konunun uzmanı görünümünde bir kukla gerekmektedir. Aynı tezler, bu defa "meselenin uzmanı" görünümünde tekrarlandığı için yukarıdaki cevaplar yeterlidir sanırım. Kartvel meselesine gelince, Kartvel maddesinde konuyla ilgili yeterli açıklama mevcuttur. Türkleşmiş Gürcüler kendilerine Kartvel demiyor iddiası hem bu kişinin Kartvelist yaklaşımı esas aldığını (yani ekipten olduğunu) göstermekte hem de "asimilasyon" bağlamında "Türkleşmiş" diyerek gizli Türk düşmanlığını da ortaya koymaktadır. Oysa bu da Kartvelist yalanlardan biridir. Gürcü kavramı Kartvel kavramından daha eskidir. Kartvel kavramının resmi kullanımı 1918'e dayanır. Ondan önce bu kavram yoktu ki o insanlar kendilerini bu şekilde adlandırılsın. Ayrıca Kart-vel'in, Hıristiyan Kart Kilisesine tabi tüm halkları ifade eden bir anlamı olduğunu bizzat Kartvel yazarlar söylemektedir. --Macahel 21:12, 29 Ocak 2008 (UTC)

Sanırım yukarıdaki açıklamalar, objektif olarak konuya bakan insanları tatmin edici açıklıktadır. Başka tereddütler varsa açıklamaya her zaman hazırım.--Macahel 18:28, 7 Şubat 2008 (UTC)--Macahel 18:44, 7 Şubat 2008 (UTC)

Kişisel saldırı ve yorumu[kaynağı değiştir]

Selamlar. Kullanıcı Macahel'in aslısız ve yersiz yorumunuzu okuyarak açıkçası gülüyorum. Fakat ben gülüyorum diye vikipedide kişisel saldırı kabul edilmez. Vikipedi:Kişisel saldırılar yasaktır ilkesini okuyunun. Takabeg 21:38, 11 Şubat 2008 (UTC)

Selam. Bence kaynakça kısmında yapıştılan kitapların gürcüce adları gürcü harfi ile yazılmasına gerek yok. O kadar yaygın değil ve okuyabilecek kişiler azdır. Türkçe karşılığı doğruysa önce Türkçe sonra Gürcüce'nin latin transkriptini yazarsınız. İyi çalışmalar. Takabeg 09:35, 1 Şubat 2008 (UTC)

Takabegin Amacı Anlaşılmıştır[kaynağı değiştir]

Tarafsız kullanıcı oyununu oynayan takabeg, bu oyunu ortaya çıktıktan sonra, ısrarla beni tahrik etmeyi, böylece kendisine kişisel saldırı yapmamı sağlamayı ve sonuçta engellenmemi amaçlamaktadır. Takabeg; boşuna uğraşma, sana hakaret etmeyeceğim! Ama aldatmaya çalıştığın kullanıcı ve yöneticilere bu tavrını göstermeye devam edeceğim.--Macahel 21:45, 11 Şubat 2008 (UTC)

Tek kelimeyle Kendinize gelin. Takabeg 21:52, 11 Şubat 2008 (UTC)
Asıl siz (iki kelimeyle) "kendinize gelin" ve benle uğraşmayı bırakın. Tiyatronuzu başka yerde oynayın.--Macahel 22:03, 11 Şubat 2008 (UTC)

Lütfen kategori değiştir: Kategori:GürcüceKategori:Gürcüce lehçeleri (yeni !).

Teşekkürler.

Dünya vatandaşı 20:09, 2 Mayıs 2008 (UTC)

Acaruli ile Kartuli ayrımı bölücülük değil[kaynağı değiştir]

Bunların her biri ayrı ayrı ansiklopedik maddelerdir. Ansiklopedik maddelerde ayrılması o dilin bölünmesi anlamına gelmez. Sanırım pek çoğumuz duygusal yaklaşıp bu ayrımı Gürcü dilini dilcik'lere bölmek olarak algılıyoruz. Aksine, Gürcüce maddesinden sonra Acaruli (Acarca olur) ve Kartuli (Kartça olmaz; Türkçede farklı anlamı olan yaygın bir kelimeyi andırıyor) maddeleri (ve diğer -uli'leri) açılınca ve içeriği gerçekten bilgi ile doldurulursa ortaya hepimizin bilgileneceği mükemmel bir başvuru kaynağı çıkar. Gürcücenin diğer diyalektleri de ayrı ayrı verilmeli ve detaylandırılmalıdır. Gürcüceyi yalnızca resmi dille sınırlamak Gürcü Dili ve Edebiyatı araştırmalarına vurulabilecek en büyük darbedir. Konuyu ne kadar çok parçalayıp ayrı ayrı maddelere indirgerseniz, o kadar çok bilgi vermiş olursunuz. Bu parçalanma, dilin (ve de ülkenin) parçalanması değildir. Olaya bir de bu yönden bakın. "Falanca tek dildir, diyalektleri ayrı diller değildir" biçiminde politik bir ön yargılı direngen yaklaşımın o Falanca dile bir katkısı olmaz. Ancak havanda bol bol su dövmüş oluruz. Keşke, Türkiyenin her ilinin şivesini, ağzını, adına ne diyorsanız diyin, diyalektini Türkçenin ağızları kategorisinde ayrı ayrı versek; ne güzel olur. Bu ayrı ayrı maddelendirme, ne Türkçeyi böler ne de Türkiyeyi! Gürcüce için de geçerli bu, Almanca için de geçerli -- Kmoksy 11:24, 24 Nisan 2010 (UTC)

Gürcüce'nin diyalektleri maddesi var. Birde işin siyasi ve dini boyutu da var. Onlara izin vermeden linguistics üzerinde odaklanması lazım. İlginiz için teşekkür ederim. Takabeg ileti 11:30, 24 Nisan 2010 (UTC)
Gürcüce'nin diyalektleri genel giriş ve toplu bilgilendirme maddesidir. Buradaki bağlantıların (hiç biri resmi dil değildir; resmi Kartuli dışında diyalektal Kartuli ayrılmalı) hepsi kendi maddelerinde detaylıca, kaba siyasetin hoyrat sopalarını katmadan dilciliğin tatlı dokunuşlarıyla anlatılırsa, Gürcüce Vikipedi sayesinde Türkiye'ye hakkıyla anlatılır. Bundan hepimiz kazançlı çıkarız. Kaleminiz kırılmasın, saygılarımla -- Kmoksy 12:07, 24 Nisan 2010 (UTC)

Propaganda Amaçlı Başlık[kaynağı değiştir]

Gürcücede Kartveli Gürcü Kartuli Gürcüce demektir yani birine Kartvelist derseniz dediğiniz şey saçmalık olur. İkinci olarak açık bir biçimde kendi siyasi propagandanızı yapıyorsunuz Acarca diye bir dil yok Acara dialekti var ve Kartulinin yani Gürcücenin bir diyalektidir. Kartuliye siz kafanıza göre Kartça diyemezsiniz Kartulinin Türkçe karşılığına biz Gürcüce diyoruz. Kelime oyunlarını bırakın. --Meambokhe (mesaj) 10.33, 8 Nisan 2020 (UTC)[yanıtla]