Aslan Abaşidze

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aslan Abaşidze
Acara Özerk Cumhuriyeti Devlet Başkanı
Görev süresi
18 Ağustos 1991 - 5 Mayıs 2004
Yerine geldiği Makam oluşturuldu.
Yerine gelen Levan Varşalomidze
Acara Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclis Başkanı
Görev süresi
15 Mart 1991 - 2001
Yerine geldiği Makam oluşturuldu.
Yerine gelen Antaza Kikava
Diriliş için Demokratik İttifakı
Görev süresi
1992-2004
Yerine geldiği Makam oluşturuldu.
Yerine gelen Makam feshedildi.
Gürcistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı
Görev süresi
1990-1995
Gürcistan Parlamentosu milletvekili
Görev süresi
1990-2004
Kişisel bilgiler
Doğum 20 Temmuz 1938
Batum, Acara ÖSSC, Gürcistan SSC, SSCB
Milliyeti Acar
Partisi Oval Masa- Bağımsız Gürcistan
Diriliş için Demokrasi İttifakı
Evlilik(ler) Maguli Gogitidze
Çocuk(lar) George Abaşidze ve Diana Abaşidze
Bitirdiği okul Tiflis Devlet Üniversitesi
Mesleği Öğretmen, ekonomist ve siyasetçi

Aslan Abaşidze (Gürcüce: ასლან აბაშიძე; 20 Temmuz 1938 Batum), Sovyetler Birliği, Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyeti vatandaşı siyaset adamı. 1991 ve 2004 yılları arasında Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkanlığını yapmıştır.

Abaşidze ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslan Abaşidze, Batum'un önde gelen ailelerinden Abaşidzelerin bir kolu olan Müslüman Acaralı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Batum'daki Abaşidze ailesi, 18. yüzyılda İmereti'den Batum'a göçmüştür.

Aslan Abaşidze'nin annesi Bejanidze ailesinden Şahende Hanımdır. Dedesi Memed Abaşidze, ünlü bir yazar ve 1918 - 1921 yılları arasında Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti parlamentosunun bir üyesiydi. Ancak Stalin döneminde, 1937'de kurşuna dizilerek öldürüldü. Aslan Abaşidze'nin babası ise Gulag adalarında on yıl sürgün edildi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslan Abaşidze, 1962'de Batum Devlet Üniversitesi Tarih ve Felsefe bölümünü bitirdi (1984'te Tbilisi Üniversitesi İktisat bölümünü bitirdi). Bir süre öğretmenliği yaptıktan sonra Komsomol'da çalıştı. Meslek oklunun müdürü, Batum şehir yönetim kurulu ikinci başkanı oldu. 1984'ten 1986'a kadar Acara Özerk Cumhuriyeti'nin Kamu Hizmetleri Bakanlığı ve ardından da Gürcistan'ın Kamu Hizmetleri Bakanlığına getirildi.

1991'de Acara Özerk Cumhuriyeti'nin Yüksek Kurulu başkanlığına, 1998'de bu göreve ilaveten devlet başkanlığına getirildi.

Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra, 1991'de Abaşidze "Bütün Gürcistan Diriliş Birlik Partisi"'ni kurdu ve bu parti Gürcistan meclisinde ikinci parti oldu. 1992'de Gürcistan'da meydana gelen darbeden yatırılmış istikrarsızlığından istifade ederek merkez hükûmettin müdahale edemeyeceği bir iktidarı kurdu.

Abaşidze Rusya'nın da desteğiyle Eduard Shevardnadze'yi zorlayarak özerk cumhuriyetlerinin taleplerini kabul ettirdi. Abaşidze'nin Acara'sı zamanla kendi silahlı kuvvetlerine sahip olup merkez hükûmetine vergi veremez oldu.

2004 Krizi[değiştir | kaynağı değiştir]

2003'te Gül Devrimi ile Şevardnadze'nin iktidardan çekilmesinden sonra Ocak 2004'te gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı seçiminde Mikheil Saakashvili kazanıp Mart 2004'te genel seçimde de Gürcistan'ın "Bölünmez Bütünlüğü"'nü koruyacağına sözü veren Saakashvili liderliğindeki merkez hükûmeti kazandı.

Fakat Abaşizde seçim sonucunu kabullenmeyip Gürcistan'ın merkez hükûmeti ile Acara arasındaki trafiği kesmesi gibi tedbirleri alınca durum gerginleşti. 15 Mart 2004'te olağanüstü hâl ilan edildi. 18 Mart 2004'te Saakashvili Batum'u ziyaret ederek Abaşidze ile görüştü ve meseleyi halletme konusunda anlaştı.

Ancak 2 Mayıs'ta Acara bölge sınırında köprüyü havaya uçurunca durumu tekrar gerginleşti. 5 Mayıs 2004'te dönemin Rusya Savunma Bakanı Sergei Borisovich Ivanov, Abaşizde ile görüşerek istifaya sevketti. Aynı gün, Abaşizde Rusya'ya sığındı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]