Kullanıcı mesaj:Narcin

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Merhaba Narcin, Vikipedi'ye hoş geldiniz.
Herkes yazabilir

Herkesin özgürce katıldığı Vikipedi'ye siz de katkıda bulunabilirsiniz. Tek yapmanız gereken üstteki Değiştir butonuna basmak. Ancak girdiğiniz bilgilerin ansiklopedik olmasına ve kişisel saldırı-hakaret içerikli olmamasına dikkat etmelisiniz.

Bantuan
Bantuan
İpuçları
  • Vikipedi beş temel taş üzerine kuruludur, katkıda bulunmadan önce okumanızda yarar var.
  • Lütfen tartışma ve mesaj sayfalarında yazdıklarınızı, sonuna ~~~~ koyarak ya da değiştirme panelinin sol üst onuncu sekmesini
kullanarak imzalamayı unutmayın!.
Tips
Tips
Yardım bilgileri

Daha fazla bilgiyi Topluluk Portalı'nda bulabilirsiniz. Sorularınızı Yardım masası'nda, Köy çeşmesi'nde ya da IRC'deki #wikipedia-tr kanalında sorabilirsiniz. Çoğu kullanıcı yeni gelenlere yardım etmekten mutluluk duyacaktır. Bu kullanıcıların listesini Vikipedi:Yardım gönüllüleri sayfasında bulabilir, istediğiniz biriyle mesaj sayfası aracılığıyla iletişime geçebilirsiniz.

Membuat kesalahan?
Membuat kesalahan?
For Non-Turkish Speakers
Deutsch: Sprechen Sie kein Türkisch? Klicken Sie hier.
English: Don't speak Turkish? Click here.
español: ¿No hablas turco? Cliquea aquí.
français: Ne parlez vous pas turc? Cliquez ici.
русский: Не говорите по-турецки? Нажмите сюда.
Andere Sprachen   Other languages   Otros idiomas   Autres langues   Другие языки
Kardeş Projeler

VikiSözlük
Özgür Sözlük

VikiKitap
Özgür Kitaplar

VikiKaynak
Özgür Kütüphane

VikiSöz
Özdeyişler

Commons
Çoklu ortam paylaşım

Meta-Wiki
Viki Merkez

Kemal K.ileti 19:22, 29 Temmuz 2009 (UTC)

Teşekkürler Narcin 20:26, 29 Temmuz 2009 (UTC)

Başkasının yazdığı yazıdır. Kopyalayarak yapıştırmak doğru değil. Yazanların telif hakkı yok mu ? Link varsa zaten ilgilenenler okuyacaklardır. Telif hakları ihlali adlı suçu işlemeyelim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 09:47, 2 Ağustos 2009 (UTC)

Merhaba Takabeg. Alıntı kuralları gereğince kaynak verildiğinde suç işlenmiyor.
Tabi bu, kaynağı verince bütün bir kitabı kopyalama müsadesi var anlamına gelmez. Ancak birkaç cümle alıntı yapmak kanunlara göre her zaman serbest.
Yaptığım kopya tartışmaya yardımcı oluyor. Diğer yazarlar, benim hangi cümleyi kastettiğimi bilemezlerki. Yani tartışmaya yardımcı olması ve bizi karar verirken desteklemesi için ekliyorum kısa alıntıyı --Narcin 09:52, 2 Ağustos 2009 (UTC)

Başka kullanıcıların yazılarını silinmesi[kaynağı değiştir]

Vikipedi kurallarına göre başka kullanıcıların yazılarının silinmesine müsade yok.Telif sorunu olmadığını yazdım sana.
Yazımı silmeni tekrar geri almayacağım, çünkü o kadar önemli değil. Asıl tartışma yukarıda.
Ama gelecekte başka kullanıcıların yazılarını değiştirmemeni rica ederim. İyi günler --Narcin 10:02, 2 Ağustos 2009 (UTC)

Bu sefer başka bir maddenin içeriği ile tamamen aynı olduğunu ve gösterilen kaynakta Rus'un R'sinin bile olmadığını görünce kaldırdım. Ancak sayende sonraki sayfalarını okudum. Ve başka bir maddedeki telif ihlalini bulabildim. Şimdi kitabın çıktığı yazılıyor. Bu da kötü. Eğer generalin Ermeni kırımı ile doğrudan alakalı yazılar yorumsuz aktarılabilir, bence. Ermeni Kırımı ile alakalı olmayan mesela Ermeni momitacıların işlediği yağama, katliam v.s. Ermenilerin müslümanlara karşı eylemleri (bence madde bağlığı uygunsuz)'ne eklenebilir. Ama Vikipedi'nin durumuna bakarsak birinci kayanğın kullanılmamasını uygun görmenen arkadaşlar var ve gerçekten de Vikipedide üçüncü parti araştırma kitap ve makaleleri tercih ediliyor. Takabeg ileti 10:12, 2 Ağustos 2009 (UTC)

Ayrıca Vikipedide kopyala - yapıştır yöntemi kullanılnmıyor. Kopyalar bulundu mu kaldirılıyor. Bu bir gerçek. Takabeg ileti 10:14, 2 Ağustos 2009 (UTC)

Ermeni çetelerinin işlediği katliamları Ermeni tehcirini ele alan maddeden nasıl ayrı işleyebiliriz? Olaylar akış içinde araştırılır ve hepsi aynı yıllara ait olaylar, olayları birbirinden ayırınca olaylar sadece kısmen açığa kavuşmuş olur. Bir olay olmadan diğeri olmaz vs. Tarihçiler, tarihi olayları ele bütün alıp yazıyor. Mesela Birinci Dünya Savaşı maddesinden Franz Ferdinand cinayetini silmemiz olur mu? O cinayet olmasa savaş henüz patlak vermezdi vs. --Narcin 10:27, 2 Ağustos 2009 (UTC)
Özneleri farklı, bölgeleri farklı, koşulları farklı, Mağdurları farklı. I. Dünya Savaşı maddesinde Ernmeni komitacının işleri de yer alabilir. Fakat madde I. Dünya Savaşı maddesi değil. Takabeg ileti 10:33, 2 Ağustos 2009 (UTC)
hangi konunun hangi maddeyle işleneceğine biz karar vermiyoruz tarihçiler karar veriyor. Bu konu her tarih kitabında en geç olarak Berlin Antlaşmasıyla başlar. Biz burda tarihi değiştiremeyiz.
I. Dünya Savaşı maddesine gelince, eğer Ermeni çeteleri veya Ermeni tehciri Dünya Savaşı genel olarak ele alındığında bir rol oynuyorlarsa, elbette o konuda da işleneceklerdir. Gerçekten bu olayların savaşın genel gidişatı için rol oynayıp oynamadığını yine tarih kitaplarından öğrenebiliriz.
Ancak Dünya Savaşının genel gidişatı için marjinal bir rol oyuyor bu olaylar.
Sadece tehcir ele alındığında ise, Ermeni çetelerinin katliamları muazzam rol oynuyor. Onlar olmasa ve Van Ermeniler sayesinde Rusların eline düşmese tehcir olmazdı çünkü. --Narcin 10:44, 2 Ağustos 2009 (UTC)
Bence şu şekilde yer alabilir belki... General Ermeni sakinlerin katledilmesinin sebebi olarak Ermeni komitacıların Anadolu'da işlediği yıldırma tektiğini göstermedi mi ? Yani Osmanlı'nın yaptığı katliamların nedenlerinden biri olarak Ermeni komitacıların yaptığı katliamı gösterilebilir. "X'nin yazdığına göre, Y" şeklinde olacak. Takabeg ileti 10:38, 2 Ağustos 2009 (UTC)

kişisel yorum uyarısı[kaynağı değiştir]

Neden tam şu yazımı yazdığımda yani ermeni tehciri maddesinin Ermeni Kırımı ismini Türkçe kaynaklarda yaygın gibi göstermesine hatta bir adım ileri gidip Türkiye'deki yaygın kullanımıyla Ermeni Soykırımı gibi açıkmalarla maddenin resmen yalan söylediğini yazınca aklınıza geldi Katkı listeme bakıp bir hata bulmak? --Narcin 20:28, 2 Ağustos 2009 (UTC)
  • öncelikle mesajınızı kullanıcıların sayfalarına yollamalısınız. ikincisi her an her yerde olabilirim/olabiliriz, son değişikliklerdeki bütün katkılar, hele de tartışmalı konular ilgi alanımdadır/alanımızdadır. üçüncüsü bu yaptığınız da vikipedinin bir başka kuralını çiğniyor. hatasız katkılar diliyorum. --ki bl 21:48, 2 Ağustos 2009 (UTC)
Hata yaptığımı düşünmüyorum. Ortada benim tarafımdan nezaketsizlik yoktu. "git oku" demek nezaket kurallarına uymuyorsa, kaynaklı olan maddeme verdiğim kaynakları okumadığı için kaynaksız diyen nezaketsizliğe yönelmeniz gerekirdi. Ayrıca "git oku" demek, iyi bir olay için yani okumak için birini teşvik etmek anlamına gelir. Gördüğünüz gibi yanıldınız ortada nezaketsizlik yok.
ama o olay zaten kapanmıştı. 3 gün sonra hem de tam şimdi kapanmış bir konuyu açmanızı doğru bulmadım. Üstelik konunun sizinle alakası yoktu ki. Noumenon ile benim aramdaydı.
Aslen ben o kişiden yazdığım maddeye kaynaksız işareti koymadan önce, gelip bana sormasını ya da gerçekten gidip kitapları okuyup karar vermesini isterdim. Okumadan maddeme "kaynaksız" demesi ile, bana karşı Vikipedi:İyi niyet varsayın kuralını çiğnemişti. Ama ben o olayı unuttum bile. Önemli olan burda maddelerin gelişmesi, ben Noumenon'a 3 gün sonra gidip de sen bana karşı İyi niyet varsayın kuralını çiğnedin demeye niyetim yok, çünkü iyi niyet varsayıyorum. İyi akşamlar.--Narcin 22:05, 2 Ağustos 2009 (UTC)

Bu arada size sorum olacak: 1915 Ermeni tehcirinin çok az kaynakta hatta sadece bir tek kaynakta Ermeni Kırımı denildiği bir gerçek. O da üstelik Taner Akçam. Buna karşılık Türkçe kitaplarda "Ermeni Tehciri" yaygın bir şekilde denir. Şu anki madde ismi, Vikipedi:Özgün araştırmalara yer vermemek kuralıyla uyuşmuyor çünkü herhangi bir tek yazarın verdiği isim madde ismi olarak alınmış. Madde ismini Türkçe bilim kitaplarında en yaygın yani "representative" olan isme değiştirmek için bana yardımcı olur musunuz? --Narcin 22:14, 2 Ağustos 2009 (UTC)

"Ermeni Kırımı" özgün araştırma değildir. Taaaa eskiden beri varolan terimdir. Ermeni Soykırımı daha yangındır. Vikipedide Sözde eki, iddiaları eki başlıkta kullanılması uygun görülmediği için kurallarına uyarsak başlığı Ermeni Soykırımı olur. Ancak bu terimden bazı kullanıcı ve okurlar rahatsız olabilirler. İstisna okarak en yaygın olmayan fakat eskiden beri varolan ve günümüzde de kullanılan "Ermeni Kırımı yapak" dedik. Aslında rahatsız olanlar var diye Vikipedi kurallarına uymamak doğru değildir, bence. Tam Vikipedi kurallarına uygun bir şekilde Ermeni Soykırımı olarak düzetlmek için tartışma açılabilir. Fakat hep başlık tartışması sürerse vakit kaybı olacak. O yüzden Ermeni Kırımı ile idare ediyoruz. Önceki tartışmalara bakarsan anlayacaksın ki "başlığı Ermeni Soykırımı olsun" diyen kullanıcı az değil. Takabeg ileti 02:08, 3 Ağustos 2009 (UTC)

"Ermeni Kırımı" ismi özgün araştırmadır çünkü bir tek kitapta geçer ve bilimadamlığından şüphe edilen Taner Akçama aittir bu kitap.
"dünya yuvarlak değildir düz tabanlıdır" diyen bir kaynak bulup da madde ismi yapmaya benziyor. Bir kaynak her zaman bulunur. "Ermeni Kırımı" ismine kaynak olarak tek Taner Akçam gösterilmiş. (Gösterilen diğer iki kaynak bu ismi kullanmıyor)
Taner Akçamın özgeçmişini ve Türkiye düşmanı olduğu gözönünde bulundurulursa ve ayriyetten kimliğini gözardı edersek hatalarla dolu ve olayları olağanüstü basite indirgeyip de çalıştığını dikkate alırsak, onun verdiği ismin madde ismi olmasını böyle ısrarla istemen hakkında şüpheler doğuruyor.
Akçamın "A Shameful Act" kitap ismi bile Osmanlı Türkçesi bilmediği için Mustafa Kemalin sözlerini bile yanlış anlamışken bakın kitabın içinde ne kadar çok hata var. Ayrıca Ermeni parası aldığı söyleniyor. Böyle birinin vikipedide bu hassas maddeye isim bulmada standard alınması korkunç birşey. Gördüğüm kadarıyla ısrar edenler iki-üç kişi. Sizin dahil olmadığınızı düşünüyorum. --Narcin 19:15, 5 Ağustos 2009 (UTC)

Vikipedi:Özgün araştırmalara yer vermemek ihlali var "Ermeni Kırımı" isminin kullanımında[kaynağı değiştir]

Yönetici olduğunuzu düşündüğüm için size yazıyorum. Sohbet burda başlamıştı.
Size sorum şu: 1915 Ermeni tehcirinin Türkçe yazılmış olan çok az kaynakta hatta sadece bir tek kaynakta Ermeni Kırımı denildiği bir gerçek. Üstelik o tek kaynak bu konuda taraflı yazan Taner Akçam. Buna karşılık Türkçe kitaplarda "Ermeni Tehciri" en yaygın isimdir bakınız (Google Books). Şu anki madde ismi, Vikipedi:Özgün araştırmalara yer vermemek kuralıyla uyuşmuyor çünkü herhangi bir tek yazarın verdiği isim maddenin işlediği konunun genel ismi olarak alınmış. Oysa bu ismi bir tek taraflı kaynak kullanıyor. Madde ismini Türkçe bilim kitaplarında en yaygın yani "representative" olan isme değiştirmek için bana yardımcı olur musunuz? Bir yönetici olduğunuz için bu ağır ihlali direkt size şikayet ettim. Teşekkürler --Narcin 23:20, 2 Ağustos 2009 (UTC)

  • vikipedi'nin en hassas maddelerinden biri söz konusu olan. bu yüzden tartışma sayfasına yazmalı, kullanıcılarla konuşmalısınız. ancak size önerim, defalarca ve yıllarca konuşulan bu konunun tartışma sayfasının arşivlerine göz atmanız. kolay gelsin. --ki bl 07:32, 3 Ağustos 2009 (UTC)

KSY ve İNOV uyarısı[kaynağı değiştir]

Şuradaki mesajınızla bir kullanıcının mesaj sayfasında başka bir kullanıcıya suçlamada bulunuyorsunuz. Her kullanıcıyla tartışmanızı doğrudan o kullanıcıyla yapmanız, onun görme olasılığının düşük olduğu sayfalarda bu gibi yorumlardan kaçınmanız gerekiyor. Aksi halde VP:KSY politikasını ihlal etmiş oluyorsunuz. İçeriğe ilişkin yorum yapacak olursak, ilgili değişikliklerin kural ihlali içermediği konusu defalarca açıklandı. "maddeleri Kürtleştirmek" ne demek? Taraflı değişikliklere Vikipedide izin verilmez, bu, bu ansiklopedinin beş temel taşından birinin ihlali demektir. "ne mantıklı bir hesap" ne demek? Kimse burada ansiklopedi oluşturmak dışında bir amaçla hareket edemez, buna izin verilmez. Kişilerin böyle art niyetleri olduğu iması VP:İNOV'u ihlal etmektedir. Lütfen kuralları gözden geçiriniz ve onlara uymaya özen gösteriniz. --Yabancımsj 09:19, 5 Ağustos 2009 (UTC)

Hem Kürt olan (baba tarafı) hem de Türk olan (anne tarafı) Hülya Avşar'ı Kibelenin yaptığı gibi "Kürt asıllı" deme taraflılığından bahsetmiştim. Size üçüncü kez linkini gösteriyorum --> [1]. Bu sefer gördünüz mü? yoksa hala mı göremediniz?
Vikipedi kuralları içinde kesinlikle taraflı değişimdi Kibelenin yaptığı. Sizi Vikipedi:Tarafsız bakış açısı okumanız için uyarıyorum.
Cevabı verilmiş soruları da tekrar tekrar sormamanızı rica ediyorum, beni çalışmamdan alıkoyuyorsunuz.
Takabeg ve Kibele hakkında aynı şeyleri şikayet eden sanırım tek ben değilim [2]. Net olan olayı bu tarz sözde uyarılarla ve taraflı engellemelerle daha da büyütmemenizi rica ederim. --Narcin 18:23, 5 Ağustos 2009 (UTC)

Hâlâ VP:İNOV ihlal ettiğini görüyorum. Dikkatli davranırsan iyi olacak. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 18:31, 5 Ağustos 2009 (UTC)

Özgün değil taaaaaa eskiden beri var. Yani Akçamın icadı değil. Takabeg ileti 19:37, 5 Ağustos 2009 (UTC)

Demek ki kaynakları incelemedin :)) Ayrıca senin ya da başkaların tatmin edilip edilmemesiyle bilim arasında alaka yoktur. Bence uzatmasan iyi olur. Ermeni Kırımı başlığından vazgeçersek Vikipedi kuralına uygun başlık olarak Ermeni Soykırımı kalır. Takabeg ileti 19:51, 5 Ağustos 2009 (UTC)

Vikideki çalışmalarınız ve çabalarınız taktir edilecek türden.kolay gelsin iyi çalışmalar ve iyi vikilemeler.--Kamuran otukenli 09:27, 16 Eylül 2009 (UTC)

Ben de teşekkür ederim evet burda bilgi paylaşımına devamGöz kırpma --Kamuran otukenli 12:37, 16 Kasım 2009 (UTC)