Kendi kendine sürdürülebilirlik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kendi kendine sürdürülebilirlik ve kendi kendine yeterlilik, bir kişinin veya bir kuruluşun başkalarının yardımına veya başkalarıyla etkileşime çok az ihtiyaç duyduğu veya hiç ihtiyaç duymadığı, birbiriyle örtüşen varlık durumlarıdır. Kendi kendine yeterlilik, benliğin yeterli olmasını (ihtiyaçları karşılamak için) gerektirir ve kendi kendine yeten bir varlık, kendi kendine yeterliliğini süresiz olarak koruyabilir. Bu durumlar kişisel veya kolektif özerklik türlerini temsil eder.[1] Kendi kendine yeten bir ekonomi, dış dünya ile çok az ticaret gerektiren veya hiç gerektirmeyen bir ekonomidir ve otarşi olarak adlandırılır.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kendi kendine sürdürülebilirlik, kendi kendine yeten bireyler tarafından üretilenler dışında hiçbir şeyin tüketilmediği sürdürülebilir bir yaşam türüdür. Kuzey Amerika'da kendi kendine yetme girişimlerine örnek olarak basit yaşam, gıda depolama, çiftçilik, sistemden uzakta yaşama, survivalizm, kendin yap etiği ve toprağa dönüş hareketi verilebilir.

Kendi kendine sürdürülebilirliği mümkün kılan veya buna yardımcı olan uygulamalar arasında otonom bina, permakültür, sürdürülebilir tarım ve yenilenebilir enerji yer almaktadır. Bu terim, kişinin kendi gıdasını yetiştirmesi veya devlet sübvansiyonlarından ekonomik olarak bağımsız hale gelmesi gibi sınırlı kendi kendine sürdürülebilirlik biçimlerine de uygulanmaktadır. Bir elektrik tesisatının kendi kendine sürdürülebilirliği şebekeden bağımsızlık derecesini ölçer ve doğrudan ya da depolandıktan sonra yerel olarak tüketilen yerel olarak üretilen enerji miktarı ile toplam tüketim arasındaki oran olarak tanımlanır.[2]

Bir sistem bağımsız bir çabayla kendi kendini idame ettirebiliyorsa kendi kendini idame ettiriyordur (veya kendi kendine yeterlidir). Sistemin kendi kendini sürdürebilirliği şudur:

  1. sistemin dış destek olmadan kendini sürdürebilme derecesi
  2. sistemin kendi kendini idame ettirdiği zaman kesri

Kendi kendine sürdürülebilirlik "yeteneklerden" biri olarak kabul edilir ve sürdürülebilirlik ve geçerlilik ile yakından ilişkilidir. Ekonomi literatüründe, kendi kendini idame ettirme niteliğine sahip bir sistem otarşi olarak da adlandırılır.

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Otarşi, bir varlığın dış yardım almadan hayatta kalabildiği veya faaliyetlerini sürdürebildiği durumlarda mevcuttur. Otarşi mutlaka ekonomik olmak zorunda değildir. Örneğin, askeri otarşi, başka bir ülkeden yardım almadan kendini savunabilen bir devlet olabilir.

İş gücü[değiştir | kaynağı değiştir]

Idaho Çalışma Dairesine göre, aile geliri Yönetim ve Bütçe Ofisi yoksulluk gelir düzeyi kılavuzunun %200'ünü aşıyorsa çalışan bir yetişkin kendi kendine yeterli kabul edilecektir.[3]

Eşler arası sürü[değiştir | kaynağı değiştir]

Eşler arası sürü sistemlerinde, bir sürü, dosyalarının tüm blokları eşler arasında mevcutsa (tohumlar ve yayıncılar hariç) kendi kendini sürdürebilir.[4]

Tartışma[değiştir | kaynağı değiştir]

Kendi kendine sürdürülebilirlik ve hayatta kalma[değiştir | kaynağı değiştir]

Kendi kendine sürdürülebilirlik kişinin bağımsızlığının bir niteliği iken, beka kabiliyeti kişinin kendi kendine sürdürülebilirliğinin ve hatta varlığının gelecekteki sürdürülebilirliği için geçerlidir. Pek çok kişi daha fazla kendi kendine sürdürülebilirliğin daha yüksek bir hayatta kalma derecesini garanti ettiğine inanmaktadır. Ancak bir o kadar kişi de buna karşı çıkmakta, hayatta kalabilmek için gerekli olanın kendi kendine yetebilmek değil, tam tersine uzmanlaşma ve dolayısıyla bağımlılık olduğunu savunmaktadır.[5]

Yukarıda sunulan ilk iki örneğe göre ülkeler arasında ticari muameleler, kendi kendini idame ettirebilmek kadar önemlidir. Otarşi genellikle verimsizdir. İnsanlar arasında, sosyal bağların mutluluk ve başarı ile en az kendini idame ettirme kadar ilişkili olduğu gösterilmiştir.[6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kains, M. G. (Maurice Grenville) (1973). Five acres and independence; a practical guide to the selection and management of the small farm. Internet Archive. New York, Dover Publications. s. 1. ISBN 978-0-486-20974-6. 
  2. ^ de Oliveira e Silva, Guilherme; Hendrick, Patrick (15 Eylül 2016). "Lead–acid batteries coupled with photovoltaics for increased electricity self-sufficiency in households". Applied Energy. 178: 856-867. doi:10.1016/j.apenergy.2016.06.003. ISSN 0306-2619. 11 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Definition of Self-sufficiency" (PDF). 1999. 26 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  4. ^ Menasche, Daniel S.; Rocha, Antonio A. A.; Silva, Edmundo A. de Souza e; Leao, Rosa M.; Towsley, Don; Venkataramani, Arun (Kasım 2010). "Estimating Self-Sustainability in Peer-to-Peer Swarming Systems". Performance Evaluation. 67 (11): 1243-1258. doi:10.1016/j.peva.2010.08.013. 12 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  5. ^ What and Who is Self-Sufficient? by Katrien Vander Straeten
  6. ^ YouTube'da Social Networks in Plain English