Türkiye millî futbol takımı teknik direktörleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
İlk yabancı teknik direktör olan İngiliz Billy Hunter.
Türkiye'yi 1954 FIFA Dünya Kupası'na taşıyarak ilk kez uluslararası bir turnuvada yer almasını sağlayan İtalyan çalıştırıcı Sandro Puppo.
Millî takımı çalıştırdığı dönemlerde en fazla maça çıkma, en fazla galibiyet alma, en uzun süre görev yapma gibi birçok rekor kıran Fatih Terim.
Türkiye'yi 2002 FIFA Dünya Kupası'nda üçüncü yapan ve 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde tarihinin en başarılı eleme grubu performansını yaşatan mevcut teknik direktör Şenol Güneş.

Türkiye millî futbol takımı teknik direktörleri listesi, 1923'teki ilk maçtan günümüze dek Türkiye'nin teknik direktörlüğünü yapan futbol adamlarının derlendiği liste.

Ali Sami Bey 26 Ekim 1923'teki Romanya karşılaşması ile Türkiye'nin ilk teknik direktörü olmuştur. Tek seferlik bu görev sonrasında millî takım uzun süre yabancılara emanet edilmiştir. İkinci ve aynı zamanda ilk yabancı teknik direktör olan Billy Hunter'ın döneminde ilk resmî maç oynanarak yine ilk galibiyetler ve yenilgiler gelmiştir.[1] 1948'de geçici olarak takımı yönetmeyi üstlenen federasyon reisi Ulvi Yenal'a dek yabancıların yönettiği takımın başında 1956'da Cihat Arman'la anlaşana dek Türk teknik direktör yer almamıştır. Maçlarda takımı görevlendirilen teknik direktör idare etse de 1950'lere değin kadro seçimi bu iş için görevlendirilen bir "seleksiyon komitesi" tarafından yapılmaktaydı.[2] 1950'lerin başında tartışmaya açılan bu sistem 1956'da Giovanni Varglien'in teknik direktörlüğü döneminde Eşfak Aykaç'ın federasyon tarafından "tek seçici" olarak görevlendirilmesiyle son bulmuştur.[3] Bu usul de ilerleyen yıllarda terk edilerek kadro seçimi tamamen teknik direktöre bırakılmıştır.

90'lı yıllara değin 1954 FIFA Dünya Kupası hâricinde hiçbir turnuvaya katılamayan[not 1] millî takımı çalıştıran hocalar da kısa süreli olarak görev almışlardır. Bu dönemlerde 10 karşılaşmadan fazla takımın başında bulunan Sandro Puppo, Adnan Süvari, Sabri Kiraz, Coşkun Özarı ve Metin Türel istisnai olarak öne çıkmaktadır. 1987'de Mustafa Denizli'nin göreve gelmesiyle birlikte zihniyet değişikliği yaşayan millî takımdaki yeni oyun anlayışı art arda gelen Sepp Piontek, Fatih Terim ve ikinci Denizli dönemlerinde iyice oturarak 90'lı yılları Türk futbolunun yükselme dönemi hâline getirmiştir.[4] Bu onyılda 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılan ve 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerini başarıyla geçen millî takımın yükselişi 2000'li yılların ikinci yarısına dek yükselen bir ivmeyle devam etmiştir.[5] 1996'da grup aşamasında elenen, 2000'de çeyrek final gören Türkiye; 2000 yılında görevi devralan Şenol Güneş'in idaresinde 2002 FIFA Dünya Kupası ve 2003 FIFA Konfederasyonlar Kupası'nı üçüncülükle tamamlamıştır.[5]

2000'lerin ikinci yarısında performansı düşüşe geçen millî takım, bu başarıların ardından Fatih Terim'in yeniden göreve gelmesine dek herhangi bir turnuvaya katılamamış, Terim ile 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı finale değin yükselmiştir.[6] 2010'lu yıllarda yalnızca yine Terim'in idaresinde 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda kendine yer bulabilen Türkiye bu sefer grupları aşamamıştır.[7] Günümüzde 2 Mart 2019'da ikinci kez göreve gelen Şenol Güneş'in yönettiği Türkiye, tarihinin en iyi eleme grubu performansı ile 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılma hakkı elde etmiş durumdadır.[8]

Türkiye'yi günümüze değin 10 farklı milletten 26 yerli, 18 yabancı antrenör çalıştırmış olup Türklerin ardından dört farklı kişi ile Macarlar öne çıkmaktadır. Toplam 135 müsabaka ile Türkiye'nin başında en fazla maça çıkan teknik direktör olan Fatih Terim, aynı zamanda üçüncü dönemindeki 58 maçlık süre ile aralıksız en fazla maça çıkan teknik direktör konumundadır. Terim, toplam 70 galibiyet ile bu alanda da rekorun sahibi olup ikinci döneminde yakaladığı %75 galibiyet oranı ile 10 maçtan fazla takımı yöneten teknik direktörler arasında en yüksek galibiyet yüzdesine sahip kişi ise Şenol Güneş'tir. Sandro Puppo, Türkiye'yi uluslararası bir turnuvaya taşıyan ilk çalıştırıcıyken Fatih Terim ve Şenol Güneş üçer turnuva ile millî takımı uluslararası turnuvalarda en fazla yöneten teknik direktörlerdir.

Teknik direktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Ekim 2020 itibarıyla güncel olup eğik yazılanlar geçici olarak görevlendirilmiştir
# Ad Uyruk Görev süresi İstatistikler Kaynak
İlk maç Son maç M G B Y Oran
1 Ali Sami Yen  Türkiye 26 Ekim 1923 (1923-10-26) 1 0 1 0 %0 [9][10]
2 Billy Hunter  İskoçya 25 Mayıs 1924 (1924-05-25) 12 Eylül 1926 (1926-09-12) 12 5 0 7 %41,67 [11][12]
3 Béla Tóth  Macaristan 17 Temmuz 1927 (1927-07-17) 17 Nisan 1932 (1932-04-17) 8 2 1 5 %25 [13][14]
4 Fred Pagnam  İngiltere 22 Nisan 1932 (1932-04-22) 4 Kasım 1932 (1932-11-04) 2 0 0 2 %0 [15][16]
5 James Donnelly  Özgür İrlanda 12 Temmuz 1936 (1936-07-12) 3 Ağustos 1937 (1937-08-03) 3 0 1 2 %0 [16][17]
6 Ignác Molnár  Macaristan 23 Nisan 1948 (1948-04-23) 30 Mayıs 1948 (1948-05-30) 2 1 0 1 %50 [13][18]
7 Ulvi Yenal  Türkiye 2 Ağustos 1948 (1948-08-02) 5 Ağustos 1948 (1948-08-05) 2 1 0 1 %50 [19][20]
8 Peter Molloy  İngiltere 28 Kasım 1948 (1948-11-28) 20 Mayıs 1949 (1949-05-20) 5 3 0 2 %60 [15][21]
9 Cihat Arman  Türkiye 20 Kasım 1949 (1949-11-20) 1 1 0 0 %100 [22][23]
10 Peter Molloy  İngiltere 28 Mayıs 1950 (1950-05-28) 28 Ekim 1950 (1950-10-28) 2 1 0 1 %50 [24][25]
11 Jimmy McCormick  İngiltere 3 Aralık 1950 (1950-12-03) 10 Haziran 1951 (1951-06-10) 2 1 0 1 %50 [16][21]
12 Rebii Erkal  Türkiye 17 Haziran 1951 (1951-06-17) 21 Kasım 1951 (1951-11-21) 3 2 0 1 %66,67 [26][27]
13 Sandro Puppo  İtalya 1 Haziran 1952 (1952-06-01) 23 Haziran 1954 (1954-06-23) 11 3 3 5 %27,27 [28][29]
14 Gündüz Kılıç  Türkiye 17 Ekim 1954 (1954-10-17) 1 0 0 1 %0 [30][31]
15 Žarko Mihajlović  Yugoslavya 3 Nisan 1955 (1955-04-03) 26 Haziran 1955 (1955-06-26) 2 0 2 0 %0 [32][33]
16 Giovanni Varglien  İtalya 18 Aralık 1955 (1955-12-18) 1 Mayıs 1956 (1956-05-01) 5 2 0 3 %40 [34][35]
17 Cihat Arman  Türkiye 16 Kasım 1956 (1956-11-16) 25 Kasım 1956 (1956-11-25) 2 0 2 0 %0 [36][37]
18 László Székely  Macaristan 5 Nisan 1957 (1957-04-05) 8 Aralık 1957 (1957-12-08) 4 2 1 1 %50 [38][39]
19 Leandro Remondini  İtalya 4 Mayıs 1958 (1958-05-04) 10 Mayıs 1959 (1959-05-10) 7 3 3 1 %42,86 [40][41]
20 Ignác Molnár  Macaristan 8 Haziran 1960 (1960-06-08) 1 1 0 0 %100 [16][42]
21 Sandro Puppo  İtalya 27 Kasım 1960 (1960-11-27) 16 Mayıs 1962 (1962-05-16) 10 4 0 6 %40 [43][44]
22 Şeref Görkey  Türkiye 10 Ekim 1962 (1962-10-10) 1 1 0 0 %100 [45][46]
23 Ljubiša Spajić  Yugoslavya 25 Kasım 1962 (1962-11-25) 16 Aralık 1962 (1962-12-16) 4 1 2 1 %25 [47][48]
24 Bülent Eken  Türkiye 27 Mart 1963 (1963-03-27) 9 Ekim 1964 (1964-10-09) 4 0 2 2 %0 [49][50]
25 Cihat Arman  Türkiye 27 Eylül 1964 (1964-09-27) 20 Aralık 1964 (1964-12-20) 3 1 1 1 %33,33 [51][52]
26 Sandro Puppo  İtalya 24 Ocak 1965 (1965-01-24) 30 Mayıs 1966 (1966-05-30) 9 1 2 6 %11,11 [53][54]
27 Doğan Andaç  Türkiye 21 Temmuz 1965 (1965-07-21) 25 Temmuz 1965 (1965-07-25) 2 1 1 0 %50 [not 2]
28 Adnan Süvari  Türkiye 12 Ekim 1966 (1966-10-12) 11 Aralık 1968 (1968-12-11) 16 4 4 8 %25 [57][58]
29 Şükrü Gülesin  Türkiye 17 Ocak 1969 (1969-01-17) 1 1 0 0 %100 [59][60]
30 Abdulah Gegić  Yugoslavya 30 Nisan 1969 (1969-04-30) 16 Kasım 1969 (1969-11-16) 6 3 0 3 %50 [not 3]
31 Sabri Kiraz  Türkiye 17 Ekim 1970 (1970-10-17) 1 0 1 0 %0 [62][63]
32 Doğan Andaç  Türkiye 3 Aralık 1970 (1970-12-03) 1 1 0 0 %100 [64][65]
33 Cihat Arman  Türkiye 25 Nisan 1971 (1971-04-25) 14 Kasım 1971 (1971-11-14) 5 1 0 4 %20 [66][67]
34 Nicolae Petrescu  Romanya 5 Aralık 1971 (1971-12-05) 1 1 0 0 %100 [67][68]
35 Coşkun Özarı  Türkiye 12 Nisan 1972 (1972-04-12) 31 Ekim 1976 (1976-10-31) 29 8 11 10 %27,59 [69][70]
36 Doğan Andaç  Türkiye 17 Kasım 1976 (1976-11-17) 1 0 1 0 %0 [71][72]
37 Metin Türel  Türkiye 16 Şubat 1977 (1977-02-16) 5 Ekim 1978 (1978-10-05) 13 2 1 10 %15,38 [73][74]
38 Sabri Kiraz  Türkiye 29 Kasım 1978 (1978-11-29) 15 Ekim 1980 (1980-10-15) 12 5 1 6 %41,67 [75][76]
39 Özkan Sümer  Türkiye 3 Aralık 1980 (1980-12-03) 25 Mart 1981 (1981-03-25) 2 0 0 2 %0 [77][78]
40 Fethi Demircan  Türkiye 15 Nisan 1981 (1981-04-15) 7 Ekim 1981 (1981-10-07) 4 0 0 4 %0 [78][79]
41 Coşkun Özarı  Türkiye 22 Eylül 1982 (1982-09-22) 4 Nisan 1984 (1984-04-04) 17 5 2 10 %29,41 [80][81]
42 Candan Tarhan  Türkiye 6 Eylül 1984 (1984-09-06) 14 Kasım 1984 (1984-11-14) 5 1 1 3 %20 [82][83]
43 Yılmaz Gökdel  Türkiye 22 Aralık 1984 (1984-12-22) 3 Nisan 1985 (1985-04-03) 3 1 1 1 %33,33 [84][85]
44 Kálmán Mészöly  Macaristan 1 Mayıs 1985 (1985-05-01) 28 Ağustos 1985 (1985-08-28) 2 0 1 1 %0 [86][87]
45 Coşkun Özarı  Türkiye 11 Eylül 1985 (1985-09-11) 12 Kasım 1986 (1986-11-12) 8 1 3 4 %12,5 [88][89]
46 Mustafa Denizli  Türkiye 4 Mart 1987 (1987-03-04) 16 Aralık 1987 (1987-12-16) 6 1 1 4 %16,67 [90][91]
47 Tınaz Tırpan  Türkiye 16 Mart 1988 (1988-03-16) 15 Kasım 1989 (1989-11-15) 11 5 1 5 %45,45 [91][92]
48 Fatih Terim  Türkiye 11 Nisan 1990 (1990-04-11) 1 0 0 1 %0 [93][94]
49 Sepp Piontek  Almanya 27 Mayıs 1990 (1990-05-27) 28 Nisan 1993 (1993-04-28) 27 4 8 15 %14,81 [95][96]
50 Fatih Terim  Türkiye 27 Ekim 1993 (1993-10-27) 19 Haziran 1996 (1996-06-19) 33 17 8 8 %51,52 [97][98]
51 Mustafa Denizli  Türkiye 14 Ağustos 1996 (1996-08-14) 24 Haziran 2000 (2000-06-24) 31 11 9 11 %35,48 [99][100]
52 Şenol Güneş  Türkiye 16 Ağustos 2000 (2000-08-16) 18 Şubat 2004 (2004-02-18) 50 23 13 14 %46 [101][102]
53 Ünal Karaman  Türkiye 31 Mart 2004 (2004-03-31) 1 0 1 0 %0 [103][104]
54 Ersun Yanal  Türkiye 28 Nisan 2004 (2004-04-28) 8 Haziran 2005 (2005-06-08) 15 8 4 3 %53,33 [105][106]
55 Fatih Terim  Türkiye 17 Ağustos 2005 (2005-08-17) 14 Ekim 2009 (2009-10-14) 58 26 18 14 %44,83 [107][108]
56 Oğuz Çetin  Türkiye 3 Mart 2010 (2010-03-03) 29 Mayıs 2010 (2010-05-29) 4 3 0 1 %75 [109][110]
57 Guus Hiddink  Hollanda 1 Ağustos 2010 (2010-08-01) 16 Kasım 2011 (2011-11-16) 16 7 4 5 %43,75 [111][112]
58 Abdullah Avcı  Türkiye 17 Kasım 2011 (2011-11-17) 20 Ağustos 2013 (2013-08-20) 18 5 4 8 %27,78 [113][114]
59 Fatih Terim  Türkiye 20 Ağustos 2013 (2013-08-20) 26 Temmuz 2017 (2017-07-26) 43 27 7 9 %62,79 [115][116]
60 Mircea Lucescu  Romanya 1 Ağustos 2017 (2017-08-01) 11 Şubat 2019 (2019-02-11) 17 4 6 7 %23,53 [117][118]
61 Şenol Güneş  Türkiye 2 Mart 2019 (2019-03-02) günümüz 17 9 6 2 %52,94 [119]

Birden çok kez görev alan teknik direktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

# Ad Uyruk Görev
1 Cihat Arman  Türkiye 4
Fatih Terim  Türkiye
2 Sandro Puppo  İtalya 3
Doğan Andaç  Türkiye
Coşkun Özarı  Türkiye
3 Ignác Molnár  Macaristan 2
Peter Molloy  İngiltere
Sabri Kiraz  Türkiye
Mustafa Denizli  Türkiye
Şenol Güneş  Türkiye

Uyruklarına göre teknik direktör sayıları[değiştir | kaynağı değiştir]

# Uyruk Kişi İlk maç
1  Türkiye 26 26 Ekim 1923 (1923-10-26)
2  Macaristan 4 17 Temmuz 1927 (1927-07-17)
3  İngiltere 3 22 Nisan 1932 (1932-04-22)
4  İtalya 3 1 Haziran 1952 (1952-06-01)
5  Yugoslavya 3 3 Nisan 1955 (1955-04-03)
6  İskoçya 1 25 Mayıs 1924 (1924-05-25)
7 Özgür İrlanda Devleti Özgür İrlanda 1 12 Temmuz 1936 (1936-07-12)
8  Romanya 1 5 Aralık 1971 (1971-12-05)
9  Almanya 1 27 Mayıs 1990 (1990-05-27)
10  Hollanda 1 1 Ağustos 2010 (2010-08-01)

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 1950 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkı elde edilse de maddi olanaksızlar gerekçe gösterilerek bu haktan feragat edilmiştir.
  2. ^ Türkiye Futbol Federasyonu kaynaklarında Sandro Puppo'nun 1965 ve 1966 yıllarındaki görev süresi arasında takımı çalıştırdığı belirtilse de aslında A millî futbol takımını değil ordu millî futbol takımını çalıştırmaktaydı.[55][56]
  3. ^ Daha sonra Türk vatandaşlığına geçse de millî takımı yönettiği sırada Türk vatandaşı değildi.[61]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Yüce 2015, s. 103.
  2. ^ Aykaç, Eşfak (26 Temmuz 1957). "Tek seçicilik nasıl ihdas edildi?". Milliyet. s. 6. 
  3. ^ Aykaç, Eşfak (1 Ağustos 1957). "Macar karşılaşmasından evvelki bir ayın hikâyesi". Milliyet. s. 6. 
  4. ^ Yüce 2015, s. 107.
  5. ^ a b Yüce 2015, s. 108.
  6. ^ Yüce 2015, s. 109.
  7. ^ Yüce 2015, s. 110.
  8. ^ "Tarihinin en iyi performansı!". Hürriyet. 18 Kasım 2019. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  9. ^ "Milli maçlara Romanya ile başladık". Türkiye Futbol Federasyonu. 30 Eylül 2012. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  10. ^ Çakar, Ercan (28 Temmuz 2019). "Galatasaray ve Türk sporuna adanan hayat: Ali Sami Yen". Anadolu Ajansı. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  11. ^ "Hezimetle başladık". Türkiye-Çek Cumhuriyeti Maç Kitabı. Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. 10 Ekim 2014. s. 41. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019. 
  12. ^ Giray, Adil (8 Kasım 1938). "Çok antrenör harcıyoruz". Akşam (7208). s. 11. 
  13. ^ a b Uluç, Mazlum (26 Mart 2013). "Macar hocalarımız". Türkiye-Macaristan Maç Kitabı (PDF). Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. ss. 18-21. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Aralık 2019. 
  14. ^ "Tot Bellâ belâsının hezeyanları". Cumhuriyet (1396). 6 Ocak 1931. s. 3. 
  15. ^ a b "En başarılı hoca Tırpan". Milliyet. 15 Nisan 1991. s. 20. 
  16. ^ a b c d "Türk futbolunda profesyonellik anlayışı". Cumhuriyet. 27 Ekim 1966. s. 8. 
  17. ^ "Son Belgrad futbol temasları hakkında". Cumhuriyet. 4 Ağustos 1937. s. 6. 
  18. ^ "Meşhur Davis kupası maçları bugün başlıyor". Cumhuriyet. 1 Mayıs 1948. s. 5. 
  19. ^ "Olympic Football Tournament London 1948 - Turkey 4:0 (1:0) China PR". FIFA (İngilizce). 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  20. ^ "Olympic Football Tournament London 1948 - Turkey 1:3 (1:1) Yugoslavia". FIFA (İngilizce). 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  21. ^ a b Uluç, Mazlum (10 Kasım 2012). "499 maçta 42 teknik direktör görev aldı". Türkiye Futbol Federasyonu. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  22. ^ Yüce, Mehmet (Kasım 2015). "Kale ağlarının millî bekçileri". TamSaha, 132. İstanbul: Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. s. 109. 
  23. ^ Obuz, Safter (14 Mayıs 2019). "Uçan Kaleci Cihat Arman". Hürriyet. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  24. ^ Uluç, Mazlum, (Ed.) (2010). Türk Futbol Tarihi. VII. İstanbul: Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. s. 199. 
  25. ^ "Milli Takım'a kimler geldi kimler geçti". Sabah. 18 Kasım 2011. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  26. ^ "Millî Futbol takımımız yarın hareket ediyor". Milliyet. 5 Haziran 1951. s. 4. 
  27. ^ "Rebii Erkal Adaletin antrenörü oldu". Milliyet. 11 Kasım 1951. s. 4. 
  28. ^ Garan, Sulhi (29 Haziran 1952). "P. Sandro neler anlattı?". Milliyet. s. 8. 
  29. ^ Koloğlu, Doğan (30 Ağustos 1954). "Puppo İspanya'da". Milliyet. s. 4. 
  30. ^ "Millî takım gitti". Milliyet. 15 Ekim 1954. s. 8. 
  31. ^ "Millî takımımız bugün Yugoslavya ile karşılaşıyor". Milliyet. 17 Ekim 1954. s. 7. 
  32. ^ "Bugün oynayacak onbir millî futbolcumuz". Milliyet. 3 Nisan 1955. s. 8. 
  33. ^ "Suçsuz olduğunu mu anlatıyor?". Milliyet. 25 Haziran 1955. s. 8. 
  34. ^ "Giovanni'ye Galip vekâlet edecek". Milliyet. 21 Aralık 1955. s. 8. 
  35. ^ "Giovanni federasyonla vedalaştı". Milliyet. 17 Temmuz 1956. s. 6. 
  36. ^ "Futbol Federasyonu mühim kararlar aldı". Milliyet. 15 Ekim 1956. s. 1. 
  37. ^ "Cihat Arman, Polonya maçından sonra antrenörlükten ayrılacak". Milliyet. 14 Kasım 1956. s. 6. 
  38. ^ "Futbol Federasyonu bugün Hasan Polat başkanlığında toplanıyor". Milliyet. 2 Mart 1957. s. 6. 
  39. ^ "Szekelly'nin antrenörlük ücretini Federasyon tesbit edecek". Milliyet. 12 Aralık 1957. s. 6. 
  40. ^ "Millî Takım antrenörü: Remondini". Milliyet. 4 Nisan 1958. s. 6. 
  41. ^ "Remondini ay sonunda gidiyor". Milliyet. 14 Mayıs 1959. s. 6. 
  42. ^ "8 Haziran maçlarımız: Gol yağdırdık". Türkiye-Fransa Maç Kitabı (PDF). İstanbul: Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. 8 Haziran 2019. s. 16. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  43. ^ "Sofya'da üstünlüğü koruyamadık". Türkiye-Bulgaristan Maç Kitabı. Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. 8 Haziran 2015. s. 43. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  44. ^ "Sandro Puppo, Türkiye'ye Dönmüyor". Milliyet. 24 Temmuz 1962. s. 8. 
  45. ^ "Şeref Görkey, Millî Takım antrenörü oldu". Milliyet. 17 Eylül 1962. s. 8. 
  46. ^ "Beşiktaş'ın unutulmaz oyuncularından Şeref Görkey anıldı". Türkiye. 10 Kasım 2014. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  47. ^ "Antrenör". Milliyet. 27 Ekim 1962. s. 8. 
  48. ^ "Millî Takım 11 kişi ile çalıştı". Milliyet. 11 Kasım 1962. s. 8. 
  49. ^ "Bir Yıldız Daha Kaydı". Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği. 26 Temmuz 2016. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  50. ^ "Bülent Eken'i Kaybettik!". Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği. 26 Temmuz 2016. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  51. ^ "Milli Takımı Cihat Arman çalıştıracak". Milliyet. 16 Ağustos 1964. s. 8. 
  52. ^ "En büyük kozlarım Can ve Metin". Milliyet. 18 Aralık 1964. s. 8. 
  53. ^ "Sandro Puppo tam yetki ile çalışacak". Milliyet. 8 Aralık 1964. s. 8. 
  54. ^ Yılmaz, Safder (1 Haziran 1966). "S. Puppo'nun mukavelesi yenilenmiyecek". Milliyet. Kopenhag. s. 8. 
  55. ^ "Ordu takımı dün İspanya'ya gitti". Milliyet. 27 Haziran 1965. s. 7. 
  56. ^ "Çekoslovak maçı 9 Ekim'e alındı". Milliyet. 11 Temmuz 1965. s. 8. 
  57. ^ "Millî Takıma modern futbol öğreteceğim". Milliyet. 2 Eylül 1966. s. 8. 
  58. ^ "Süvari, Gülesin'in antrenör olmasına sevindi". Milliyet. 29 Aralık 1968. s. 10. 
  59. ^ "Şükrü Gülesin, Millî Takıma antrenör oldu". Milliyet. 28 Aralık 1968. s. 8. 
  60. ^ "Milli takım dün döndü". Milliyet. 21 Ocak 1969. s. 8. 
  61. ^ "Suvari: Millî Takımı bir Türk antrenör çalıştırmalıdır". Milliyet. 27 Aralık 1968. s. 10. 
  62. ^ Yaman, Kâmil (16 Ekim 1970). "Sabri Kiraz: Schön'e tuzak kuruyorum". Milliyet. Köln. s. 10. 
  63. ^ "Sabri Kiraz affını istedi". Milliyet. 13 Kasım 1970. s. 10. 
  64. ^ "Millî Takımı Torkal ve Andaç hazırlayacak". Milliyet. 14 Kasım 1970. s. 10. 
  65. ^ "Millî Takım, Arnavutluk için kampa giriyor...". Milliyet. 16 Kasım 1970. s. 10. 
  66. ^ "A Millî Takım Antrenörlüğüne başlayan Arman ile 1.5 yıllık kontrat yapıldı". Milliyet. 30 Ocak 1971. s. 10. 
  67. ^ a b "Arman görevinden istifa etti". Milliyet. 19 Kasım 1971. s. 10. 
  68. ^ Gülesin, Şükrü (7 Aralık 1971). "Petrescu'nun haberi olmadan oyuncu değişmiş... Bizde haberi olmadan antrenör bile değişir". Milliyet. s. 10. 
  69. ^ "Coşkun Özarı Millî Takım antrenörü". Milliyet. 25 Aralık 1971. s. 10. 
  70. ^ "Hasan Polat'tan sonra, Millî Takım Teknik Direktörü Coşkun Özarı da istifa etti". Milliyet. 8 Kasım 1976. s. 15. 
  71. ^ "Millî Takımımızı". Milliyet. 9 Kasım 1976. s. 11. 
  72. ^ "Doğan Andaç ile Candan Dumanlı, üç büyüklerin teknik adamlarını denetleyecek". Milliyet. 26 Kasım 1976. s. 11. 
  73. ^ "Metin Türel, Millî Takıma Teknik Direktör oldu". Milliyet. 24 Ocak 1977. s. 11. 
  74. ^ "Metin Türel: Bu benim son görevim... Bundan sonra antrenörlüğe de veda ediyorum". Milliyet. 4 Kasım 1978. s. 15. 
  75. ^ "Millî Takım Başantrenörlüğü'ne Sabri Kiraz getirildi". Milliyet. 4 Kasım 1978. s. 16. 
  76. ^ "Libya, İzlanda ve Galler yenilgileri bardağı taşıran son damla oldu!.". Milliyet. 18 Ekim 1980. s. 12. 
  77. ^ "Millî Takım Teknik Direktörlüğü'ne Özkan Sümer getirildi". Milliyet. 30 Ekim 1980. s. 10. 
  78. ^ a b "Millî Takım Teknik Direktörlüğü'ne Fethi Demircan getirildi". Milliyet. 28 Mart 1981. s. 12. 
  79. ^ "Demircan: Artık Millî Takım'a hizmet etmem mümkün değildir". Milliyet. 11 Ocak 1982. s. 15. 
  80. ^ "Avrupa Uluslar Kupası müsabakalarına katılacak Millî Futbol Takımımızın yaz programı açıklandı". Milliyet. 3 Temmuz 1982. s. 12. 
  81. ^ "Özarı: Türk futbolu tahsilsiz, diplomasız ve başarısı olmayan birine teslim edildi". Milliyet. 5 Temmuz 1984. s. 12. 
  82. ^ "Candan Tarhan'a Millî Takım teknik direktörlüğü teklif edildi". Milliyet. 25 Temmuz 1984. s. 11. 
  83. ^ "A Millî Takım'ın teknik direktörü iki hafta sonra belli olacak". Milliyet. 25 Kasım 1984. s. 12. 
  84. ^ "Millî Takım kaptanını Futbol Federasyonu belirleyecek". Milliyet. 19 Aralık 1984. s. 13. 
  85. ^ "Yabancı teknik adam, Türkiye için lükstür". Milliyet. 5 Nisan 1985. s. 13. 
  86. ^ "Meszöly geldi". Milliyet. 9 Mart 1985. s. 14. 
  87. ^ "Meszöly, Milli Takım'a gözyaşları ile veda etti". Milliyet. 30 Ağustos 1985. s. 13. 
  88. ^ "Özarı, Milli Takım Teknik Direktörü oldu". Milliyet. 16 Ağustos 1985. s. 14. 
  89. ^ "Özarı'nın istifası kabul edildi". Milliyet. 25 Kasım 1986. s. 15. 
  90. ^ "Denizli'ye tam yetki...". Milliyet. 5 Mart 1987. s. 14. 
  91. ^ a b "Denizli istifa etti, Tırpan geldi". Milliyet. 17 Aralık 1987. s. 14. 
  92. ^ "Tırpan'a güle güle". Milliyet. 16 Ocak 1990. s. 16. 
  93. ^ "Piontek, Piontek'e karşı". Milliyet. 11 Nisan 1990. s. 21. 
  94. ^ "Piontek... İşin zor". Milliyet. 12 Nisan 1990. s. 20. 
  95. ^ Ok, Senad (1 Mart 2005). "Kalbim ikiye bölünmüş durumda". Hürriyet. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  96. ^ Ersöz, Kutay (12 Ekim 2015). "Tarihte İlk ve Tek: İzlanda Zaferi". Socrates. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  97. ^ Fidan, Serkan (14 Haziran 2016). "Oynamayı unutan milli takım". Birgün. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  98. ^ "Fatih Terim'in Milli Takım karnesi". Hürriyet. 27 Mart 2015. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  99. ^ Ercan, Fuat (11 Temmuz 1996). "Denizli, Milli Takımda". Milliyet. s. 24. 
  100. ^ Özer, Halil (3 Mayıs 2000). "450 milyara izin". Milliyet. s. 37. 
  101. ^ "Milli Futbol Takımı'nın 2000 yılı karnesi". Hürriyet. 31 Aralık 2000. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  102. ^ "Şenol Güneş görevden alındı". Cumhuriyet. 23 Mart 2004. s. 1. 
  103. ^ Turgut, Ayhan (24 Mart 2004). "Sizin yüzünüzden". Vatan. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  104. ^ "Kaptanlara milli jest". 27 Mart 2004. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  105. ^ "Milli Takım Ersun Yanal'a emanet". NTVMSNBC. 13 Nisan 2004. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  106. ^ "Ersun Yanal'ın Milli Takım karnesi". Mynet Haber. 23 Haziran 2005. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  107. ^ "Terim neden Milli Takım'ı seçti?". Haber7. 26 Haziran 2005. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  108. ^ "Fatih Terim'in milli takım karnesi". NTV. 11 Ekim 2009. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  109. ^ "Oğuz Çetin tarihe geçiyor!". Sporx. 2 Mart 2010. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  110. ^ "Kaptanlık gerilimi". Vatan. 3 Mart 2010. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  111. ^ "Hiddink takes Turkey job". Breaking News (İngilizce). 17 Şubat 2010. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  112. ^ "Hiddink dönemi resmen bitti!". Sporx. 16 Kasım 2011. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  113. ^ "Türk Milli Takımı'nda Abdullah Avcı dönemi". Al Jazeera Turk. 18 Kasım 2011. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  114. ^ Kızılyalın, Arif (22 Ağustos 2013). "Türk futbolunda Abdullah Avcı dönemi: Aşı tutmadı". BBC Türkçe. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  115. ^ "Milli Takım'da Fatih Terim dönemi!". NTV Spor. 22 Ağustos 2013. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  116. ^ "Fatih Terim Milli Takım'ı bıraktı". NTV. 27 Temmuz 2017. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  117. ^ Çakar, Ercan (4 Ağustos 2017). "A Milli Futbol Takımı'nda Lucescu dönemi". Anadolu Ajansı. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  118. ^ "Milli Takım'ın yeni teknik direktörü Mircea Lucescu oldu!". Hürriyet. 2 Ağustos 2017. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  119. ^ "Şenol Güneş Milli Takım'la anlaştı". NTV. 9 Şubat 2019. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
Genel