Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy sayfasından yönlendirildi)
Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy
Oyun kapağı
Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy oyun kapağı
GeliştiriciRaven Software Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcılarLucasArts, Activision
YapımcılarRaven Software
Vicarious Visions (Xbox)[1]
SeriStar Wars: Jedi Knight
Motorid Tech 3 (Raven'ın özel SDK'sı ile)
PlatformlarMicrosoft Windows
Mac OS X
Xbox
TürlerBirinci şahıs nişancı, aksiyon
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy, Yıldız Savaşları evreninde geçen birinci ve üçüncü şahıs nişancı aksiyon oyunu. Raven Software tarafından geliştirilen oyun, Kuzey Amerika'da LucasArts, dünyanın geri kalan kısmında ise Activision tarafından dağıtılmış ve pazarlanmıştır. Jedi Academy Eylül 2003'te yayınlandı ve % 81'lik toplam puan elde ederek olumlu eleştiriler aldı. Eylül 2009'da, Steam ve Direct2Drive sayesinde oyun üç önceliyle birlikte tekrar yayınlandı. 23 Ocak 2013'te ise Mac App Store'da satışına başlandı.

Jedi Academy, önceli Jedi Outcast'te kullanılan motorun aynısı olan id Tech 3 ile desteklenmiştir. Quake koduna ışınkılıcı çarpışmasını da içeren değişiklikler yapılarak oluşturulmuştur. Serideki yeni özellik olarak, oyuncu karakterin cinsiyetini ve görüntüsünü değiştirebilir ve ışınkılıcının kabza biçimini ve kılıç rengini seçebilir.

Oyuncu, Jedi Akademisi'nde Kyle Katarn'ın vasiliğindeki öğrenci olan Jaden Korr'u kontrol eder. Oyuncu Katarn ve Luke Skywalker tarafından belirlenen çeşitli görevleri tamamlamak zorundadır. Oyunda, oyuncunun ağ üzerinden diğer oyunculara karşı oynamasını sağlayan birçok oyunculu modu bulunmaktadır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Jedi Academy Yıldız Savaşları evreninde yer alan birinci/üçüncü şahıs nişancı olarak oyuncuyu, ışınkılıçları ve Güç enerjileri ile birlikte evrendeki ateşli silahları kullanıldığı bir çatışmanın içine sokar. Oyuncu her silah için bakış açısını belirleyebilir; fakat ışınkılıcında yalnızca üçüncü şahıs modunda oynayabilir.

Mermi ve enerjili silah ve patlayıcı çeşitlerini içeren oyunun nişancı yönleri tipiktir. Ayrıca oyuncunun, doldurulabilen sağlık ölçeri ve bir kalkan ölçeri vardır.

Hem tek hem de çok oyunculu da, oyuncunun karakteri Güç kullanıcısıdır; ışınkılıcına da eklenen Güç çeşitlerine erişebilir. Çekme ve itme, zıplama, iyileşme, yıldırım atma ve Yıldız Savaşları evrenindeki diğer Güç enerjilerini içermektedir. Güç enerjileri Aydınlık (savunma), tarafsız ve Karanlık (saldırı) olmak üzere sınıflandırılmış ve her Güç enerjisi üç kademeden oluşmaktadır. Her kademede gücün etkinliği artacaktır. Hem tek hem de çok oyunculu da, oyuncu isteğe göre uyarlanabilen katmanlar ekleyerek güçlerini nasıl geliştireceğini belirleyebilir. Oynayış sırasında oyuncuya ait, güç kullanıldığında tükenen ve güç kullanmadığında tekrar dolan "Güç ölçer" bulunmaktadır.

Jedi Academy ışınkılıcı çatışmalarının üzerinde durmuştur. Oyuncu, kabzayı ve beş kılıç renginden birini seçerek özel bir ışınkılcı oluşturabilir.[2] Oyuncu kullanılan ışınkılıcını tekli, her elde bir tane olarak ya da Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike'den Darth Maul'un çift taraflı ışınkılıcının benzeri bir gereci seçebilir.[3] Kılıçların her birinin benzersiz biçimleri ve özel hareketleri bulunmaktadır. Tekli kılıcı kullanırken, oyuncu saldırının gücünü ve hızını etkileyen üç duruşu seçebilir; eğer çift kılıç kullanılıyorsa, oyuncu ikinci kılıcı kapatabilir ve tek kılıç duruşu "Hızlı" biçimi kullanabilir.

Tek oyunculu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu ilk olarak karakterin türünü ve cinsiyetini seçer, ardından tekli ışınkılıcıyla oyuna başlar. Oyuncu dilerse oyunun yarısında, çift kılıç veya kılıç bastonu kullanmayı seçebilir.

Görevler çizgisel ve oyuncu seçimli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Oyuncu seçimli görevler; oyuncuya beş tane görevden oluşan bir liste verilir ve yapmak istediği görevi seçer. Oyuncu devam edebilmek için en az dört görevi yapmalıdır.[4] Görev aralarında oyuncu geliştirmek istediği yeteneği seçer. Bu yeteneklerin etkisini artırır ve oyun ilerledikçe oyuncunun daha kabiliyetli olmasını sağlar.[5] Oyunda hem kullanılabilir araçlar hem de araç temelli bölümlerde var.[6]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Luke Skywalker'ın Yavin IV'daki Jedi Akademisi'ne gelen yeni öğrenci Jaden Korr rolünü almaktadır. Jaden Korr, okul arkadaşı Rosh Penin'le birlikte, önceki oyunun baş kahramanı Kyle Katarn'ın çırağı olurlar. Oyuncu, çırak olarak galaksi üzerinde barışı sağlayan çeşitli görevlere gönderilir.

Oyun ilerledikçe Jaden, galaksi üzerindeki çeşitli yerlerden Güç enerjisini çalan bir Sith tarikatı olan 'Ragnos'un Müritleri ' (Disciples of Ragnos) ile karşılaşır. Oyuncu, Jedi Outcast'den Kyle'ın düşmanı Desann'ın eski çırağı Tavion'ın bu tarikata liderlik ettiğini öğrenir. Tavion Güç enerjisini boşaltabilen ve serbest bırakabilen Ragnos'un Asasını kurtarmıştır. Çaldığı Güç enerjisini kullanarak eski bir Sith Lordu olan Marka Ragnos'u diriltip Sith'i eski haline getirmeyi planlamaktadır

Hikâye oyuncunun seçtiği Güç tarafına bağlı olarak iki farklı sonla bitmektedir. Rosh'ın Jedi'a ihanet edip Tavion'a katıldığını öğrendikten sonra, oyuncu onu öldürmeyi ve karanlık tarafa geçmeyi ya da yaşamasına izin verip bunun sonucunda da aydınlık tarafta kalmayı seçebilir.

  • Eğer oyuncu standart dışı olarak karanlık tarafı seçerse, Jaden Rosh'ı öldürür; fakat bununla birlikte Sith'e katılmayı ya da Marka Ragnos'u diriltmeyi de reddeder. Jaden Ragnos'un Asasının gücünü çalmak için Tavion'u öldürür ve daha sonra çatışmada Kyle'ı alt eder, fetih seferine girişir. Kyle, Luke Skywalker tarafından, Jaden'la yaptığı çatışmadan kurtulmuş halde bulunur. Hem Rosh'ı hem de Jaden'ı kaybetmenin yasını tutar ve Jaden'ı ele geçireceğine yemin eder. Luke, Kyle'a iyi şans diler ve yine de Jaden'ın karanlık tarafa döndüğüne, her zaman umudun olduğunu ve Jaden'ın kurtarma altında olmadığına işaret eder.
  • Standart olan aydınlık yolda, Kyle ve Jaden Rosh'ı kurtarır. Jaden Tavion'la yüzleşmek için Ragnos Mezarı'na gider. Bir mücadelede onu alt ettikten sonra, Ragnos'un hayaleti onun vücuduna girer. Jaden Ragnos'u da yener. Asa'yı yok eder ve Ragnos'un ruhunu mezarına geri sürer.[7]

Her iki sonda da Tavion ölür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Star Wars: Jedi Knight -- Jedi Academy credits". Allgame. 9 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2008. 
  2. ^ Ham, Tom (21 Eylül 2003). "Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy, LucasArts". Washington Post. 8 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2008. 
  3. ^ "Jedi Academy Can't Feel the Force". Wired.com. Associated Press. 26 Kasım 2003. 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Bevins, Tal (15 Mayıs 2003). "E3 2003: Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy". IGN. 13 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2008. 
  5. ^ Miles, Stuart (16 Aralık 2003). "Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy - PC. Full Review". Pocket-Lint.co.uk. 27 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2008. 
  6. ^ Baker, Eric T. (27 Ekim 2003). "Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy". scifi.com. 4 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2008. 
  7. ^ Hata: {{video oyunu kaynağı}} başlık ve geliştirici parametrelerine bilgi girilmedi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]