TeXnicCenter

Vikipedi, özgür ansiklopedi
TeXnicCenter
TeXnicCenter ekran görüntüsü
Geliştirici(ler)TeXnicCenter Takımı
Programlama diliC++
İşletim sistemiWindows
TürLaTeX
LisansGPL
Resmî sitesitexniccenter.org

TeXnicCenter, ücretsiz ve açık kaynaklı LaTeX dizgi dili için bir IDE'dir. MiKTeX veya TeX Live dağıtımlarını kullanır.[1] Kullanıcının LaTeX'te belge yazmasına ve bunları PDF, DVI veya PS olarak derlemesine olanak tanır. Bir menü önceden kodlanmış öğelere ve ortamlara (formüller, semboller, bölümler) erişim sağlar. Ayrıca, belgelerin bölümlerini ve ortamlarını düzenlemek ve bunlara erişmek için projelerin oluşturulmasına ve bir kaynakça (BibTeX kullanarak) ve bir dizin (MakeIndex kullanarak) eklenmesine olanak tanır. TeXnicCenter ilk olarak 1999 yılında Sven Wiegand[2] tarafından piyasaya sürüldü, ProTeXt'e dahil edildi ve 2.02 sürümünden beri UTF-8 kodlamasını destekliyor.

Birlikte çalışabilirlik[değiştir | kaynağı değiştir]

TeXnicCenter, MiKTeX dağıtımı ile çalışmak üzere tasarlanmıştır. Kurulumdan sonra, TeXnicCenter MiKTeX'i tanır ve MiKTeX ile birlikte gelen komut satırı derleyicilerinin yollarını otomatik olarak ayarlar. Benzer şekilde, Adobe Acrobat Reader/Professional veya Foxit Reader, mevcut olduğunda, oluşturulan PDF belgeleri için bir görüntüleyici olarak yapılandırılır. TeXnicCenter, Acrobat'a Dinamik Veri Değişimi çağrılarını kullanarak LaTeX ile yeniden derlemeden önce açılmış bir PDF dosyasını kapatmasını söyleyebilir.[3][4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Braune, K. (2004). "TeXnicCenter". LaTeX (Almanca). Springer. ss. 520-521. ISBN 978-3-540-00718-0. 
  2. ^ "LaTeX-Frontend TeXnicCenter in neuer Version". Golem.de. 4 Kasım 2005. 21 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2009. 
  3. ^ "Acrobat Interapplication Communication Overview" (PDF). Adobe Solutions Network. 25 Aralık 2005 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ "Acrobat Interapplication Communication Reference" (PDF). Adobe Solutions Network. 8 Şubat 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]