Prozostrodon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Prozostrodon brasiliensis sayfasından yönlendirildi)
Prozostrodon
 
Holotipin kafatası
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Klad Synapsida
Klad Therapsida
Klad Cynodontia
Klad Prozostrodontia
Cins: Prozostrodon
Bonaparte & Barbarena, 2001
Tür: P. brasiliensis
Prozostrodon brasiliensis
Bonaparte & Barbarena, 2001
Sinonimler
  • Thrinaxodon brasiliensis
Barberena vd. 1987
P. brasiliensis'in ekstremite kemik osteohistolojisi [1]

Prozostrodon, memelilerin atalarıyla yakından ilişkili olan, gelişmiş bir sinodont cinsidir. Kalıntıları Brezilya'da bulundu ve orta ve geç Triyas dönemine tarihlendi. Başlangıçta bir Thrinaxodon[2] türü olarak tanımlanmıştı ve muhtemelen genel yapısı bu cinse oldukça benziyordu. Holotipin kafatası uzunluğu 6.7 santimetredir. Bu, bulgunun yetişkin bir bireyi temsil edip etmediğine dair bazı şüpheler uyandırsada, hayvanın bir kedi boyutunda olabileceğini gösterir. Dişleri, gelişmiş cynodontlar için tipikti ve hayvan muhtemelen sürüngenlerle ve diğer küçük avlarla beslenen küçük bir etoburdu.[3]

Memelilerle ilişkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha sonraki analizler, Prozostrodon'un memelilerle Thrinaxodon türlerinden daha yakından ilişkili olduğunu ve kendisine özel bir cinsin verilmesi gerektiğini. Kladistik analiz, türün, memelilerin ataları ile yakından ilişkili olduğunu ve memelilerin muhtemel bir atası olduğunu öne sürüyor.Prozostrodon holotipi Brezilya, Paleorrota Jeoparkı, Santa Maria Oluşumu'nda bulundu.Şu anda ise holotip UFRGS'nin paleontoloji müzesinde saklanıyor.[4]

Paraná Havzasının Candelária Oluşumu ikinci bir fosil örneği 2018 yılında tanımlandı.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Botha-Brink et al., 2018, p.9
  2. ^ Barberena, M.C, J. F. Bonaparte, J.F. & Teixeira, A.M.SA (1987): Thrinaxodon brasiliensis sp. nov., a primeira ocorrencia de cinodontes gales - sauros para o Triasico do Rio Grande do Sul. Anais do X Congresso Brasileiro de Paleontologia, Rio de Janeiro, Brazil, pp. 67-76.
  3. ^ Bonaparte, J.F. and Barberena, M.C. (2001). "On two advanced carnivorous cynodonts from the Late Triassic of Southern Brazil": In: Studies in Organismic and Evolutionary Biology in honor of A. W. Crompton, edited by Jenkins Jr, F.A., Shapiro, M.D., and Owerkowicz, T. Bulletin of the Museum of Comparative Zoology 156 (1): 59-80.
  4. ^ "The Continental Tetrapod-Bearing Triassic of South Brazil" (PDF). 11 Haziran 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2008. 
  5. ^ Pacheco et al., 2018, p.4