Siyah helikopter

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1970'lerden beri komplo teorilerinde işaretsiz siyah helikopterler tarif edilmektedir.

Siyah helikopter, Amerikan milis hareketinde Amerika Birleşik Devletleri'nin komplocu askeri olarak ele geçirildiği iddiasının bir sembolüdür ve ayrıca UFO'larla,[1] özellikle Birleşik Krallık'ta,[2] siyah giyen adamlar ile ve benzer komplolarla ilişkilendirilmiştir.[1][2]

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyah helikopterlerin hikâyeleri ilk olarak 1970'lerde ortaya çıktı ve sığırların kesilmesiyle ilgili raporlarla bağlantılıydı.[3][4] Bu fikrin, Hal Lindsey'in 1970 yılında yayınlanan ve komplo teorisyenleri arasında popüler olan The Late, Great Planet Earth adlı kitabından kaynaklanmış olması mümkündür. Lindsey, Yeni Ahit'teki Vahiy Kitabı'nda atıfta bulunulan çekirge benzeri yaratıkların aslında John'un hiç görmediği ve bu nedenle nasıl tanımlayacağını bilmediği helikopterler olduğunu tahmin etti.

Jim Keith konuyla ilgili iki kitap yazdı: Black Helicopters Over America: Strikeforce for the New World Order (1995) ve Black Helicopters II: The End Game Strategy (1998).

İlk dönem Cumhuriyetçi kuzey Idaho Temsilcisi Helen Chenoweth'in silahlı federal ajanların Nesli Tehlike Altındaki Türler Yasasını uygulamak için Idaho çiftlik sahiplerinin mülküne siyah helikopterler indirmekle suçladığı Şubat 1995'te medyanın siyah helikopterlere olan ilgisi arttı. Chenoweth, The New York Times'a verdiği bir röportajda, "Onları hiç görmedim" dedi. "Ancak bölgemdeki yeterince insan, bunu görmezden gelemeyeceğim konusunda endişelendi. Bazı kanıtlarımız var."

Siyah helikopterler varsayımı, milis hareketinde bazılarının Birleşmiş Milletler birliklerinin Amerika Birleşik Devletleri'ni işgal edebileceği inancıyla iyi bir şekilde rezonansa giriyor. John Birch Derneği başlangıçta bunu destekledi,[5] bir Birleşmiş Milletler gücünün yakında ABD'yi BM kontrolü altına almak için siyah helikopterlerle geleceğini iddia etti. Sözde "hayalet helikopterler" ile ilgili benzer bir teori 1970'lerde İngiltere'de ortaya çıktı.[6]

Belgelenmiş kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Irak'ta uçan Sikorsky UH-60 Black Hawk helikopterleri.
ABD Gümrük ve Sınır Koruma örgütü siyah UH-60 Sikorsky helikopterlerini kullanıyor

Aşağıdaki kuruluşlar ve devlet kurumlarının, Amerika Birleşik Devletleri'nde sınıflandırılmamış kullanımlar için siyah ve/veya işaretsiz helikopterleri işlettiği bilinmektedir:

Aşağılayıcı terim olarak kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Terim aynı zamanda diğer komplo teorileri veya komplo teorisyenleriyle alay etmek için de kullanılmıştır:

  • 2007'de basketbol hakemliği üzerine bir Slate makalesi şöyle dedi: " Bu skandalın ardından, her maç sorgulanacak ve sadece arena dışında siyah helikopterleri görmeye hazır taraftarlar tarafından değil."
  • 2013 yılında, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Beyaz Saray kampanyası sırasında tüm silah alıcılarının arka plan kontrolleri için Ulusal Tüfek Derneği'ne yanıt veren bir konuşmada, "Siyah helikopter kalabalığı gerçekten üzgün. Bu biraz korkutucu dostum."[13]
  • 2018'de Amerika Birleşik Devletleri İç Güvenlik Bakanlığı, gazetecilerin, blog yazarlarının ve diğer “medya etkileyicilerinin” faaliyetlerini izlemek için bir veri tabanı önerdi. Endişelere yanıt olarak, DHS sözcüsü, "Bazı muhabirlerin önerebileceğine rağmen, bu, medyadaki güncel olayları izlemenin standart uygulamasından başka bir şey değildir. Bunun dışında herhangi bir öneri, folyo şapka takan, siyah helikopter komplo teorisyenleri için uygundur."[14]
  • 2020'de Florida Valisi Ron DeSantis, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile halka açık bir şekilde, yönetiminin COVID-19 pandemisini ele alış biçimini eleştirenleri geri iterek, "Başardık ve bence insanlar bunu yapmıyor. Onu tanımak istemiyorlar, çünkü anlatılarına meydan okuyor, varsayımlarına meydan okuyor, bu yüzden bir öcü bulmaya çalışmalılar. – Belki de Sağlık Bakanlığı'nı çevreleyen siyah helikopterler vardır. Buna inanıyorsan, Brooklyn'de seni satacak bir köprüm var."[15][16]

Kurgusal temsiller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Escape From New York, Amerika Birleşik Devletleri'nin 1997 yılına kadar tam bir polis devleti olarak tasvir edildiği 1981 yapımı bir filmdir. Amerika Birleşik Devletleri Polis Gücü, şimdi bir hapishane ceza kolonisi olan Manhattan adasının sınır duvarlarında devriye gezmek için siyah helikopterler kullanıyor. USPF, çıkarma, gözetleme yapmak ve kaçmaya çalışan mahkumları öldürmek için helikopterleri kullanarak gösterilmiştir. 1996'nın devamı olan Escape from LA'da, USPF helikopterleri, inişten sonra yukarı doğru geri çekilen katlanır rotorlarla biçim ve işlev açısından daha fütüristtir.
  • Blue Thunder, bir polis memurunun terörle mücadele görevlerine yönelik gelişmiş, koyu renkli silahlı bir helikopterin test pilotu olarak atandığı bir film. Daha sonra, nüfusu bastırmak için bu tür helikopterleri kullanarak bir diktatörlük kurmak için ulusal bir acil durum ilan etmenin bir bahanesi olarak kentsel gettolarda isyanları kışkırtmak için bir komplo keşfeder.
  • Airwolf, sadece 'Firma' olarak bilinen bir istihbarat teşkilatının hem yurtdışında hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde casusluk görevlerini yürütmek için gelişmiş bir koyu renkli silahlı helikopter kullandığı bir televizyon dizisi.
  • Amerika, Sovyetler Birliği'nin Birleşmiş Milletler barışı koruma misyonu bahanesiyle Amerika Birleşik Devletleri'ni ele geçirdiği ve yerel halkı korkutmak ve onların yönetimine karşı tüm direnişi yok etmek için siyah boyalı silahlı helikopterler kullandığı bir televizyon dizisi.
  • Deus Ex, kahramanın ana ulaşım aracı olarak siyah bir helikopter kullandığı bir oyun.
  • The X-Files: Fight the Future, Chris Carter ve Frank Spotnitz tarafından yazılan 1998 uzun metrajlı bir filmdir. Siyah helikopterler, dünya dışı bir virüs taşımak üzere genetiği değiştirilmiş bal arıları için bir depolama tesisi keşfeden Fox Mulder ve Dana Scully'nin ana karakterlerini kovalarken ortaya çıkıyor. İşaretsiz siyah helikopterler, Sigara İçen Adam'ın yer aldığı televizyon dizisinin ikinci ve dokuzuncu sezon final bölümlerinde de önemli bir rol oynuyor.
  • Weird Al Yankovic, alüminyum folyo için bir reklam olarak başlayan ve bir komplo rantına dönüşen " Foil " adlı şarkısında (Lorde'nin " Royals " şarkısının bir parodisi) "sınırı geçen siyah helikopterlerden" bahseder.
  • Capricorn One: Astronotlar Robert Caulfield ve Charles Brubaker, Mars'a sahte iniş yapmaya zorlandıkları bir ABD hükûmet tesisinden kaçtıktan sonra, bir çift tehditkar siyah Hughes OH-6 Cayuse helikopteri tarafından takip edilirler.
  • The Secret World: Gölgeli Orochi Grubuna ait kırmızı renkli gölgeliklere sahip siyah helikopterler, oyunun birçok noktasında, özellikle de "Kara Helikopterler" adlı bir görevi içeren Kingsmouth Kasabası bölgesinde görünür.
  • Komplo Teorisi : Mel Gibson'ın oynadığı 1997 yapımı bir film. Jerry Fletcher (Mel Gibson), sessiz siyah askeri helikopterleri boş bir taksiye anlatıyor.
  • Cartman Gets An Anal Probe : 1997'den bu South Park bölümünde, ilk olmak üzere, çiftçi Bill Denkins'in Memur Barbrady'ye son zamanlarda UFO ve siyah helikopter görüldüğünü söylediği bir sahne var. Barbrady ona güler ama arkasından siyah helikopterler uçar. Barbrady, helikopterlerin gürültüsünün uçan bir güvercinden başka bir şey olmadığını düşünüyor.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Behind The Sell-Off: Is That A Black Helicopter?". CNBC (İngilizce). 4 Şubat 2010. 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ a b "History's greatest conspiracy theories". The Telegraph (İngilizce). 16 Mart 2016. ISSN 0307-1235. 30 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2020. 
  3. ^ A Culture of Conspiracy: Apocalyptic Visions in Contemporary America (İngilizce). University of California Press. 7 Kasım 2003. ISBN 978-0-520-23805-3. 
  4. ^ "Area 51: Top conspiracy theories about the secret military base". Fox News (İngilizce). 20 Eylül 2019. 20 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "Bring out the cranks and conspiracy theorists". Financial Times. 7 Ağustos 2009. 31 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2017. 
  6. ^ "History's greatest conspiracy theories". The Daily Telegraph. 19 Kasım 2008. 30 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2018. 
  7. ^ Hastert Leads Congressional Delegation On Border Tour - Jamd 18 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at www.viewimages.com
  8. ^ "U.S. Special Forces behind last month's training in New Orleans, military confirms". nola.com. The Times-Picayune. 8 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2012. 
  9. ^ "Blackhawks Circle Low Through Chicago Skies as Secret Service Releases Security Details". WFLD. 19 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2012. 
  10. ^ a b Chiles (1 Mart 2008). "Air America's Black Helicopter: The secret aircraft that helped the CIA tap phones in North Vietnam". Air & Space Magazine. 21 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2019. 
  11. ^ Archived at Ghostarchive and the "Snohomish County Sheriff Helicopter, Hughes NOH-6P/ MD 500C landing at KBFI". YouTube. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2022. : "Snohomish County Sheriff Helicopter, Hughes NOH-6P/ MD 500C landing at KBFI". YouTube. 19 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "The FBI is Home to Some of the Baddest Special Ops Aviators Around". The Tactical Air Network. 23 Kasım 2015. 17 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2018. 
  13. ^ "Biden Directly Confronts NRA and 'Black Helicopter Crowd' as Gun Deal Looms". The Wire. 9 Nisan 2013. 17 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  14. ^ "Homeland Security to compile database of journalists and 'media influencers'". Chicago Sun-Times. 7 Nisan 2018. 7 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  15. ^ "Ron DeSantis Interview Transcript – Governor Takes Shots at Media Over Coronavirus Predictions". TRANSCRIPT: Ron DeSantis Interview Transcript – Governor Takes Shots at Media Over Coronavirus Predictions. Rev.com. 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "All 50 states partially reopen as CDC quietly releases its guidelines". pbs.org/newshour. 20 Mayıs 2020. 21 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]