Kuzeydoğu Karteli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuzeydoğu Karteli
İspanyolca: Cártel del Noreste
Kuruluş2014
Tarih(ler)2014-Günümüz
Ayrıldığı grupLos Zetas
Lider(ler)Carlos Monsiváis Treviño
Etkin bölgelerCoahuila, Nuevo León, Tamaulipas, San Luis Potosí, Quintana Roo, Veracruz ve Zacatecas
DurumAktif
Gelir kaynağıCinayet, Adam kaçırma, Uyuşturucu kaçakçılığı, Organize suç, Kara para aklama, Gasp, İnsan kaçakçılığı, Soygun, Fuhuş, Gerilla savaşı, İnsan ticareti
MüttefiklerYok
Rakip(ler) Meksika
Jalisco Yeni Nesil Karteli
Körfez Karteli
Zetas Vieja Escuela

Kuzeydoğu Karteli (İspanyolca: Cártel del Noreste), Los Zetas'ın son mutlak lideri Omar Treviño Morales'in yakalanmasının ardından Los Zetas'tan ayrılan Meksikalı bir suç örgütüdür. Başlıca suç faaliyetleri adam kaçırma, gasp, araç hırsızlığı, insan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, terörizm, kara para aklamanın yanı sıra fuhuş ve yasadışı insan ticareti gibi yerel faaliyetlerin kontrolüdür. Ana üssü olan Nuevo Laredo şehrinin tam kontrolüne sahiptirler. ABD, Guatemala, Honduras ve Kolombiya'da operasyonel varlıkları olduğu söyleniyor. İkincisinde, bir suç grubu olarak ortadan kaybolmalarının ardından kokain satın alma işini Los Zetas'tan aldıklarına inanılıyor.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha önce Rodolfo Treviño ve María Arcelia Morales'in oluşturduğu, 6'sı çok erken yaşlarda suça başlayan toplam 13 çocuğu olan Treviño Morales ailesinin, Los Texas denen Nuevo Laredo şehrini kontrol eden bir çeteyle ilişkisi vardı. Miguel Ángel, Juan Francisco ve Omar Treviño Morales'in suç hayatları burada başladı. 2001 yılında Körfez Karteli Los Texas'ı ele geçirdi ve 29 Aralık 1993'te Amerika Birleşik Devletleri Gümrük Servisi tarafından yapılan rastgele bir aramada Juan Francisco'nun aracı durduruldu ve kendisi 2 kez 10 bin dolardan fazla nakit parası olduğunu yalanlamıştı. Arabada arama yapılırken 47.984 Amerikan Doları bulunmuştu ve bu paraya el konuldu.

Miguel Ángel Treviño'nun Orduda askerî kariyeri yoktu. Körfez Karteli'nin başkanı Osiel Cárdenas Guillen tarafından ana kuryelerinden biriyken işe alınmıştı. Buradaki ana özelliği İngilizce konuşmasıydı ve bu durum Osiel'e Amerika Birleşik Devletleri'ndeki işinde yardımcı olmuştu. Bir haberci olarak, Osiel ailesinin tüm güvenini kazanırken, kendisini Nuevo Laredo topraklarına ve Z-40'ın diğerlerinden kat haklarını toplamaya başladığı yere hâkim olmaya adamış bir çete olan Los Texas'ın liderliğinde büyüdü. Onun gelişimini gördükten sonra Osiel Cárdenas onu, örgütün ana tetikçilerinden biri olarak seçildiğinde "Tony Tormenta" takma adı olan kardeşi Ezequiel Cárdenas'ın hizmetine vermişti. Miguel Ángel Treviño Morales 2013 yılında yakalanmıştı ve organizasyonu kardeşi Omar Treviño Morales'e geçmişti.

Formasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

2015 yılında Omar Treviño Morales'in (diğer adıyla "Z-42") yakalanmasından ve sadece bir ay sonra "El Rama" Ramiro Pérez Ramos'un yakalanmasından sonra, Z-42'nin kardeşi Juan Francisco Treviño Morales, Los Zetas'ın liderliğini üstlenmeye çalışmıştı. Treviño'yu Ramiro Pérez Ramos gibi diğer liderleri ispiyonlamakla suçladıkları için diğer liderlerin ve üyelerin hoşnutsuzluğuna neden olmuştu. Liderlik konusundaki bu anlaşmazlık, Los Zetas'ın farklı grupları arasında bölgelerin kontrolü için çatışmalara yol açtı ve bu da örgütün parçalanmasına yol açtı.

Los Zetas'ın bölünmesinden sonra, Tamaulipas'ın kontrolü için bir anlaşmazlığa karışan 2 suç grubu oluşturuldu; bu gruplar Zetas Vieja Escuela ve Juan Francisco Treviño Morales'in Zetas grubuna verdiği bir isim olan Kuzeydoğu Kartelidir. Ana kalesinin Nuevo Laredo olacağı anlaşılarak kuruluşu hemen kamuoyuna duyurulmuştu.

Organizasyonel Liderlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Juan Francisco Treviño Morales'in Eylül 2016'da Houston'da Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) unsurları tarafından tutuklandığı iddia edilmişti. Kuzeydoğu Kartelinin komutanlığı Juan Gerardo Treviño Morales (takma adları ile "El Huevo" veya "Huevo") tarafından üstlenildi. 10 Şubat 2020'de, Nuevo Laredo'daki kartelin baş teğmeni Pablo César (takma adı ile "G" veya "El Takia"), Tamaulipas eyaletinde tutuklanmıştı ve 4 Ocak 2017 gecesi Nuevo Laredo Belediyesi'nde o zamanki Eyalet Başsavcılığı'ndan 5 yetkilinin infazına katılmakla suçlanmıştı. 26 Mart'ta, Coahuila'nın Torreón Belediyesinde polis memurlarının istihbarat operasyonlarından kaynaklanan çeşitli eylemlerde çeşitli kalibrelerde silahlara, araçlara, fişeklere, uyuşturuculara ve taktik ekipmanlara el koyan kartelin 11 üyesi tutuklanmıştı. 4 Ağustos 2020'de Guadalupe Villarreal Gómez (takma adı ile "N") ve ortağı, Kuzeydoğu Kartelinin bir grubunun lideri olan Nuevo Laredo belediyesinde tutuklandı. Villarreal Gómez, eyaletin hem güneyindeki hem de kuzeyindeki çeşitli belediyelerde görevlendirilmişti ve burada Körfez Karteli ve Los Zetas gibi suç liderleriyle ilişkilerini sürdürmüştü.

13 Mart 2022'de, Kartelin lideri ve 2016'dan beri La Tropa del Infierno'nun başkanı olan "El Huevo" veya "Huevo" takma adıyla da bilinen Juan Gerardo Treviño Chávez, Tamaulipas, Nuevo Laredo'daki Hidalgo mahallesinde düzenlenen bir operasyonun ardından tutuklanmıştır. Bunun sonucunda kentte çok sayıda çatışma ve abluka yaşandı; bunların arasında çeşitli askerî üslere yönelik 38 silahlı saldırının yanı sıra tehlikesi ve örgüt yapısıyla ilgisi nedeniyle ABD Konsolosluğu'na yönelik bir saldırı da öne çıkıyor. Treviño Chávez'in tutuklanması ve ele geçirilmesinin ardından helikopterle Ulusal Muhafız, Ordu ve Meksika Hava Kuvvetleri unsurları tarafından korunan Piedras Negras, Coahuila'ya ve daha sonra Meksika Şehri'ne nakledildi. 14 Mart Pazartesi gecesine kadar Treviño Chávez, Amerikan vatandaşlığına sahip olduğu ve yasadışı olarak Meksika'da bulunduğu için hakkında tutuklama emri bulunan Amerika Birleşik Devletleri'ne sınır dışı edilmek üzere tutuldu.