Scientific WorkPlace

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Scientific WorkPlace
Windows 11'de çalışan SWP
Geliştirici(ler)MacKichan Software
İşletim sistemiWindows ve macOS
Erişilebilirlikİngilizce
TürBelge işlemci
Resmî sitesiResmî site

Scientific WorkPlace (genellikle SWP olarak kısaltılır), Microsoft Windows ve OS X üzerinde bilimsel kelime işlem için bir yazılım paketidir.

Bir WYSIWYG olarak tanıtılmasına rağmen LaTeX-tabanlı kelime işlemci, aslında LaTeX kaynak dosyalarını bir kelime işlemcinin kullanım kolaylığı ile düzenlemek için bir grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) olup, LaTeX'in ürettiği nihai çıktıya benzeyen ancak aynı olmayan bir ekran görünümünü korur.[1] Örneğin, ekranı, nihai sayfa genişliği yerine ekranın genişliğine sarılmış metni ve LaTeX'in normalde üreteceği siyah-beyaz görüntü yerine renkli denklemleri gösterir.[2] Ayrıca bütünleşik bir bilgisayarlı cebir sistemi içerir.[1]

Scientific WorkPlace, LaTeX tabanlı olduğundan, LaTeX kullanan herhangi bir bilimsel derginin ana stilinde dosyalar üretmek için kullanılabilir,[1] ve yazılım tek bir işlemle bir belgenin genel stilini değiştirmeyi kolaylaştırır.[2] Önceden tanımlanmış birçok stille birlikte gelir, ancak yeni bir stil yüklemek biraz karmaşık olabilir.[1]

Scientific WorkPlace'in geliştiricisi MacKichan Software, Inc. 30 Haziran 2021 tarihinde faaliyetlerini durdurduğunu ve artık yazılımına lisans satmayacağını açıkladı.[3] Mevcut lisanslar geçerliliğini koruyacak, ancak yeni kurulumların en az iki yıl boyunca sürdürmeyi beklediği lisans sunucusu tarafından doğrulanması gerekecekti. Ayrıca, yazılım kapalı kaynaklı bir ürün olan bilgisayar cebir sistemine MuPAD dayandığı için Scientific WorkPlace'in açık kaynak haline getirilemeyeceğini duyurdu. Scientific Word 6.1 (MuPAD içermeyen sürüm) Windows için ücretsiz olarak kullanıma sunuldu ve kaynak kodu GitHub'da yayınlanacak.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • LyX - Benzer işlevselliğe sahip bir açık kaynak çapraz platform alternatifi
  • TeXmacs - Açık kaynaklı bir çapraz platform bilimsel kelime işlemci ve dizgi sistemi
  • wxMaxima - LyX ile kullanılabilen açık kaynaklı bir çapraz platform bilgisayarlı cebir sistemi (CAS-Computer Algebra System)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Karlsson, Andreas (Ekim 2006). "Scientific Workplace 5.5 and LyX 1.4.2". Journal of Statistical Software. Software Reviews. 17 (1). ss. 1-11. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  2. ^ a b Shone, Ronald (November 1995). "Scientific Word and Scientific Workplace". The Economic Journal. 105 (433). ss. 1688-1693. doi:10.2307/2235147. JSTOR 2235147. .
  3. ^ a b "MacKichan Software – The Home of Scientific WorkPlace, Scientific Word, and Scientific Notebook". www.mackichan.com. 13 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]