Sağ açıklık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bahar açısı sayfasından yönlendirildi)
Sağ açıklık ile ilgili animasyon.

Sağ açıklık (İngilizceright ascension), astronomide bir gök cisminin Dünya üzerindeki gözlemciye göre gökküredeki konumunu belirtmek için kullanılan ekvatoral koordinatlardan biridir (diğeri dik açıklıktır). Coğrafi koordinat sistemindeki boylama denk gelir[1]. Ölçüm aralığı 0-24 saattir. Saat(h), dakika(m) ve saniyeyle(s) ölçülür. 0h sağ açıklığı Güneş'in bahar ekinoksunda öğlen vaktinde bulunduğu noktadan yani Koç noktasından geçer[2][3]. Bu nokta günümüzde Balık takımyıldızı sınırlarındadır (J2000'e göre). Koç noktası (First point of Aries) olarak adlandırılmasının sebebi bu noktanın ilk adlandırıldığı antik dönemde Koç takımyıldızında bulunmasıydı. Dünya'nın presesyon hareketi sebebiyle bu nokta yaklaşık 26.000 yıllık bir döngü ile değişmektedir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Chapter 2: Reference Systems - NASA Science". science.nasa.gov. 2 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2024. 
  2. ^ "BASICS OF RADIO ASTRONOMY" (PDF). Erişim tarihi: 2 Mayıs 2024. 
  3. ^ Moulton, Forest Ray (2 Mayıs 1916). "An introduction to astronomy". New York, Macmillan Co. – Internet Archive vasıtasıyla. 
  4. ^ "Precession of the equinoxes | Definition, Hipparchus, & Facts | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2024.