Ravioli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ravioli
Mascarpone soslu Ravioli
Ülke(ler) İtalya
BölgesiOrta İtalya, Kuzey İtalya
TürüMakarna
Ana malzemelerUn, yumurtalar, su, dolgu

Ravioli, ince makarna hamuruyla kaplanmış, dolgudan oluşan bir makarna türüdür. Genellikle et suyu içinde veya sos ile servis edilir ve İtalyan mutfağı'nın geleneksel yemeğidir. Mantı genellikle karedir, ancak dairesel ve yarı dairesel (mezzelune) dahil olmak üzere başka biçimleri de vardır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ravioli 14. yüzyılda yaşamış olan bir tüccar Francesco di Marco Datini'nin kişisel mektuplarında geçer. Venedik'te, 14. yüzyılın ortalarından kalma Libro per cuoco el yazması; Ravioli'nin ağartılmış ve kıyılmış, çırpılmış yumurta ve taze peynirle karıştırılmış, et suyunda kaynatılmış, "tatlı ve güçlü baharatlarla" tatlandırılmış yeşil bitkilerden oluşan bir mantı olduğundan bahseder.[1][1]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

'Ravioli' kelimesi İtalyan lehçesinde Latince "küçük şalgamlar" anlamına gelir ve İtalyancada rava şalgam demektir.[2]

Genel bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ravioli geleneksel olarak evlerde yapılır. İçi (dolgusu), hazırlandıkları yöreye göre değişiklik gösterir. Roma ve Latium'da içi genellikle ricotta peyniri, ıspanak, hint cevizi ve karabiber ile yapılır. Sardinia'da ise içi genellikle ricotta ve rendelenmiş limon kabuğundan yapılır.

Günümüzde, ravioli makineler tarafından seri olarak üretilmektedir.[3]

Diğer kültürlerde Ravioli[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk mutfağındaki Mantı ravioliye benzeyen meşhur bir yemektir. Kıyma ile doldurulup, biber sosu ve yoğurt ile servis edilir.

Çin mutfağında ise jiaozi ve wonton ravioliye benzerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]