Francis Simon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sir Francis Simon
DoğumFranz Eugen Simon[1]
2 Temmuz 1893(1893-07-02)
Berlin, Alman İmparatorluğu
Ölüm31 Ekim 1956 (63 yaşında)
Oxford, Birleşik Krallık
MilliyetAlman-İngiliz
EğitimBerlin Üniversitesi
Ödüller
Kariyeri
DalıFizik
Doktora
danışmanı
Walther Nernst
Doktora öğrencileriKurt Mendelssohn
Brebis Bleaney

Sir Francis Simon CBE (2 Temmuz 1893 - 31 Ekim 1956), gazlı difüzyon yöntemini tasarlayan ve izotop Uranyum-235'i ayırmanın uygulanabilirliğini doğrulayan ve böylece atom bombasının yaratılmasına büyük katkı sağlayan kimyager ve fizikçi. Alman vatandaşlığından ayrılarak İngiliz vatandaşlığına geçmiştir.

Hayatının erken dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Franz Eugen Simon, Berlin'de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Franz, Ernst Simon ve matematikçi Philibert Mendelssohn'un kızı Anna Mendelssohn'un oğluydu. Kuzenlerinden ikisi Kurt Mendelssohn ve Heinrich Mendelssohn da bilim insanıydı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Birinci Sınıf Demir Haç madalyasını kazandı. Termodinamiğin Üçüncü yasasının bir ifadesi olan ve bazen Nernst olarak anılan Nernst Isı Teoremi ile ilgili düşük sıcaklık fiziği üzerine Walther Nernst'in araştırma grubunda çalışarak Berlin Üniversitesi'nden doktora derecesini aldı. -Simon Isı Teoremi.[2] 1931'de Breslau Üniversitesi'nde Fiziksel Kimya Profesörü oldu.

Göç[değiştir | kaynağı değiştir]

1930'larda Almanya'da Yahudi karşıtı faşizmin yükselişi nedeniyle eşiyle birlikte göç etmeyi düşündüler. Endişelerinin farkında olan 1. Viscount Cherwell, Frederick Lindemann ile 1

1933'te Walther Nernst'in laboratuvarında buarak ve onu Oxford Üniversitesi'ndeki Clarendon Laboratuvarı'na katılmaya davet etti.

Ayrıca kendisine Imperial Chemical Industries'den (ICI) 800 sterlinlik iki yıllık bir araştırma hibesi teklifinde bulundu. Simon 1 Temmuz 1933'te istifasını ancak ayrılmadan önce yetkililer şüphe duyarak kendisinin ve eşinin pasaportlarını teslim etmesini istedi. Simon bu talebbe sinirlenerek Demir Haçını ve diğer madalyalarını masaya fırlattı. Pasaportları alındıktaan bir süre sonra bilinmeyen nedenlerle iade edildi.[3] Yozlaşmış bir gümrük memurunun yardımıyla araştırma ekipmanını yanına alabildi. İki ay sonra eşi ve çocukları da yanına göç ettiler.

Birleşik Krallık'a vardığında, İngilizceleştirilmiş "Francis" adını kullanmaya başladı.

İngiltere'deki çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanya'dan getirdiği teçhizatı kullanarak düşük sıcaklık fiziğinde öncü olan çalışmalar yaptı. 1936 yılında Paris yakınlarındaki Bellevue'deki bir laboratuvarda manyetik soğutmayı kullanarak ilk sıvı helyumu üretmeyi başarmıştır.

İstanbul'da Fiziksel Kimya Profesörü olarak 10 yıllık bir sözleşme teklifini ICI bursu 1938'e uzatılınca reddetti. 1936'da Einstein, Nernst, Planck ve Rutherford tarafından desteklenmesine rağmen, Birmingham Üniversitesi Fizik Kürsüsü için Mark Oliphant'ı geçemeyerek kürsü fırsatını kaçırdı. 1936'da Termodinamik alanında Okuyucu ve Mesih Kilisesi Öğrencisi olarak atandığında Oxford'dan ayrılma ihtimali çok aza indi.[4]

Vatandaşlığa alındığı için 1940 yılına kadar radarla ilgili çalışmaları engellendi. Naziler tarafından intikam için hedef alınan kişiler listesinde olduğundan dolayı karısı ve çocukları savaşı Kanada'da güvende geçirmek için bir teklif aldı. Simon, ailesini yollayarak Oxford'da çalışmalarına devam etti. 1940 yılında Nicholas Kurti ve Heinrich Gerhard Kuhn ile işbirliği içinde, MAUD Komitesi tarafından uranyum-235'i gaz difüzyonu ile ayırmanın fizibilitesini araştırmak üzere görevlendirildi. ICI'den inç kareye 160.000 delik içeren bir membranı devreye almadan önce, başlangıçta deneylemek için karısının tel mutfak süzgecini kullandı. Uranyum izotoplarının ayrılmasıyla ilgili vardığı sonuçlar Manhattan Projesi'ne aktarıldı ve atom bombası yapmaya yetecek kadar U235 üreten sürecin başlamasını sağladı.[3] İkinci Dünya Savaşı'nın ikinci bölümünü Los Alamos'ta geçirdi ve 1945'te düşük sıcaklık araştırmasına devam etmek için Oxford'a geri döndü.

Oxford Üniversitesi'nde profesör ve 1945'te Oxford'daki Christ Church Öğrencisi oldu. Lord Cherwell'in emekli olması üzerine, koroner hastalıktan ölmeden bir ay önce, 1956'da Dr Lee'nin Deneysel Felsefe Profesörü ve Clarendon Laboratuvarı'nın başkanı oldu.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1922'de Charlotte Münchhausen ile evlendi. Bu evliliğinden Kathrin ve Dorothee adlarında iki kızları oldu.[3]

Başarılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Kurti, N. (1958). "Franz Eugen Simon 1893-1956". Biographical Memoirs of Fellows of the Royal Society. 4: 224-256. doi:10.1098/rsbm.1958.0020. JSTOR 769514. 
  2. ^ Wheeler, John C. (1 Mayıs 1991). "Nonequivalence of the Nernst-Simon and unattainability statements of the third law of thermodynamics". Physical Review A. 43 (10): 5289. 1 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2023. 
  3. ^ a b c Medawar & Pyke.
  4. ^ "Sir Francis Simon: Oxfordshire Blue Plaques Scheme". 25 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]