Richard Bauckham

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Richard John Bauckham (d. 22 Eylül 1946), Yeni Ahit Kristolojisi ve Yuhanna İncili konusunda; teoloji, tarihi teoloji ve Yeni Ahit çalışmaları alanında uzmanlaşmış İngiliz Anglikan bilginidir. Cambridge'deki Ridley Hall'da kıdemli akademisyendir.[1]

Bauckham üretken bir kitap ve dergi makalesi yazarıdır. 2006 yılında müjdelerin tarihsel güvenilirliğini savunan ve en çok okunan eseri Jesus and the Eyewitnesses'i yayınladı. Bauckham, sinoptik İncillerin görgü tanıklarının ifadelerine "oldukça yakından" dayandığını ve Yuhanna İncili'nin bir görgü tanığı tarafından yazıldığını savunuyor. Bu, dört müjdenin daha sonra yazıldığı ve doğrudan görgü tanıklarıyla yapılan görüşmeler yoluyla değil, daha ziyade zaman içinde ilk Hıristiyan topluluklarından süzülerek İsa'nın hikâyelerinin daha uzun bir aktarım zincirinin sonucu olduğu yönündeki hakim görüşe aykırıdır.

Kitap iyi karşılandı ve İncil çalışmaları alanında 2007 Christian Today kitap ödülünü ve 2009'da Michael Ramsey Ödülü'nü kazandı. Bauckham, 2017'de yayınlanan ikinci baskıda eleştirmenlere yanıt vermek için kitabı güncelledi ve genişletti.

Yaşam ve kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Bauckham, Londra'da doğdu ve Cambridge Üniversitesi'nde okudu. Clare College'da tarih okudu (1966–72) ve St John's College'da öğretim üyeliği yaptı. (1972–75).

1977-1992 yılları arasında Leeds Üniversitesi'nde bir yıl, Manchester Üniversitesi'nde ise on beş yıl teoloji dersleri verdi. Manchester'da Hristiyan Düşünce Tarihi alanında okutman olarak görev yaptı. Bauckham, Yeni Ahit Araştırmaları Profesörü ve Piskopos Wardlaw Profesörü unvanını almak üzere 1992 yılında St. Andrews Üniversitesi'nde görev yapmaya başladı. Araştırma ve yazmaya yoğunlaşmak için 2007 yılında emekli oldu.

Bauckham İngiliz Akademisi üyesi ve Edinburgh Kraliyet Cemiyeti üyesidir. Cambridge'deki Ridley Hall'da kıdemli bir akademisyen ve Londra'daki St. Mellitus College'da misafir profesördür.

Araştırma ve öğretim alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bauckham'ın Yeni Ahit çalışmaları ve erken Hristiyanlık alanlarında çeşitli alanlarda yayınları vardır. Ayrıca Alman ilahiyatçı Jürgen Moltmann'ın teolojisi üzerine de yayınları vardır. Şu anki araştırma alanları arasında İsa ve İnciller, Yeni Ahit Kristolojisi ve İncil'in ekolojik konularla ilgisi yer almaktadır.

2006 yılında "Beyond Stewardship: The Bible and the Community of Creation" konulu Sarum Konferansları'nı düzenlemiştir. Ayrıca Aberdeen'de Scottish Journal of Theology Lectures'da "The Gospels as History: Comparisons with Ancient and Modern Historiography" konulu bir dizi ders vermiştir.

Onurlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Biblical Studies Ödülü (2007). Jesus and the Eyewitnesses: The Gospels as Eyewitness Testimony, Christianity Today
  • Burkitt Madalyası (2008), İncil Çalışmalarına özel hizmetin tanınması.[2]
  • Michael Ramsey Odülü (2009) Jesus and the Eyewitnesses: The Gospels as Eyewitness Testimony.
  • Franz-Delitzsch Ödülü (2010), The Jewish World around the New Testament.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The cambridge university calendar : for the year, 1973-74. Londra: Cambridge University Press. 1974. s. 81. ISBN 0521203961. OCLC 650401611. 
  2. ^ "BURKITT MEDAL FOR BIBLICAL STUDIES 2008". Prizes and medals. British Academy. 8 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]