Türkiye millî futbol takımı istatistikleri ve rekorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye millî futbol takımı istatistikleri ve rekorları listesi, takımın tarihinde oynadığı karşılaşmalara dair verileri içerir.

Bireysel rekorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Forma giyme[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Koyu yazım aktif futbol hayatı devam eden oyuncuları gösterir. Liste sıralaması için ilk olarak maç sayısı, ardından gol sayısı kullanılmıştır. Son güncelleme: 14 Haziran 2022
# Futbolcu Mevki Yıl(lar) Maç Gol DK Kaynak
1 Rüştü Reçber KL 1994-2012 120 0 2002 1996, 2000, 2008 [1]
2 Hakan Şükür FV 1992-2007 112 51 2002 1996, 2000 [2]
3 Bülent Korkmaz DF 1990-2005 102 3 2002 1996 [3]
4 Emre Belözoğlu OS 1999-2019 101 9 2002 2008 [4]
5 Arda Turan OS 2006-2017 100 17 2008, 2016 [5]
6 Tugay Kerimoğlu OS 1990-2007 94 2 2002 1996, 2000 [6]
7 Alpay Özalan DF 1995-2005 90 4 2002 1996, 2000 [7]
8 Hamit Altıntop OS 2004-2014 82 7 2008 [8]
9 Mehmet Topal OS 2008- 81 2 2008, 2016 [9]
10 Tuncay Şanlı OS 2003-2010 80 22 2008 [10]
11- Diğer oyuncular
En yaşlı oyuncu
Emre Belözoğlu, 39 yıl 33 gün, 11 Ekim 2019, 1-0'lık Arnavutluk maçında
En genç oyuncu
Hüsamettin Böke, 16 yıl 27 gün, 7 Mayıs 1926, 1-3'lük Romanya maçında
En uzun süre oynayan
Emre Belözoğlu, 23 Şubat 2000-11 Ekim 2019, (700861946640000000019 yıl, 230 gün)

Golcüler[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Haziran 2021 itibarıyla Türkiye formasıyla 10 ve üzeri gol atan isimler şöyledir:

Koyu yazım aktif futbol hayatı devam eden oyuncuları gösterir.

# Oyuncu Yıl(lar) Gol Maç
1 Hakan Şükür 1992-2007 51 112
2 Burak Yılmaz 2006- 31 77
3 Tuncay Şanlı 2003-2010 22 80
4 Lefter Küçükandonyadis 1948-1963 21 46
5 Metin Oktay 1955-1968 19 36
Cemil Turan 1969-1979 19 44
Nihat Kahveci 2000-2010 19 69
8 Cenk Tosun 2013- 18 45
9 Arda Turan 2006- 17 100
10 Hakan Çalhanoğlu 2013- 16 72
11 Zeki Rıza Sporel 1923-1932 15 16
12 Cengiz Ünder 2016- 13 42
13 Ertuğrul Sağlam 1993-1997 12 26
14 Arif Erdem 1993-2004 11 60
15 Umut Bulut 2007-2018 10 39
İlk gol
Zeki Rıza Sporel, 26 Ekim 1923, 2-2'lik Romanya maçında[11]
Dünya Kupası'nda ilk gol
Suat Mamat, 17 Haziran 1954, 1-4'lük Almanya maçında[12]
Dünya Kupası'nda en çok gol
Suat Mamat, Burhan Sargın ve İlhan Mansız, 3
Bir Dünya Kupası'nda en çok gol
Suat Mamat, Burhan Sargın ve İlhan Mansız, 3
Avrupa Şampiyonası'nda ilk gol
Okan Buruk, 11 Haziran 2000, 1-2'lik İtalya maçında
Avrupa Şampiyonası'nda en çok gol
Semih Şentürk, 3
Bir Avrupa Şampiyonası'nda en çok gol
Semih Şentürk, 3
Konfederasyonlar Kupası'nda ilk gol
Okan Yılmaz, 19 Haziran 2003, 2-1'lik ABD maçında
Konfederasyonlar Kupası'nda en çok gol
Okan Yılmaz ve Tuncay Şanlı, 3
Bir Konfederasyonlar Kupası'nda en çok gol
Okan Yılmaz ve Tuncay Şanlı, 3
Olimpiyatlar'da ilk gol
Bekir Refet, 25 Mayıs 1924, 2-5'lik Çekoslovakya
Olimpiyatlar'da en çok gol
Bekir Refet, 3
En erken gol
Hakan Şükür, 11. saniye, 29 Haziran 2002, 3-2'lik Güney Kore maçında
Dünya Kupası'nda en erken gol
Hakan Şükür, 11. saniye, 29 Haziran 2002, 3-2'lik Güney Kore maçında[not 1]
Avrupa Şampiyonası'nda en erken gol
Burak Yılmaz, 10. dakika, 21 Haziran 2016, 2-0'lık Çek Cumhuriyeti maçında

Teknik direktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok maça çıkan
Fatih Terim, 135
En çok Dünya Kupası'na katılan
Sandro Puppo ve Şenol Güneş, 1
En çok Dünya Kupası maçına çıkan
Şenol Güneş, 7
En çok Dünya Kupası galibiyeti alan
Şenol Güneş, 4
En çok Avrupa Şampiyonası'na katılan
Fatih Terim, 3
En çok Avrupa Şampiyonası maçına çıkan
Fatih Terim, 11
En çok Avrupa Şampiyonası galibiyeti alan
Fatih Terim, 3

Takım rekorları[değiştir | kaynağı değiştir]

En farklı galibiyet
7-0, Suriye karşısında, 20 Kasım 1949
7-0, Güney Kore karşısında, 20 Haziran 1954
7-0, San Marino karşısında, 10 Kasım 1996
Resmî maçlarda en farklı galibiet
7-0, Suriye karşısında, 20 Kasım 1949
7-0, Güney Kore karşısında, 20 Haziran 1954
7-0, San Marino karşısında, 10 Kasım 1996
Dünya Kupası'nda en farklı galibiyet
7-0, Güney Kore karşısında, 20 Haziran 1954
Avrupa Şampiyonası'nda en farklı galibiet
2-0, Belçika karşısında, 19 Haziran 2000
2-0, Çek Cumhuriyeti karşısında, 21 Haziran 2016
En farklı yenilgi
0-8, Polonya karşısında, 24 Nisan 1968
0-8, İngiltere karşısında, 14 Kasım 1984
0-8, İngiltere karşısında, 14 Ekim 1987
Resmî maçlarda en farklı yenilgi
0-8, İngiltere karşısında, 14 Kasım 1984
0-8, İngiltere karşısında, 14 Ekim 1987
Dünya Kupası'nda en farklı yenilgi
2-7, Batı Almanya karşısında, 23 Haziran 1954
Avrupa Şampiyonası'nda en farklı yenilgi
0-3, Danimarka karşısında, 19 Haziran 1996
0-3, İspanya karşısında, 17 Haziran 2016
0-3, İtalya karşısında, 11 Haziran 2021
En gollü maç
7-4, Pakistan karşısında, 28 Kasım 1967
Dünya Kupası'nda en gollü maç
2-7, Batı Almanya karşısında, 23 Haziran 1954
Avrupa Şampiyonası'nda en gollü maç
3-2, Çek Cumhuriyeti karşısında, 15 Haziran 2008
2-3, Almanya karşısında, 25 Haziran 2008
Üst üste en fazla galibiyet
7, 6 Eylül 2015 (Hollanda karşısında) - 29 Mart 2016 (Avusturya karşısında)
Üst üste en fazla yenilgi
8, 15 Ekim 1980 (Galler karşısında) - 22 Eylül 1982 (Macaristan karşısında)
En uzun yenilmezlik serisi
16, 15 Şubat 1995 (Romanya karşısında) - 14 Şubat 1996 (Belarus karşısında)
En uzun galip gelememe serisi
17, 15 Kasım 1989 (SSCB karşısında) - 12 Şubat 1992 (Finlandiya karşısında)

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ TFF.org'da R. Reçber
  2. ^ TFF.org'da H. Şükür
  3. ^ TFF.org'da B. Korkmaz
  4. ^ TFF.org'da E. Belözoğlu
  5. ^ TFF.org'da A. Turan
  6. ^ TFF.org'da T. Kerimoğlu
  7. ^ TFF.org'da A. Özalan
  8. ^ TFF.org'da H. Altıntop
  9. ^ TFF.org'da M. Topal
  10. ^ TFF.org'da T. Şanlı
  11. ^ "A Milli Takım Tarihçesi". TFF. 17 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2019. 
  12. ^ "Eski milli futbolcu Suat Mamat yaşamını yitirdi". Hürriyet. 4 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]