Kullanıcı mesaj:Sunay Sehu Karataş

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Merhaba Sunay Sehu Karataş, herkesin katkıda bulunabildiği Özgür Ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz!

  • Vikipedi sayfalarında yaptığınız değişiklikleri bu sayfadan tüm Vikipedistler inceleyebiliyor ve herhangi bir sayfada yanlışlık yapsanız bile, siz veya herhangi bir vikipedist işlemi geri alabiliyor. Bu yüzden hata yapmaktan korkmayın, cesur olun!
  • Herhangi bir maddeye gidip sayfanın üst kısmındaki Değiştir veya Kaynağı değiştir butonuna basarak, o sayfaya yeni bilgiler ekleyebilir, yanlış ve kaynaksız bazı bilgileri çıkartabilir veya hatalı kısımları düzeltebilirsiniz.
  • Denemelerinizi deneme tahtasında yapabilirsiniz. Vikipedi'de şu an hangi kullanıcıların hangi değişiklikleri yaptığını görmek için sol menüde bulunan son değişikliklere tıklayabilirsiniz.
  • Yardım ve SSS sayfalarını okuduktan sonra Vikipedi ile ilgili sorularınız varsa danışma masasına, bilge sayfasına veya son değişikliklerde gördüğünüz herhangi bir Vikipediste mesaj yolu ile danışabilirsiniz. Tüm Vikipedistleri ilgilendiren konularda ise toplu mesaj atmak yerine köy çeşmesinde ilgili kısma mesaj bırakabilirsiniz.
  • Tartışma ve kullanıcı mesaj sayfalarında mesajlarınızın sonuna, "~~~~" yazarak imza atmayı unutmayın!.
Son olarak!
  • Maddelere imza atmayınız, maddelerde reklam yapmayınız, e-posta ve telefon numarası gibi özel bilgilerinizi paylaşmayınız. Kendinizi tanıtabilmek için kullanıcı sayfanızda Babil şablonlarını kullanabilirsiniz. (Sizin kullanıcı sayfanız sitenin en üstünde yer alan isminize basınca çıkan buradaki sayfadır.)
  • Telif politikalarımız sebebiyle Vikipedi'ye telif hakkı saklı başka bir kaynakta var olan metinleri ekleyemiyoruz. Lütfen başka site, kitap veya dergilerden Vikipedi'ye bilgi kopyalamayınız. Bunların içerdiği bilgileri ancak kendi cümlelerimizle buraya yazabilir ve onları kaynak gösterebiliriz.
  • Aynı kişiye ait birden fazla hesabın ya da farklı kişilere ait olsa bile birden fazla hesabın tartışmalarda avantaj sağlamak amacıyla birlikte hareket etmesinin kuklacılık olarak değerlendirileceğini ve bunun yasak olduğunu unutmayın. Maddelerde değişiklik yaparken, lütfen tarafsız bir bakış açısıyla ve ansiklopedik bir dilde yazmaya özen gösterin, engelleme politikası, oy kullanımı gibi politika ve yönergelerini vakit buldukça mutlaka okuyun.
Haydi başlayın!
  • Vikipedi'yi daha iyi kullanabilmek için buradaki bilgileri ara ara okuyabilirsiniz. Birkaç gün içinde ne kadar basit olduğunu anlayacaksınız. Vikipedi'de yazılan tüm bilgilerin belirli editör veya yazarlar tarafından değil, Vikipedi'ye yeni kayıt olan tüm kullanıcılar tarafından yazıldığını unutmayın!

Kolay gelsin!

----Karşılayıcı (mesaj) 12.17, 25 Haziran 2020 (UTC)[yanıtla]

Haziran 2020[kaynağı değiştir]

Bilgilendirme simgesi Vikipedi'ye hoş geldin. Vikipedi'ye yapılan tüm yapıcı katkılar hoş karşılanır fakat lütfen unutma: Maddeler kullanıcılara ait değildir. Kullanıcılar birbirlerinin emeğine  (Tepesuyu, Ardahan maddesinde olduğu gibi) saygı göstermelidir. Eğer yeni bir madde yazar ya da bir maddede düzenleme yaparsan unutma ki diğer kullanıcılar da içeriğine müdahale edebilirler. Vikipedi'ye katkı yapma hakkında bilgi almak istersen karşılama sayfasını inceleyebilirsin. Saygılarımla. --aniladiguzel (mesaj) 15.37, 25 Haziran 2020 (UTC)[yanıtla]

Tepsiyi köyü[kaynağı değiştir]

KÖYÜMÜZÜN TARİHÎ


Köyümüz Ardahan a yakin olduğu için Ardahanın tarihî ile yakın ilişkilidir.

Ardahan ipek yolu güzergahında kervanlara konaklama ve mola yeri olarak kullanılmıştır.

Ardahanın en eski tarihi görkemli yapıları Ardahan kalesi ve kongre binasıdır.

Ardahan kalesi Kanunu Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır.

Bu bölgede çoklu savaşlar ve zorunlu göçler yaşamıştır. Bu yüzden yaşayan halklar ırk olarak kozmopolit bir yapıya sahiptir.

Dolayısıyla bu bölgede yasayan bütün kardeş halklar'ın tarihsel payı vardır.

Bugün Tepesuyu adını taşıyan köyün bilinen en eski adı "գոմ" (gom) Ahır ve mandıra anlamı taşıyan isimdir. Arkeolojik kalıntılar bu tezi güçlü kılmaktadır. Köyümüzde bulunan harabe ve yıkık kilise ve heykeller üzerinde "գոմ" yazısı bulunmaktadır.

Halen köyümüzde GOMA bölgesinde bulunan içme suyu olarak kullanılan işlemeli delikli kaya üzerinde derinlemesine baktığınız zaman bu ismi görmek mümkündür. Taş kesen insan heykeli üzerinde de "գոմ"(gom) yazısı mevcuttur.

Dolayısıyla burada yaşamış halklar kendi doğrusun dan çok.! Tarihi bilgi olarak ve tarihi gerçekleri yansıtması gerekir.

Atalarımızdan bize geçen sözlü tarih olarak bildiğimiz köyümüzün geçmişi şöyledir.

Rumi 1293 halk arasında da 93 harbi olarak bilinen donemde yani 1877-1878 tarihlerinde köyümüz Çarlık Rus egemenliğine geçmiştir.Ruslar burada kalıcı olabilmek için yönetimle ilişkileri iyi olmayan malaganları sürmüştür. Malakanları kontrol etmek ve yönetmek için de bir Gürcü Bey i tahin etmiştir. Gürcü Bey e bölgesel bir alanı içine alan ekonomik ve siyasal irade gücü verilmiştir. Gürcü Bey Goma bölgesinde konağı bulunmaktadır. Eskiden köylere isimler kişi isimleri verilirmiş.

Gürcü Bey ismi burdan gelmektedir. Malakanlar bu Gürcü beyin yanında hayvancılık ve tarim islerinde çalışmışlardır. 

Yaklaşık 40 yıl bu tarihi yasam süreci devam etmistir. Rusyada Bolşevik devrimi olunca Rusya bölgeden zorunlu çekilmiştir. Köyümüz Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine tekrar geçmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu tarafından. Ermenistan,İran sınırı Zagros dağları bölgesinde ki "Yerevan,Revan,Urmiye" (Ava Reș) Karasu ismindeki nehir kıyısında yasayan Kurmanci lehçesi ile konuşan müslüman olan kürt boylarından SEHUDİN,CEMALDİN ve CELALİ boyları göç ederek Tepesuyu köyüne yerlesmislerdir.Günümüzde hala bu köyün mevcut sahipleridirler.Köyümüz yaklaşık 3 asırdır aynı şekilde demografik yapısını devam ettirmektedir.

Köyde gelenek ve örf ile adetler halen devam etmektedir.

BUKA BARANE_yağmur gelini

ZİYARET_kutsal sayılan yerler

HİVDEHİMAL_bahar bayramı

KİRİV_kirvelik

COTVAN_yardımlaşma

ȘİN_matem,yas tutma

ȘAİ_mutluluk,esenlik

Bu geleneklerin derinlemesine kayda değer otantik  ve etik açılımları ile tarifleri vardır.

Her biri  emek ve değer arzetmektedir.

Bu bölgedeki malakanlar bir kısmı avrupa ya bir kısmı Rusya ya göçmüşlerdir.Evlenip zorunlu çevre köylerde kalanlarda olmuştur.

Köyde kalan aile yoktur.

Köy 6 bölgeden oluşmaktadır.

ZİYARET---Köydeki hakim tepeler kutsal ziyaret sayılır.

Kızılgüney tepesi,


GUND ---şimdiki hakim yerleşim alani.

GOM-A---en eski yerleşim alanı.

AĞIL----yayla olarak kullanılan alan.

ÇEGİL---günümüzde viyadük geçit kestirme yol gibi kulalinan alan.

PEG---Suya yakın olan bölge su çermik kaplıca şifalı suları hala günümüzde de mevcuttur. Alabalık çıktığı için günümüzde Alabalık deresinden aldığı isim kullanılmaktadır.

Cumhuriyetin kurulmasından sonra 1960 yılında Tepesuyu Köyü olarak ismi degistirilmistir. Kurtuluş Savaşı sırasında atalarımız birçok cephe de görev almıştır. 6 yıl askerlik görevi icra etmişlerdir.

Köyümüz Ardahan ilinin okuma yazma oranının en yüksek olduğu köyüdür.

Saygılarımla,

Yazar: Sunay KARATAŞ Sunay Sehu Karataş (mesaj) 08.21, 26 Haziran 2020 (UTC)[yanıtla]

Kullanıcı:Sunay Sehu Karataş[kaynağı değiştir]

Merhaba, ben ChiefBera. Oluşturduğun Kullanıcı:Sunay Sehu Karataş maddesini Vikipedi'nin hızlı silme kriterlerinden "KS4: Vikipedi'nin kişisel sayfa olarak kullanımı" kriterine uyduğuna inandığımdan silinmesi için işaretledim. Hizmetliler maddeyi ve tartışma sayfasını inceledikten sonra karar verecekler. Eğer bir hata yaptığımı düşünüyorsan ya da herhangi bir sorun varsa mesaj sayfam üzerinden bana ulaşabilirsin. Teşekkürler. --ChiefBeramesaj 08.25, 26 Haziran 2020 (UTC)[yanıtla]

Tepesuyu, Ardahan[kaynağı değiştir]

--ChiefBeramesaj 08.46, 26 Haziran 2020 (UTC)[yanıtla]

Haziran 2020[kaynağı değiştir]

Bilgilendirme simgesi Merhaba, ben ChiefBera. Bilmeni isterim ki  Tepesuyu, Ardahan maddesindeki son katkılarından bir kısmını tanıtım amacı taşıdığı için geri aldım. Tanıtım yapmak ve Vikipedi'yi "özgür kürsü" olarak kullanmak Vikipedi politikalarına aykırıdır ve bu davranışa izin verilmez. Vikipedi hakkında daha fazla bilgi almak için karşılama sayfasına göz atabilirsin. Teşekkürler! --ChiefBeramesaj 08.58, 26 Haziran 2020 (UTC)[yanıtla]