Macedonio Melloni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Macedonio Melloni
Doğum11 Nisan 1798(1798-04-11)
Parma
Ölüm11 Ağustos 1854 (56 yaşında)
Portici
MilliyetItalyan
ÖdüllerRumford Madalyası (1834)
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarParma Üniversitesi
Vezüv Gözlemevi

Macedonio Melloni (11 Nisan 1798 - 11 Ağustos 1854), radyant ısının ışığınkine benzer bir fiziksel özelliklere sahip olduğunu göstererek dikkat çeken bir İtalyan fizikçi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Melloni, 1824'te Parma'da doğmuştur. Parma Üniversitesi'nde profesör olarak görev alırken 1831 devrimine katıldıktan sonra Fransa'ya kaçmak zorunda kaldı. 1839'da Napoli'ye gitti ve kısa süre sonra 1848'e kadar sürdürdüğü görevi olan Vezüv Gözlemevi'nin müdürü olarak atandı. 1845'te İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'ne yabancı üye seçildi.

Napoli yakınlarındaki Portici'de 56 yaşında koleradan öldü.

Meslek[değiştir | kaynağı değiştir]

Melloni'nin bir fizikçi olarak tanınırlığını sağlayan şey esas olarak, termopil ve galvanometrenin bir kombinasyonu olan termomultiplier yardımıyla radyan ısıda yaptığı keşiflerdir. 1831'de, Thomas Johann Seebeck tarafından termoelektriğin keşfinden kısa bir süre sonra Leopoldo Nobili ile aleti özellikle (modern dilde) çeşitli malzemeler tarafından iletilen kara cisim radyasyonunun özellikleriyle ilgili deneylerde kullandılar.

Radyan ısının ışıkla aynı şekilde yansıtılabileceğini, kırılabileceğini ve polarize edilebileceğini göstermek için termopiller, kalkanlar ve Locatelli'nin lambası ve Leslie'nin küpü gibi ışık ve ısı kaynakları ile donatılmış bir optik tezgah kullandı.

En önemli kitabı La thermocrose au la coloration calorifique (Cilt. I., Napoli, 1850), öldüğünde henüz bitmemişti.

Ayrıca kayaların manyetizması, elektrostatik indüksiyon ve fotoğrafçılık üzerine çalışmıştır.

Başarılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]