Raymond Pierrehumbert

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Raymond Pierrehumbert
</img>
Doğum adı
Raymond Thomas Pierrehumbert
Mezuniyet Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Harvard Üniversitesi
Janet Pierrehumbert
Ödüller AAAS Üyesi, Ordre des Palmes académiques, Guggenheim Bursu, Royal Society Üyesi

Raymond Thomas Pierrehumbert FRS, Oxford Üniversitesi'nde Fizik Profesörüdür. Daha önce, Chicago Üniversitesi'nde Jeofizik Bilimler alanında Louis Block Profesörlüğü yapmıştır. IPCC'nin (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) Üçüncü Değerlendirme Raporu'nun baş yazarı ve ani iklim değişikliği hakkındaki Ulusal Araştırma Konseyi raporunun ortak yazarıdır.

Eğitim ve ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Harvard College'dan Fizik (A.B) derecesi ve Massachusetts Institute of Technology'den Havacılık ve Uzay Bilimleri alanında doktora derecesi vardır.[1]

1996'da, Paris'teki iş arkadaşlarıyla birlikte erken Mars iklimi üzerine ortak çalışma başlatmak için kullanılan John Simon Guggenheim Bursu ile ödüllendirildi. Amerikan Jeofizik Birliği (AGU) üyesidir ve Fransa Cumhuriyeti tarafından Chevalier (şövalye) de l' Ordre des Palmes Académiques olarak ilan edilmiştir. 2015 yılında Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'ne seçilmiştir ve Bulletin of the Atomic Sciences Bilim ve Güvenlik Kurulu'nda yer almaktadır. 2020'de Royal Society Üyesi olarak seçilmiştir.[2]

Araştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Temel araştırma alanı, iklimin bir sistem olarak nasıl çalıştığı ve dünyanın donmasını nasıl önlediği: soluk genç güneş paradoksu gibi iklim bilimi sorularını ele almak için idealize edilmiş matematiksel modeller geliştirmektir.[3]

Pierrehumbert, RealClimate [4] 'e katkıda bulunmaktadır ve güneş jeomühendisliği araştırmalarının güçlü bir eleştirmenidir.[5]

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Oxford Üniversitesi'nde Dil Modelleme profesörü olan Janet Pierrehumbert ile evlidir.[6]

Seçilmiş makaleler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Professor Raymond Thomas Pierrehumbert". Jesus College, Oxford. 13 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  2. ^ "Raymond Pierrehumbert". Royal Society. 27 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  3. ^ Choi, Charles Q. (3 Ocak 2013). "How Early Earth Kept Warm Despite Faint Sun". Fox News Channel. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2014. 
  4. ^ "RealClimate: Raymond T. Pierrehumbert". 6 Aralık 2004. 31 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2023. 
  5. ^ "The Hot Debate Over Solar Geoengineering and Its Impact on Climate". Wall Street Journal (İngilizce). 13 Mayıs 2021. ISSN 0099-9660. 27 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "Janet B. Pierrehumbert". www.phon.ox.ac.uk. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]