Sovyet ve Rus futbol şampiyonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Futbol, Rusya'da, 1900'lerin başlarındaki Rus İmparatorluğu döneminden beri oynanıyordu, Rus Devrimi'nden on dokuz yıl sonrasına kadar (1936) bir lig kurulmadı. Sovyetler Birliği 1936 yılında ilk ulusal futbol ligini başlattı. O zamandan önce Moskova ve Sankt-Peterburg/Leningrad'daki yerel ligler ülkedeki tek lig yarışmalarıydı. Bazı ulusal şampiyonalar 1912-1933 yılları arasında, aralıklı olarak yapılan şehir seçimlerinden oluşuyordu.

FIFA, Rossiyskaya Premyer-Liga'yı eski Sovyet futbol liginin devamı olarak kabul eder. Spartak Moskova 22 lig şampiyonluğu ile kupa rekorunu elinde bulundurmaktadır. Çempionat SSSR Po Futbolu ligi en azından teoride amatör bir ligdi, ancak Çempionat Rossii po futbolu kurulduğundan beri profesyoneldir.

Kalın yazılan takımlar, 1992'den önce Kubok SSSR'yi ve sonrasında Kubok Rossii'yi kazanan takımları gösterir. Eğik yazılan takımlar, 2. ve 3. liglerde yer alan kupa şampiyonlarını içeriyor.

Çempionat SSSR Po Futbolu (1936-1991)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sovyet A Grubu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol kralı Gol sayısı
1936 (ilkbahar) Dynamo Moscow Dynamo Kiev Spartak Moscow Mikhail Semichastny (Dynamo Moscow) 6
1936 (sonbahar) Spartak Moscow Dynamo Moscow Dinamo Tbilisi Georgy Glazkov (Spartak Moscow) 7
1937 Dynamo Moscow (2) Spartak Moscow Dynamo Kiev Boris Paichadze (Dinamo Tbilisi)
Leonid Rumyantsev (Spartak Moscow)
Vasily Smirnov (Dynamo Moscow)
8
1938 Spartak Moscow (2) CDKA Moscow Metallurg Moscow Makar Goncharenko (Dinamo Kiev) 19
1939 Spartak Moscow (3) Dinamo Tbilisi CDKA Moscow Grigory Fedotov (CDKA Moscow) 21
1940 Dynamo Moscow (3) Dinamo Tbilisi Spartak Moscow Grigory Fedotov (CDKA Moscow)
Sergei Solovyov (Dynamo Moscow)
21
1941 II. Dünya Savaşı nedeniyle 24 Haziranda iptal edildi (O zaman Dinamo Moskova şampiyonluk rekoru sahibiydi)
1942-44 II. Dünya Savaşı nedeniyle iptal edildi.

Sovyet Birinci Grup[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol kralı Gol sayısı
1945 Dynamo Moscow (4) CDKA Moscow Torpedo Moscow Vsevolod Bobrov (CDKA Moscow) 24
1946 CDKA Moscow Dynamo Moscow Dinamo Tbilisi Aleksandr Ponomaryov (Torpedo Moscow) 18
1947 CDKA Moscow (2) Dynamo Moscow Dinamo Tbilisi Vsevolod Bobrov (CDKA Moscow)
Valentin Nikolayev (CDKA Moscow)
Sergei Solovyov (Dynamo Moscow)
14
1948 CDKA Moscow (3) Dynamo Moscow Spartak Moscow Sergei Solovyov (Dynamo Moscow) 25
1949 Dynamo Moscow (5) CDKA Moscow Spartak Moscow Nikita Simonyan (Spartak Moscow) 26

Sovyet A Sınıfı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol kralı Gol sayısı
1950 CDKA Moscow (4) Dynamo Moscow Dinamo Tbilisi Nikita Simonyan (Spartak Moscow) 34
1951 CDSA Moscow (5) Dinamo Tbilisi Shakhter Stalino Avtandil Gogoberidze (Dinamo Tbilisi) 16
1952 Spartak Moscow (4) Dynamo Kiev Dynamo Moscow Andrey Zazroyev (Dynamo Kyiv) 11
1953 Spartak Moscow (5) Dinamo Tbilisi Torpedo Moscow Nikita Simonyan (Spartak Moscow) 14
1954 Dynamo Moscow (6) Spartak Moscow Spartak Minsk Anatoli Ilyin (Spartak Moscow)
Vladimir Ilyin (Dynamo Moscow)
Antonin Sochnev (Trudovye Reservy Leningrad)
11
1955 Dynamo Moscow (7) Spartak Moscow CDSA Moscow Eduard Streltsov (Torpedo Moscow) 15
1956 Spartak Moscow (6) Dynamo Moscow CDSA Moscow Vasily Buzunov (ODO Sverdlovsk) 17
1957 Dynamo Moscow (8) Torpedo Moscow Spartak Moscow Vasily Buzunov (CSK MO Moscow) 16
1958 Spartak Moscow (7) Dynamo Moscow CSK MO Moscow Anatoli Ilyin (Spartak Moscow) 19
1959 Dynamo Moscow (9) Lokomotiv Moscow Dinamo Tbilisi Zaur Kaloyev (Dinamo Tbilisi) 16
1960 Torpedo Moscow Dynamo Kiev Dynamo Moscow Zaur Kaloyev (Dinamo Tbilisi)
Gennady Gusarov (Torpedo Moscow)
20
1961 Dynamo Kiev Torpedo Moscow Spartak Moscow Gennady Gusarov (Torpedo Moscow) 22
1962 Spartak Moscow (8) Dynamo Moscow Dinamo Tbilisi Mikhail Mustygin (Belarus Minsk) 17

Sovyet A Sınıfı, 1. Grup[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol kralı Gol sayısı
1963 Dynamo Moscow (10) Spartak Moscow Dinamo Minsk Oleg Kopaev (SKA Rostov-on-Don) 27
1964 Dinamo Tbilisi Torpedo Moscow CSKA Moscow Vladimir Fedotov (CSKA Moscow) 16
1965 Torpedo Moscow (2) Dynamo Kiev CSKA Moscow Oleg Kopaev (SKA Rostov-on-Don) 18
1966 Dynamo Kiev (2) SKA Rostov-on-Don Neftchi Baku Ilya Datunashvili (Dinamo Tbilisi) 20
1967 Dynamo Kiev (3) Dynamo Moscow Dinamo Tbilisi Mikhail Mustygin (Dinamo Minsk) 19
1968 Dynamo Kiev (4) Torpedo Moscow Spartak Moscow Georgi Gavasheli (Dinamo Tbilisi)
Berador Abduraimov (Pakhtakor Tashkent)
22
1969 Spartak Moscow (9) Dynamo Kiev Dinamo Tbilisi Nikolai Osyanin (Spartak Moscow)
Vladimir Proskurin (SKA Rostov-on-Don)
Dzhemal Kherhadze (Torpedo Kutaisi)
16

Sovyet Yüksek Ligi (Sovyet Şampiyonlar Ligi)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol kralı Gol sayısı
1970 CSKA Moscow (6) Dynamo Moscow Spartak Moscow Givi Nodia (Dinamo Tbilisi) 17
1971 Dynamo Kiev (5) Ararat Yerevan Dinamo Tbilisi Eduard Malofeev (Dinamo Minsk) 16
1972 Zorya Voroshilovgrad Dynamo Kiev Dinamo Tbilisi Oleg Blokhin (Dynamo Kyiv) 14
1973 Ararat Yerevan Dynamo Kiev Dynamo Moscow Oleg Blokhin (Dynamo Kyiv) 18
1974 Dynamo Kiev (6) Spartak Moscow Chornomorets Odessa Oleg Blokhin (Dynamo Kyiv) 20
1975 Dynamo Kiev (7) Shakhtar Donetsk Dynamo Moscow Oleg Blokhin (Dynamo Kyiv) 18
1976 (ilkbahar) Dynamo Moscow (11) Ararat Yerevan Dinamo Tbilisi Arkady Andreasian (Ararat Yerevan) 8
1976 (sonbahar) Torpedo Moscow (3) Dynamo Kiev Dinamo Tbilisi Aleksandr Markin (Zenit Leningrad) 13
1977 Dynamo Kiev (8) Dinamo Tbilisi Torpedo Moscow Oleg Blokhin (Dynamo Kyiv) 17
1978 Dinamo Tbilisi (2) Dynamo Kiev Shakhtar Donetsk Georgi Yartsev (Spartak Moscow) 19
1979 Spartak Moscow (10) Shakhtar Donetsk Dynamo Kiev Vitali Starukhin (Shakhtar Donetsk) 26
1980 Dynamo Kiev (9) Spartak Moscow Zenit Leningrad Sergey Andreev (SKA Rostov-on-Don) 20
1981 Dynamo Kiev (10) Spartak Moscow Dinamo Tbilisi Ramaz Shengelia (Dinamo Tbilisi) 23
1982 Dinamo Minsk Dynamo Kiev Spartak Moscow Andrei Yakubik (Pakhtakor Tashkent) 23
1983 Dnipro Dnipropetrovsk Spartak Moscow Dinamo Minsk Yuri Gavrilov (Spartak Moscow) 18
1984 Zenit Leningrad Spartak Moscow Dnipro Dnipropetrovsk Sergey Andreev (SKA Rostov-on-Don) 20
1985 Dynamo Kiev (11) Spartak Moscow Dnipro Dnipropetrovsk Oleg Protasov (Dnipro Dnipropetrovsk) 35
1986 Dynamo Kiev (12) Dynamo Moscow Spartak Moscow Aleksandr Borodyuk (Dynamo Moscow) 21
1987 Spartak Moscow (11) Dnipro Dnipropetrovsk Žalgiris Vilnius Oleg Protasov (Dnipro Dnipropetrovsk) 18
1988 Dnipro Dnipropetrovsk (2) Dynamo Kiev Torpedo Moscow Yevhen Shakhov (Dnipro Dnipropetrovsk)
Aleksandr Borodyuk (Dynamo Moscow)
16
1989 Spartak Moscow (12) Dnipro Dnipropetrovsk Dynamo Kiev Sergey Rodionov (Spartak Moscow) 16
1990 Dynamo Kiev (13) CSKA Moscow Dynamo Moscow Oleg Protasov (Dynamo Kiev)
Valery Shmarov (Spartak Moscow)
12
1991 CSKA Moscow (7) Spartak Moscow Torpedo Moscow Igor Kolyvanov (Dynamo Moscow) 18

Çempionat Rossii po futbolu (1992-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya Süper Ligi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol kralı Gol sayısı
1992 Spartak Moscow (13) Alania Vladikavkaz Dynamo Moscow Azerbaycan Vali Gasimov (Dinamo Moscow, 1-8 place)
Rusya Yuri Matveyev (Uralmash, 9-20 place)
16
20
1993 Spartak Moscow (14) Rotor Volgograd Dynamo Moscow Rusya Victor Panchenko (KamAZ Naberezhnye Chelny) 21
1994 Spartak Moscow (15) Dynamo Moscow Lokomotiv Moscow Rusya Igor Simutenkov (Dinamo Moscow) 21
1995 Alania Vladikavkaz Lokomotiv Moscow Spartak Moscow Rusya Oleg Veretennikov (Rotor Volgograd) 25
1996 Spartak Moscow (16) Alania Vladikavkaz Rotor Volgograd Rusya Aleksandr Maslov (Rostselmash) 23
1997 Spartak Moscow (17) Rotor Volgograd Dynamo Moscow Rusya Oleg Veretennikov (Rotor Volgograd) 22

Russian Top Division[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol Kralı Gol sayısı
1998 Spartak Moscow (18) CSKA Moscow Lokomotiv Moscow Rusya Oleg Veretennikov (Rotor Volgograd) 22
1999 Spartak Moscow (19) Lokomotiv Moscow CSKA Moscow Gürcistan Georgi Demetradze (Alania Vladikavkaz) 21
2000 Spartak Moscow (20) Lokomotiv Moscow Torpedo Moscow Rusya Dmitri Loskov (Lokomotiv Moscow) 18
2001 Spartak Moscow (21) Lokomotiv Moscow Zenit Saint Petersburg Rusya Dmitri Vyazmikin (Torpedo Moscow) 18

Çempionat Rossii po futbolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol Kralı Attığı gol sayısı
2002 Lokomotiv Moscow CSKA Moscow Spartak Moscow Rusya Rolan Gusev (CSKA Moscow)
Rusya Dmitri Kirichenko (CSKA Moscow)
15
2003 CSKA Moscow (8) Zenit Saint Petersburg Rubin Kazan Rusya Dmitri Loskov (Lokomotiv Moscow) 14
2004 Lokomotiv Moscow (2) CSKA Moscow Krylya Sovetov Samara Rusya Aleksandr Kerzhakov (Zenit St. Petersburg) 18
2005 CSKA Moscow (9) Spartak Moscow Lokomotiv Moscow Rusya Dmitri Kirichenko (FK Moskva) 14
2006 CSKA Moscow (10) Spartak Moscow Lokomotiv Moscow Rusya Roman Pavlyuchenko (Spartak Moscow) 18
2007 Zenit Saint Petersburg (2) Spartak Moscow CSKA Moscow Rusya Roman Pavlyuchenko (Spartak Moscow)
Rusya Roman Adamov (FK Moskva)
14
2008 Rubin Kazan CSKA Moscow Dynamo Moscow Brezilya Vágner Love (CSKA Moscow) 20
2009 Rubin Kazan (2) Spartak Moscow Zenit Saint Petersburg Brezilya Welliton (Spartak Moscow) 21
2010 Zenit Saint Petersburg (3) CSKA Moscow Rubin Kazan Brezilya Welliton (Spartak Moscow) 19
2011-12 Zenit Saint Petersburg (4) Spartak Moscow CSKA Moscow Fildişi Sahili Seydou Doumbia (CSKA Moscow) 28
2012-13 CSKA Moscow (11) Zenit Saint Petersburg Anzhi Makhachkala Ermenistan Yura Movsisyan (Spartak Moscow)

Brezilya Wánderson (Krasnodar)

13
2013-14 CSKA Moscow (12) Zenit Saint Petersburg Lokomotiv Moscow Fildişi Sahili Seydou Doumbia (CSKA Moscow) 18
2014-15 Zenit Saint Petersburg (5) CSKA Moscow Krasnodar Brezilya Hulk (Zenit Saint Petersburg) 15
2015-16 CSKA Moscow (13) Rostov Zenit Saint Petersburg Rusya Fyodor Smolov (Krasnodar) 20
2016-17 Spartak Moscow (22) CSKA Moscow Zenit Saint Petersburg Rusya Fyodor Smolov (Krasnodar) 18

Toplam şampiyonluk sayıları[değiştir | kaynağı değiştir]

14 takım lig şampiyonluğunu kazandı, ancak sadece sekiz takım Rus futbol liginde yarışıyor ve şampiyon kabul ediliyor. Lokomotiv, Rubin ve Alania hiç Sovyet Süper Ligi şampiyonu olmamıştır. Rus olmayan kulüpler günümüzde kendi ülkelerinin liglerinde yarışıyorlar. "Italik" yıllar, Sovyet zamanını göstermektedir.

Takım Şampiyonluk sayısı İkincilik sayısı Kazandığı sezon sayısı
Spartak Moskova 22 16 1936 (a), 1938, 1939, 1952, 1953, 1956, 1958, 1962, 1969, 1979, 1987, 1989, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2016-17
CSKA Moskova 13 11 1946, 1947, 1948, 1950, 1951, 1970, 1991, 2003, 2005, 2006, 2012-13, 2013-14, 2015-16
Ukrayna Dinamo Kiev}} 13 11 1961, 1966, 1967, 1968, 1971, 1974, 1975, 1977, 1980, 1981, 1985, 1986, 1990
Dinamo Moskova 11 12 1936 (s), 1937, 1940, 1945, 1949, 1954, 1955, 1957, 1959, 1963, 1976 (s)
Zenit Saint Petersburg 5 3 1984, 2007, 2010, 2011-12, 2014-15
Torpedo Moskova 3 4 1960, 1965, 1976 (a)
Lokomotiv Moskova 2 5 2002, 2004
Ukrayna Dnipro 2 2 1983, 1988
Rubin Kazan 2 0 2008, 2009
Gürcistan Dinamo Tiblis 2 5 1964, 1978
Alania Vladikavkaz 1 2 1995
Ermenistan FA Ararat 1 2 1973
Beyaz Rusya Dinamo Minsk 1 0 1982
Ukrayna Zorya Luhansk 1 0 1972
Ukrayna Shakhtar Donetsk 0 2
Rotor Volgograd 0 2
SKA Rostov-on-Don 0 1
Rostov 0 1

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]