İçeriğe atla

Kullanıcı mesaj:Damlademir

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Merhaba Damlademir, herkesin katkıda bulunabildiği Özgür Ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz!

  • Vikipedi sayfalarında yaptığınız değişiklikleri bu sayfadan tüm Vikipedistler inceleyebiliyor ve herhangi bir sayfada yanlışlık yapsanız bile, siz veya herhangi bir vikipedist işlemi geri alabiliyor. Bu yüzden hata yapmaktan korkmayın, cesur olun!
  • Herhangi bir maddeye gidip sayfanın üst kısmındaki Değiştir veya Kaynağı değiştir butonuna basarak, o sayfaya yeni bilgiler ekleyebilir, yanlış ve kaynaksız bazı bilgileri çıkartabilir veya hatalı kısımları düzeltebilirsiniz.
  • Denemelerinizi deneme tahtasında yapabilirsiniz. Vikipedi'de şu an hangi kullanıcıların hangi değişiklikleri yaptığını görmek için sol menüde bulunan son değişikliklere tıklayabilirsiniz.
  • Yardım ve SSS sayfalarını okuduktan sonra Vikipedi ile ilgili sorularınız varsa danışma masasına, bilge sayfasına veya son değişikliklerde gördüğünüz herhangi bir Vikipediste mesaj yolu ile danışabilirsiniz. Tüm Vikipedistleri ilgilendiren konularda ise toplu mesaj atmak yerine köy çeşmesinde ilgili kısma mesaj bırakabilirsiniz.
  • Tartışma ve kullanıcı mesaj sayfalarında mesajlarınızın sonuna, "~~~~" yazarak imza atmayı unutmayın!.
Son olarak!
  • Maddelere imza atmayınız, maddelerde reklam yapmayınız, e-posta ve telefon numarası gibi özel bilgilerinizi paylaşmayınız. Kendinizi tanıtabilmek için kullanıcı sayfanızda Babil şablonlarını kullanabilirsiniz. (Sizin kullanıcı sayfanız sitenin en üstünde yer alan isminize basınca çıkan buradaki sayfadır.)
  • Telif politikalarımız sebebiyle Vikipedi'ye telif hakkı saklı başka bir kaynakta var olan metinleri ekleyemiyoruz. Lütfen başka site, kitap veya dergilerden Vikipedi'ye bilgi kopyalamayınız. Bunların içerdiği bilgileri ancak kendi cümlelerimizle buraya yazabilir ve onları kaynak gösterebiliriz.
  • Aynı kişiye ait birden fazla hesabın ya da farklı kişilere ait olsa bile birden fazla hesabın tartışmalarda avantaj sağlamak amacıyla birlikte hareket etmesinin kuklacılık olarak değerlendirileceğini ve bunun yasak olduğunu unutmayın. Maddelerde değişiklik yaparken, lütfen tarafsız bir bakış açısıyla ve ansiklopedik bir dilde yazmaya özen gösterin, engelleme politikası, oy kullanımı gibi politika ve yönergelerini vakit buldukça mutlaka okuyun.
Haydi başlayın!
  • Vikipedi'yi daha iyi kullanabilmek için buradaki bilgileri ara ara okuyabilirsiniz. Bir kaç gün içinde ne kadar basit olduğunu anlayacaksınız. Vikipedi'de yazılan tüm bilgilerin belirli editör veya yazarlar tarafından değil, Vikipedi'ye yeni kayıt olan tüm kullanıcılar tarafından yazıldığını unutmayın!

Kolay gelsin!

Eğitmenmsj 14:24, 24 Mart 2016 (UTC)

Not : Ayrıca Bkz.

Pozitif Psikoloji'nin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi


2000’li yılların başında Martin E.P. Seligman tarafından öne sürülen bir bilim dalı olan pozitif psikoloji, bilimsel metotlar kullanarak insanların nasıl daha mutlu, daha başarılı olabileceklerini ve yaşamlarını daha doyurucu hale getirebileceklerini araştıran psikoloji yaklaşımıdır. Seligman ve Csikszentmihalyi (2000), pozitif psikolojinin temel amacını “psikolojinin sadece olumsuzlukları onarmaya yönelik odağını, bunun yanısıra olumlu nitelikleri yapılandırmaya da çevirme” şeklinde tanımlamıştır.[1] Geleneksel psikoloji var olan patolojiyi ortadan kaldırmaya çalışırken, bunlar ortadan kalktığında tüm sorunların çözülmüş olacağını varsayar. Ancak patolojik rahatsızlığın olmaması hayattan tam anlamıyla keyif alındığı anlamına gelmez. Pozitif psikoloji işte bu noktada devreye girer ve geliştirilmesi gereken pozitif davranış özellikleri üzerinde durur. Pozitif psikolojiye göre toplumun büyük bir bölümü ne mutlu ne de mutsuzdur. Amaç normal hayatı daha doyurucu hale getirmek, güçlü yönlerin ve iyi giden şeylerin üzerine gitmek olmalıdır. Bu geleneksel psikolojiye bir başkaldırı değildir. Ancak güçlü yönler üzerine pozitif değerler eklemek en kötüyü tamir etmek kadar önemlidir. Zayıflık kadar gücün de üzerinde durulmalıdır. Pozitif psikoloji bireyi geçmişin tatmin edici yaşantılarıyla, bugünün mutluluklarıyla ve geleceğin umut veren kurgularıyla bir bütün olarak ele alır.

Martin Seligman dışında Ed Diener, Mihaly Csikszentmihalyi, Christopher Peterson, Barbara Frederickson, Alex Linley, Robert Biswas-Diener Pozitif Psikolojinin öncüleri ve gelişimine katkıda bulunan isimlerden bazılarıdır. [2]

Pozitif Psikolojinin Tarihi[kaynağı değiştir]

Pozitif psikoloji, gündeme getirdiği fikirlerin yeni olmayışı konusunda eleştrilmiştir. Hatta ‘’pozitif psikoloji’’ terimi Seligman’dan önce Abraham Maslow tarafından kullanılmıştır. Pozitif psikoloji disiplininden önce ‘iyi yaşam’ ı inceleyen dört grup belirlenmiştir.

  • Yunanlılar: Aristotales (M.Ö. 384-322) yaptığı çalışmalar sonucu insanlık için en büyük iyiliğin mutluluk (psikolojik iyi oluş) olduğu sonucuna varmıştır.
  • Faydacılık: Mutluluğu ölçmeye çalışan ilk kesimdir. Daha önceki filozoflar mutlululuğun ölçülmediğini varsayarken, faydacılar bunun aslında mümkün olduğunu savunmuş ve kanıtlamaya çalışmışlardır. Bazı araştırmacılar pozitif psikolojinin öznel iyilik, zevkli hayat gibi alanlarını faydacıların etkilediğini öne sürmüştür.
  • William James: James’in ‘Psikolojinin İlkeleri’ isimli yazısında yer alan ‘Duygular’ bölümü pozitif psikoloji ile en ilgili olduğu kabul edilen bölümdür. Duyguların fiziksel olarak eyleme geçtikten sonra ortaya çıktığını savunmuştur. James duygular ve ifade ediliş biçimleri konusunda önemli örnekler vermiştir.
  • Hümanist Psikoloji: Bütüncül insanın araştırılmasını vurgulayan bir psikolojik bakış açısıdır. Hümanist psikolojinin temel güdüsü, ruh sağlığına ve özellikle mutluluk, ferahlık, memnuniyet, nezaket, şevkat, paylaşma ve cömertlik gibi olumlu özelliklere odaklanmaktır. Benzer olarak yaşamın olumlu yönleriyle ilgilenen pozitif psikoloji, hümanist bilimdalının yeterli deneysel temelinin olmadığını savunmuş, bilimsel yöntemleri kullanmadaki farklılıklarına değinerek kendilerini onlardan ayrı tutmuştur.

Pozitif Psikolojinin Ortaya Çıkışı[kaynağı değiştir]

Herman Ebbinghaus’ un ‘’ Psikoloji uzun bir geçmişe kısa bir tarihe sahiptir ‘’ sözüyle başlayarak çok geçmişe inmeden psikoloji biliminin gelişiminde ve değişiminde oldukça etkili olan ikinci dünya savaşından sonra psikoloji biliminin kendine üç temel hedef belirlemiş olduğu görülmektedir. Bunlardan ilki ruhsal hastalıkları tedavi etmek, ikincisi toplumun daha tatminkar bir hayat sürmesini sağlamak, üçüncüsü ise insanları daha mutlu kılmak, yetenekli kişilerin daha yetenekli olmalarını sağlamak, normal hayatları daha da iyi hale getirmek, iyiye giden şeylere odaklanmaktır. İlk zamanlara bakıldığında psikoloji biliminin hedefinin davranış bozukluklarına çözümler getirmek, hasarlı olanı tahmin etmek, mutsuzu daha az mutsuz hale getirmek olduğu görülmektedir. Yani birinci hedefte hastalık modeline odaklanılmıştır. 1950’ li yıllara gelindiğinde ise hümanistik psikoloji öncüleri psikoloji biliminin odak noktasını bu kalıptan çıkararak insanların yaratıcılığını, gizli potansiyelini, olumlu yönlerini ortaya çıkarmak gibi psikolojik bozukluklardan ziyade psikolojik sağlık üzerine taşımıştırlar. 1998 yılına gelindiğinde ise Amerikan Psikoloji Derneği(APA) nın başkanı olan Martin Seligman geleneksel psikolojiye bir başkaldırı ya da onun yerini alma amacı gütmeksizin daha önce yapılanların bir tamamlayıcısı, bir genişletme olarak görüldüğü pozitif psikoloji disiplinini psikoloji dünyasına sunmuştur.[3]

Pozitif Psikolojide Bazı Kavramlar[kaynağı değiştir]

  • Psikolojik İyi Oluş: Psikolojik iyi oluş kavramı altı boyutu içerir; kendini kabul, kişisel büyüme, yaşam amacı, diğerleriyle olumlu ilişkiler, çevresel hakimiyet ve özerklik.
  • Otantik Mutluluk: Seligman mutluluğun üç kökeni olduğunu belirtmektedir: 1. Yüksek düzeyde olumlu duyguları ve doyumu sağlayan güzel hayat, 2. Sürekli özümlemeyi, katılımı ve akışı içeren iyi hayat, 3. Bireyin kendisinden daha büyük ve güçlü bir şeye hizmet etmesini ve güçlü yanlarını bu doğrultuda kullanmasını ifade eden anlamlı hayat..[4]
  • Akış: Akış kuramı, Mihalyi Csikszentmihalyi’nin sanatçılardan etkilenerek ortaya attığı bir kuramdır. Fiziksel ya da bilişsel bir aktivitenin içinde saniyesi saniyesine yoğun bir şekilde yer almak olarak tanımlanmıştır. Dikkat tamamen gerçekleştirilen göreve verilmiştir ve kişi kapasitesini tam olarak ortaya koymaktadır.
  • Farkındalık: Farkındalık bilinçli olarak dikkatimizi o anki deneyimlerimize yoğunlaştırmamızdır. Deneyim an ve an düşüncelere, duygulara, fiziksel duyulara ve çevremize olan odaklanmamızdır. Farkındalığı uygulamak demek şimdiki zamanda yaşamaktır.[5]

Son zamanlarda pozitif psikolojide ihmal edilen insan doğasındaki işlerlik ve dayanıklılık konusunda hızlı gelişmeler olmuştur. Bu bilim dalına göre yaşamdaki güzellikler de yaşamdaki olumsuzluklar kadar gerçektir: “İyi yaşam” kavramı başlı başına bir araştırma konusu olmalıdır ve problem odaklı psikolojinin bir türevi olamaz. Böylece psikoloji dalının içinde yeni bir bilimsel hareket olarak pozitif psikoloji geneleksel patolojik modelin sınırlarını genişletir, farklı bilimsel araştırmaları bir araya getirerek ruh sağlığı kavramını daha derinden anlamayı hedefler. Pozitif psikoloji görüşüne göre psikoloji, sadece psikopatolojik olgularla çalışan bir bilimdalı olmamalı ve normal insanların yaşamlarını da ele almalıdır. Pozitif psikoloji bu yönüyle pek çok insana ulaşabilmektedir.[6]

Pozitif Psikolojiye Yöneltilen Eleştiriler[kaynağı değiştir]

Pozitif psikolojinin, olumluyu vurguladığı ancak olumsuzu yok saydığı belirtilmiştir. Ayrıca, Lazarus, Pozitif psikolojinin yöntem açısından da problemleri olduğuna inanmakta ve pozitif psikoloji araştırmalarında kesitsel ve korelasyon türü araştırmaların çokluğundan bahsetmektedir. Bu tür araştırma yöntemleri değişkenler arasındaki ilişkileri gösterir ancak nedenler konusunda bilgi vermez. Pozitif psikoloji duyguları basit bir bakış açısıyla; pozitif ve negatif olarak değerlendirmektedir ancak duygular genellikle daha karışıktır. Pozitif psikoloji tek taraflı olarak iyimserliğin tarafını tutup savunmuş ve araştırma bulguları, konuları üzerine dengelenmemiş görüşler beyan etmiştir. Olumsuzlukların da gerekliliği, dikkate değer bir şekilde mücadele ve güçlüklerin insanın varlığı için gerekli olduğu ve pozitif psikolojininse yalnızca mutlu bir son üzerine sabitlendiği ifade edilmiştir. Olumlu düşünmenin hakim olduğu pozitif psikolojide, talihsiz koşulların kurbanı olan insanlara yapılan mutsuzluğun hoşgörü gösterilemez olduğu ve ortadan kaldırılması gerektiği şeklindeki üstü kapalı imalar zarar verici olabilir. Pozitif psikoloji alanında değişkenler arasında mantıklı ve deneysel ilişkilerin kesin olarak kanıtlanılamadığı tartışılmaktadır.[7]

Pozitif Psikolojinin Geleceği[kaynağı değiştir]

Pozitif psikolojinin entegrasyonunun alanın geleceği için ideal olduğu birçok araştırmacı tarafından desteklenmiştir. Pozitif psikolojinin ilerleyip geliştikçe bilimin diğer alanlarıyla bütünleşerek ve giderek uzmanlaşarak güçleneceği düşünülmektedir. Öngörülen gelecek finansman ve psikolojik bürokrasi içinde kesin yer alan yapısal malzemeler açısından faydacı unsurlara sahiptir. Bununla birlikte, pozitif psikoloji olumlu olanı araştırırken olumsuz olanla da ilgili bir bilgisi olması gerektiğinin farkında olmalıdır çünkü başlangıçta alana yönelmenin asıl nedeni zaten psikoloji alanındaki dengesizlik olmuştur.

  1. ^ Karaırmak, Özlem (2008). "Modernizmden Postmodernizme Geçiş ve Pozitif Psikoloji". Türk Psikolojik Danoşma ve Rehberlik Dergisi. III (30). s. 105. 
  2. ^ Ertal, Ayşegül Kalem. "Pozitif Psikoterapi". http://www.inda.tc. 2 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2016.  |website= dış bağlantı (yardım)
  3. ^ Bayır, Aydan. "Pozitif Psikoloji". http://www.aydanbayir.com. 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2016.  |website= dış bağlantı (yardım)
  4. ^ Hefferon, Kate; Boniwell, Ilona; Hill, Mc Grew (Şubat,2014). Pozitif Psikoloji- Kuram, araştırma ve uygulamalar. Nobel Akademik Yayıncılık. s. XIV+262. ISBN 978-605-133-747-0.  Birden fazla |sayfalar= ve |sayfa= kullanıldı (yardım); Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  5. ^ Aydın, Tuba. "Pozitif Psikoloji nedir ve nasıl uygulanır". www.psikoterapi.info.tr. 12 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2016. 
  6. ^ "Pozitif Psikoloji". www.populerpsikoloji.com. 19 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2016. 
  7. ^ Hefferon, Kate; Boniwell, Ilona; Hill, Mc Grew (Şubat,2014). POZİTİF PSİKOLOJİ - Kuram, Araştırma ve Uygulamalar (1.Baskıdan Çeviri bas.). Nobel Akademik Yayıncılık. s. XIV +262. ISBN 978-605-133-747-0.  Birden fazla |sayfalar= ve |sayfa= kullanıldı (yardım); Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)