Kocakurt, Kangal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
04.00, 25 Eylül 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17637736 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Kocakurt
Harita
Sivas
Sivas
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlSivas
İlçeKangal
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Rakım1500 m
Nüfus
 (2012)
 • Toplam173
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0346
Posta kodu58910
Resmî site
[1]

Kocakurt, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

Kültür

Köy, Bektaşilik gelenek ve göreneklerine bağlıdır.

Köyde, kış yarısı geldiği zaman toplanan gençler gece kadın,gelin ve dede gibi çeşitli kılıklara girerek evleri gezip oyunlar oynarlar. Bunun karşılığında gittikleri evlerden un,bulgur ve para gibi çeşitli bahşişler alırlar. Alınan bu bahşişler toplanan gençler tarafından eşit olarak paylaştırılır ya da harcanır.

Köyde, yaz mevsimi geldiği zaman sürüden ayrı beslenen koçlar özel etkinliklerle sonbahar mevsiminde sürüye katılır. Koçlar sürüye katılmadan önce çoban tarafından aşı boyası denilen kırmızı boyayla süslenerek sürüye katılırlar. Bu etkinlik çerçevesinde sürüde koyunu olan herkes evde hazırladığı pasta ve börek gibi yiyecekleri meydanlıkta çobana sunarlar. Çoban da kendine biraz pay alır ve kalan yiyecekleri köylüye dağıtır. Böylece köylüler o yılın daha bolluk ve bereketli geçeceğini düşünürler.

Köydeki yöresel yemekler; Ağız ,Boranı, Düğür aşı, Erişte, Gegek, Gendime, Gilik, Hamur kesmesi sumaklı, Hamur kesmesi yoğurtlu, Haşıl, Katmer, Kavurma, Kuymak, Küllü kömbe, Livik aşı, Madımak çorbası, Oğmaç, Pancar böreği, Pancar sarması, Sumaklı köfte, Tarhana böreği, Yağlama, Yemlik çorbasıdır.

Coğrafya

Köy, Sivas iline 76 km, Kangal ilçesine 18 km uzaklıktadır. Dağlık bölgede olduğu için dağları üzerinde yaylaları bulunur.

İklim

Köyün iklimi, sert bir karasal iklim yapısına sahiptir. Kışları soğuk ve sert geçer, kış aylarında bol kar yağışı görülür. Yazları sıcak ve kurak, ilkbahar ve sonbahar ayları yağmurlu geçer.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2012 173
2011 177
2000 248
1997 293

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün ekonomisinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın büyük yeri vardır. Köyde kümes hayvancılığıda yapılır. Tarım ürünü olarak buğday,arpa,nohut ve mercimek gibi soğuga dayanıklı tahıl ürünleri yetiştirilmektedir. Bunun yanında şeker pancarı ve patateste yetiştirilir.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak talep yetersizliğinden kullanılmamaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

  1. ^ "KOCAKURT KÖYÜ". YerelNet.org.tr. 3 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2015.