Gente Nueva

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gente Nueva
Kuruluş1995
Tarih(ler)1995-Günümüz
Kurucu(lar)El Jona
Etkin bölgelerSinaloa, Mexicali, Chihuahua, Acapulco, Sonora, Ciudad Juárez
Gelir kaynağıUyuşturucu kaçakçılığı, Adam kaçırma, Cinayet
Müttefikler Sinaloa Karteli
Artistas Asesinos
Los Mexicles
Los Ántrax
Rakip(ler)Los Zetas
Juárez Karteli
La Línea (çete)
Los Muertos
Tapınak Şövalyeleri Karteli
Jalisco Yeni Nesil Karteli

Uyuşturucu baronu Joaquín Guzmán'a atıfta bulunarak Los Chapos olarak da bilinen Gente Nueva (Türkçe: Yeni İnsanlar), örgütün elit silahlı kanatlarından biri olarak görev yapan, iyi eğitimli ve deneyimli silahlı adamlardan oluşan büyük bir gruptur. Sinaloa Karteli, Juárez Kartelinin Meksika'nın kuzeybatısındaki etkisine karşı koymak, savaşmak ve yok etmek ve ayrıca şu anda Juárez Kartelinin kalan en büyük hücresi olan La Línea ile savaşmak ve onu yok etmek için kurulmuştur.

Gente Nueva'nın tarihi, El Profe'nin Sinaloa Federasyonu'na bağlı Meksika'nın Chihuahua eyaletinde suç kariyerine başladığı 1995 yılına dayanıyor. Gente Nueva, örgütün Ciudad Juárez'de ve eyaletin geri kalanında ana şubesi olarak hizmet vermiştir; burada Amerika Birleşik Devletleri'ne giden kaçakçılık yolu kontrolü için Juárez Karteli ve onun uygulayıcı kanadı La Línea ile dört yıllık bir savaşa girmişlerdir. Juárez Kartelindeki iç mücadeleler ve kavgaların ortasında Gente Nueva, kartelin üyelerini toplamaya başlamıştı.

2012 yılına gelindiğinde ABD istihbaratı, Sinaloa Karteli ve Gente Nueva'nın galip geldiğini ve Juárez Kartelini başarıyla kenara ittiğini belirtti. El Paso-Juárez koridoru uyuşturucu kaçakçıları için kazançlı bir rotadır çünkü Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA), Amerika Birleşik Devletleri'ne giren kokainin yaklaşık %70'inin bu bölgeden aktığını tahmin ediyor.