İçeriğe atla

Richard Evonitz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Richard Evonitz
Doğum adıRichard Marc Edward Evonitz
Doğum29 Temmuz 1963(1963-07-29)
Columbia, Güney Karolina, ABD
Ölüm27 Haziran 2002 (38 yaşında)
Sarasota, Florida, ABD
CezaTutuklanamadı
Kurbanların sayısı3-6+
Cinayetlerin süresi1988-2002
Cinayet yöntemiBıçaklama, boğma
Tutuklama tarihiTutuklanamadı

Richard Marc Edward Evonitz (29 Temmuz 1963 – 27 Haziran 2002), Amerikalı seri katil ve tecavüzcüdür. Spotsylvania, Virginia'da en az 3 kadını öldürdü. Evonitz'in başka cinayetler işlediğinden de şüpheleniliyordu ve intihar etmeden kısa bir süre önce işlediği bir dizi suçu kız kardeşine itiraf etmişti.[1]

Richard Evonitz, 29 Temmuz 1963'te Columbia, Güney Karolina'daki Providence Hastanesi'nde Joseph ve Tess Evonitz çiftinin en büyük çocuğu olarak doğdu. Kristen ve Jennifer adında iki kız kardeşi vardı. Anne ve babası o bebekken ayrılmıştı. 1985 yılında ise boşandılar. Richard'ın babası içki içtikten sonra sık sık bayılan bir alkolikti. Ayrıca ailesini sık sık küçümsüyor, onlara "aptal" ve "köle" diyordu. Babası Richard'ın köpeğini onun gözü önünde boğarak öldürdü. Richard altı yaşındayken Joseph onu boğmaya çalıştı. Daha sonra Richard'ın eşleri, onun babasıyla ilgili kabuslar gördüğünü iddia ettiler.[2]

Richard'ın küçük kız kardeşi Jennifer Evonitz daha sonra çocukluğunu şu şekilde ifade etti; "Bir hapishanede yaşıyorduk, Joseph çok kontrolcü bir insandı. Bizim hep A almamızı istiyordu. Eğer alamazsak aptaldık. Her şey güç ve kontrolle ilgiliydi. 'A alırsın ya da dayak yersin.' Onu sadist bir adam olarak görüyorum. Bizi perişan etmekten aldığı zevki biliyorum."

Irmo Lisesi'nden 1980 yılında mezun olduktan sonra Evonitz, kısa bir süre Jiffy Lube'da yönetici olarak çalıştıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri Donanması'na katıldı. Donanma'da sonar teknisyeni olarak görev yaptı ve İyi Davranış Madalyası aldıktan sonra sekiz yıl süren hizmetinin ardından terhis edildi.[3] Donanmadaki görevinden sonra, kompresör ve taşlama ekipmanları satan işletmelerde düzenli olarak çalıştı. Boşanmanın ardından faturalarını ödemekte zorlandığı için 1997'de iflas etti. 1999'da başarısız bir iş girişiminin ardından evine haciz geldi. Ölümünden birkaç yıl önce Güney Karolina'ya taşınmıştı ve bir Hava kompresörleri şirketinde çalışıyordu.[4] Kadın düşmanı tavırları ve öfke kontrolü sorunları nedeniyle iş yerindeki kadınlar ondan uzak duruyordu.

Cinsel saldırı

[değiştir | kaynağı değiştir]

3 Ocak 1987'de Evonitz, Florida'nın Jacksonville kentindeki arabasında 15 yaşındaki Kelli Ballard'ın yanına yanaştı ve 3 yaşındaki kız kardeşini sokakta yürütürken kendini teşhir etti ve mastürbasyon yaptı. Ertesi gün Evonitz, Kelli ve annesini bir alışveriş merkezinin otoparkında takip ederken görüldü. Kelli ve annesi, Evonitz'in arabasının plakasını alıp polise haber verdiler. Bir ay sonra gemisi limana döndüğünde tutuklandı. Evonitz, itiraz etmedi ve üç yıl denetimli serbestliğe mahkûm edildi.[5] Evonitz polise "kızların önünde mastürbasyon yapma konusunda sorun yaşadığını" söyledi. Ayrıca Evonitz'in 1994'te bir kişiyi kaçırdığından ve 1995'te Virginia, Spotsylvania'da bir kadına tecavüz ettiğinden de şüpheleniliyordu.[4]

Sarah Cherry'nin öldürülmesi

[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Temmuz 1988'de, 12 yaşındaki Sarah Margaret Cherry, Maine eyaletinin Bowdoin kentindeki kırsal bir evde bebek bakıcılığı yaparken kaçırıldı. Birkaç gün sonra Cherry'nin cesedi ormanlık bir alanda bulundu. İple bağlanmış, huş ağacı çubuklarıyla tecavüze uğramış, bıçaklanmış ve ardından bir eşarpla boğularak öldürülmüştü.[4][6] 18 Mart 1989'da Dennis Dechaine cinayetten suçlu bulundu. Ancak Dechaine, masum olduğunu öne sürerek bir dizi itirazda bulundu ve mahkûmiyetini çevreleyen koşullar tartışmalı olmaya devam etmektedir.[4][7]

Route 29 Cinayetleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

2 Mart 1996'da, 25 yaşındaki Alicia Showalter Reynolds, Baltimore, Maryland'deki evinden ayrılıp Charlottesville, Virginia'ya doğru yola çıktı.[8] Alicia'nın arabası saat 18.00'da Virginia eyaletinin Culpeper kenti yakınlarındaki bir otoyolda terk edilmiş halde bulundu. Daha sonra polise ifade veren görgü tanıkları, Alicia'yı Route 29'da yol kenarında mavi bir kamyonet kullanan bir adamla konuşurken gördüklerini söyledi. Cesedi, 7 Mayıs 1996'da kaybolduğu yerden yirmi beş mil güneydoğuda, ormanlık bir alanda bulundu. Ölüm nedeni açıklanmamış olsa da polisler onun Evonitz tarafından öldürüldüğünü düşünmektedir.[9]

22 Eylül 1996'da, 20 yaşındaki Anne Carolyn McDaniel'in yanmış cesedi, Reynolds'un cesedinin bulunduğu yerden on mil uzakta, köpeklerini egzersiz yaptıran sporcular tarafından bulundu. Beyin felci hastası olan McDaniel, en son 18 Eylül 1996'da Orange kasabasındaki zihinsel ve fiziksel engelli yetişkinler için bir grup evinden ayrılırken, Route 29'da otostop çekerken görüldü.[10] Polisler McDaniel'ın Evonitz tarafından öldürüldüğünü düşünmektedir.

Lisk-Silva Cinayetleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

9 Eylül 1996'da Evonitz, Loriella Park yakınlarındaki okulundan dönen 16 yaşındaki Sofia Marlene Silva'yı Virginia'nın Spotsylvania County bölgesindeki evinden kaçırdı.[4] En son evinin önünde ödevini yaparken görülmüş ve herhangi bir boğuşma veya görgü tanığı olmadan götürülmüştü. Bir ay sonra çürümüş bedeni King George County'deki Eyalet Yolu 3'ün dışında Birchwood Deresi'nde bulundu. Beyaz bir örtüye sarılıydı ve kasık kılları tıraş edilmişti.

1 Mayıs 1997'de Evonitz, 15 yaşındaki Kristin Michelle "Kristi" Lisk ve 12 yaşındaki Kathryn Nicole "Kati" Lisk adlı kız kardeşleri, Virginia'nın Spotsylvania İlçesi'ndeki Block House Yolu üzerindeki evlerinin ön bahçesinden kaçırdı. Her ikisi de en son okul otobüslerinden inerken görüldü. Babaları işten eve geldiğinde, Kristin'in ön bahçede atılmış kitap çantası dışında kızlarından hiçbir iz bulamadı. Evonitz, kız kardeşlere tecavüz ettikten sonra onları boğarak öldürdü ve cesetlerini Güney Anna Nehri'ne attı. Cesetleri beş gün sonra bulundu.[11]

Kara Robinson'un kaçırılması

[değiştir | kaynağı değiştir]

Evonitz, 24 Haziran 2002'de Güney Karolina'nın Columbia kentinde bir arkadaşının bahçesinden 15 yaşındaki Kara Robinson'ı kaçırdı.[12] Arabasından indi ve ona yaklaştı, ona bazı dergiler veriyormuş gibi yaptı. Arkadaşının ailesinin evde olmadığını söyledikten sonra Evonitz Robinson'un kafasına silah dayadı. Sonra onu arabasının bagajına attı, evine götürdü, tecavüz etti, esrar içmeye zorladı ve yatağına bağladı. Robinson daha sonra Evonitz uyurken kaçmayı başardı ve Evonitz'in buzdolabında bulduğu bilgileri kullanarak onu kaçıran kişiyi polise teşhis etti. Ancak Evonitz, Robinson'ın gittiğini öğrenince evden kaçmıştı.

Polis, Kara'nın bileklerindeki tüylü kelepçelere ait liflerin Silva ve Lisk kardeşlerin cesetlerinde de bulunduğunu tespit etti. Kristin Lisk'in el izi ayrıca Evonitz'in arabasının bagajında da bulundu. Polis ayrıca, adamın evinde genç kızlara ait çıplak fotoğraflar, bilgisayarında yüzlerce pornografik görüntü ve çocuklara ait video kasetleri buldu. Bunlardan birinde adamın genç bir kıza sarkıntılık yaptığı, diğerinde ise adamın diğer çocukların polaroid fotoğraflarına bakarak mastürbasyon yaptığı görüldü. Ayrıca hiçbir şahsa ait olmadığı belirlenen çok sayıda kız çocuk iç çamaşırı da vardı.

27 Haziran 2002'de Evonitz, kız kardeşi Jennifer'ı arayarak "bilinenden daha fazla suç işlediğini" itiraf etti ve kendisiyle Jacksonville, Florida'daki bir IHOP'ta buluşmasını istedi. Ancak Jennifer bunun yerine polisi aradı ve onu ihbar etti. Aynı günün ilerleyen saatlerinde Evonitz, Florida'nın Sarasota kentindeki Bayfront Drive'da polis tarafından kuşatıldı. Barışçıl bir şekilde teslim olması yönünde çağrıda bulunuldu ancak Evonitz kendini vurarak intihar etti.

Popüler kültürde

[değiştir | kaynağı değiştir]

Evonitz'in davası, Deadly Sins adlı programın "Insatiable" adlı bölümünde yer aldı. 11 Şubat 2023'te Lifetime, The Girl Who Escaped: The Kara Robinson Story adlı bir televizyon filmi yayınladı. Filmde Kara Robinson rolünde Katie Douglas, Debra Robinson rolünde Cara Buono ve Richard Evonitz rolünde Kristian Bruun yer aldı. Elizabeth Smart yapımcı olarak görev aldı. İnternet ünlüsü Anthony Padilla da Kara Robinson ile röportaj yaptı.[13]

  1. ^ "As Police Closed In, Evonitz Admitted Crimes to Siste". 16 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Richard Marc Evonitz" (PDF). 24 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  3. ^ "Discovering deadly secrets". 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  4. ^ a b c d e "The making of a murderer". 3 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  5. ^ "Man flashed Florida girl". 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  6. ^ "Did Dennis Dechaine kill Sarah Cherry?". 21 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  7. ^ "After 27 years, Dennis Dechaine's supporters still trying for new trial". 14 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  8. ^ "Police still hunting Rt. 29 Stalker after 21 years". 13 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  9. ^ "The Disappearance & Murder of Alicia Showalter Reynolds". 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  10. ^ "12 Investigates: Women disappearing from Route 29". Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  11. ^ "3 Slain Girls' Cases Closed". 3 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  12. ^ "End came with love, fear, horror". 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  13. ^ "Lifetime Partners Again With Elizabeth Smart On The Girl Who Escaped: The Kara Robinson Story". 28 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024.