Yazılım paketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yazılım paketi veya uygulama paketi birlikte satılan veya dağıtılan iki veya daha fazla yazılım uygulamasıdır. genelde uygulama yazılımı veya programlama yazılımı olan bilgisayar programlarından oluşan bir koleksiyon olup, çoğunlukla az ya da çok ortak bir kullanıcı arayüzü ve birbirleriyle sorunsuzca veri alışverişinde bulunma becerisi paylaşmaktadır. Uygulamalar, ortak kullanıcı arabirimi özelliklerini ve temayı paylaşır ve kullanıcıların ilgili görevleri gerçekleştirmesine veya otomatikleştirmesine yardımcı olan ilgili ve genellikle entegre işlevsellik sağlar.[1]

Bir yazılım paketine iyi bir örnek Microsoft Office'dir, çünkü Word (Kelime İşlemci), Excel (Elektronik Tablo), PowerPoint (Sunum Programı) ve Outlook (E-posta istemcisi) gibi birden çok yazılım programını bir araya getirir. Programların her biri işlevsellik bakımından farklılık gösterse de, hepsi verimlilik yazılımı olarak kabul edilir. Bir yazılım paketi kullanmanın en büyük yararı aralarındaki uyumluluk ve entegrasyondur. İki uygulama arasında kopyalama ve yapıştırma hareketi çok zor değildir (her zaman böyle değildir), ancak iki entegre olmayan uygulama arasında gezinirken biçimlendirme ve özel sembollerle ilgili sorunlar olabilir. Bununla birlikte, bir dosyayı farklı bir uygulamadan yüklemek veya kalite kaybı olmaksızın dijital işi bir diğeri arasında almak süreci, uygulamalar bunu yapmak için tasarlanmadıysa sorunlarla dolup taşabilir.

Bir pakette yer alan yazılım uygulamaları birbirleriyle çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve böylece kullanıcılar, ürünlerini aralarında taşımayı kolaylaştırmıştır. Örneğin, bir Excel elektronik tablosu dosyası, verileri almak için bir Access veritabanına bağlanabilir. Daha sonra Excel elektronik tablosu, adres mektup birleştirme görevleri için Word'e aktarılabilir. Yazılım paketlerinin bir diğer yararı maliyetin düşürülmesidir. Uygulamaları tek tek satın almak genellikle pahalıdır; yazılım paketi uygulamaları genelde her birini ayrı ayrı satın almak için gereken maliyetten çok daha düşük fiyatlandırılır.[2]

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Avantajlar

  • Tek tek paket satın almadan daha az maliyet
  • Hepsinin benzer GUI'si var
  • İyi birlikte çalışmak
  • Kullanıcı öğrenme eğrilerinin uzatılması

Dezavantajları

  • Kullanılmayan tüm özellikler
  • Çok disk alanı gerektirir (bloatware)
  • Sürdürülecek çok iş var.

Popüler Yazılım Süitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İşyeri ofis yazılım takımlarından bilgisayar ve internet güvenlik yazılım takımlarına kadar birçok farklı yazılım ve uygulama seti mevcuttur.[3]

Daha yaygın olarak bilinen ve kullanılan iş ve tasarım yazılım takımlarından bazıları şunları içerir:

  • Microsoft Office 365 - Word (kelime işlemci), Outlook (e-posta), Excel (elektronik tablo), Access (veritabanı), OneNote (not alma yazılımı) ve PowerPoint'i (sunum slaytları) içeren ofis üretkenlik yazılım paketi. Office 365, paketi aylık ücret karşılığında sunan bulut tabanlı bir abonelik servisidir.
  • Adobe Creative Suite veya Cloud - Photoshop, InDesign, Dreamweaver, Illustrator, Acrobat Pro ve diğer destekleyici programlar gibi dijital tasarım ve yayıncılık uygulamaları içeren bir yazılım paketi. Adobe Creative Cloud, paketi aylık ücret karşılığında sunan bulut tabanlı abonelik servisidir.
  • Apache OpenOffice - Writer (kelime işlemci), Calc (çizelge uygulaması), Impress (sunum slayd uygulaması), Draw (çizim uygulaması), Base (veritabanı uygulaması) ve Matematik (formül editörü) içeren bir açık kaynaklı verimlilik yazılım paketi.
  • iWork - Apple'nın Pages (kelime işlemci), Keynote (sunum slaytları) ve Numbers (elektronik tablolar) uygulamaları içeren ofis verimlilik yazılımı paketi. iCloud için iWork, Apple'ın bulut tabanlı yazılım paketidir.
  • Google Dokümanlar - Google'nin dokümanlar (kelime işlemci), Tablolar (e-tablolar), Slaytlar (sunum slaytları) ve Formlar'ı içeren web tabanlı verimlilik uygulamaları paketi. Oluşturulan dokümanlar bulut depolama hizmetleri olan Google Drive'ye kaydedilebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2017. 
  2. ^ "What Are Software Suites, and Which Ones Are Best for Business?". LiveAbout. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2017. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]