İçeriğe atla

Sasani donanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sasani donanması
Kuruluş?-651
BağlılıkSasani İmparatorluğu
Etkin bölgelerBasra Körfezi, Umman Denizi, Akdeniz
MüttefiklerLahmîler, Himyar Krallığı, Avarlar, Sclaveni
Rakip(ler)Arap kabileleri, Aksum Krallığı, Bizans İmparatorluğu
Çatışma(lar)Aksum-Sasani savaşları, Bizans-Sasani Savaşı (602-628)

Sasani donanması, Sasani İmparatorluğu'nun Deniz kuvvetleridir. Donanmanın lideri, iddiaya göre navbed unvanını taşıyordu.

Asla büyük bir güç olmayan Sasani donanması hakkında çok az şey bilinmektedir.[1] Basra Körfezi kıyıları zaten Sasani halkının ya da vassallarının egemenliği altında olduğundan, Sasani donanmasının temel rolü, askeri seferler değil, Sasanilerin ekonomik çıkarlarını korumaktı.[2]

Sasani donanması I. Erdeşîr'in (h. 224-241) Basra Körfezi'nin Arap tarafını fethinde önemli bir rol oynadı. I. Hüsrev (h. 531-579) Yemen'i fethetmek için Vahriz'in komutası altında her biri 100 kişi taşıyabilen sekiz gemilik (kashtīg) bir kuvvet gönderdi. Gemilerdeki kişiler aslında esirdi, ama "kendilerine kurtulma şansı verildi".[3] Gemilerin altı tanesi güvenle Yemen'e ulaşmayı başardı.[4] Bizans-Sasani Savaşı (602-628) sırasında, Sasani donanması Akdeniz'de bazı deniz seferleri düzenlemeyi denediler, başarılı olamadıkları bu seferlerde 622/3 yılında Rodos adasını ve Ege Denizi'nin doğusunda aynı zamanlarda birçok adayı ele geçirmeyi teşebbüs ettiler.[5][6][7][8] Donanmanın zayıflığı 626 gibi belliydi, aynı Bizans-Sasani Savaşı sırasında, Avarların Kağanına vadettikleri Boğaziçi'nden 3.000 birliği nakletmek için müttefik Sclaveninin monoxyla gemilerine güvenmek zorunda kaldılar.[8] Müslümanların İran'ı fethi sırasında Sasani donanması dağıldı.

Özel
Genel