Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesi

Koordinatlar: 39°28′44″K 29°53′52″D / 39.47889°K 29.89778°D / 39.47889; 29.89778
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesi
Harita
Genel bilgiler
TürEğitim
KonumTürkiye Kütahya, Türkiye
AdresTavşanlı Yolu 10. km
Koordinatlar39°28′44″K 29°53′52″D / 39.47889°K 29.89778°D / 39.47889; 29.89778
Temel atma1995
Açılış1998
SahipKütahya Dumlupınar Üniversitesi
Teknik ayrıntılar
Zemin alanı7502 km²

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin en büyük ve merkez yerleşkesidir.

Kütahya il merkezinde yer alan Evliya Çelebi Yerleşkesi, 7 bin 500 dekarın üzerinde bir alana sahiptir. Yerleşke Osmanlı-Selçuklu mimari felsefesi üzerine kurulmuştur. Yerleşke içinde Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesine ait binalar da bulunmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin ilk binası, Zafer Meydanı yakınlarında olan ve bugün Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına bağlı olan iki katlı binadır. Evliya Çelebi Yerleşkesi'nin inşaatı 1995 yılında başlamış, üç yıl sonra Fen Edebiyat ve Mühendislik fakülteleri, daha sonra da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bu yerleşkeye taşınmıştır. Yerleşke içindeki ilk rektörlük binası bugün İslami İlimler Fakültesi'nin bulunduğu bina olarak düzenlenmiştir.

2001 yılında Rektörlük binası bugünkü yerine taşınmış ve Vakıf Camisi tamamlanmıştır. 2004-2005 dönemi öncesinde Eğitim ve Güzel Sanatlar Fakülteleri yerleşke içine alınmıştır. 2006-2007 döneminde Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2008'de Tıp Fakültesi, 2011 yılında Diş Hekimliği Fakültesi, 2012'de İlahiyat ve Mimarlık fakülteleri, Eğitim Bilimleri Enstitüsü ve Yabancı Diller Yüksekokulları Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde kurulmuştur.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin sağlık alanındaki eğitim ve idari birimlerinin Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredilmesinin ardından bu üniversite de Evliya Çelebi Yerleşkesi içindeki binaları kullanmaya başlamıştır.

Yerleşke planı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesi'ndeki Taç Kapı. Arkada Rektörlük binası da görülmektedir.

Evliya Çelebi Yerleşkesi içinde dokuz fakülte, bir enstittü ve bir yüksekokul yer almaktadır.[1] Yerleşkenin üç farklı giriş kapısı vardır. Yerleşkenin ana girişi, yerleşkenin ortasında yer alan iki büyük kule ile yanlara doğru küçülen kuleler ve bu kulelerin arasındaki kemerli girişlerin olduğu Taç Kapı'dan sağlanmaktadır. Yerleşke alanında yerleşkeyi çevreleyen geniş bir ring yolu oluşturulmuş ve fakülte bloklarının içine taşıtların girmesi engellenerek taşıt ve yaya sirkülasyon alanları birbirinden büyük ölçüde ayrılmıştır.

Giriş kapısının karşısında, kapı ile aynı hat üzerinde Rektörlük binası yer almaktadır. Taç Kapı ve Rektörlük binasının arasındaki yaklaşık 400 metrelik hattın iki yanında Fen Edebiyat Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi'nin dekanlık ve öğretim binaları bulunmaktadır. Ayrıca giriş kapısı ile Rektörlük binası arasındaki meydanda dokuz adet havuz vardır. Havuzlar ile Rektörlük binası arasında Üniversitenin simgesi olan Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı'nın altın rengindeki benzeri ile Mustafa Kemal Atatürk'ün maskının bir arada olduğu Dumlupınar Anıtı yer almaktadır.[1]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesi'nin kuzeyinden çekilmiş bir görüntü: Soldan sağa: Rektörlük binası, eski rektörlük binası, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine ait derslikler, Tırmanma duvarı, Bedesten ve gölet; en arkada ise Kütahya şehri.

Rektörlük binasının güney kısmında İslami İlimler Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Kütahya Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Sosyopark, Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kütüphanesi, spor tesisleri, tırmanma duvarı, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ve bağlı birimleri, İleri Teknolojiler Merkezi, Kütahya Sosyal Bilimler ve Kütahya Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulları, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, lojmanlar ile yemekhane, kuaförler, alışveriş merkezine ev sahipliği yapan Bedesten yer almaktadır.

Rektörlük binasının kuzey kısmında İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Vakıf Camii, 15 Temmuz Şehitler Parkı, öğrenci yurtları, Konukevi, Mimarlık Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Olimpik Yüzme Havuzu, Kapalı Spor Salonu bulunmaktadır.

Rektörlük binası içinde Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Müzesi yer almaktadır.[2]

Fakülteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Enstitüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Eğitim Bilimleri Enstitülerin birleşmelereri sonucu 2020 yılında kurulan enstitüde 37 ana bilim dalında 105 program ve 5 ana sanat dalında 5 lisansüstü programda eğitim-öğretim verilmektedir.

Yüksekokullar[değiştir | kaynağı değiştir]

Meslek Yüksekokulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yurtlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde KYK'ya ait Zafertepe Öğrenci Yurdu yer almaktadır
  • Hüsnü Özyeğin Kız Öğrenci Yurdu
  • KYK Yesevi - Dumlupınar Öğrenci Yurdu
  • KYK Zafertepe Öğrenci Yurdu

Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kütüphanesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kütüphanesi

Kütüphane koleksiyonu 127 bin basılı, 373 bin e-kitabın yanı sıra 288 adet süreli yayın, 3968 adet yüksek lisans-doktora tezi, 12 adet online veritabanı, 3 bin 500 civarında görsel-işitsel materyalden oluşur. Koleksiyonda yer alan kaynaklar AACR2 (Anglo American Cataloging Rules 2) kataloglama kurallarına göre kataloglanıp, Dewey Onlu Sınıflama Sistemine göre sınıflandırılarak MARC formatında Yordam Kütüphane Otomasyon Sistemine aktarılır. Kütüphanede katalog navigasyon sistemi kullanılmakta olup 18 bin m² alanda hizmet vermektedir.

2016 yılına kadar Dumlupınar Üniversitesi Merkez Kütüphanesi olarak hizmet veren kütüphanenin adı, 22 Temmuz 2016'da üniversite senatosunun aldığı kararla Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kütüphanesi olarak değiştirildi.

Sosyal tesisler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin Evliya Çelebi Yerleşkesi'ndeki gölet ve Göl Park
  • Bedesten
  • Starbucks
  • Göl Park
  • Konukevi
  • Sosyopark
  • Spor tesisleri
  • Tırmanma duvarı

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesi, Kütahya - Tavşanlı karayolunun 10. km'sindeki alanda bulunmaktadır. Evliya Çelebi Yerleşkesi'ne Kütahya Belediyesi'nin A-1, 7, 7-A, 7-B ve 16 numaralı otobüsleriyle ulaşılabilir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Genel Tanıtım". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. 11 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2018. 
  2. ^ "DPÜ Müzesi". Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Müzesi. 29 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2018. 
  3. ^ "Ulaşım". Kütahya Belediyesi. 12 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]