Kullanıcı mesaj:Lazuribere

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin Lazuribere![kaynağı değiştir]

İlk adımlar

Yardım ve Sıkça Sorulan Sorular sayfaları sana oldukça yardımcı olacaktır. Bu sayfalarda Vikipedi'de nasıl dolaşacağına, nasıl madde düzenleyeceğine ya da temel lisans politikasına dair açıklamalar bulabilirsin. Buraya katkıda bulunmak için teknik anlamda özel bir yeteneğe sahip olman gerekmez. Katkıda bulunurken cesur ol ve her zaman diğer kullanıcıların iyi niyetli olduğunu varsay!. Burası bir Wiki - katkıda bulunmak gerçekten kolay!

Yardım bulmak

Daha fazla bilgiyi Topluluk Portalı'nda bulabilirsin. Sorularını Yardım masası'nda, Köy çeşmesi'nde ya da IRC'deki #wikipedia-tr kanalında sorabilirsin. Çoğu kullanıcı yeni gelenlere yardım etmekten mutluluk duyacaktır. Bu kullanıcıların listesini Vikipedi:Yardım gönüllüleri sayfasında bulabilir, istediğin biriyle mesaj sayfası aracılığıyla iletişime geçebilirsin.

İpuçları ve püf noktaları
  • Vikipedi beş temel taş üzerine kuruludur, katkıda bulunmadan önce okumanda oldukça yarar var.
  • Lütfen tartışma sayfalarında yazdıklarını, sonuna ~~~~ koyarak ya da değiştirme panelinin sol üst onuncu sekmesini
kullanarak imzalamayı unutma!.
  • Kullanıcı sayfana Babil kutularını koyman, diğer kullanıcıların senin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlar.
  • Telif hakkı ile korunan hiç bir eseri buraya eklememen gerektiğini unutma!
  • Yüklediğin resimleri sana ait olan bir galeride görebilirsin.
  • Vikipedi'nin bazı önemli politikaların özetlerini okuyarak Vikipedi'nin işleyişini öğrenmende yarar var.
Kardeş Projeler

VikiSözlük
Özgür Sözlük

VikiKitap
Özgür Kitaplar

VikiKaynak
Özgür Kütüphane

VikiSöz
Özdeyişler

Commons
Çoklu ortam paylaşım

Meta-Wiki
Viki Merkez

Manco Capac 14:07, 30 Mayıs 2008 (UTC)

Zorunlu açıklama[kaynağı değiştir]

  • Sayın Kullanıcı; Bugünlerde Özgür ansiklopedi Vikipedi; üretmekten aciz, tüketip yakmayı, yıkmayı marifet sayan insanların saldırılarına maruz kalmaktadır. Korumak için hepimiz elbirliğiyle çabalıyoruz. Yine de gözümüzden kaçan vandalizme karşı; Mesaj sayfanıza Kibele, Mach, Levent Abi, Noumenon vb. gibi sahte imzalarla bırakılacak mesajlara, gerçekliğinden emin olmadan inanmamanızı, bu tür saldırıları hemen hizmetlilerden birine bildirmenizi, vandalizme aldırmadan olumlu katkılarda bulunmayı sürdürmenizi rica eder, iyi çalışmalar dilerim. Levent Abi İleti 13:08, 6 Haziran 2008 (UTC)

Lazların Türkiye'deki Nüfusu[kaynağı değiştir]

Bbeyefendi neden anlamak istemiyorsunuz ya da bilmiyor musunuz merak ediyorum ama dünyada hiçbir ülkede "dilini konuşabilen" insan sayısı tüm etnografig gruba indirgenemez.Türkiye'de 1. derecede anadili olarak Lazca'yı 33,000 kişi konuşuyor.Anadili oalrak ise toplam 220,000 kadar kişi konuşuyor.Ama Türklerin asimilasyonları neticesinde bu kadar az bir rakam mevzu bahistir.Lalzarın nüfusu 500,000 ile 1,200,000 arasındadır.Bunu anlamak çok zor değil.

Bir etnik grubun sayısını öz dili konuşan insan sayısına indirgeyemezsiniz.Türkiye'de 150,000 kişi Çerkezce'yi konuşur.Ancak ülkemizde 2,500,000 kadar çerkez vatandaşımız ikamet eder.Deniz Baykal, Türkan Şoray, Abdüllatif Şener gibi birçok Çerkez yurttaş Adigece'yi bilmemesi onları Çerkezlikten etmez.Tıpkı yüzbinlerce Laz'ın Lazuri Nena(Lazca)'yı bilmemesi durumunda olabileceği gibi.

Önce kaynak[kaynağı değiştir]

Selam. Tartışma konusu olduğu için önce kaynakları gösterirseniz iyi olur. Mevcut kaynakları silerek yerine yorumu yapıştırmanız hoş olmuyor. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 12:57, 11 Haziran 2008 (UTC)

Kartvel maddesinde siyasi yaklaşımınız var maalesef. Faşizm nedir? Takabeg ileti 12:31, 12 Haziran 2008 (UTC)

Kısaca size şunu söyleyeceğim. Vikide Gürcücülük (sizlerin Kaltvelizm olarak adlandırdığı düşünce) kabul edilmediği gibi Lazcılık ta Abhazcılık ta Acaracılık kabul edilmez. Kolay gelsin. Takabeg ileti 12:39, 12 Haziran 2008 (UTC)
O zaman yazılan yazıları dikkatli okuyup eleyin.Dilbilgisi yanlışlarıyla dolular.Şu an "tarafsız" bir biçimde düzeneldim.

Kaynaklı bilgiler[kaynağı değiştir]

Kaynaklı bilgileri silip kaynaksız tahmininizi eklemeyin. İstiyorsanız kaynaklarlar ile bilgikte ekleyebilirsiniz. Takabeg ileti 09:02, 16 Haziran 2008 (UTC)

Uyarı
Uyarı
Lütfen ciddi olunuz. Bir ansiklopedide değişiklik yaptığınızı unutmayınız ve espri amaçlı değişiklik yapmayınız. Vikipedi'ye bilgi edinmek amacıyla gelen diğer okuyucular bu yaptıklarınızı eğlenceli bulmayacaklardır. Unutmayın ki, Vikipedi milyonlarca kişi tarafından okunmaktadır ve bu nedenle de yaptığımız işi ciddiye almamız gerekir. Deneyim kazanmak için diğer maddeleri inceleyebilir ve deneme tahtasını kullanabilirsiniz. --Takabeg ileti 12:21, 17 Haziran 2008 (UTC)

Hoşunuza gitmiyor diye kaynaklı bilgileri silemezsiniz. Şu kaynağa göre X. Bu kaynağa göre Y. şeklinde yazılabilir. Kaynaklı bilgileri silmeye devam ederseniz vandalizmi işlemiş oluyorsunuz. Takabeg ileti 16:07, 19 Haziran 2008 (UTC)

Asıl siz şu kiraya verdiğiniz mevzuunda şüphelendiğim dimağınızı yoklayınız.Bir etnografig grupta lisanının konuşabilme yetisine amil olanlar -HERKES, TÜM ZÜMRE- gibi addedilemez.Milliyet Gazetesinin ve Kondar'ın araştırmasına göre Çerkezler 150,000 kişiler.Ama ülkemizde 2,5 milyon olarak gösteriliyorlar.Gürcücler de 100,000 kişi ama 1,5 milyon olarak gösteriliyorlar.DİLİNİ KONUŞANLAR AYRIDIR, DİLİNİ KONUŞAMAYAN AMA O ETNİK TOPLULUĞUN ÜYESİ OLANLAR AYRI.

Türkiye'de 150 bin ila 220 bin kişi Lazca konuşur ama 500,000 kadaer Laz yaşar ülkemzide.Yani Lazların yarısından çoğu dilini konuşamaz.Lazuribere


Gürcüleri 1,5 mil, Lazları 0,5 mil olarak gösteren kaynak budur. Aynı kaynak yani. Milliyet gazetesinde çıkan ankette dili değil kimliği sorulmuştur. Joshua ise language değil people olarak o rakam veriyor. O zaman sorun yoktur. Sizin yaptıklarınız vandalizm sayılıyor maalesef. Takabeg ileti 16:36, 19 Haziran 2008 (UTC)


Evet ben de madem Milliyet&Kondar temel alındı ondan örnek verelim dedim.joshuaproject bir misyoner kuruluşudur.İncil'den Lazca çevrilen yerlerin linkleri dahiş vardır orada.Ama gerçek olan şudur o kaynağa tıkınıp kalamazyız.O kaynakta sadece Lazca konuşan nüfus verilmiştir, Lazlar değil.Lazuribere ileti

Bence hepsi kalmalıdır. Hatta unutmayın ki 0,5 miliyon'u gösteren kaynağı ben eklemiştim. Joshuaproject misyonerdir o yüzden gayri-hıristiyanları az göstermelerin faydası yoktur. Laz people'nin sayısı veriyor ve onların ana dilinin Lazca olduğunu yazıyor. Milliyet gazetesinde çıkan Konarınki de 73.000.000 x 0,28 = 204.400 bu kimlik için sorulmuştur. Dil için değil. Olduğu gibi aktarmalıyız. 500.000 rakamı hoşuna gidiyor olabilir. Fakat burda kabul edilemez. Gürcistandaki nüfus için de kaynak lazım. Ben bulamadım. Bulmadan kaynak göster şablonu çıkarmamız imkansızdır. Takabeg ileti 18:32, 19 Haziran 2008 (UTC)
Demekki birçok konuda aynı düşünüyoruz ama anlaşamamaışız.Ben de "Laz inadı" sen de "Türk milliyetçiliği" olunca konu ziyadesiyle uzamış :):):) Yalnız ilgili etnik gruplara lütfen siyah yazıyla önce kardeş ulusumuz olan "MEGRELLER"i yazınız.Svanlar bizden bayağı uzaktır.Gürcüler ve Acaralar neyse de.Ben daima kaynak verdikçe sen okumama konusunda ısrar ettin.500,000 rakamı beni memnun etmez.Çünkü bu bile azdır.En az 1,200,000 Laz vardır Türkiye'de ya neyse.Ama hepsi kalamaz belirttiğim gibi o rakamalr Lazcayı konuşanların sayısıdır, Lazların değil.

Lazuribere

Bence Laz inadını bırakın. Olduğu gibi gösterilmelidir. Burası propaganda sahası değildir. Kimlik olarak Laz olduğunu hisseden ve dile getirenler Türkiye nüfusunun %0,28 yani 200,000 civarındadır. Bu gerçeği maddeye yansıtmadan madde taraflı olacaktır. Takabeg ileti 19:05, 19 Haziran 2008 (UTC)

Lazuribere = lazcaçocuk--88.233.17.144 18:55, 19 Haziran 2008 (UTC)

lazuribere Lazcaçocuk demek dğil; Laz çocuğu demektir.Lazca mazmunlar Türkçe'den biraz farklıdır.

Yani; Ma ar Lazuri bere vore-Ben bir Laz uşağıyım :)

    • Bende biliyorum ama yanımdaki laz uşağı inat etti lazcaçocuk diye :))))--88.233.17.144 19:04, 19 Haziran 2008 (UTC)

Resim yükleme uyarısı[kaynağı değiştir]

RESİM YÜKLEME UYARISI!

Lisans (telif) ve/veya kaynak bilgisi eksik veya yanlış resim(ler) yüklediniz!. Vikipedi olarak telif haklarına en üst seviyede önem vermekteyiz. Vikipedide kullanılabilecek bir lisans ve kaynak bilgisine sahip olmayan ya da bu bilgileri yanlış girilmiş olan resimler silinmektedir. Yüklemiş olduğunuz resmin ya da resimlerin lisans ve kaynak bilgileri vikipedi telif hakları kurallarına uygun ise lütfen bu bilgileri ekleyiniz ya da değiştiriniz. Aksi taktirde yüklediğiniz resim(ler) silinecektir.

Daha detaylı bilgi için aşağıdaki bağlantılardan bilgi edinebilir ya da bu konuda deneyimli bir kullanıcıya veya medya inceleme timi üyelerine danışabilirsiniz:

Resim Kullanım Politikası - Resim Telif Etiketleri - Telif Hakları (genel) - Telif hakları (SSS) - GNU Özgür Belgeleme Lisansı

--Manco Capac 08:30, 23 Haziran 2008 (UTC)

LAZLAR, ACARALAR, BATUMİ=[kaynağı değiştir]

Bakın önce şunu diyimki ben Gürcülerden enfret etMİyorum.Çünkü onlar biz Lazların kandaşı.Siz Türklerden daha yakın onlar bize.Ama bu kandaşlık bizim Gürcü olduğumuz anlamına gelmez.Zahmet edip biraz araştırısanız(ki vaktiniz yok anladığıma göre) Gürcistan'da; Lazlar, Megreller, Svanlar, Aç'aralar ve Kartveliler kayıtlara GÜRCÜLER olarak geçer.Bu mantık dışıdır ama Gürcistan'ın politikası bu.Elimizden pek de bir şey gelmez.Ama insanlara bilgi verirken kayıtlara Gürcüler olarak geçenler dememiz daha doğru olur, sonuçta buraya bilgi almaya geliyorlar.

Lütfen anlayın.Bazı şeylerde yersiz inat yapıyorsunuz.Bilmediğiniz yere.100 kere anlattım, izah ettim ama siz bildiğinizi okuyorsunuz.Biraz anlamaya çalışın.Kimse Laz ya da Acara milliyetçiliği yapmıyor.Öyle yapsaydım.Batum bir Laz kentidir.Gürcüler(Acaraalr ve Kartveliler) orada işgalcidir falan yazardım.Anlayın lütfen !!!!!!!!!!!.Lazuribere|

Zaten biliyoruz. Acaralar konusunda. Ancak nüfus sayımında Lazların ne olarak sayıldığı bilmiyoruz. Kaynak lazım. Kaynaklı bilgileri niye silmeye devam ediyorsunuz. Lazların tam rakamı belli değil ki. Çeşitli rakamları ileri sürülüyor. Biz bunu olduğu gibi yazıyoruz. Lütfen Lazlar maddesindeki kaynaklı bilgileri silmekle ısrarlı olmayın. Bu vandalizmdir. Gürcistan maddesine yapıştırdığınız harita nereden kopyaladınız. İnterwikileri gezdim ama bulamadım. Kaynak gösterilmediği takdirde harita silinecektir. Bir de Gürcüler yerine Kartveliler, Gürcüce yerine Kartça terimleri kullanan gruptan mısınız? Takabeg ileti 17:41, 24 Haziran 2008 (UTC)

Lazlar Gürcü mü?[kaynağı değiştir]

Gürcistan'da; Lazlar, Megreller, Svanlar, Aç'aralar ve Kartveliler kayıtlara GÜRCÜLER olarak geçer demişsiniz. Bunu anlayabiliriz ama bunun için ciddi bir kaynak göstermeniz gerekmektedir. Eğer bunun için ciddi bir kaynak getirirseniz, resmi olursa daha iyi olur, sanırım kimse itiraz etmez bu duruma.. iyi çalışmalar..--Boyalikus 18:06, 24 Haziran 2008 (UTC)

KAYITLARA GÜRCÜ OLARAK GEÇENLER: LAZLAR, MEGRELLER..[kaynağı değiştir]

Sovyetlerle beraber büyük düşünce adamı Lenin, ezilen ulusları diriltmek için onlara kendi olduklarını hatırlatmıştır.Öncelikle nüfus kayıtlarına her etnografik unsuru keni adıyla geçirip, genç yazılı dilleri Latinleştirmiştir.Ama barbar Stalin kendi de Kartveli olduğu için buna son verip, hepsini büyük bir kültür içinde eritmeyi yeğlemiştir.1 Nisan 1923`te toplanan XII. Kongre SSCB`deki azınlıkların ve ulusların ekonomik ve kültürel gelişim düzeylerinin dengeli bir şekilde yükseltilmesi için bir plan hazırlar. Bu plan`ın hazırlanmasında Lenin`in geçmişteki yazıları ve mektupları çok önemli bir rol oynar (Gorbaçov, Mihail, SBKP MK 27. Kongre Siyasal Raporu içinde, Sayfa 8-9, Sorun Yayınları, İstanbul 1987 )

"http://cerkez.blogspot.com/2007/03/eenler-ve-komulari-george-hewitt.html" ATATÜRKÜN direktifiyle Türkiye'de de görev yapan Kafkasolog(LAZ-ABHAZ-GÜRCÜ(kartvel-acara)-ÇERKEZ) bilimcinin lafı: "Bu rakamdan 1 milyon civarında Megrel, 40 bin kadar Svan ve Bats (Tuş) nüfusu düşürülürse, bu konudaki hassasiyet tahmin edilebilir. Dgebuadze, mektubunda şöyle yazıyor: "Çok iyi bilindiği gibi. Gürcüler az sayılarından dolayı, Gürcüstan Cumhuriyeti'ni kaybetmemek için Svanlar'ın yanı sıra bütün Megreller'i "Gürcü" olarak kayıtlara geçirdiler... Kendi sayılarını yüksek göstermek için.Gürcüce’de Güney Kafkasya dillerini (Gürcüce, Megrelce, Lazca ve Svanca) tanımlamak için "Kartveluri" terimi ulunmasına rağmen, bu dilleri konuşan insanları tanımlamak için (henüz!) "Kartveleli" terimi bulunmamaktadır. Bunun yerine "Kartveli" (=Gürcü) terimi kullanılmaktadır."

http://en.wikipedia.org/wiki/Abkhazia#Demographics girin baştan okuyun ilk kayıtlarda MEGRELLER olark geçen insanlar Stalin döneminde Gürcüler olarak yazılmıştırlar.http://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_%28country%29#Demographics burada da (Megreller svanlarla beraber yazmaktadır).

http://www.kolkhoba.org/makaletrk4.htm ve http://www.kolkhoba.org/makaletrk5.htm(Megrel sorunu)

http://www.lazuri.com/tkvani_ncarepe/m_b_yakin_tarih_01.html#8tarih01 burada o Sovyet otonnomisini Stalinle beraber yerini GÜRÜCLÜK/KARTVELİLİK e teslime tmiştir. http://www.lazuri.com/tkvani_ncarepe/i_b_lazlar_ustune_kartvelist_tezler.html bu Gürcistan'ın; Acara, Laz, Megrel, Svan politikasını özetler.

http://xvalamgeri.blogcu.com/2882722/ burada da uzunca anltılır asimilasyon süreci.Artık daha yazılı SSovyet ve Gürcistan devlet belgeleri getiremem.Umarım bu son olur çünkü ULUSUM LAZLAR hakkında yalan yanlış, Türkçü-Turancı ve Kartvelist yazılardan sıkıldım hele kendi ülkemin vikipediasında.Şu Türk Milliyetçiliğinizi bir tarafa bırakıp, yendien yorumlayın her şeyi.Her konuda.

BU BELGELER YETER UMARIM ARTIK SIKILDIM ÇÜNKÜ BU SON OLA !!!! BİLHASSA TAKABEG Bu arada kartça ve Acarca savunucularından değilim.Çünkü onlar genelde İslami Gürcülerdir.Ama Acarcıların savunduğu birçok şey daha aklıselimvari :).Lazuribere|


  • Kaynakları buraya değil maddelerin tartışma sayfasında göstermeniz daha faydalıdır. Ancak şunu belirtmemiz gerekiyor ki Bloglar kaynak olarak kullanamıyoruz. Lazuri.com başta olmak üzere Laz sitelerinin objektiv olup olmadığı tartışılabilir.
  • Birde Lazlar maddesinde yaptığınız hareketini bırakın. Çeşitli rakamlar bulunuyor. Fakat diğer kaynaklı rakamlar ve bilgileri kaldırma hakkınız yoktur. Kısaca Lazların sayısı konusunda kesin bilgi yoktur. Niye bu gerçeği gizlemeye çalışıyorsunuz? Niye 500.000 gibi yuvarlak rakamla ısrar ediyorsunuz? Anlayamıyorum da 500.000 de 45.000 de 200.000 de kalabilir. Çünkü hepsi kaynaklıdır ve kesinlik yoktur. Gerçeklerin ve bilimin sizin sıkılıp sıkılmamanızla ilgisi yoktur. Daha önce dediğiniz Laz inadını bırakın lütfen. Sizin gösterdiğiniz (gerç henüz maddelerde doğru dürüst göstermediniz:)) kaynak doğru ve başkalarının gösterdikleri kaynaklar yanlış diye bir şey de yoktur. Takabeg ileti 19:14, 24 Haziran 2008 (UTC)

Netîce Olarak:45,000 ila 500,000 Laz[kaynağı değiştir]

Orada Laz siteleri de yoktu.Çveneburi-Aç'ara siteelri ve Çerkez siteleri de vardı.Zaten önemli olan ne sitesi olduğu değil, neyi savunduğuydu.Yani sizin ısrarla anlamamaya çalıştığınız şey.Hepsinin altında savunulan belgeler de vardı.Kaldı ki o zaman İngilizce vikipediayı ne yapacaktınız o da mı yalandı ?

Popülasyon konusunda Fransız vikipediası gibi yapmak daha anlamlı olur.En az olan rakam ile en fazla olan rakam arası diye bir tahmin sunmak akıllıca olur."Ansiklopedi" tazına da bu yakışır.Ama size tavsiyem ne şartlar altında olursa olsun illâ benim dediklerim doğrudur yaklaşımıyla bu işi yürütmeniz, cemiyete zarar verir.İnsanlara bir faideniz olmaz.Gürcistan'a sanki gitmiş, ya da bu konuyla ilgili bir makale okumuş gibi ısrarla kendi bildiğinizi okuduz.Ama kusura bakmayın "Kartveli Dillere" de "%80i Gürcülerden oluşur" a da müsaade etmem.Benim vaktim bol :)Lazuribere|

Sanki değil, Gürcistan'a gitmiştim. Osetya'ya (hem güney hem de kuzey) da, Abhazya'ya da gitmiştim. Kaynaksız ve taraflı sitelere dayanan Lazcılık abartmalarınıza müsade etme niyetim yok. Biraz ılımlı davranın ve sağlam kaynakları göstermeye çalışın. Biz Laz diye bir şey yok demiyoruz. Anlatabildim mi? Takabeg ileti 10:54, 25 Haziran 2008 (UTC)

Lütfen maddelerdeki değişikliklerinizi, Vikipedi'nin 3 geri dönüş kuralını ihlal etmeksizin yapınız. Olası 3GD ihlali tehlikesi belirdiğinde, diğer kullanıcılarla, ilgili maddenin tartışma sayfasında ve Vikipedi'nin nezaket kuralları çerçevesinde tartışarak bir ortak yol bulmaya çalışınız. Karşınızdaki kişilerin daima iyi niyetli olduğunu varsayınız ve bir fikir birliği oluşturmaya çalışınız. Teşekkürler. (bu mesaj üç kullanıcıya da aynı şekilde gönderilmiştir ve cevaplanmasına gerek yoktur.) --M. M. ileti 19:18, 24 Haziran 2008 (UTC)

Neden Lazlar konusunda tartışırken değişiklik yapıyorsunuz.Bakın M.M. sizi, beni ve Takabeg'i uyardı.Şu an bu konu hakkında tartışırken değişiklik yapmanız hoş birşey değil.Saygılar. Kullanıcı:Lord Leatherface 14:33, 25 Haziran 2008 (UTC)
Sağlam kaynaklar gösteremediğiniz halde ve bu konuda tam uzlaşmaya gitmediğimiz halde değişiklik yapıyosunuz.M.M. tarafından da uyarıldınız.Kullanıcı:Lord Leatherface 15:08, 25 Haziran 2008 (UTC)
Sağlam kaynaklar var canım benim.Sen vak'adan bihaberken birdenbire fikir üretmen şaşırtıcı doğrusu.Bir daha oku şu Lazlar maddesini.
Burası Vikipedi.Kurallar dışına çıkılmadıkça herkes istediğini yapabilir."tenkitte yapma yorum da yapma" demişsiniz ya siz bana emir vermezsiniz.Herkesin yorum yapmaya hakkı vardır.Lütfen biraz saygılı olun ve bu tavrınızı tekrarlamayın.Kullanıcı:Lord Leatherface 17:10, 25 Haziran 2008 (UTC)

SADECE GERÇEK[kaynağı değiştir]

Benim görüşüm Türkiye'de 250-500 bin kişi arasında Laz olan Türk Vatandaşı yaşar. Kondanın yaptığı ankette bu sayı 220 bin Looklex adlı siteye göre 500 bin Joshua Project sitesinde 151 bindir. Lazuri'nin kurucusu İsmail Avcı Bucaklişi'ye göre bu rakam 500 bindir. Alman bilim insanı Feustein(1983) ve Macar bilim insanı Hann'a göre 250 bin kişi Lazca konuşur. 1965 nüfus sayımına göre nüfusun %0,3'ü birinci ve ikinci dil olarak Lazcayı kullanır. Bunlar bilinenler bilmediklerimizi bilenlerde burda bildiklerini paylaşsın.