Türkiye millî futbol takımı teknik direktörleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
İlk yabancı teknik direktör olan İngiliz Billy Hunter.
Türkiye'yi 1954 FIFA Dünya Kupası'na taşıyarak ilk kez uluslararası bir turnuvada yer almasını sağlayan İtalyan çalıştırıcı Sandro Puppo.
Millî takımı çalıştırdığı dönemlerde en fazla maça çıkma, en fazla galibiyet alma, en uzun süre görev yapma gibi birçok rekor kıran Fatih Terim.
Türkiye'yi 2002 FIFA Dünya Kupası'nda üçüncü yapan ve 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde tarihinin en başarılı eleme grubu performansını yaşatan mevcut teknik direktör Şenol Güneş.

Türkiye millî futbol takımı teknik direktörleri listesi, 1923'teki ilk maçtan günümüze dek Türkiye'nin teknik direktörlüğünü yapan futbol adamlarının derlendiği liste.

Ali Sami Bey 26 Ekim 1923'teki Romanya karşılaşması ile Türkiye'nin ilk teknik direktörü olmuştur. Tek seferlik bu görev sonrasında millî takım uzun süre yabancılara emanet edilmiştir. İkinci ve aynı zamanda ilk yabancı teknik direktör olan Billy Hunter'ın döneminde ilk resmî maç oynanarak yine ilk galibiyetler ve yenilgiler gelmiştir. 1948'de geçici olarak takımı yönetmeyi üstlenen reisi Ulvi Yenal'a dek yabancıların yönettiği takımın başında 1956'da Cihat Arman'la anlaşana dek Türk teknik direktör yer almamıştır. Maçlarda takımı görevlendirilen teknik direktör idare etse de 1950'lere değin kadro seçimi bu iş için görevlendirilen bir "seleksiyon komitesi" tarafından yapılmaktaydı. 1950'lerin başında tartışmaya açılan bu sistem 1956'da Giovanni Varglien'in teknik direktörlüğü döneminde Eşfak Aykaç'ın federasyon tarafından "tek seçici" olarak görevlendirilmesiyle son bulmuştur. Bu usul de ilerleyen yıllarda terk edilerek kadro seçimi tamamen teknik direktöre bırakılmıştır.

50'li, 60'lı ve 70'li yıllarda 1954 FIFA Dünya Kupası hâricinde hiçbir turnuvaya katılamayan[not 1] millî takımı çalıştıran hocalar da kısa süreli olarak görev almışlardır. Bu dönemlerde 10 karşılaşmadan fazla takımın başında bulunan Sandro Puppo, Adnan Süvari, Sabri Kiraz, Coşkun Özarı ve Metin Türel istisnai olarak öne çıkmaktadır. 1987'de Mustafa Denizli'nin göreve gelmesiyle birlikte zihniyet değişikliği yaşayan millî takımdaki yeni oyun anlayışı art arda gelen Sepp Piontek, Fatih Terim ve ikinci Denizli dönemlerinde iyice oturarak 90'lı yılları Türk futbolunun yükselme dönemi hâline getirmiştir. Bu onyılda 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılan ve 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerini başarıyla geçen millî takımın yükselişi 2000'li yılların ikinci yarısına dek yükselen bir ivmeyle devam etmiştir. 1996'da grup aşamasında elenen, 2000'de çeyrek final gören Türkiye; 2000 yılında görevi devralan Şenol Güneş'in idaresinde 2002 FIFA Dünya Kupası ve 2003 FIFA Konfederasyonlar Kupası'nı üçüncülükle tamamlamıştır.

2000'lerin ikinci yarısında performansı düşüşe geçen millî takım, bu başarıların ardından Fatih Terim'in yeniden göreve gelmesine dek herhangi bir turnuvaya katılamamış, Terim ile 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı finale değin yükselmiştir. 2010'lu yıllarda yalnızca yine Terim'in idaresinde 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda kendine yer bulabilen Türkiye bu sefer grupları aşamamıştır. Günümüzde 2 Mart 2019'da ikinci kez göreve gelen Şenol Güneş'in yönettiği Türkiye, tarihinin en iyi eleme grubu performansı ile 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılma hakkı elde etmiş durumdadır.

Türkiye'yi günümüze değin 10 farklı milletten 26 yerli, 18 yabancı antrenör çalıştırmış olup Türklerin ardından dört farklı kişi ile Macarlar öne çıkmaktadır. Toplam 135 müsabaka ile Türkiye'nin başında en fazla maça çıkan teknik direktör olan Fatih Terim, aynı zamanda üçüncü dönemindeki 58 maçlık süre ile aralıksız en fazla maça çıkan teknik direktör konumundadır. Terim, toplam 70 galibiyet ile bu alanda da rekorun sahibi olup son döneminde yakaladığı %62,79 galibiyet oranı ile de 10 maçtan fazla takımı yöneten teknik direktörler arasında en yüksek galibiyet yüzdesine sahip kişidir. Sandro Puppo, Türkiye'yi uluslararası bir turnuvaya taşıyan ilk çalıştırıcıyken Fatih Terim ve Şenol Güneş üçer turnuva ile millî takımı uluslararası turnuvalarda en fazla yöneten teknik direktörlerdir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye İdman Cemiyetleri İttifâkı reisi ve millî takımın ilk çalıştırıcısı Ali Sami Bey'i Taksim Stadyumu'nu teftiş ederken gösteren 1923 yılına ait fotoğraf.
28 Mayıs tarihinde 1928 Yaz Olimpiyatları kapsamında oynanan Mısır maçının öncesinde fotoğraf veren millî takım ve çalıştırıcısı Béla Tóth.

23 Nisan 1923'te Futbol Heyet-i Müttehidesinin kurulmasının altı ay sonrasında 26 Ekim günü ilk millî maçını oynayan Türkiye'nin başında aynı zamanda Türkiye İdman Cemiyetleri İttifâkı reisi de olan Ali Sami Bey bulunmuştur.[1][2] İlk millî futbolcular Ali Sami Bey'in yanı sıra Futbol Heyet-i Müttehidesi Reisi Yusuf Ziya Bey ile Nasuhi Bey'in de bulunduğu heyetçe seçilmiş, A ve B olarak hazırlanan kadrodaki futbolcuların performansına göre nihai kadro Ali Sami Bey tarafından belirlenmiştir.[3] Romanya ile oynanan mücadele 2-2 berabere sonlanmış, Ali Sami Bey'in de ilk ve tek maçı olmuştur.[4][5] Bu ilk maçın ardından Yusuf Ziya Bey'in inisiyatifiyle 1924 Yaz Olimpiyatlarının futbol turnuvasında yer alacak olan millî takımı yönetecek antrenör arayışına girilmiş, Avusturya ve İsviçre'deki futbol öğretmenliği çalışmaları beğenilen İskoç Billy Hunter'da karar kılınmıştır.[6] Türkiye'nin ilk yabancı çalıştırıcısı olan Hunter ilk kez İstanbul, Ankara, İzmir ve Eskişehir takımlarının karmaların oluşan mini bir futbol turnuvası düzenleyerek takımı bu şekilde seçmiş; millîler için özel tesis oluşturulmasını sağlayarak Türk futbolculara çağdaş futbolu tanıtan ve sistemli bir şekilde çalıştıran ilk teknik adam olmuştur.[2][6] Hunter, bir resmî maçta millî takımın başında bulunan ilk teknik direktör olurken ve aynı zamana ilk galibiyet ve mağlubiyetler de kendisinin yönetiminde gelmiştir.[6] Bunlara karşın Olimpiyatlarda ve daha sonra çıkılan Şimâl Turnesi'ndeki 12 maçlık performansının başarısız bulunması üzerine yerine Macar Béla Tóth getirilmiştir.[7] Toplam 8 maçta Türkiye'yi idare eden Tóth'un döneminde 1928 Yaz Olimpiyatları maçında Mısır'a 7-1'lik sonuçla mağlup olunmuş, hezimetin ardından Türkiye üç buçuk yıl maç oynamamıştır.[6][8] Hamdi Emin Bey'in federasyon başkanı olmasıyla yeniden maç oynamaya başlanmış, 4 Kasım 1932'de Macaristan'ın B takımına karşı alınan mağlubiyet sonrası Béla Tóth'un yerine takımı çalıştırması için İngiliz Fred Pagnam ile anlaşılmıştır.[9] Pagnam'ın idaresindeki iki yenilginin ardından maçlara bu sefer yaklaşık dört yıllık ara verilmiştir.[9] Bu sürecin ardından 1936'da da teknik direktör tercihi yabancı hocadan yana kullanılarak hâlihazırda Güneş'i çalıştıran İrlandalı James Donnelly takımın başına getirilmiş, yaklaşık bir sene görevde kalan Donnelly'nin ardından II. Dünya Savaşı sebebiyle maçlara bir kez daha ara verilmiştir.[9]

50'ler ve 60'lar: İstikrarsızlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaşın ardından müsabakalara tekrar başlayan millî takım için teknik direktör tercihi Fenerbahçe'nin başına olan Macar Ignác Molnár'dan yana kullanılmış, ekip bu süreçte 1948 Yaz Olimpiyatlarına hazırlık mahiyetinde iki maç oynamıştır.[9] Molnár'ın oyunların düzenleneceği İngiltere'den vize alamaması üzerine takımı federasyon reisi ve aynı zamanda eski millî kaleci olan Ulvi Yenal sahaya çıkarmak zorunda kalmıştır.[10][11] Oyunların dönüşünde İngiliz Peter Molloy idaresine verilen Türkiye beş maçın ardından 1950 FIFA Dünya Kupası elemelerindeki tek rakibi olan Suriye'nin karşısına Cihat Arman idaresinde çıkarak rakibini geçse de maddi olanaksızlıkları gerekçe göstererek kupaya katılım hakkından feragat etmiştir.[9][12] Ardından Molloy iki maçlığına tekrar takımın başına geçmiş, sonrasında yerine bir diğer İngiliz çalıştırıcı Jimmy McCormick gelmiştir.[13] McCormick'in ardından Rebii Erkal da öncülü gibi kısa süre takımın başında kalabilmiş, görev 1952 Haziranında İtalyan Sandro Puppo'ya verilmiştir.[13][14] İki yıl Türkiye'yi yöneten Puppo ile 1954 FIFA Dünya Kupası'na katılım sağlanmış ancak 23 Haziran 1954'teki maçta Batı Almanya'ya 7-2 mağlup olunması üzerine görevden alınmıştır.[15][16] Puppo'dan sonra takım tek maçlığına Gündüz Kılıç'a emanet edilmiş, takip eden Žarko Mihajlović ve Giovanni Varglien dönemleri de kısa süreli olmuştur.[13] Kadro ilk millî maçtan Varglien dönemine dek seçim heyeti tarafından belirlenmekte iken ilk kez Ocak 1956'da kadroyu belirlemesi için "tek seçici" unvanıyla Eşfak Aykaç görevlendirilmiştir.[17][18] Aykaç'ın seçip Varglien'in yönettiği Türkiye, dönemin en güçlü ekibi olan ve Altın Takım denilen Macaristan'ı 3-1 mağlup ederek önemli bir başarı göstermiştir.[19][20] Takip eden süreçte başarının arkasının gelmemesi sebebiyle önce Macar László Székely ardından İtalyan Leandro Remondini'ye görev verilse de verim alınamayınca tekrar Sandro Puppo ile anlaşılmıştır.[13] 10 maçta takımın başında bulunan Puppo'dan önce Ignác Molnár, sonra ise Şeref Görkey birer maçlığına Türkiye'yi yönetmiş ancak bu 12 maçlık dönemde de başarı elde edilememiştir.[21]

1962 ilâ 1965 yılları arasında Yugoslav Ljubiša Spajić'in, Bülent Eken'in ve Cihat Arman'ın çalıştırıcılığını yaptığı Türkiye 1964 Avrupa Uluslar Kupası elemelerini geçemeyince 1966 FIFA Dünya Kupası elemelerinde takımı idare etmesi için tekrar Sandro Puppo'ya görev verilmiştir.[21] Türkiye bu elemelerde de başarısız olmuş, Puppo'nun takımı 1.5 yıllık sürede 9 maçta 1 galibiyet alabilmiştir.[21] Bu süreçte 1965 RCD Kupası'nda ordu millî takımını Doğan Andaç idare etmiştir.[21]

70'ler ve 80'ler: Çöküş[değiştir | kaynağı değiştir]

1966'da Göztepe'nin çalıştırıcısı Adnan Süvari millî takım teknik direktörü olarak 17 karşılaşmada idareyi eline almış, 16 Ekim 1966'da Lenin Stadyumu'nda Sovyetler Birliği'ni 0-2 mağlup etme başarısı gösterse de 1970 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Kuzey İrlanda'ya karşı iki maçta toplam 7-1'lik yenilgi sonrası istifa etmiştir.[21] Şükrü Gülesin'in bir maçlık geçici süresinin ardından Abdulah Gegić altı maç takımın başında bulunmuş, 1970 ve 1971 senelerinde ise Sabri Kiraz, Doğan Andaç, Cihat Arman ve Nicolae Petrescu görevlendirilmiştir.[22] 1972'de teknik direktörlüğe getirilen Coşkun Özarı döneminde istikrar yakalayan millî takım 29 maça Özarı yönetiminde çıksa da elemeleri aşıp herhangi bir turnuvaya katılım sağlayamamış, bu durum 70 ve 80'ler boyunca devam etmiştir.[23] Takım bu onyıllarda farklı teknik direktörlerin yönetiminde 8-0 yenildiği İngiltere karşılaşması da dâhil olmak üzere bol gollü yenilgiler almıştır.[24][25]

90'lar ve yükseliş[değiştir | kaynağı değiştir]

1987'de Mustafa Denizli ile birlikte millî takımın futbol anlayışı değişmeye başlayarak hücum ağırlıklı oyun oynanmaya başlanmış, Alman Sepp Piontek'in 27 ve ardından gelen Fatih Terim'in 33 maçlık görev süresinde hücum futbolu anlayışı oturtularak çalıştırıcı istikrarı sağlanmıştır.[23] Olumlu gelişmeler Fatih Terim'in döneminde sonuç vermiş, 42 sene sonra ilk kez bir turnuvaya katılım sağlanmıştır.[26] 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda grubundaki tüm maçlarını kaybeden Türkiye'nin başına istifa eden Terim'in yerine Mustafa Denizli getirilmiş, Denizli 31 maçlık görev süresinde takıma 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda çeyrek final oynatmıştır.[26][27] Şampiyonanın dönüşünde Fenerbahçe'nin teknik direktörlüğüne getirilen Denizli'nin ardından Şenol Güneş döneminde başarılar gelmeye devam etmiş, 2002 FIFA Dünya Kupası'nda üçüncü olan millî takım 2003 FIFA Konfederasyonlar Kupası'nda da aynı sonucu elde etmiştir.[26] Bunlara karşın 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Letonya'ya elenmesiyle Güneş'in üç buçuk yıllık devri sonlanmıştır.[26] Tek maçlık Ünal Karaman geçiş döneminden sonra Ersun Yanal ile bir yılı aşkın süre geçiren millî takımın 2006 FIFA Dünya Kupası elemelerindeki başarısı yeterli bulunmayarak tekrar Fatih Terim ile anlaşılsa da yakalanan çıkışa rağmen elemeler geçilememiştir.[28] Ancak bir sonraki büyük turnuva olan 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda kendine yer bulan Türkiye yarı finale kadar yükselmiş, 2010 FIFA Dünya Kupası elemelerinin aşılamamasıyla birlikte 58 maçlık Terim dönemi sonlanmıştır.[28] Kendisinden sonraki geçici Oğuz Çetin ile Hollandalı Guus Hiddink ve Abdullah Avcı dönemlerinde herhangi bir başarı sağlanamaması üzerine tekrar göreve Terim getirilmiş ve 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılma hakkı elde edilmiştir.[29] Şampiyonadaki başarısızlık ve 2018 FIFA Dünya Kupası elemelerindeki kötü gidişatın üzerine medya önünde kavgaya karışması ile oluşan kamuoyu baskısı Fatih Terim'in istifasına neden olmuştur.[30]

4 Ağustos 2017'de daha önce Türkiye'de çalışan Rumen Mircea Lucescu'yla sözleşme imzalanmış, Lucescu 1,5 yıllık süre görevi süresince millî takımda gençleşme hareketini başlatsa da 2018 FIFA Dünya Kupası elemelerini geçememesi ve UEFA Uluslar Ligi'ndeki başarısızlık sonrası kendisiyle yollar ayrılarak ikinci Şenol Güneş dönemi başlamıştır.[31][32][33] Lucescu'nun başlattığı gençleşmeyi sürdüren Güneş'li millî takım tarihinin en iyi eleme grubu performansıyla 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılma hakkı elde etmiştir.[34][35]

Teknik direktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

31 Aralık 2019 itibarıyla
# Ad Uyruk Görev süresi İstatistikler Kaynak
İlk maç Son maç M G B Y Oran
1 Ali Sami Yen  Türkiye 26 Ekim 1923 (1923-10-26) 1 0 1 0 %0 [36][37]
2 Billy Hunter  İskoçya 25 Mayıs 1924 (1924-05-25) 12 Eylül 1926 (1926-09-12) 12 5 0 7 %41,67 [38][39]
3 Béla Tóth  Macaristan 17 Temmuz 1927 (1927-07-17) 17 Nisan 1932 (1932-04-17) 8 2 1 5 %25 [40][41]
4 Fred Pagnam  İngiltere 22 Nisan 1932 (1932-04-22) 4 Kasım 1932 (1932-11-04) 2 0 0 2 %0 [42][43]
5 James Donnelly  Özgür İrlanda 12 Temmuz 1936 (1936-07-12) 3 Ağustos 1937 (1937-08-03) 3 0 1 2 %0 [43][44]
6 Ignác Molnár  Macaristan 23 Nisan 1948 (1948-04-23) 30 Mayıs 1948 (1948-05-30) 2 1 0 1 %50 [40][45]
 Macaristan 8 Haziran 1960 (1960-06-08) 1 1 0 0 %100 [43][46]
7 Ulvi Yenal  Türkiye 2 Ağustos 1948 (1948-08-02) 5 Ağustos 1948 (1948-08-05) 2 1 0 1 %50 [47][48]
8 Peter Molloy  İngiltere 28 Kasım 1948 (1948-11-28) 20 Mayıs 1949 (1949-05-20) 5 3 0 2 %60 [42][49]
28 Mayıs 1950 (1950-05-28) 28 Ekim 1950 (1950-10-28) 2 1 0 1 %50 [50][51]
9 Cihat Arman  Türkiye 20 Kasım 1949 (1949-11-20) 1 1 0 0 %100 [52][53]
16 Kasım 1956 (1956-11-16) 25 Kasım 1956 (1956-11-25) 2 0 2 0 %0 [54][55]
27 Eylül 1964 (1964-09-27) 20 Aralık 1964 (1964-12-20) 3 1 1 1 %33,33 [56][57]
25 Nisan 1971 (1971-04-25) 14 Kasım 1971 (1971-11-14) 5 1 0 4 %20 [58][59]
10 Jimmy McCormick  İngiltere 3 Aralık 1950 (1950-12-03) 10 Haziran 1951 (1951-06-10) 2 1 0 1 %50 [43][49]
11 Rebii Erkal  Türkiye 17 Haziran 1951 (1951-06-17) 21 Kasım 1951 (1951-11-21) 3 2 0 1 %66,67 [60][61]
12 Sandro Puppo  İtalya 1 Haziran 1952 (1952-06-01) 23 Haziran 1954 (1954-06-23) 11 3 3 5 %27,27 [62][63]
27 Kasım 1960 (1960-11-27) 16 Mayıs 1962 (1962-05-16) 10 4 0 6 %40 [64][65]
24 Ocak 1965 (1965-01-24) 30 Mayıs 1966 (1966-05-30) 9 1 2 6 %11,11 [66][67]
13 Gündüz Kılıç  Türkiye 17 Ekim 1954 (1954-10-17) 1 0 0 1 %0 [68][69]
14 Žarko Mihajlović  Yugoslavya 3 Nisan 1955 (1955-04-03) 26 Haziran 1955 (1955-06-26) 2 0 2 0 %0 [70][71]
15 Giovanni Varglien  İtalya 18 Aralık 1955 (1955-12-18) 1 Mayıs 1956 (1956-05-01) 5 2 0 3 %40 [72][73]
16 László Székely  Macaristan 5 Nisan 1957 (1957-04-05) 8 Aralık 1957 (1957-12-08) 4 2 1 1 %50 [74][75]
17 Leandro Remondini  İtalya 4 Mayıs 1958 (1958-05-04) 10 Mayıs 1959 (1959-05-10) 7 3 3 1 %42,86 [76][77]
18 Şeref Görkey  Türkiye 10 Ekim 1962 (1962-10-10) 1 1 0 0 %100 [78][79]
19 Ljubiša Spajić  Yugoslavya 25 Kasım 1962 (1962-11-25) 16 Aralık 1962 (1962-12-16) 4 1 2 1 %25 [80][81]
20 Bülent Eken  Türkiye 27 Mart 1963 (1963-03-27) 9 Ekim 1964 (1964-10-09) 4 0 2 2 %0 [82][83]
21 Doğan Andaç  Türkiye 21 Temmuz 1965 (1965-07-21) 25 Temmuz 1965 (1965-07-25) 2 1 1 0 %50 [not 2]
3 Aralık 1970 (1970-12-03) 1 1 0 0 %100 [86][87]
17 Kasım 1976 (1976-11-17) 1 0 1 0 %0 [88][89]
22 Adnan Süvari  Türkiye 12 Ekim 1966 (1966-10-12) 11 Aralık 1968 (1968-12-11) 16 4 4 8 %25 [90][91]
23 Şükrü Gülesin  Türkiye 17 Ocak 1969 (1969-01-17) 1 1 0 0 %100 [92][93]
24 Abdulah Gegić  Yugoslavya 30 Nisan 1969 (1969-04-30) 16 Kasım 1969 (1969-11-16) 6 3 0 3 %50 [not 3]
25 Sabri Kiraz  Türkiye 17 Ekim 1970 (1970-10-17) 1 0 1 0 %0 [95][96]
29 Kasım 1978 (1978-11-29) 15 Ekim 1980 (1980-10-15) 12 5 1 6 %41,67 [97][98]
26 Nicolae Petrescu  Romanya 5 Aralık 1971 (1971-12-05) 1 1 0 0 %100 [59][99]
27 Coşkun Özarı  Türkiye 12 Nisan 1972 (1972-04-12) 31 Ekim 1976 (1976-10-31) 29 8 11 10 %27,59 [100][101]
22 Eylül 1982 (1982-09-22) 4 Nisan 1984 (1984-04-04) 17 5 2 10 %29,41 [102][103]
11 Eylül 1985 (1985-09-11) 12 Kasım 1986 (1986-11-12) 8 1 3 4 %12,5 [104][105]
28 Metin Türel  Türkiye 16 Şubat 1977 (1977-02-16) 5 Ekim 1978 (1978-10-05) 13 2 1 10 %15,38 [106][107]
29 Özkan Sümer  Türkiye 3 Aralık 1980 (1980-12-03) 25 Mart 1981 (1981-03-25) 2 0 0 2 %0 [108][109]
30 Fethi Demircan  Türkiye 15 Nisan 1981 (1981-04-15) 7 Ekim 1981 (1981-10-07) 4 0 0 4 %0 [109][110]
31 Candan Tarhan  Türkiye 6 Eylül 1984 (1984-09-06) 14 Kasım 1984 (1984-11-14) 5 1 1 3 %20 [111][112]
32 Yılmaz Gökdel  Türkiye 22 Aralık 1984 (1984-12-22) 3 Nisan 1985 (1985-04-03) 3 1 1 1 %33,33 [113][114]
33 Kálmán Mészöly  Macaristan 1 Mayıs 1985 (1985-05-01) 28 Ağustos 1985 (1985-08-28) 2 0 1 1 %0 [115][116]
34 Mustafa Denizli  Türkiye 4 Mart 1987 (1987-03-04) 16 Aralık 1987 (1987-12-16) 6 1 1 4 %16,67 [117][118]
14 Ağustos 1996 (1996-08-14) 24 Haziran 2000 (2000-06-24) 31 11 9 11 %35,48 [119][120]
35 Tınaz Tırpan  Türkiye 16 Mart 1988 (1988-03-16) 15 Kasım 1989 (1989-11-15) 11 5 1 5 %45,45 [118][121]
36 Fatih Terim  Türkiye 11 Nisan 1990 (1990-04-11) 1 0 0 1 %0 [122][123]
27 Ekim 1993 (1993-10-27) 19 Haziran 1996 (1996-06-19) 33 17 8 8 %51,52 [124][125]
17 Ağustos 2005 (2005-08-17) 14 Ekim 2009 (2009-10-14) 58 26 18 14 %44,83 [126][127]
20 Ağustos 2013 (2013-08-20) 26 Temmuz 2017 (2017-07-26) 43 27 7 9 %62,79 [128][129]
37 Sepp Piontek  Almanya 27 Mayıs 1990 (1990-05-27) 28 Nisan 1993 (1993-04-28) 27 4 8 15 %14,81 [130][131]
38 Şenol Güneş  Türkiye 16 Ağustos 2000 (2000-08-16) 18 Şubat 2004 (2004-02-18) 50 23 13 14 %46 [132][133]
2 Mart 2019 (2019-03-02) günümüz 12 9 2 1 %75 [134]
39 Ünal Karaman  Türkiye 31 Mart 2004 (2004-03-31) 1 0 1 0 %0 [135][136]
40 Ersun Yanal  Türkiye 28 Nisan 2004 (2004-04-28) 8 Haziran 2005 (2005-06-08) 15 8 4 3 %53,33 [137][138]
41 Oğuz Çetin  Türkiye 3 Mart 2010 (2010-03-03) 29 Mayıs 2010 (2010-05-29) 4 3 0 1 %75 [139][140]
42 Guus Hiddink  Hollanda 1 Ağustos 2010 (2010-08-01) 16 Kasım 2011 (2011-11-16) 16 7 4 5 %43,75 [141][142]
43 Abdullah Avcı  Türkiye 17 Kasım 2011 (2011-11-17) 20 Ağustos 2013 (2013-08-20) 18 5 4 8 %27,78 [143][144]
44 Mircea Lucescu  Romanya 1 Ağustos 2017 (2017-08-01) 11 Şubat 2019 (2019-02-11) 17 4 6 7 %23,53 [145][146]

Uyruklarına göre teknik direktör sayıları[değiştir | kaynağı değiştir]

#
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Uyruk Sayı İlk maç
 Türkiye 26 26 Ekim 1923 (1923-10-26)
 Macaristan 4 17 Temmuz 1927 (1927-07-17)
 İngiltere 3 22 Nisan 1932 (1932-04-22)
 İtalya 3 1 Haziran 1952 (1952-06-01)
 Yugoslavya 3 3 Nisan 1955 (1955-04-03)
 İskoçya 1 25 Mayıs 1924 (1924-05-25)
Özgür İrlanda Devleti Özgür İrlanda 1 12 Temmuz 1936 (1936-07-12)
 Romanya 1 5 Aralık 1971 (1971-12-05)
 Almanya 1 27 Mayıs 1990 (1990-05-27)
 Hollanda 1 1 Ağustos 2010 (2010-08-01)

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 1950 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkı elde edilse de maddi olanaksızlar gerekçe gösterilerek bu haktan feragat edilmiştir.
  2. ^ Türkiye Futbol Federasyonu kaynaklarında Sandro Puppo'nun 1965 ve 1966 yıllarındaki görev süresi arasında takımı çalıştırdığı belirtilse de aslında A millî futbol takımını değil ordu millî futbol takımını çalıştırmaktaydı.[84][85]
  3. ^ Daha sonra Türk vatandaşlığına geçse de millî takımı yönettiği sırada Türk vatandaşı değildi.[94]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Arıpınar, Erdoğan, (Ed.) (1992). Türk Futbol Tarihi. II. İstanbul: Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. s. 4. 
  2. ^ a b "Türkiye Futbol Federasyonu kuruluyor". Türkiye Futbol Federasyonu. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  3. ^ Yüce 2015, s. 102.
  4. ^ "Türkiye 2 - 2 Romanya". Türkiye Futbol Federasyonu. 26 Ekim 1923. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  5. ^ "Turkey vs Romania, 26 October 1923". EU football (İngilizce). 26 Ekim 1923. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  6. ^ a b c d Yüce 2015, s. 103.
  7. ^ Yüce, Mehmet (Mayıs 2015). "Memleketin ilk futbol birincisi". TamSaha. İstanbul: Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları, 126, s. 62. 
  8. ^ "Olympic Football Tournament Amsterdam 1928 - Turkey 1:7 (0:2) Egypt - Overview". FIFA (İngilizce). 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  9. ^ a b c d e Yüce 2015, s. 104.
  10. ^ "Olimpiyatlarda Türkler". Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  11. ^ Eken, Bülent (Haziran 2016). "Antrenörümüz Olsaydı...". Socrates. İstanbul: Can Yayınları, 15, s. 38-41. ISSN 2149-2743. 
  12. ^ "Türkiye 1950 Dünya Kupası'na şartlar yüzünden gidemedi!". Milliyet. 27 Mayıs 2014. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  13. ^ a b c d Yüce 2015, s. 105.
  14. ^ "Bir Puppo'muz var mı?". Tribun Dergi. 16 Ekim 2012. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  15. ^ "1954 FIFA World Cup Switzerland Matches - Germany FR-Turkey". FIFA (İngilizce). 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  16. ^ Görgün, Ege (12 Haziran 2010). "Bir Türkiye vardı, Dünya Kupası'na giden..." Goal Türkiye. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  17. ^ Aykaç, Eşfak (26 Temmuz 1957). "Tek seçicilik nasıl ihdas edildi?". Milliyet. s. 6. 
  18. ^ Aykaç, Eşfak (1 Ağustos 1957). "Macar karşılaşmasından evvelki bir ayın hikâyesi". Milliyet. s. 6. 
  19. ^ Sevik, Namık (20 Şubat 1956). "Zirveden aşağıya doğru". Milliyet. s. 6. 
  20. ^ Aykaç, Eşfak (13 Ağustos 1957). "Türkiye-Macaristan maçı". Milliyet. s. 6. 
  21. ^ a b c d e Yüce 2015, s. 106.
  22. ^ "Gegiç: 1,5 yılda 5 Millî Takım antrenörü değişti". Milliyet. 17 Ağustos 1970. s. 10. 
  23. ^ a b Yüce 2015, s. 107.
  24. ^ "Hezimetin 34. yıldönümü: Türkiye - İngiltere maçı". Gzt. 14 Aralık 2019. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  25. ^ Alkaya, Oktay Volkan (14 Kasım 2014). "Hezimetin 30. yıl dönümünde Türk futbolunun geldiği nokta". Radikal. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  26. ^ a b c d Yüce 2015, s. 108.
  27. ^ Hamarat, Ali Murat (8 Haziran 2016). "Türkiye'nin Avrupa Futbol Şampiyonası serüveni". BBC Türkçe. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  28. ^ a b Yüce 2015, s. 109.
  29. ^ Yüce 2015, s. 110.
  30. ^ "İşte Fatih Terim'in ayrılığının perde arkası". Hürriyet. 26 Temmuz 2017. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  31. ^ "Mircea Lucescu ile sözleşme imzalandı". Türkiye Futbol Federasyonu. 4 Ağustos 2017. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  32. ^ "Lucescu: Türk futboluna yeni bir nesil yaratmak üzereyiz". Birgün. 12 Kasım 2017. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  33. ^ "Mircea Lucescu'nun milli takım serüveni 558 gün sürdü". Sabah. 11 Şubat 2019. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  34. ^ "Savunmada gençlik ateşi". Milliyet. 27 Mart 2019. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  35. ^ "Tarihinin en iyi performansı!". Hürriyet. 18 Kasım 2019. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  36. ^ "Milli maçlara Romanya ile başladık". Türkiye Futbol Federasyonu. 30 Eylül 2012. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  37. ^ Çakar, Ercan (28 Temmuz 2019). "Galatasaray ve Türk sporuna adanan hayat: Ali Sami Yen". Anadolu Ajansı. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  38. ^ "Hezimetle başladık". Türkiye-Çek Cumhuriyeti Maç Kitabı. Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. 10 Ekim 2014. s. 41. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  39. ^ "Ay Yıldıza damga vuran teknik adamlar". Fanatik. 20 Ağustos 2013. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  40. ^ a b Uluç, Mazlum (26 Mart 2013). "Macar hocalarımız". Türkiye-Macaristan Maç Kitabı (PDF). Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. ss. 18-21. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019. 
  41. ^ "İşte Milliler'in teknik adam karnesi". Sabah. 27 Mart 2011. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  42. ^ a b "En başarılı hoca Tırpan". Milliyet. 15 Nisan 1991. s. 20. 
  43. ^ a b c d "Türk futbolunda profesyonellik anlayışı". Cumhuriyet. 27 Ekim 1966. s. 8. 
  44. ^ "Son Belgrad futbol temasları hakkında". Cumhuriyet. 4 Ağustos 1937. s. 6. 
  45. ^ "Meşhur Davis kupası maçları bugün başlıyor". Cumhuriyet. 1 Mayıs 1948. s. 5. 
  46. ^ "8 Haziran maçlarımız: Gol yağdırdık". Türkiye-Fransa Maç Kitabı (PDF). İstanbul: Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. 8 Haziran 2019. s. 16. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  47. ^ "Olympic Football Tournament London 1948 - Turkey 4:0 (1:0) China PR". FIFA (İngilizce). 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  48. ^ "Olympic Football Tournament London 1948 - Turkey 1:3 (1:1) Yugoslavia". FIFA (İngilizce). 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  49. ^ a b Uluç, Mazlum (10 Kasım 2012). "499 maçta 42 teknik direktör görev aldı". Türkiye Futbol Federasyonu. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  50. ^ Uluç, Mazlum, (Ed.) (2010). Türk Futbol Tarihi. VII. İstanbul: Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. s. 199. 
  51. ^ "Milli Takım'a kimler geldi kimler geçti". Sabah. 18 Kasım 2011. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  52. ^ Yüce, Mehmet (Kasım 2015). "Kale ağlarının millî bekçileri". TamSaha. İstanbul: Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları, 132, s. 109. 
  53. ^ Obuz, Safter (14 Mayıs 2019). "Uçan Kaleci Cihat Arman". Hürriyet. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  54. ^ "Futbol Federasyonu mühim kararlar aldı". Milliyet. 15 Ekim 1956. s. 1. 
  55. ^ "Cihat Arman, Polonya maçından sonra antrenörlükten ayrılacak". Milliyet. 14 Kasım 1956. s. 6. 
  56. ^ "Milli Takımı Cihat Arman çalıştıracak". Milliyet. 16 Ağustos 1964. s. 8. 
  57. ^ "En büyük kozlarım Can ve Metin". Milliyet. 18 Aralık 1964. s. 8. 
  58. ^ "A Millî Takım Antrenörlüğüne başlayan Arman ile 1.5 yıllık kontrat yapıldı". Milliyet. 30 Ocak 1971. s. 10. 
  59. ^ a b "Arman görevinden istifa etti". Milliyet. 19 Kasım 1971. s. 10. 
  60. ^ "Millî Futbol takımımız yarın hareket ediyor". Milliyet. 5 Haziran 1951. s. 4. 
  61. ^ "Rebii Erkal Adaletin antrenörü oldu". Milliyet. 11 Kasım 1951. s. 4. 
  62. ^ Garan, Sulhi (29 Haziran 1952). "P. Sandro neler anlattı?". Milliyet. s. 8. 
  63. ^ Koloğlu, Doğan (30 Ağustos 1954). "Puppo İspanya'da". Milliyet. s. 4. 
  64. ^ "Sofya'da üstünlüğü koruyamadık". Türkiye-Bulgaristan Maç Kitabı. Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. 8 Haziran 2015. s. 43. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  65. ^ "Sandro Puppo, Türkiye'ye Dönmüyor". Milliyet. 24 Temmuz 1962. s. 8. 
  66. ^ "Sandro Puppo tam yetki ile çalışacak". Milliyet. 8 Aralık 1964. s. 8. 
  67. ^ Yılmaz, Safder (1 Haziran 1966). "S. Puppo'nun mukavelesi yenilenmiyecek". Milliyet. Kopenhag. s. 8. 
  68. ^ "Millî takım gitti". Milliyet. 15 Ekim 1954. s. 8. 
  69. ^ "Millî takımımız bugün Yugoslavya ile karşılaşıyor". Milliyet. 17 Ekim 1954. s. 7. 
  70. ^ "Bugün oynayacak onbir millî futbolcumuz". Milliyet. 3 Nisan 1955. s. 8. 
  71. ^ "Suçsuz olduğunu mu anlatıyor?". Milliyet. 25 Haziran 1955. s. 8. 
  72. ^ "Giovanni'ye Galip vekâlet edecek". Milliyet. 21 Aralık 1955. s. 8. 
  73. ^ "Giovanni federasyonla vedalaştı". Milliyet. 17 Temmuz 1956. s. 6. 
  74. ^ "Futbol Federasyonu bugün Hasan Polat başkanlığında toplanıyor". Milliyet. 2 Mart 1957. s. 6. 
  75. ^ "Szekelly'nin antrenörlük ücretini Federasyon tesbit edecek". Milliyet. 12 Aralık 1957. s. 6. 
  76. ^ "Millî Takım antrenörü: Remondini". Milliyet. 4 Nisan 1958. s. 6. 
  77. ^ "Remondini ay sonunda gidiyor". Milliyet. 14 Mayıs 1959. s. 6. 
  78. ^ "Şeref Görkey, Millî Takım antrenörü oldu". Milliyet. 17 Eylül 1962. s. 8. 
  79. ^ "Beşiktaş'ın unutulmaz oyuncularından Şeref Görkey anıldı". Türkiye. 10 Kasım 2014. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  80. ^ "Antrenör". Milliyet. 27 Ekim 1962. s. 8. 
  81. ^ "Millî Takım 11 kişi ile çalıştı". Milliyet. 11 Kasım 1962. s. 8. 
  82. ^ "Bir Yıldız Daha Kaydı". Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği. 26 Temmuz 2016. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  83. ^ "Bülent Eken'i Kaybettik!". Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği. 26 Temmuz 2016. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  84. ^ "Ordu takımı dün İspanya'ya gitti". Milliyet. 27 Haziran 1965. s. 7. 
  85. ^ "Çekoslovak maçı 9 Ekim'e alındı". Milliyet. 11 Temmuz 1965. s. 8. 
  86. ^ "Millî Takımı Torkal ve Andaç hazırlayacak". Milliyet. 14 Kasım 1970. s. 10. 
  87. ^ "Millî Takım, Arnavutluk için kampa giriyor...". Milliyet. 16 Kasım 1970. s. 10. 
  88. ^ "Millî Takımımızı". Milliyet. 9 Kasım 1976. s. 11. 
  89. ^ "Doğan Andaç ile Candan Dumanlı, üç büyüklerin teknik adamlarını denetleyecek". Milliyet. 26 Kasım 1976. s. 11. 
  90. ^ "Millî Takıma modern futbol öğreteceğim". Milliyet. 2 Eylül 1966. s. 8. 
  91. ^ "Süvari, Gülesin'in antrenör olmasına sevindi". Milliyet. 29 Aralık 1968. s. 10. 
  92. ^ "Şükrü Gülesin, Millî Takıma antrenör oldu". Milliyet. 28 Aralık 1968. s. 8. 
  93. ^ "Milli takım dün döndü". Milliyet. 21 Ocak 1969. s. 8. 
  94. ^ "Suvari: Millî Takımı bir Türk antrenör çalıştırmalıdır". Milliyet. 27 Aralık 1968. s. 10. 
  95. ^ Yaman, Kâmil (16 Ekim 1970). "Sabri Kiraz: Schön'e tuzak kuruyorum". Milliyet. Köln. s. 10. 
  96. ^ "Sabri Kiraz affını istedi". Milliyet. 13 Kasım 1970. s. 10. 
  97. ^ "Millî Takım Başantrenörlüğü'ne Sabri Kiraz getirildi". Milliyet. 4 Kasım 1978. s. 16. 
  98. ^ "Libya, İzlanda ve Galler yenilgileri bardağı taşıran son damla oldu!.". Milliyet. 18 Ekim 1980. s. 12. 
  99. ^ Gülesin, Şükrü (7 Aralık 1971). "Petrescu'nun haberi olmadan oyuncu değişmiş... Bizde haberi olmadan antrenör bile değişir". Milliyet. s. 10. 
  100. ^ "Coşkun Özarı Millî Takım antrenörü". Milliyet. 25 Aralık 1971. s. 10. 
  101. ^ "Hasan Polat'tan sonra, Millî Takım Teknik Direktörü Coşkun Özarı da istifa etti". Milliyet. 8 Kasım 1976. s. 15. 
  102. ^ "Avrupa Uluslar Kupası müsabakalarına katılacak Millî Futbol Takımımızın yaz programı açıklandı". Milliyet. 3 Temmuz 1982. s. 12. 
  103. ^ "Özarı: Türk futbolu tahsilsiz, diplomasız ve başarısı olmayan birine teslim edildi". Milliyet. 5 Temmuz 1984. s. 12. 
  104. ^ "Özarı, Milli Takım Teknik Direktörü oldu". Milliyet. 16 Ağustos 1985. s. 14. 
  105. ^ "Özarı'nın istifası kabul edildi". Milliyet. 25 Kasım 1986. s. 15. 
  106. ^ "Metin Türel, Millî Takıma Teknik Direktör oldu". Milliyet. 24 Ocak 1977. s. 11. 
  107. ^ "Metin Türel: Bu benim son görevim... Bundan sonra antrenörlüğe de veda ediyorum". Milliyet. 4 Kasım 1978. s. 15. 
  108. ^ "Millî Takım Teknik Direktörlüğü'ne Özkan Sümer getirildi". Milliyet. 30 Ekim 1980. s. 10. 
  109. ^ a b "Millî Takım Teknik Direktörlüğü'ne Fethi Demircan getirildi". Milliyet. 28 Mart 1981. s. 12. 
  110. ^ "Demircan: Artık Millî Takım'a hizmet etmem mümkün değildir". Milliyet. 11 Ocak 1982. s. 15. 
  111. ^ "Candan Tarhan'a Millî Takım teknik direktörlüğü teklif edildi". Milliyet. 25 Temmuz 1984. s. 11. 
  112. ^ "A Millî Takım'ın teknik direktörü iki hafta sonra belli olacak". Milliyet. 25 Kasım 1984. s. 12. 
  113. ^ "Millî Takım kaptanını Futbol Federasyonu belirleyecek". Milliyet. 19 Aralık 1984. s. 13. 
  114. ^ "Yabancı teknik adam, Türkiye için lükstür". Milliyet. 5 Nisan 1985. s. 13. 
  115. ^ "Meszöly geldi". Milliyet. 9 Mart 1985. s. 14. 
  116. ^ "Meszöly, Milli Takım'a gözyaşları ile veda etti". Milliyet. 30 Ağustos 1985. s. 13. 
  117. ^ "Denizli'ye tam yetki...". Milliyet. 5 Mart 1987. s. 14. 
  118. ^ a b "Denizli istifa etti, Tırpan geldi". Milliyet. 17 Aralık 1987. s. 14. 
  119. ^ Ercan, Fuat (11 Temmuz 1996). "Denizli, Milli Takımda". Milliyet. s. 24. 
  120. ^ Özer, Halil (3 Mayıs 2000). "450 milyara izin". Milliyet. s. 37. 
  121. ^ "Tırpan'a güle güle". Milliyet. 16 Ocak 1990. s. 16. 
  122. ^ "Piontek, Piontek'e karşı". Milliyet. 11 Nisan 1990. s. 21. 
  123. ^ "Piontek... İşin zor". Milliyet. 12 Nisan 1990. s. 20. 
  124. ^ Fidan, Serkan (14 Haziran 2016). "Oynamayı unutan milli takım". Birgün. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  125. ^ "Fatih Terim'in Milli Takım karnesi". Hürriyet. 27 Mart 2015. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  126. ^ "Terim neden Milli Takım'ı seçti?". Haber7. 26 Haziran 2005. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  127. ^ "Fatih Terim'in milli takım karnesi". NTV. 11 Ekim 2009. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  128. ^ "Milli Takım'da Fatih Terim dönemi!". NTV Spor. 22 Ağustos 2013. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  129. ^ "Fatih Terim Milli Takım'ı bıraktı". NTV. 27 Temmuz 2017. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  130. ^ Ok, Senad (1 Mart 2005). "Kalbim ikiye bölünmüş durumda". Hürriyet. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  131. ^ Ersöz, Kutay (12 Ekim 2015). "Tarihte İlk ve Tek: İzlanda Zaferi". Socrates. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  132. ^ "Milli Futbol Takımı'nın 2000 yılı karnesi". Hürriyet. 31 Aralık 2000. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  133. ^ "Şenol Güneş görevden alındı". Cumhuriyet. 23 Mart 2004. s. 1. 
  134. ^ "Şenol Güneş Milli Takım'la anlaştı". NTV. 9 Şubat 2019. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  135. ^ Turgut, Ayhan (24 Mart 2004). "Sizin yüzünüzden". Vatan. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  136. ^ "Kaptanlara milli jest". 27 Mart 2004. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  137. ^ "Milli Takım Ersun Yanal'a emanet". NTVMSNBC. 13 Nisan 2004. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  138. ^ "Ersun Yanal'ın Milli Takım karnesi". Mynet Haber. 23 Haziran 2005. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  139. ^ "Oğuz Çetin tarihe geçiyor!". Sporx. 2 Mart 2010. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  140. ^ "Kaptanlık gerilimi". Vatan. 3 Mart 2010. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  141. ^ "Hiddink takes Turkey job". Breaking News (İngilizce). 17 Şubat 2010. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  142. ^ "Hiddink dönemi resmen bitti!". Sporx. 16 Kasım 2011. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  143. ^ "Türk Milli Takımı'nda Abdullah Avcı dönemi". Al Jazeera Turk. 18 Kasım 2011. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  144. ^ Kızılyalın, Arif (22 Ağustos 2013). "Türk futbolunda Abdullah Avcı dönemi: Aşı tutmadı". BBC Türkçe. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  145. ^ Çakar, Ercan (4 Ağustos 2017). "A Milli Futbol Takımı'nda Lucescu dönemi". Anadolu Ajansı. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  146. ^ "Milli Takım'ın yeni teknik direktörü Mircea Lucescu oldu!". Hürriyet. 2 Ağustos 2017. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
Genel