Makedonya Türk Hareket Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Makedonya Türk Hareket Partisi
KısaltmaTHP
Genel başkanEnes İbrahim
Kuruluş tarihi20 Ekim 1999
MerkezÜsküp
Gençlik koluTHP Gençlik Kolları
Ulusal üyelikSDSM İttifakı
Resmî renklerKırmızı, Beyaz
Kuzey Makedonya Meclisi
1 / 120
Belediye başkanlıkları
0 / 81
İnternet sitesi

Türk Hareket Partisi 20 Ekim 1999 tarihinde Kuzey Makedonya'daki Türkler tarafından kurulan bir siyasi partidir. Genel Merkezi Üsküp'te olup kısa adı THP'dir. Ambleminde kırmızı zemin üstünde ay ve yıldız üzerinde THP kısaltması bulunmaktadır. Kırmızı zemin üzerinde THP'nin yazdığı üst kısımda sarı lale bulunmaktadır.

Parti görüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Parti, insanı temel hak ve hürriyetlerin gerçek anlamda tanınmasını sağlamak, toplumun temel değerlerini siyasete taşımak ve hakim kılmak, toplumun huzur ve barışını sağlamak, Kuzey Makedonya Türkleri'nin sorunlarının gündeme getirip,sorunlara çözüm bulma amacı ile kurulmuş bir siyasi partidir. Çoğulcu, çok etnikli, çok kültürlü ve Kuzey Makedonya'nın her yönlü kalkınması ve demokratik değerlerinin ön planda tutulması için mücadele eden bir siyasi partidir. Partinin esas rolü ve amacı Makedonya Cumhuriyeti'nde demokratik değerlerin ve hukuk üstünlüğünün hakim olması için siyasi çalışmalar yürütmektir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

1999 yılından itibaren siyasi sahnede yer bulan Türk Hareket Partisi, kuruluşundan 2008 yılına kadar Vmro-Dpmne ile koalisyonda yer almıştır. 2010 yılından itibaren Sosyal Demokratlar Birliği öncülüğünde kurulan ittifakta yer almaktadır. 2014 ve 2016 erken genel seçimlerinde bir milletvekili (Enes İbrahim) çıkartmayı başarmıştır. 2016 yılından sonra ülkede kurulan yeni hükûmette bir bakanlık (Elvin Hasan - Devlet Bakanı) ve müdürlükler ile değişik pozisyonlarda hükûmette ülkede yaşayan Türk toplumunu temsil etmiştir. 2019 yılında 20. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle ''Balkan Türk Forumu'nu '' düzenledi.

Yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

2017 - 2021 Yönetim Kurulu

Adı Görevi
Enes İbrahim Genel Başkan
İlhan Rahman Genel Sekreter
Menfi İlyaz Genel Başkan Yardımcısı
Dr. Elvin Hasan Genel Başkan Yardımcısı
Aysel Seyfullah Kadın Kolları Başkanı
Ali Hüseyin Gençlik Kolları Başkanı

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

https://www.thp.mk/merkez-yonetim-kurulu/ 27 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]