Nakşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Naxos sayfasından yönlendirildi)
Adanın merkezi, Nakşa kasabası
Antik tapınağın girişi

Nakşa (Yunanca: Νάξος Naksos, İtalyanca: Nasso) Yunanistan'a bağlı Ege adası.[1] Tavşan Adaları'ndan (Kiklatlar). Antik Kikladik kültürün merkezi.[2]

Adanın başlıca geliri turizmdir. Çevresindeki adaların kurak olmasına karşın Nakşa'da tarım için yeterli su bulunur. Zas Dağı (1.004 m)yörenin en yüksek tepesidir, topladığı bulutlar adaya yağmur yağmasını sağlar.

Yunan mitolojisinde tanrı Zeus, Zas Dağı'ndaki bir mağarada büyütülür (Zas Dağı, adını Zeus'tan almıştır).

Yine mitolojide Girit Kralı Minos'un kızı Arian, adada uyurken sevgilisi Theseus kızı "unutarak" adadan ayrılır.[3] Adanın tanrısı Dionysos kıza aşık olur. Ancak Ariadne Theseus'tan ayrı kalmaya dayanamaz ve intihar eder.

Dördüncü Haçlı Seferi'nden sonra İstanbul'da kurulan Latin İmparatorluğu'ndan güç alan Venedikli Marco Sanudo, adayı ve diğer bazı Çember Adaları'nı ele geçirerek Nakşa Dükalığı (veya Takımada Düklüğü)'nü kurdu. 1566'da Osmanlıların adayı ele geçirmesine kadar iki hanedandan gelen yirmi bir dük adada hüküm sürdü.

Nakşa, Osmanlı döneminde yarı bağımsız bir idareye kavuştu. Osmanlılar adanın iç işlerine fazla karışmadılar. Ege Denizi'nin ortasında bulunan bu adaya Türk yerleşimi sınırlı kaldı. Ada 1832'de Yunanistan'a geçti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  2. ^ Keridis, Dimitris (2009). Historical Dictionary of Modern Greece. Scarecrow Press. ISBN 978-0810859982. 
  3. ^ Eidinow, Esther (2017). The Oxford handbook of ancient Greek religion. Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0198810179. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]