Kullanıcı mesaj:Mehmetmamger

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin Mehmetmamger![kaynağı değiştir]

İlk adımlar

Yardım ve Sıkça Sorulan Sorular sayfaları sana oldukça yardımcı olacaktır. Bu sayfalarda Vikipedi'de nasıl dolaşacağına, nasıl madde düzenleyeceğine ya da temel lisans politikasına dair açıklamalar bulabilirsin. Buraya katkıda bulunmak için teknik anlamda özel bir yeteneğe sahip olman gerekmez. Katkıda bulunurken cesur ol ve her zaman diğer kullanıcıların iyi niyetli olduğunu varsay!. Burası bir Wiki - katkıda bulunmak gerçekten kolay!

Yardım bulmak

Daha fazla bilgiyi Topluluk Portalı'nda bulabilirsin. Sorularını Yardım masası'nda, Köy çeşmesi'nde ya da IRC'deki #wikipedia-tr kanalında sorabilirsin. Çoğu kullanıcı yeni gelenlere yardım etmekten mutluluk duyacaktır. Bu kullanıcıların listesini Vikipedi:Yardım gönüllüleri sayfasında bulabilir, istediğin biriyle mesaj sayfası aracılığıyla iletişime geçebilirsin.

For non-Turkish speakers
Deutsch: Sprechen Sie kein Türkisch? Klicken Sie hier.
English: Don't speak Turkish? Click here.
español: ¿No hablas turco? Cliquea aquí.
français: Ne parlez vous pas turc? Cliquez ici.
русский: Не говорите по-турецки? Нажмите сюда.
Andere Sprachen   Other languages   Otros idiomas   Autres langues   Другие языки
İpuçları ve püf noktaları
  • Vikipedi beş temel taş üzerine kuruludur, katkıda bulunmadan önce okumanda oldukça yarar var.
  • Lütfen tartışma sayfalarında yazdıklarını, sonuna ~~~~ koyarak ya da değiştirme panelinin sol üst onuncu sekmesini
kullanarak imzalamayı unutma!.
  • Kullanıcı sayfana Babil kutularını koyman, diğer kullanıcıların senin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlar.
  • Telif hakkı ile korunan hiç bir eseri buraya eklememen gerektiğini unutma!
  • Yüklediğin resimleri sana ait olan bir galeride görebilirsin.
  • Vikipedi'nin bazı önemli politikaların özetlerini okuyarak Vikipedi'nin işleyişini öğrenmende yarar var.
Kardeş Projeler

VikiSözlük
Özgür Sözlük

VikiKitap
Özgür Kitaplar

VikiKaynak
Özgür Kütüphane

VikiSöz
Özdeyişler

Commons
Çoklu ortam paylaşım

Meta-Wiki
Viki Merkez

Yabancımsj 19:09, 24 Nisan 2009 (UTC)

Öncelikle özgür ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz ! Vikipedi'ye katkıda bulunmak istemeniz çok güzel, fakat ne yazık ki Vikipedi'ye özgür lisanslı olmayan (Kamu malı, GÖBL, Creative Commons vs.) hiçbir kaynaktan içerik aktaramayız; yani (telif hakkı saklı) başka web sitelerinden veya kitaplardan buraya doğrudan içerik taşımanız mümkün değildir. Telif hakları hakkında daha fazla bilgiyi Vikipedi:Telif hakları/SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarında bulabilirsiniz. İçerik aktarabileceğiniz bazı GÖBL kaynaklar için GÖBL kaynaklar sayfasına, bazı kamu malı kaynaklar içinse kamu malı kaynaklar sayfasına göz atabilirsiniz. Kısa bilgi almak için buraya tıklayınız. Tekrar hoşgeldiniz, iyi değişiklikler! -  Levent İleti Katkılar   17:05, 25 Nisan 2009 (UTC)


Hoşgeldiniz hocam[kaynağı değiştir]

Sizi dil ile ilgili sitemizden tanıyorum, (reklam olmasın diye yazmadım sitenin adını burda, kısa adı DF). Her türlü yardıma ihtiyaç duyduğunuzda mesajınızı beklerim, seve seve cevaplarım hocam. Saygılar, kolay gelsin.--Ahzaryamedmesaj 18:00, 4 Mayıs 2009 (UTC)

Lütfen çok kısa içerikli maddeler oluşturmayınız, bu tür sayfalar taslak kriterlerini sağlamadığı için silinir ya da silinmek üzere işaretlenir. Yarattığınız maddelerin silinmesini önlemek için biraz daha kapsamlı bilgi yazmanız uygun olacaktır. Taslaklar hakkında daha fazla bilgiye Vikipedi:Taslak sayfasından ulaşabilirsiniz. Ancak zengin içerikli madde eklemek adına da telif ihlalinde bulunmamalı ve eklediğiniz içeriğin ansiklopedik ve kayda değer olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bu hassas konuyla ilgili olarak Telif hakları sayfasını inceleyebilirsiniz.
Teşekkürler, iyi çalışmalar. -  Levent İleti Katkılar   04:56, 16 Mayıs 2009 (UTC)
  • Konuyla ilgili açıklamayı içeren şablonu alta ekliyorum. Lütfen şablon içindeki bağlantıları okuyun. Anlamadığınız bir şey olursa yine sorabilirsiniz.  Levent İleti Katkılar   19:15, 16 Mayıs 2009 (UTC)


Uyarı
Uyarı
Ayrıntılı telif açıklaması.

Merhaba,

Vikipedi'ye katkıda bulunmak istemenizi takdir ve teşekkürle karşılıyoruz; çünkü sayısız kişiye karşılıksız bilgi sunan bu ansiklopedi, gönüllülük kavramıyla ayakta durabilmektedir. Ve en önemli konulardan Beş temel taşımızdan üçüncüsü; telif hakları konusudur. Vikipedi; ana sloganı olan Özgür ansiklopedi kavramına yakışır bir şekilde yaşamak istediği için, telif konusuna özen göstermektedir. Herhangi bir kurum, kuruluş ya da kişinin, telif ihlali nedeniyle yasal yaptırım uygulama hakkının olmaması için, özgür içerik kullanmaya çalışıyoruz.

Eğer herhangi bir sitede; GNU lisansıyla özgürce alıntı yapılabileceğine dair açık ve net bir ifade yoksa, kopyalama yapamamaktayız. Site sayfalarında bu konuda herhangi bir açıklama ya da uyarı yoksa, bu durum da onun yasalar tarafından otomatik olarak korunduğunun göstergesi olabilir. Özellikle de, "Copyright, , Her hakkı saklıdır, TM" vb. yazı ve uyarı işaretleri varsa, zaten bu durumda kesinlikle o site sahibinin Vikipedi'ye izni olmadan alıntı, kopyalama yapamıyoruz. Kaynak göstermek tek başına yeterli olamayabiliyor. Fakat! alternatifler var elbet:

  • Alıntı yaptığınız site size aitse ya da site yetkililerinden izin aldıysanız; ilgili web sayfasının yüklü olduğu sunucuya bağlı yetkili bir e-posta adresinden, info-tr@wikimedia.org adresine; kendi web sayfalarından yapılacak her türlü içerik alıntısının Vikipedi'de kullanılmasına GÖBL-GNU lisansı çerçevesinde izin verildiğini belirten bir e-posta yazılması bir çözümdür. Ya da;
  • Gerek cümleleri değiştirerek, gerekse kendimizden birşeyler katıp, yeni cümleler oluşturarak o sayfayı yazabiliriz. Hem böylece emeğimiz geçerek gerçek bir katkıda bulunur, hem de telif hakları ihlali yapmamış oluruz.
  • Telif yasalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayınız.

İyi bir yazar olamayabiliriz, hatalardan da korkmamalıyız, çünkü hergün yüzlerce hatayı düzelten bir çok vikipedist var.

Bu anlamda silinen (ya da geri alınan) maddeyi/içeriği yeniden kendiniz yazarak Vikipedi'ye katkıda bulunacağınıza inanıyoruz. Herhangi bir durumda yardım istemekten çekinmeyin. Bildiğimiz her konuda elimizden gelen herşeyi yaparız. Tekrar hoşgeldiniz, iyi çalışmalar. -  Levent İleti Katkılar   19:15, 16 Mayıs 2009 (UTC)


Dilli Düdük[kaynağı değiştir]

Evet hepsi kısa olarak başlamıştır (çoğunluğu). Fakat, daha düzenli ve tanıtıcı/açıklayıcı olması gerekmektedir.--Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 15:25, 15 Kasım 2009 (UTC)

Bilgilendirme[kaynağı değiştir]

  • Silinen Dilli Düdük tartışma sayfasında yazdığınız ifadeler; vikipedi kurallarına uygun düşmemektedir. Bu tür ifadelerden kaçınmanızı şiddetle öneririm. Ayrıca maddenin silinme n edeni kısa olmasından değil, telif ihlali gerekçesindendir. Bu konuda üstte yeterince bilgilendirilmiş olduğunuzu göze alarak daha hassas davranmanız ricasıyla, iyi çalışmalar.  Levent İleti Katkılar   06:03, 17 Kasım 2009 (UTC)
  1. Mesaj sayfanızı görüş ve düşüncelerinizi belirtebileceğiniz bir alan olarak görmeyip, kullanmayınız. Birisine iletmek istediğiniz konuyu o kişinin mesaj sayfasına yazınız.
  2. Vikipedi'de kişisel saldırı kesinlikle hoşgörülmemektedir. Bu nedenle üslubunuzu kontrol altında tutmanız gerekmektedir.
  3. Size içtenlikle yapılan bilgilendirmeleri olumsuz yorumlamak yerine lütfen iyiniyet varsayınız.
  4. Telif araştırması konusunda deneyimlerimize güvenin. İtirazınızı belirtmek en doğal hakkınız olmasına karşın bnu yaparken sağduyunuzu elden bırakmamaya çalışın. OtomAatik mesaj tabir ettiğiniz şablon kullanımı her gün binlerce dğeişikliğin yapıldığı Vikipedi'de bir zorunluluktur, her kullanıcıya tek tek elle mesaj yazmayı hayal bile edemezsiniz..  Levent İleti Katkılar   22:58, 7 Aralık 2009 (UTC)

Tarih düşürmek[kaynağı değiştir]

Merhaba Mehmet Bey,

Az önce Mayıs 2009'da sizin tarafınızdan açılan "Tarih düşürmek" adlı maddeyi ağır telif hakkı ihlali nedeniyle silmek durumunda kaldım.

Yukarıdaki mesajlardan ve bu mesajlara yazdığınız cevaptan bu konuda bir netlik sağlanamadığı ve Vikipedi'nin telif politikası ile ilgili aklınızda bazı sorular kalmış olduğu sonucunu çıkarıyorum. İlgilenirseniz bu sorunun çözümü için elimden gelen her türlü bilgiyi vermeye hazırım.

Bu zaman zarfında başka kaynaklardan alınan içeriği Vikipedi'de madde yazarken kullanmamanızı rica ediyorum.

Vito Genovese 16:06, 19 Ocak 2010 (UTC)

Telif Hakları[kaynağı değiştir]

İnanın meseleyi hala anlamadım. Mesela Dilli Düdük maddesinde nasıl bir telif ihlali yapmışım hiç anlamadım? Kullandığım tek kaynak WIKIPEDIA idi ve buradan madde çevirilerinin TELİF HAKKI ihlali olduğunu herhalde düşünmüyorsunuz. Keşke "şu ibareler telif hakkını ihlal eder, bakın şurada almışsınız" diye açıklama düşebilseydi modere eden arkadaş ve ben de "evet ya, bakın hakikaten ayıp etmişim" diyebilseydim. Yok ki böyle bir durum.

TARİH DÜŞÜRMEK maddesinin zaten ESAT ÇOŞAN'dan alındığı belli olan kısmını ben yazmamıştım: O madde o haliyle EBCED maddesi başlığı altında uzun uzadıya vardı. Ben orayı kesip, bir iki ilaveyle ayrı bir madde haline getirmiştim. Yani başka bir kullanıcının alıntılamış olduğu maddeleri, bir başlık yapmıştım (ENTRY). Kontrol etmeden yapmışım ve elbette yanlış yapmışım. MODERE elbette haklı. Ama tüm madde silinmek yerine, ihlale ilişkin kısım silinse çok daha mantıklı olmaz mıydı.

Üzerinden zaman geçmiş, çok da hatırlamıyorum ama bildiğim kadarıyla epey de ilave bilgi toplamıştım. Onlar da silinmiş gitmiş. Şimdi Türk edebiyatında, mezar yazılarında, saray kapılarında, nesirinde nazımında, ve hatta insan isimlerinde geleneksel bir yer işgal etmiş koca TARİH DÜŞÜRMEK uygulamasının VİKİde bir maddesi bile yok. (Ha WAPEDIA'da var) :)

Bakınız yukarıda topladım dedim, bilerek dedim, "çeşitli yazılı ve internet kaynaklarından bir okuma yapıp, bir yazı ortaya koydum" anlamında kullandım, "edinilmiş bilgi" yani. Umarım bunun TELİF İHLALİ olduğunu sanmıyorsunuzdur, yoksa "ATATÜRK 1938'de öldü" deseniz bile bu telif ihlaline girer: Çünkü bunu a) Bir başkasından öğrendiniz ve birinci kaynak değilsiniz b) İllaki bu ifadeyi bir başkası aynı lafızla yazdı.

Halbuki hiç bir akl-ı selim mevzubahis cümlede bir ihlal görmeyecektir.

ÖZ İLE: 1. Babama dair madde yazacak olsam "telif hakkı" deyip silenler var. Ben buna kızıyorum. Ciddi bir belirsizlik veya belirli bir ciddiyetsizlik var. Bir sayfayı hazırlamak insanın bir kaç saatini alıyor ve silmek 3 saniyeyi. 2. İlk WIKIPEDIA dönemlerinde bir dostumla projeyi görmüş ve çok heyecanlanmıştık: "İşte hür ansiklopedi böyle olur" demiştik. O zaman güdük bir sürü madde vardı, bariz Britannica'dan falan aşırmalar. Ama birileri o küçücük maddeleri "nasılsa büyür büyük adam olur" diye kesmediklerinden, çalıntı metinleri de AÇIKÇA "öğrenilmiş bilgiden" ayır edebildiklerinden şimdi İNGİLİZCEDE saygın bir DEV ANSİKLOPEDİ var ve Türkçe bir şeyler yazmada şevki kırılan ve sadece bir sitem için geri dönen ne ilk ne de son kişiyim korkarım. İşte belki biraz da bu yüzden bizim VİKİPEDİ asla ingilizcesi gibi olamıyordur.

Emeğinize sağlık ve sizlere iyi vikilemeler. Umarım hayallerinizdeki gibi bir bilgi kaynağına kavuşuruz.