Rusya millî futbol takımı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Rusya Millî Futbol Takımı sayfasından yönlendirildi)
Rusya
Forma/federasyon arması
Takma adSbornya
FederasyonRusya Futbol Federasyonu
KonfederasyonUEFA (Avrupa)
Teknik direktörLeonid Slutsky
KaptanArtyom Dzüba
En çok oynayanSergei Ignashevich (120)
En çok gol atanAleksandr Kerzhakov (30)
FIFA koduRUS
FIFA sırası
Mevcut38 Sabit (15 Şubat 2024)[1]
En yüksek3 (24 Nisan 1996)
En düşük70 (7 Haziran 2018)
Elo sırası
Mevcut18
En yüksek7
En düşük34 ((2005, 2006))
İlk maç
 Rusya 2-0 Meksika 
(Moskova, Rusya; 16 Ağustos 1992)
En farklı galibiyet
 San Marino 0-7 Rusya 
(San Marino, San Marino; 7 Haziran 1995)
En farklı mağlubiyet
Alman İmparatorluğu Almanya 16 - 0 Rusya 
(Stokholm, İsveç; 1 Haziran 1912)
Dünya Kupası
Katılım4 (ilki 1994)
En iyi dereceÇeyrek final, 2018
Avrupa Şampiyonası
Katılım5 (ilki 1996)
En iyi dereceYarı final, (2008)
Konfederasyonlar Kupası
Katılım1 (ilki 2017)
En iyi dereceGrup aşaması (2017)

Rusya millî futbol takımı, Rusya'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. 1990 yılına kadar Sovyetler'e bağlı olan Rusya, SSCB'nin dağılmasından sonra 2 kere FIFA Dünya Kupası'na(1994, 2002) 2 kere de Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılma başarısı göstermiştir.

Rusya'nın 21 Şubat 2022'deki Ukrayna kuşatması sonucunda FIFA, 2. bir karara kadar Rusya'yı süresiz olarak tüm uluslararası turnuvalardan men etti.[2]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya, Sovyet Birliği'nin dağılmasının ardından ilk uluslararası maçını Meksika'ya karşı oynadı. 16 Ağustos 1992 tarihinde yapılan bu maçta Rus takımı, diğer Sovyet ülkelerinin futbolcularını da barındırıyordu. Rusya maçı 2-0 kazandı.

Başlangıç[değiştir | kaynağı değiştir]

Pavel Sadyrin'in menajerliğindeki Rusya 1994 FIFA Dünya Kupası elemelerinde beşinci grupta Yunanistan, İzlanda, Macaristan ve Lüksemburg ekipleri ile kupaya katılmak için mücadele veriyordu. Yugoslavya'nın siyasi sebeplerden ötürü yasaklanmasından dolayı grupta bu beş takım kaldı. Rusya altı galibiyet ve iki beraberlik alarak Yunanistan ile birlikte Dünya Kupası'na giden takımlardan biri oldu. Rusya bu turnuvada güçlü takımlarla karşılaştı. Rus ekibi Stanislav Çerçesov ve Aleksandr Borodyuk gibi tecrübeli kalecilere sahipti. Bunun yanı sıra Rusya Viktor Onopko, Oleg Salenko, Aleksandr Mostovoi, Vladimir Beschastnykh, Valeri Karpin gibi önemli oyunculara sahipti. Bu oyuncuların bazıları Ukrayna formasını giymeyi tercih etse de, Ukrayna takımının elemelerde başarısız olması nedeniyle Rusya forması giydiler.

Turnuvada Rusya üç önemli ekiple, Kamerun, İsveç ve Brezilya ekipleriyle B grubuna düştü. Bu grupta Brezilya'ya 2-0, İsveç'e 3-1 yenilen Rusya grubun en zayıf takımı Kamerun'u 6-1'lik bir skorla geçmeyi başardı. Oleg Salenko bu maçta beş gol atarak adeta parlamış ve turnuvanın iki gol kralından biri olmuştu. Rusya iki mağlubiyet ve bir galibiyet ile grubu üç puanla üçüncü sırada bitirdi. Bu düşük performansın ardından Saldyrin görevinden ayrıldı.

Romantsev Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sadyrin gönderildikten sonra teknik direktörlük görevini Olag Romantsev üstlendi. Romantsev yönetimindeki Rusya iyi bir performans gösterdi ve UEFA 1996 turnuvasına gitmeye hak kazandı. İskoçya, Yunanistan, Finlandiya, San Marino ve Faroe Adaları'nın bulunduğu grubu yenilgisiz bitirdi. Elemelerde sekiz galibiyet ve iki beraberlik alan Romantsev'in Rusya'sında Viktor Onopko, Aleksandr Mostovoi, Vladimir Beschastnykh, Valeri Karpin gibi tecrübeli isimler vardı.

Rusya şampiyonada C grubuna düştü. C grubunda Rusya'nın yanı sıra Almanya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya bulunuyordu. Bu grup ölüm grubu olarak anılıyordu. Gruptaki en zayıf takım Rusya idi. Şanssız bir kura çeken Rusya gruptaki ilk maçında İtalya'ya 2-1 boyun eğdi. İlk maçlarını kaybeden Ruslar Almanya ile yapacakları maçtan pek umutlu değildi. Nitekim golsüz geçen bir ilk yarının ardından Almanya üç gol buldu ve maçı 3-0 kazanmayı başardı. Rusya son maçını Çek Cumhuriyeti ile oynadı. Çek Cumhuriyeti 88. dakikada bulduğu golle durumu 3-3 yaparak gruptan çıkan ikinci takım olmayı başardı.

1997-1999[değiştir | kaynağı değiştir]

Üç maçtan sadece bir puan kazandıkları Euro 96'nın ardından Ruslar, millî takımlarının teknik direktörlük görevine Boris Ignatyev'i getirdiler. Ignatyev'in hedefi ekibini Dünya Kupası'na götürebilmekti. Rusya beş numaralı grupta Bulgaristan, İsrail, Güney Kıbrıs ve Lüksemburg ekipleriyle eşleşti. Rusya ve Bulgaristan grubun favori takımlarıydı. İsrail'in ufak bir tehdit yaratabileceği düşünülüyordu. Rusya gruba Güney Kıbrıs ve Lüksemburg karşısında aldığı galibiyetlerle başladı. Güney Kıbrıs ve İsrail'le berabere kaldı. Lüksemburg ve İsrail'i rövanş maçlarında yenmeyi başardı. Rusya grupta tek mağlubiyetini Bulgaristan karşısında, 1-0'lık skorla aldı. Grubun son maçında Bulgaristan'ı 4-2 yenerek grubu ikinci bitirdi ve play-off maçlarına kaldı. Rusya play-off turunda İtalya ile eşleşti. Evinde yaptığı ilk maçta İtalya ile 1-1 berabere kaldılar ama ikinci maçta İtalya'ya 1-0 yenilerek Dünya Kupası'na katılma şanslarını yitirdiler.

Dünya Kupası biletini alamayan Rusya, Hollanda ve Belçika'nın düzenleyeceği 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası'na gitmeye kararlıydı. Bunun için teknik direktörlüğe Anatoliy Byshovets getirildi. Rusya dördüncü grupa düştü. Bu grupta Fransa, Ukrayna, İzlanda, Ermenistan ve Andorra da vardı. Byshovets takımda birkaç değişiklik yaptı. Önceki kadrolardan isimler çağırdı. Bunların yanı sıra genç futbolculardan biri olan Alexander Vladimirovich Panov'u da aday kadroya ekledi. Rusya, Fransa ile birlikte grubun favorisi olarak görülüyordu. Ukrayna'ya da biraz şans veriliyordu. Rusya gruba üç sürpriz mağlubiyetle başladı. Ukrayna, Fransa ve İzlanda'ya yenildiler. Bunun üzerine Rusya Futbol Federasyonu Byshovets'i gönderip yerine Romantsev'i getirdi. Rusya, Romantsev ile bir çıkış yakaladı. Sonraki altı maçından altı galibiyet aldı. Bunların arasında Fransa galibiyeti de vardı. Rusya grubun bir diğer favorisi olan Fransa'yı 3-2 yenmeyi başardı. Son maça gelindiğinde Rusya liderdi. Ukrayna karşısında bir galibiyet alınması durumunda Rusya turnuvaya direkt olarak gidecekti. Rusya komşusu karşısında 75. dakikada golü buldu. Fakat 87. dakikada Rusya kalecisi Aleksandr Filimonov'un yaptığı büyük bir hata sonucu Ukrayna Andriy Şevçenko ile eşitliği yakaladı. Bu sonuçla Rusya üçüncü oldu ve ikinci kez önemli bir turnuvayı kıl payı kaçırdı.

Diriliş[değiştir | kaynağı değiştir]

Oleg Romantsev Rusya'yı 2002 FIFA Dünya Kupası'na taşımak için takımın başında kaldı. Rusya bir numaralı grupta Slovenya, Yugoslavya, İsviçre, Faroe Adaları ve Lüksemburg ile eşleşti. Rusya bir kez daha grupta favori olarak görülüyordu. Rusya'nın dışında grubu başarıyla bitireceği düşünülen takımlar Yugoslavya ile İsviçre idi. Rusya grubu yedi galibiyet, iki beraberlik ve tek yenilgi ile birinci sırada bitirdi.

2002 yılında yapılan Dünya Kupası'nda Rusya H grubunda Belçika, Tunus ve Japonya ile birlikte yer aldı. Bu grup, turnuvanın en zayıf grubu olarak görülüyordu. İlk maçta Rusya, Tunus'u 2-0'la geçti. İkinci maçta Rusya, Japonya'ya 1-0 yenildi. Üçüncü maçta alacağı bir beraberlik Rusya'yı ikinci tura taşıyacaktı. Ne var ki Rusya, Belçika'ya 3-2 yenilerek elendi.

Bunun üzerine Olag Romantsev gönderildi. Yerine CSKA Moskova'nın teknik direktörü Valeri Gazzaev getirildi. Rusya eleme grubunda İsviçre, İrlanda, Arnavutluk ve Gürcistan ile eşleşti. Grubun favorileri Rusya, İrlanda ve kendini gün geçtikçe geliştiren İsviçre idi. Rusya elemelere İrlanda ve Arnavutluk karşısında alınan galibiyetler ile başladı. Fakat Arnavutluk ve Gürcistan karşısında alınan yenilgiler Gazzaev'in millî takımdaki kariyerini tehlikeye sokuyordu. Basel'de İsviçre ile yapılan maç berabere sonuçlanınca Gazzaev'in görevine son verildi. İrlanda ile 1-1 berabere kaldıkları maçın öncesinde teknik direktörlük görevine Georgi Yartsev getirildi. Yartsev yönetimindeki Rusya evinde oynadığı maçlarda İsviçre ve Gürcistan'ı yenmeyi başardı. Ekip play-off kuralarında Galler ile eşleşti. Moskova'da oynanan ilk maçtan gol sesi çıkmadı. Galler'in Cardiff kentinde oynanan maçta Rusya, Galler'i Vadim Yevseyev'in attığı golle yendi. Böylece EURO 2004 turnuvasına gitmeye hak kazandı. Ama Yegor Titov'un doping testinin pozitif çıkması bu galibiyeti gölgeledi. Titov bu nedenden ötürü bir yıllık men cezası aldı.

Rusya turnuvada üç dişli rakiple eşleşti. Bunlar ev sahibi Portekiz, İspanya ve Yunanistan idi. Sergey İgnaşeviç ve Viktor Onopko'nun sakatlanması Rusya'yı kötü etkiledi. Rusya turnuvadaki ilk maçında İspanya'ya 1-0 ile boyun eğdi. Ekip ikinci maçta Portekiz'e 2-0 yenilerek matematiksel olarak gruptan çıkma şansını yitirdi. Hiçbir amacı kalmayan Rusya prestij maçında Yunanistan'ı 2-1 yendi.

2006 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Rusya üçüncü grupta Portekiz, Slovakya, Estonya, Letonya, Lüksemburg ve Lihtenştayn ile eşleşti. Rusya gruba Slovakya beraberliği ile başladı. Moskova'da oynanan bu maçta Dmitri Bulykin ve Róbert Vittek'in karşılıklı golleriyle 1-1 berabere kaldılar. İkinci maçlarında zayıf rakip Lüksemburg'u 4-0 gibi net bir skorla geçtiler. Fakat Rusya deplasmanda Portekiz'e 7-1 gibi bir skorla boyun eğdi. Rusya bu ezici mağlubiyetin ardından grubun zayıf takımları Lüksemburg ve Estonya'yı mağlup etti. Estonya ile oynanan rövanş maçında ise taraflar puanları bölüştü. Estonlar için sevinç ve gurur kaynağı olan bu skor Georgi Yartsev'in millî takımdaki teknik direktörlük görevinin sonu oldu. Georgi Yartsev'den boşalan teknik direktörlük koltuğuna Yuri Semin getirildi. Rusya, Letonya'yı 2-0 yenerek umutlarını tazeledi. Ne var ki Letonya ile yapılan rövanş maçı 1-1 bitti. Rusya, Lihtenştayn ve Lüksemburg'u yendi. Portekiz ile golsüz berabere kaldı. Rusya gruptaki son maçında Slovakya ile Bratislava'da karşı karşıya geldi. Aynı puanda olan iki takım 0-0 berabere kaldı. Bunun üzerine Slovakya gol fazlasıyla grupta ikinci oldu ve play-off turuna kaldı. Rusya grubu 23 puanla üçüncü sırada bitirdi.

Euro 2008[değiştir | kaynağı değiştir]

Play-off turuna kalamayan Rusya'da teknik direktör Yuri Semin istifa etti. Bunun üzerine Rusya Futbol Federasyonu teknik adam arayışına çıktı. 10 Nisan 2006 tarihinde Rusya Futnol Federasyonu Avustralya'nın teknik patronu Guus Hiddink ile anlaşıldığını duyurdu.

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Rusya E grubuna düştü. Bu grupta İngiltere, Hırvatistan, İsrail, Makedonya, Estonya ve Andorra da vardı. Rusya elemelere 0-0'lık Hırvatistan beraberliği ile başladı. İkinci maçta İsrail ile 1-1 berabere kalarak bir kez daha bir puan aldılar. Rusya ilk galibiyetini Üsküp'te Makedonya'yı 2-0 yenerek aldı. Estonya'yı iki maçta da 2-0 yenen Rusya, Andorra'yı 4-0 ile geçti. Bu maçta Aleksandr Kerjakov hat-trick yaparken Dmitriy Sıçev de bir golle takımına katkı yaptı. Rusya bir sonraki maçında Makedonya'yı 3-0 mağlup etti. Wembley'de İngiltere'ye 3-0 mağlup oldular. Moskova'daki rövanş maçında İngiltere, Rooney ile golü erken buldu. Fakat Roman Pavlyuçenko iki golle karşılık verdi. 17 Kasım 2007'de Rusya, İsrail'e 2-1 kaybederek önemli bir kayıp yaşadı. Rusya, Andorra'yı 1-0 yendi. Grubu 24 puanla, İngiltere'nin bir puan önünde ikinci bitirdi.

Turnuvadan önce Rusya çeşitli ülkelerle hazırlık maçları yaptı. Bu maçlarda Romanya'ya kaybettiler, Kazakistan, Sırbistan ve Litvanya'yı yendiler. Sırbistan maçında Rusya önemli bir oyuncusunu, Pavel Pogrebnyak'ı kaybetti. Pogrebnyak maçta dizinden sakatlanarak turnuvayı kaçırdı.

Rusya turnuvada İsveç, İspanya ve Yunanistan ile D grubunda yer aldı. 10 Haziran'da Rusya turnuvadaki ilk maçında İspanya'ya 4-1 yenildiler. İspanya'da David Villa hat-trick yaparken Cesc Fàbregas de bir golle takımına katkı sağladı. Rusya'nın tek golünü Roman Pavlyuçenko kaydetti. Rusya turnuvadaki ikinci maçında Yunanistan'ı tek golle geçti. Rusya'nın turnuvadaki kaderini belirleyen İsveç maçı Roman Pavlyuçenko ve Andrey Arşavin'in golleriyle kazanıldı. Bu sonuçla Rusya, İspanya'nın ardından gruptan çıkan ikinci takım oldu.

Ekip çeyrek finalde Hollanda'yı 3-1 yenerek bir üst tura çıktı. Hollanda karşısında Rusya'nın gollerini Roman Pavlyuçenko, Andrey Arşavin ve Dmitriy Torbinskiy kaydetti. Hollanda'nın tek golünü ise Ruud van Nistelrooy attı. Yarı finale çıkan Rusya burada bir kez daha İspanya ile karşı karşıya geldi. Viyana'da yağmurlu bir gecede karşı karşıya gelen iki ekibin mücadelesi 0-0 sonuçlandı. Bu sebeple uzatmalar oynandı. İspanya önce Xavi ile, sonra Daniel Güiza ve David Silva'nın attığı gollerle Rusya'yı eledi.

Rusya 20 Ağustos 2008 tarihinde Hollanda ile bir dostluk maçında karşı karşıya geldi. Maç 1-1 berabere sonuçlandı.

2010 FIFA Dünya Kupası elemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya 2010 FIFA Dünya Kupası elemelerinde dördüncü gruba düştü. Bu grupta Almanya, Finlandiya, Galler ve Lihtenştayn ekipleriyle eşleşti. Elemelere 2-1'lik Galler galibiyetiyle başlayan Rusya elemelerdeki ikinci maçında Almanya'ya 2-1 yenildi. Rusya bir sonraki maçında Almanya ile 3-3 berabere kalıp büyük bir başarı elde eden Finlandiya ile karşılaştı. Rusya bu maçı 3-0 gibi net bir skorla kazandı. Azerbaycan'ı Roman Pavlyuçenko ve Konstantin Zıryanov'un attığı gollerle 2-0 yenen Rusya dört gün sonra Lihtenştayn'ı Zıryanov'un attığı kritik golle mağlup etti. Rusya, Finlandiya'yı bir kez daha 3-0 yendikten sonra Lihtenştayn ile evinde karşılaştı. Ruslar bu maçtan 3-0 galip ayrıldılar. Bir sonraki maçlarında Galler'e konuk olan Rusya rakibini 3-1 mağlup etti. Finlandiya aynı gün Lihtenştayn ile 1-1 berabere kalınca Rusya play-off oynamayı garantiledi. Grubun birincisini belirleyecek olan Rusya - Almanya maçı Lujniki Stadyumu'nda oynandı. Maçı 1-0 kazanan Almanya, Güney Afrika'ya gitmeyi garantiledi. Grubun son maçı prestij maçı olarak kabul edilebilinecek Azerbaycan - Rusya maçı idi. Rusya bu maçtan bir puanla ayrıldı. Maç 1-1 sonuçlandı.

Play-off turunda Slovenya ile eşleşen Rusya 14 Kasım 2009 tarihinde play-off maçlarının ilk ayağını oynadı. Rusya Diniyar Bilyaletdinov'un attığı iki golle Slovenya'yı 2-1 mağlup etti. Slovenya play-off turunun ikinci karşılaşmasında Zlatko Dedić'in attığı gol ile 1-0 kazandı. Deplasman golü kuralı sayesinde Slovenya, 2010 FIFA Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı.

Euro 2012[değiştir | kaynağı değiştir]

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde B grubunda Slovakya, İrlanda, Makedonya, Ermenistan ve Andorra ile eşleşti. Grubu ilk sırada bitirerek Euro 2012'ye direkt olarak katılma şansı yakaladı.

Rusya turnuvada A grubunda yer aldı. Grubun diğer takımları Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Yunanistan idi. Rusya turnuvaya 4-1'lik Çek Cumhuriyeti galibiyeti ile başlasa da Polonya ile berabere kalıp Yunanistan'a kaybedince elendi.

2014 FIFA Dünya Kupası elemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya 30 Temmuz 2011'de çekilen kuralarda Portekiz, İsrail, Kuzey İrlanda, Azerbaycan ve Lüksemburg ile F grubuna düştü. Grubu 22 puanla birinci bitiren Rusya, 2014 FIFA Dünya Kupası'na direkt olarak katılma başarısını gösterdi. Ancak finallerde 2 beraberlik 1 mağlubiyet ile grubu 3. tamamladı ve elendi.

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası[değiştir | kaynağı değiştir]

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Avusturya, İsveç, Karadağ, Lihtenştayn ve Moldova ile mücadele ettiği grubu 6 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 mağlubiyet ile ikinci sırada tamamlayarak 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılma hakkı elde etti.

Turnuva tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

     Şampiyon       İkincilik       Üçüncülük       Dördüncülük   artış Yükseldi  Sabit Aynı ligde kaldı  azalış Düştü     Finaller ev sahibi

FIFA Dünya Kupası tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

FIFA Dünya Kupası FIFA Dünya Kupası elemeleri
SSCB olarak SSCB olarak
Yıl Tur Derece O G B M AG YG Eleme O G B M AG YG
Uruguay 1930 FIFA üyesi değildi - FIFA üyesi değildi
İtalya 1934 1934
Fransa 1938 1938
Brezilya 1950 Katılmadı 1950 Katılmadı
İsviçre 1954 1954
İsveç 1958 Çeyrek final 7. 5 2 1 2 5 6 1958 5 4 0 1 18 3
Şili 1962 Çeyrek final 6. 4 2 1 1 9 7 1962 4 4 0 0 11 3
İngiltere 1966 3.lük Maçı 4. 6 4 0 2 10 6 1966 6 5 0 1 19 6
Meksika 1970 Çeyrek final 5. 4 2 1 1 6 2 1970 4 3 1 0 8 1
Batı Almanya 1974 Diskalifiye edildi[3] 1974 6 3 1 2 5 4
Arjantin 1978 Elemeleri geçemedi 1978 4 2 0 2 5 3
İspanya 1982 2. Tur 7. 5 2 2 1 7 4 1982 8 6 2 0 20 2
Meksika 1986 2. Tur 10. 4 2 1 1 12 5 1986 8 4 2 2 13 8
İtalya 1990 Grup aşaması 17. 3 1 0 2 4 4 1990 8 4 3 1 11 4
Rusya olarak Rusya olarak
Amerika Birleşik Devletleri 1994 Grup aşaması 18. 3 1 0 2 7 6 1994 8 5 2 1 15 4
Fransa 1998 Play-off'ta elendi 1998 10 5 3 2 20 7
Güney Kore Japonya 2002 Grup aşaması 22. 3 1 0 2 4 4 2002 10 7 2 1 18 5
Almanya 2006 Elemeleri geçemedi 2006 12 6 5 1 23 12
Güney Afrika Cumhuriyeti 2010 Play-off'ta elendi 2010 12 8 1 3 21 8
Brezilya 2014 Grup aşaması 24. 3 0 2 1 2 3 2014 10 7 1 2 20 5
Rusya 2018 Çeyrek final 8. 5 2 2 1 11 7 2018 Ev sahibi olarak doğrudan katıldı
Katar 2022 Play-off aşamasında men edildi. 2022 10 7 1 2 19 6
Amerika Birleşik DevletleriKanadaMeksika 2026 Belli değil 2026 0 0 0 0 0 0
FasİspanyaPortekiz 2030 Belli değil 2030 Belli değil
Suudi Arabistan 2034 2034
Toplam Dördüncü (1 kez) 11/22 45 19 10 16 77 54 Toplam 125 80 24 21 246 81

Avrupa Futbol Şampiyonası tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Futbol Şampiyonası Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri
SSCB olarak SSCB olarak
Yıl Tur Derece O G B M AG YG Eleme O G B M AG YG
Fransa 1960 Şampiyon 1. 2 2 0 0 5 1 1960 2 2 0 0 4 1
İspanya 1964 Final 2. 2 1 0 1 4 2 1964 4 2 2 0 7 3
İtalya 1968 Yarı final 4. 2 0 1 1 0 2 1968 8 6 0 2 19 8
Belçika 1972 Final 2. 2 1 0 1 1 3 1972 8 5 3 0 16 4
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti 1976 Elemeleri Geçemedi 1976 8 4 1 3 12 10
İtalya 1980 1980 6 1 3 2 7 8
Fransa 1984 1984 6 4 1 1 11 2
Batı Almanya 1988 Final 2. 5 3 1 1 7 4 1988 8 5 3 0 14 3
BDT olarak BDT olarak
İsveç 1992 Grup aşaması 4. 3 0 2 1 1 4 1992 8 5 3 0 13 2
Rusya olarak Rusya olarak
İngiltere 1996 Grup aşaması 14. 3 0 1 2 4 8 1996 10 8 2 0 34 5
Belçika Hollanda 2000 Elemeleri geçemedi 2000 10 6 1 3 22 12
Portekiz 2004 Grup aşaması 10. 3 1 0 2 2 4 2004 10 5 3 2 20 12
Avusturya İsviçre 2008 Yarı final 3. 5 3 0 2 7 8 2008 12 7 3 2 18 7
Polonya Ukrayna 2012 Grup aşaması 9. 3 1 1 1 5 3 2012 10 7 2 1 17 4
Fransa 2016 Grup aşaması 23. 3 0 1 2 2 6 2016 10 6 2 2 21 5
Avrupa Birliği 2020 Grup aşaması 18. 3 1 0 2 2 7 2020 10 8 0 2 33 8
Almanya 2024 Men edildi 2024 Men edildi
Birleşik Krallık İrlanda 2028 Belli değil 2028 Belli değil
İtalya Türkiye 2032 2032
Toplam Şampiyon(1 kez) 12/16 36 13 7 16 40 52 Toplam 128 80 29 19 262 89

UEFA Uluslar Ligi tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

UEFA Uluslar Ligi
Sezon Lig Gr O G B M AG YG Y / D GS
2018-19 B 2 4 2 1 1 4 3 Sabit 17.
2020-21 B 3 6 2 2 2 9 12 Sabit 24.
2022-23 B 2 Men edildi[2] azalış 32.
2024-25 Men edildi[2]
Toplam 10 4 3 3 13 15 17.

FIFA Konfederasyonlar Kupası[değiştir | kaynağı değiştir]

FIFA Konfederasyonlar Kupası
Yıl Tur Derece O G B Y AG YG
Suudi Arabistan 1992 Katılmadı
Suudi Arabistan 1995 Elemeleri geçemedi
Suudi Arabistan 1997
Meksika 1999
Güney Kore Japonya 2001
Fransa 2003
Almanya 2005
Güney Afrika Cumhuriyeti 2009
Brezilya 2013
Rusya 2017 Grup aşaması 5. 3 1 0 2 3 3
Toplam Grup aşaması (1 kez) 1/10 3 1 0 2 3 3

Mevcut kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya'nın 2018 FIFA Dünya Kupası için 3 Haziran 2018 tarihinde açıklanan kadrosu.[4]

Mevki Futbolcu Doğum tarihi (yaş) Maç Gol Kulüp
1 1KL İgor Akinfeyev (Kaptan) (1986-04-08)8 Nisan 1986 (32 yaşında) 105 0 Rusya CSKA Moskova
12 1KL Andrey Lunyov (1991-11-13)13 Kasım 1991 (26 yaşında) 3 0 Rusya Zenit St. Petersburg
20 1KL Vladimir Gabulov (1983-10-19)19 Ekim 1983 (34 yaşında) 10 0 Belçika Club Brugge

2 2DF Mário Fernandes (1990-09-19)19 Eylül 1990 (27 yaşında) 4 0 Rusya CSKA Moskova
3 2DF Ilya Kutepov (1993-07-29)29 Temmuz 1993 (24 yaşında) 6 0 Rusya Spartak Moskova
4 2DF Sergey İgnaşeviç (1979-07-14)14 Temmuz 1979 (38 yaşında) 121 8 Rusya CSKA Moskova
5 2DF Andrey Semyonov (1989-03-24)24 Mart 1989 (29 yaşında) 6 0 Rusya Akhmat Grozny
13 2DF Fyodor Kudryaşov (1987-04-05)5 Nisan 1987 (31 yaşında) 18 0 Rusya Rubin Kazan
14 2DF Vladimir Granat (1987-05-22)22 Mayıs 1987 (31 yaşında) 12 1 Rusya Rubin Kazan
23 2DF İgor Smolnikov (1988-08-08)8 Ağustos 1988 (29 yaşında) 26 0 Rusya Zenit St. Petersburg

6 3OS Denis Çerışev (1990-12-26)26 Aralık 1990 (27 yaşında) 11 0 İspanya Villarreal
7 3OS Daler Kuzyayev (1993-01-15)15 Ocak 1993 (25 yaşında) 5 0 Rusya Zenit St. Petersburg
8 3OS Yuriy Gazinskiy (1989-07-20)20 Temmuz 1989 (28 yaşında) 5 0 Rusya Krasnodar
9 3OS Alan Dzagoev (1990-06-17)17 Haziran 1990 (27 yaşında) 56 9 Rusya CSKA Moskova
11 3OS Roman Zobnin (1994-02-11)11 Şubat 1994 (24 yaşında) 11 0 Rusya Spartak Moskova
16 3OS Anton Mirançuk (1995-10-17)17 Ekim 1995 (22 yaşında) 5 0 Rusya Lokomotiv Moskova
17 3OS Aleksandr Golovin (1996-05-30)30 Mayıs 1996 (22 yaşında) 18 2 Rusya CSKA Moskova
18 3OS Yuri Jirkov (1983-08-20)20 Ağustos 1983 (34 yaşında) 83 2 Rusya Zenit St. Petersburg
19 3OS Aleksandr Samedov (1984-07-19)19 Temmuz 1984 (33 yaşında) 47 6 Rusya Spartak Moskova
21 3OS Aleksandr Yerokhin (1989-10-13)13 Ekim 1989 (28 yaşında) 17 0 Rusya Zenit St. Petersburg

10 4FV Fyodor Smolov (1990-02-05)5 Şubat 1990 (28 yaşında) 31 12 Rusya Krasnodar
15 4FV Aleksey Mirançuk (1995-10-17)17 Ekim 1995 (22 yaşında) 17 4 Rusya Lokomotiv Moskova
22 4FV Artyom Dzüba (1988-08-22)22 Ağustos 1988 (29 yaşında) 23 11 Rusya Arsenal Tula

Futbolcu Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

En Çok Forma Giyen Futbolcular[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Gol Kariyeri Maç Gol Toplam Kariyeri
1 Viktor Onopko 1992-2004 109 7 1986-2005
Sergei Ignashevich 2002-günümüz 109 7 1999-günümüz
3 Vasili Berezutskiy 2003-günümüz 91 4 2000-günümüz
4 Aleksandr Kerzhakov 2002-günümüz 90 30 2001-günümüz
5 İgor Akinfeyev 2004-günümüz 81 0 2003-günümüz
6 Aleksandr Anyukov 2004-2013 77 1 2000-günümüz
7 Andrei Arshavin 2002-2012 75 17 1999-günümüz
8 Valeri Karpin 1992-2003 72 17 1986-2005
9 Vladimir Beschastnykh 1992-2003 71 26 1991-2008
10 Yuri Zhirkov 2005-günümüz 66 1 2001-günümüz

En Çok Gol Atan Futbolcular[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Kariyeri Gol Maç Maç Başına Gol
1 Aleksandr Kerzhakov 2002-günümüz 30 90 0.333
2 Vladimir Beschastnykh 1992-2003 26 71 0.366
3 Roman Pavlyuchenko 2003-2012 21 51 0.412
4 Valeri Karpin 1992-2003 17 72 0.236
Andrei Arshavin 2002-2012 17 75 0.227
6 Dmitri Sychev 2002-2010 15 47 0.319
7 Igor Kolyvanov 1992-1998 12 35 0.343
Roman Shirokov 2008-günümüz 12 47 0.255
9 Sergey Kiriyakov 1992-1998 10 28 0.357
Aleksandr Mostovoi 1992-2004 10 50 0.200

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The FIFA/Coca-Cola World Ranking". FIFA. 15 Şubat 2024. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  2. ^ a b c "UEFA decisions for upcoming competitions relating to the ongoing suspension of Russian national teams and clubs". UEFA. 2 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2022. 
  3. ^ 1973 yılında Şili'de yapılan askerî darbe nedeniyle bu ülkeyle oynayacağı play offun rövanş ayağını oynamak istemedi
  4. ^ "Заявка сборной России на Чемпионат мира FIFA 2018" (Rusça). Russian Football Union. 3 Haziran 2018. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2018.