Japonya'da otomotiv endüstrisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Toyota Mirai
Nissan GT-R

Japonya'da otomotiv endüstrisi dünyanın en önde gelen ve en büyük endüstrilerinden biridir. Japonya, 1960'lardan bu yana en çok otomobil üretilen ülkeler arasında Almanya'yı geride bırakarak ilk üçte yer aldı. 1970'lerde Japonya, araç üretiminde robot teknolojisinin kullanılmasında öncü oldu. Japonya'da otomotiv endüstrisi 1970'lerden 1990'lara hızla arttı ve 1980'lerde ve 1990'larda yılda 13 milyona kadar otomobil üretilip ve önemli ihracatlar yapılarak üretim lideri olarak ABD'yi geride bıraktı. 2000'li yıllarda Çin'in devasa yükselişi ve dalgalı ABD üretiminin ardından Japonya, 2012'de yıllık 9,9 milyon otomobil üretimiyle günümüzde dünyanın üçüncü büyük otomotiv üreticisidir.[1]

Japon iş dünyası holdingleri ilk otomobillerini 1910'ların ortalarından sonlarına doğru üretmeye başladı. Şirketler bunu ya kendi kamyonlarını tasarlayarak ya da arabalarını Japonya'da lisanslı olarak üretip satmak için Avrupalı bir markayla ortaklık kurarak gerçekleştirdiler. Bunun örnekleri arasında Isuzu'nun Wolseley Motors ile ortaklığı, Nissan'ın Austin ile ortaklığı ve Fiat Tipo 3'ü temel alan Mitsubishi Model A sayılabilir. Yerli kamyonlara olan talep, daha önce Japon askeri takviyesi nedeniyle büyük ölçüde arttı. II. Dünya Savaşı birçok Japon üreticinin kabuklarından çıkıp kendi araçlarını tasarlamasına neden oldu.

Japonya, otomobil, inşaat araçları, motosiklet, ATV ve motor üreten çok sayıda şirkete ev sahipliği yapımaktadır. Japon otomotiv üreticileri arasında Toyota, Honda, Daihatsu, Nissan, Suzuki, Mazda, Mitsubishi, Subaru, Isuzu, Hino, Kawasaki, Yamaha ve Mitsuoka bulunmaktadır. Infiniti, Acura ve Lexus sırasıyla Nissan, Honda ve Toyota'nın lüks markalarıdır.

Japonya'da tasarlanan otomobiller birçok kez Avrupa'da Yılın Otomobili, Uluslararası Yılın Otomobili ve Dünya'da Yılın Otomobili ödüllerini kazandı. Japon araçları dünya çapında bir etkiye sahip olmuştur ve Toyota'nın liderliğinde sürekli ürün ve süreç iyileştirmeye odaklanılmasının yanı sıra beş neden tekniğinin kullanılması ve Yalın Altı Sigma metodolojisinin erken benimsenmesi nedeniyle, uluslararası alanda ilk kez ortaya çıktıkları 1950'ler ve 1960'larda sahip oldukları damgayı artık taşımamaktadırlar. Japon arabaları ayrıca hükûmetin boyut düzenlemelerine uygun olarak üretilmiştir ve motor hacmi, Japonya'da satılan tüm ithal arabaları da etkileyen karayolu vergi dilimi düzenlemeleriyle daha da düzenlenmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Toyota raises profits forecast as recovery continues, BBC News, 7 February 2012 https://www.bbc.co.uk/news/business-16923619 23 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]