Carina (takımyıldız)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Karina Takımyıldızı sayfasından yönlendirildi)
Carina
Takımyıldız
Carina
Carina takımyıldızının haritası
KısaltmaCar
TamlayanCarinae
SembolizmGemi omurgası (Argo Navis'in)
Bahar açısı9
Yükselim-60
Alan494 derece kare (34.)
Ana yıldızlar9
Bayer/Flamsteed
yıldızları
52
Gezegeni olduğu
bilinen yıldızlar
7
Parlak yıldızlar (3,00m'den)5
En parlak yıldızCanopus (α Car) (-0.7m)
En yakın yıldızLHS 288 (14.6 Iy)
Göktaşı yağmurlarıAlpha Carinids
Eta Carinids
Çevreleyen
takımyıldızlar
Vela
Puppis
Pictor
Volans
Chamaeleon
Musca
Centaurus
En iyi Mart ayı saat 21:00'de
+20° ve −90° enlemleri arasında görülebilir.

Carina ya da Karina takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Güney gökkürededir. Carina adı Latince'de gemi omurgası anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının omurgasını oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir. Argo Navis takımyıldızındaki yıldızlar günümüzde Karina, Yelken ve Pupa takımyıldızlarına dağılmıştır.

Dikkat çekici nesneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gökyüzündeki en parlak ikinci yıldız olan Canopus ve dev Eta Carinae Bulutsusu'nda (NGC 3372) bulunan süper kütleli yıldız η Carinae bu takımyıldızın bölgesinde bulunur.

Samanyolu Karina takımyıldızı bölgesinde uzandığından, bu takımyıldızda birçok açık küme mevcuttur. NGC 2516 ve "Güneyin Pleiades'i" denilen IC 2602 bu takımyıldız bölgesindedir. Karina'daki en dikkat çekici nesne Eta Carinae Bulutsusunda (NGC 3372) bulunan Homunculus Bulutsusu'dur. Homonculus Bulutsusu, Samanyolu'nun en büyük yıldızlarından biri olan ve süpernova haline dönüşmekten pek de uzak olmayan düzensiz değişen yıldız Eta Carinae tarafından uzaya püskürtülmüş bir gezegenimsi bulutsudur. Yaklaşık 150 yıldız barındıran NGC 3532 kümesi ve çıplak gözle görülebilen bir küresel küme olan NGC 2808 de bu takımyıldız bölgesindedir. Epsilon Carinae ve Upsilon Carinae küçük teleskoplarla görülebilen bir çift yıldızdır.

Karina ayrıca, her yıl 21 Ocak'ta en yüksek sayısına ulaşan Eta Carinids göktaşı yağmurunun da gerçekleştiği gökyüzü bölgesini içine alır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]