Katolik Yortusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
   Katolik Yortusu
Resmî adıCorpus Christi
Diğer adıCorpus Domini
Ülkeresmî tatil olarak Almanya'nın Katolik bölgeleri, Avusturya, Brezilya, Bolivya, Bosna Hersek, Doğu Timor, Dominik Cumhuriyeti, Granada, Haiti, Hırvatistan, İspanya'nın Katolik bölgeleri, İsviçre, Kolombiya, Lihtenştayn, Meksiko, Monako, Panama, Peru, Polonya, Portekiz, Saint Lucia, San Marino ve Trinidad Tobago
KutlayanlarHristiyanlar
2007'de Meckenbeuren 'de bir katolik yortusu alayı

Corpus Christi veya Corpus Domini (okunuşu korpus kristi, (İsa'nın bedeni), AlmancaBlutstag, Frohnleichnam, Prangertag, İngilizceCorpus Christi, İspanyolcaCorpus Christi), Katolik Kilisesi'nin Efkaristiya âyininde İsa'nın "gerçek" et ve kanı yenilerek kutlanılan önemli bir yortusudur. Litürjide yortuya İsa'nın Eti ve Kanı Yortusu denilir.

Bu Katolik yortusu, Paskalya'dan 60 gün sonraki Perşembe günü kutlanır ve bu yüzden 21 Mayıs ile 21 Haziran tarihleri arasına düşer. Yortu, Paskalya'dan önceki Kutsal Hafta, Kutsal Perşembe ve İsa'nın Son Akşam Yemeği ile de ilişkilidir. Kutsal Hafta'nın sakin karakterinden dolayı Kutsal Perşembe günü cafcaflı gösterilere izin verilmez. Bu yüzden Katolik yortusu Hamsin Yortusu'ndan iki hafta sonraki Perşembe günü yapılır. Korpus Christi'nin resmî bayram olarak kabul edilmediği ülkelerde ise yortu Pazar günü yapılır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]