Limon ile Zeytin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Limon ile Zeytin
FormatÇizgi dizi
TürKomedi
Macera
Proje tasarımcısıSalih Memecan
SenaristSalih Memecan, Erge Özcan, Bruce Bernstein, Jeff Treves, Meriç Acemi.
YönetmenEnes Büyük, Oğuz Öztürk
Tema müziği bestecisiTolga Meriç
ÜlkeTürkiye
Sezon sayısı3
Bölüm sayısı104
Yapım
Gösterim süresi7 dakika
Yapım şirketiMart Ajans
Walt Disney Television
Yayın bilgileri
KanalDisney Channel, Netflix Disney Junior, TRT 1
Görüntü formatı480i (SDTV)
1080i (HDTV)
Ses formatıDolby Digital 5.1
Yayın tarihi29 Kasım 2014 - 5 Ocak 2020
Kronoloji
Önce gelenSizinkiler - Çatlak Yumurtalar

Limon ile Zeytin, Türk komedi-macera animasyon televizyon dizisi. Dizinin ilk bölümü 29 Kasım 2014'te Disney Channel Türkiye'de yayınlandı.[1] Dizi, ilk olarak 31 Aralık 2012'de TRT Çocuk'ta Sizinkiler - Çatlak Yumurtalar ismiyle yayınlanmaya başladı. Salih Memecan'ın Sizinkiler karikatür serisine dayanan dizide, Limon ile Zeytin karakterlerinin başından geçen olaylar konu alınıyor.[2] Toplam 3 sezondan oluşan çizgi dizi, 2022 yılında Disney Junior Türkiye'nin yayın akışında kaldırıldı.

1 Haziran 2016 tarihinden itibaren Netflix'te yayınlanmaya başlanmıştır.[3]

Limon ve Zeytin, 23 Nisan 2017'den itibaren Disney Channel'da yayınlanmaya başlandı.[4]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Limon ve Zeytin iki yakın arkadaş olmalarına rağmen birbirinden çok farklı iki karakterdir. Onlar başlarına ne dert açılırsa açılsın her daim iyi niyetli ve eğlenceli. Limon ile Zeytin’in hayal gücü, yanlış anlaşılmalar, talihsiz aksilikler ve her an komikliklerle örülü, birbirinden heyecan dolu maceralar yaşarlar. Limon’un anne ve babası Çıtçıt ile Babişko’nun komiklikleri ve ikilin baş belası Gıcıko’nun hain planları da cabası!

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Limon ile Zeytin "süper ikili" olarak çeşitli maceralar yaşarlar.

Bölüm No Bölüm Adı Senaryo Animasyon Stüdyosu Yayın Tarihi Sinopsis
2.01 Altın Madalya Meriç Acemi M6 2014 Limon ile Zeytin, tavanarasında Babişko'nun altın madalyasını görürler. Eskiden başarılı bir sporcu olduğunu düşündükleri Babişko'ya özenen Limon ile Zeytin de sporcu olmaya karar verir.
2.02 Aya Yolculuk Salih Memecan, Erge Özcan M6 2014 Limon ile Zeytin Akönpokön'ün gizli uzay üssüne gider. Akönpokön onlara aya göndereceği yeni aracını gösterir. Limon ile Zeytin de bu araçla aya gitmeye gönüllü olur.
2.03 Babişko'nun Hıçkırığı Salih Memecan, Erge Özcan M6 2014 Babişko, Kültür Merkezi'nde mikroplarla ilgili bir konuşma yapacaktır. Ancak bir anda hıçkırık tutar. Limon ile Zeytin, Babişko'nun hıçkırığını geçirmek için bir plan yaparlar.
2.04 Çıtçıt Hanım'ın Sanatı Meriç Acemi M6 2015 Çıtçıt Hanım, takı tasarımı yapmaya başlar. Limon ile Zeytin de, ona satışlarında yardımcı olmak için bahçeye bir tezgâh kurar.
2.05 Sihirli Taş Meriç Acemi, Salih Memecan, Erge Özcan M6 2015 Limon ile Zeytin bahçede sihirli olduğuna inandıkları bir taş bulur. Ama önemli olan taşın sihirinden yararlanabilmektir.
2.06 Tatlı Bela Hems Salih Memecan, Erge Özcan M6 2015 Mino öğretmen sınıfın sevimli hamsteri Hems'i hafta sonu için Limon ile Zeytin'e emanet eder. Bilim ödevleri için doğal enerjiyle çalışan bir araç yapmaları gereken Limon ile Zeytin bir yandan da Hems ile ilgilenmek zorundalardır.
2.07 Çok Çok Kız Kuş Salih Memecan, Erge Özcan M6 2015 Limon okul projesi olarak Anneler Günü için bir anne kuşun resmini çizecektir. Önce bir anne kuş bulup fotoğrafını çekecek, sonra da fotoğrafa bakarak resmini yapacak. Ama bunu tek başına yapamaz. Zeytin hemen yardımına koşar.
2.08 Yedek Şarkıcı Salih Memecan, Erge Özcan M6 2015 Popüler müzik grubu Biniboom bir yarışma düzenler. Meşhur olmak isteyen Zeytin, grupla tanışmaya can atan Limon’un desteğiyle hemen harekete geçer.
2.09 Arkadaşım Kardan Adam Salih Memecan, Erge Özcan M6 2015 Limon Gıcıko’nun kıskanç bakışları altında harika bir kardan adam yapar. Zeytin'in Limon ile şakalaşırken attığı kartopu yanlışlıkla Gıcıko’nun kardan adamıni mahveder. Çok sinirlenen Gıcıko ikilinin çok sevdikleri kardan adamı bozmaya yemin eder.
2.10 Büyük Sarı Bot Salih Memecan, Erge Özcan M6 2015 Limon ile Zeytin aileleriyle birlikte tatile giderler. Denizde buldukları şişedeki haritanın hazine haritası olduğunu sanarak hazineyi bulmak için botla açılırlar. Fakat, aynı yerde tatile gelen Gıcıko ile bir ıssız adaya düşerler.
2.11 Lanetli Ev Salih Memecan, Erge Özcan Digiflame 2015 Mahalledeki anneler çocukların sanat aktiviteleri yapabilecekleri bir ev tutmak isterler. Limon ve Zeytin bu duruma çok sevinir. Fakat evin hayaletli olduğu söylentisi annelerin vazgeçmesine sebep olur. Limon ile Zeytin için tek bir çare vardır, evi hayaletlerden temizlemek.
2.12 Sulugöz Salih Memecan, Erge Özcan Digiflame 2015 Gördüğü kötü bir rüya ile iyice hassaslaşan Limon her şeye ağlamaya başlar. Sulugözlülüğün yaklaşan doğum gününü mahvedeceğine inanarak ağlamayı engelleyen bir yöntem bulmaya çalışır.
2.13 Hatanın Böylesi Bruce Bernstein, Salih Memecan Digiflame 2015 Limon ile Zeytin okul bandosunda enstrüman çalmaktadır. Limon ders esnasında enstrümanıyla oldukça absürd ve komik bir ses çıkarınca okulun alay konusu olur. Ardından olaylar hiç beklenmedik bir şekil alır ve hem Limon hem de çıkardığı ses ülke çapında bir üne kavuşur.
2.14 Teleskop Bruce Bernstein, Salih Memecan, Erge Özcan Digiflame 2015 Gıcıko eşek şakalarıyla herkesin korkulu rüyası olur. Özellikle de şakalardan payını sıkça alan Limon’un… Zeytin Akönpokön’ün yaptığı, her yere kıvırılan özel teleskopu gösterince Limon’un aklına bir fikir gelir. Gıcıko’yu gözleyerek sıradaki eşek şakasının ne olduğunu öğrenmek...
2.15 Mükemmel Hediye Bruce Bernstein, Salih Memecan, Erge Özcan Digiflame 2015 Çıtçıt’ın yaklaşan doğum günü, annesine mükemmel hediyeyi almak isteyen Limon’u büyük strese sokar. Limon’un yardımına koşan Zeytin’in de karışmasıyla işler iyice karman çorman olur.
2.16 Dans Ayakkabıları Bruce Bernstein, Salih Memecan, Erge Özcan Digiflame 2015 Limon ile Zeytin giyeni harika bir dansçıya dönüştüren sihirli dans ayakkabılarına sahip olduklarını iddia eder. Okuldaki çocuklar bu ayakkabılara bayılır ve onlardan bir çift almak için adeta yarışırlar. Limon ile Zeytin bu ayakkabıları satarak oldukça para kazanır ama bu ayakkabıların gerçekten sihirli olmadığını düşünen arkadaşlarına durumu anlatmaları hiç de kolay olmayacaktır.
2.17 Şanslı Hapşırık Bruce Bernstein, Salih Memecan Digiflame 2015 Zeytin, Limon ne zaman hapşırsa tuttuğu futbol takımının gol attığını fark eder. Limon’un hapşırmasının uğur getirdiğini düşünen Zeytin onu bir maça davet eder ve Limon’un hapşırmasıyla yine maçı kazanırlar. Artık Limon şanslı hapşırığı ile meşhur olmuştur. Sırada Babişko’nun tuttuğu takımın kazanmasını sağlamak vardır. Fakat maç sırasında Limon bir türlü hapşırmaz.
2.18 Yeni Çocuk Bruce Bernstein, Salih Memecan, Erge Özcan Digiflame 2015 Limon mahalleye taşınan Bazi ile fazla zaman geçirmeye başlayınca Zeytin bu duruma çok bozulur. En yakın arkadaşının ilgisinin başkasına kaymasına tahammül edemez ve yeni çocukla büyük bir yarışın içine girer.
2.19 Kelebek Kadın Bruce Bernstein, Salih Memecan Digiflame 2015 Güneşin doğuşunu izlemek için erkenden göl kıyısına giden Limon orada bisiklete binen garip bir kadın görür. Kadın kafasındaki antenler ve kanat şeklindeki kollarıyla uzaktan dev bir kelebeğe benzemektedir. Kadından korkarak kaçan Limon durumu Zeytin’e anlatır. Birlikte kadının peşine düşerler.
2.20 Hayatın Sırrı Salih Memecan, Erge Özcan, Jeff Treves AnimaIstanbul 2015 Limon ile Zeytin Büyük Büyük Baba’yı ziyaret ederler. BBbabanın kedisi Lokum ile olan ilişkisine şaşırıp kalırlar. Lokum kendilerine hiç yüz vermezken Büyükbüyükbaba’ya çok düşkündür. Bunun sırrının ne olduğunu sorduklarında BBbaba onlara bunun büyük hayatın sırrı olduğunu söyler. Bu sırra ulaşmak için karşılarındaki büyük dağın zirvesine çıkmalarını önerir.
2.21 İçerideki Adam Bruce Bernstein, Salih Memecan, Jeff Treves AnimaIstanbul 2015 Limon en sevdiği dizi olan İçerideki Adam’ın son bölümünü izleyememiştir. Kimsenin bölümde ne olduğunu anlatıp sürprizi bozmasını istemediğinden bir an önce diziyi izleyebileceği sessiz bir yer aramaya başlar. Dizisini izlemek için dünyanın en ücra köşelerine kadar gider ama dizi keyfi hep yarım kalır.
2.22 Kayıp Kitap Bruce Bernstein, Salih Memecan, Jeff Treves AnimaIstanbul 2015 Limon’un en geç o akşam okul kütüphanesine teslim etmesi gereken kitap kayıptır. Limon panik içindedir. Zeytin’in de yardımıyla kitabı bulmak için türlü yöntemler dener. Limon ile Zeytin sonunda Gıcıko’nun bakmalarını önerdiği Kayıp Eşyalar Depo’suna gitmeye karar verirler.
2.23 Esrarengiz Ajans Salih Memecan, Jeff Treves, Bruce Bernstein AnimaIstanbul 2015 Zeytin, Limon’un Mayko ve Tayfası adlı gruba ve özellikle de solisti Mayko’ya hayranlık duymasını çok kıskanır. Mayko’nun aslında sandığı kişi olmadığı yalanını atıverir. Tüm bunlar yaşanırken ilginç bir şey olur ve bir ajan gibi giyinmiş olan Babişko esrarengiz hareketlerle evden çıkar. Babişko ile Zeytin ve Limon arasında bir kedi, fare oyunu başlar.
2.24 Eğlence Parkı Salih Memecan, Jeff Treves, Bruce Bernstein AnimaIstanbul 2015 Limon ile Zeytin yeni açılan eğlence parkına giderler. Limon atlıkarıncaya binmek ister, Zeytin’in aklı fikri Kuyruklu Yıldız adlı hız trenindedir. Once atlıkarıncaya sonra Kuyruklu Yıldız’a binmeye karar verir. Fakat hain Gıcıko yüzünden Limon ile Zeytin’in bindiği vagon en tepede mahsur kalır.
2.25 Şah Mat Salih Memecan, Erge Özcan, Jeff Treves, Bruce Bernstein AnimaIstanbul 2015 Limon ile Zeytin zekanın çalışmaktan daha önemli olduğu konusunda iddialaşirlar. Bir satranç maçı yapacaklardır. Babişko Limon'u maça ilginç tekniklerle hazırlar. Zeytin ise zekasına güvendiği için uyanıklık yapıp Akonpokön ile anlaşır. Akonpokön gizlice oyunu izleyecek ve Zeytin’e gereken hamleleri söyleyecektir.

Yayın takvimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Bölümler Orijinal yayın tarihi
Sezon prömiyeri Sezon finali
1 26 29 Kasım 2014 (2014-11-29) 22 Şubat 2015 (2015-02-22)
2 26 20 Haziran 2015 (2015-06-20) 13 Ocak 2017 (2017-01-13)
3 52 23 Nisan 2017 5 Ocak 2020

Uluslararası yayın[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Kanal İlk gösterim
 Azerbaycan Hazar TV 15 Haziran 2015 (2015-06-15)
Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Disney Channel Haziran 2015 (2015-06)
 Polonya Disney Junior 23 Mart 2015 (2015-03-23)
 Romanya Disney Channel Haziran 2015 (2015-06)
 Türkiye Disney Channel 29 Kasım 2014 (2014-11-29)
 Yunanistan Disney Channel Haziran 2015 (2015-06)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Limon ile Zeytin artık Disney Channel'da". Hürriyet Aile. 1 Aralık 2014. 22 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2015. 
  2. ^ "En sevilen çizgi karakterler Disney Channel'da". Sabah. 30 Kasım 2014. 22 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017.