İçeriğe atla

Kazlıuşağı, Şefaatli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.49, 20 Eylül 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17622431 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Kazlıuşağı
Harita
Yozgat'ın Türkiye'deki konumu
Yozgat'ın Türkiye'deki konumu
Yozgat üzerinde Kazlıuşağı
Kazlıuşağı
Kazlıuşağı
Kazlıuşağı'nın Yozgat'taki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlYozgat
İlçeŞefaatli
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam293
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0354
Posta kodu66800

Kazlıuşağı, Yozgat ilinin Şefaatli ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Kazlıuşağı Köyü: Oğuz Boyunun Bozok koluna mensup Türkmen Halkıdır. 15. yy ve 17. yüzyıllarında Bozok adı, bölgeyi değil, Yozgat ve yöresinde yaşayan halkı ifade eder[2]. Köyün kuruluş tarihi 1700'lü yıllara dayanır. Bölgeye gelen Mamalu oymakları Devlet tarafından iskana tabi tutulmuştur. Mamalı oymakları Karanlık dere civarında toplam 40 civarında köye yerleşmişlerdir. Mamalular da Bozokların Dulkadirli koluna mensup olup önceleri yaylak-kışlak hayatı yaşarlarken 1650'lerden sonra peyderpey bölgeye yerleşmeye başlamışlardır. Köyün Mamalularda önceki yerleşim tarihi konusunda bilgi bulunmamaktadır. Ancak köy civarında bulunan höyüklerden bölgenin eski çağlardan beri yerleşme mekanı olduğu anlaşılır.

Bozok Adıyla anılan Oymakların yerleştikleri bölgeler: Yozgat, Şefaatli, Yerköy, Sorgun ve civarlarıdır.

Kazlıuşağı Köyü Camiisinin adı Çapanoğlu Camiisidir ve Tarihi bir Camii'dir.[3]

Camiiyi Yaptıran: Çanakkale Gazisi Hoca Emin TİFTİK'İN Dedesi Molla Hacıali Efendi ve Babası Molla Osman Efendi dir. Merhumlar Hacıali Efendi ve Osman Efendinin Kabirleri Camii Bahçesinde bulunmaktadır.

KAZLIUŞAĞI KÖYÜ CAMİİ ( ÇAPANOĞLU CAMİİ ): Camii kesme taştan yapılmış. Kitabesinde H. 1258 tamir edildiğini öğreniyoruz. Caminin kürsüsü, Yozgat NakıpZade Camii kürsüsü gibi duvara gömülmüş. Buraya pencere içinden bir merdivenden geçiliyor. Bilinmeyen mimarının sanatını taşa yapıya döktüğü nefis bir mimari tarz. Camii içi ve planı, karşılaştırmalı düşünüldüğünde aynı mimar tarafından yapılmış olabilirler düşüncesi uyandırıyor. Camii yapılışındaki rivayette de mimarinin kendisi kadar güzel.

Kültür

Köyün Köyün en bilinen yemeği arabaşıdır.

Coğrafya

Şefaatli ilçesine 3 km, Yozgat iline 47 km, uzaklıktadır. Köy Flöorit Maden yatağı üzerinde bulunmaktadır. Bölgede az miktarda kömür madeni bulunmaktadır.[4]

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 293
1997 266

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaynakça

  1. ^ http://www.yerelnet.org.tr/koyler/koy.php?koyid=264784
  2. ^ Yunus KOÇ, XVI. Yüzyılda bİr Osmanlı Sancağının İskan ve Nüfus Yapısı, Ankara 1988.
  3. ^ Bozok Sancağı'nda (Yozgat İli) Türk Mimarisi, Hakkı ACUN
  4. ^ TÜRKİYE JEOLOJİ KURUMU BÜLTENİ Bulletin of the Geological Society of Turkey EKİM - OCTOBER , YOZGAT BÖLGESİNİN JEOLOJİSİ VE ORTA ANADOLU MASİFİNİN TEKTONİK DURUMU

4- http://www.panoramio.com/user/1234250?with_photo_id=6770998

Dış bağlantılar

Şablon:Portal