Kullanıcı mesaj:Arif aydogdu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin![kaynağı değiştir]

Gönüllü katılımcıların çabalarıyla 250 dilde oluşturulmaya çalışılan ansiklopedinin Türkçe bölümü olan Vikipedi'ye hoş geldin!

Katkıda bulunurken cesur ol! Hadi kolay gelsin.

Bahar (yine ben!) 07:30, 26 Aralık 2009 (UTC)



Lütfen uyarıları dikkate alınız.[kaynağı değiştir]

Lütfen uyarıları dikkate alınız. Vikipedi işleyişini aksatmanıza yönelik davranışlarınız için size yapılan uyarıları önemsememeniz, vandalizm olarak değerlendirilebilir ve engellenebilirsiniz. Superyetkinileti 00:11, 27 Aralık 2009 (UTC)


Yüklediğiniz resim(ler)[kaynağı değiştir]

Captain BradleyMesaj Sayfam 05:57, 27 Aralık 2009 (UTC)

Orhan Gencebay[kaynağı değiştir]

Arif merhaba,

Orhan Gencebay biyografisinde bazı değişiklikler yapmışsın. Vikipedi'deki biyografinin tamamını bundan 2-3 sene önce ben yazmıştım.

Biyografiye katkı sağlaman güzel. Ama katkı sağlarken Vikipedi'nin kendi içindeki kurallarına dikkat etmen gerekiyor, aksi takdirde verdiğin emek boşa gidebilir.

Örneğin, önemli bilgileri verirken, kaynak göstermen gerekiyor. Meselâ biz Yarabbim plâğının 12 milyona yakın sattığını biliyoruz, ama bu bilgiyi Vikipedi'ye eklerken referans kaynak göstermek durumundayız. Referans göstermenin de bazı kuralları var, internette gördüğümüz herşeyi referans gösteremeyiz. Referans bir gazete olabilir, kitap olabilir, makale olabilir... Biyografide verdiğin satış rakamları ile ilgili referansları bana gönderirsen, ben kurallara uygun şekilde eklerim. Sen bana kaynağın adını ve tarihini yaz gerisini ben hallederim.

İkinci önemli konu, biyografi yazarken gelişigüzel, çalakalem yazmamak gerekiyor. Resmî, tarafsız ve sade bir dil kullanmak daha doğru. Gereksiz abartılardan kaçınmak gerekiyor. Örneğin "Bu durumda 150 milyon tirajı olan Elvis Presley'den de daha fazla tiraja sahip olmakla beraber dünyada en fazla tirajı olan sanatçı olmuş oluyor" gibi bir karşılaştırma gereksiz. Orhan Gencebay'ın tahmini korsan satışı ile Elvis'in yasal satışını karşılaştırıyorsun, halbuki Elvis'in korsanlar dahil olursa kaç sattığını bilmiyoruz. Ayrıca bu tip karşılaştırmalar biyografik bir çalışmanın üslubuna yakışmıyor.

Hangi firmada kaç tane plâk yaptığı hakkında biyografi metninde bilgi vermeye gerek yok, çünkü o bilgiler zaten diskografide yer alıyor.

Albümlerin tarihleri konusunda da değişiklik yapmak istersen öncelikle bana mesaj atarsan sevinirim. Hatta sana müsait bir zamanda bir çizelge yollayacağım, hangi plâğının hangi albümünün hangi tarihte çıktığını gösteren bir çizelge. Onun üzerinde tartışalım. Sonra yanlışları beraber düzeltiriz. Bu yüzden şimdilik tarihlere müdahale etmezsen sevinirim.

Bunların dışında, bir biyografinin Vikipedi standartlarına uyması için bilmen gerekenleri öğrenebileceğin konular şunlar:

Acele etme. 3-4 senedir Vikipedi ile uğraştığım halde ben bile kuralları tam olarak yerine getirmekte zorlanıyorum. Kurallara tam olarak uygun, dört dörtlük bir Orhan Gencebay biyografisi hazırlamak için ayrı bir çalışma içerisindeyim. Sen de takdir edersin ki bu çok uzun sürecek bir iş. Referans olarak kullanacağım birçok kaynağı bir araya getirmeye çalışıyorum. Bu bakımdan zamana ihtiyacım var.

Berhudar ol.

Yasakresim«ileti» 06:05, 7 Ocak 2010 (UTC)