IV. İoannis (patrik)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İoannis Nisteftis
DoğumKonstantinopolis
Ölüm2 Eylül 595
Konstantinopolis
KutsayanlarDoğu Ortodoksluk
Yortu2 Eylül
Konstantinopolis ekümenik patriği
Görevlendiriliş582
Dönem bitişi595
Önce gelenEftikios
Sonra gelenII. Kiriakos

İoannis Nisteftis olarak da bilinen IV. İoannis (ö. 2 Eylül 595), 11 Nisan 582 – 595 arasında Konstantinopolis'in 33. piskoposu veya Patriğiydi. Ekümenik Patrik unvanını alan ilk kişi odur. Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından bir aziz olarak kabul edilir, yortusu 2 Eylül'dür.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İoannis İstanbul'da esnaf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve kuyumcu olarak çalıştı.[1] Patrik III. İoannis (565–577) döneminde Ayasofya kilisesinde diyakozdu; sonra sakellarios oldu. Çileci hayatıyla ünlüydü ve Nisteftis olarak anılırdı. I. Eftikios (552-565 ve 577-582) döneminde şehrin din adamları arasında önemli bir kişi oldu. Eftikios'un ölümü üzerine İmparator II. Tiberius (h. 578-582) tarafından patrik ilan edildi.

Bir rivayete göre, Pentikost Bayramı arifesinde Hipodrom'da bir at gösterisi planlanmıştır. Patrik İoannis, cemaatinin katılımını kabul edilemez buldu. Patriğin hararetli duası sırasında, yağmur ve dolu taneleriyle birlikte korkunç bir fırtına çıktı, böylece herkes korku içinde dağıldı ve herkes bu tür eğlencelerin uygunsuzluğunu anladı.[1]

Bir sonraki imparator Mauricius (h. 582-602) altında, sarayda hâlâ gözdeydi. Çilecilik ve fakirlere hayırseverlik konusunda her zaman büyük bir üne sahipti.[2] 587 veya 588'de, Antakya patriği Gregorius aleyhindeki bazı suçlamaları incelemek için "Ekümenik Patrik" adına Doğu piskoposlarını çağırdı (Fortescue hangi yetkiye dayandığını sorgulasa da).[2] İoannis, 582-595 yılları arasında Konstantinopolis Patriğiydi ve "Ekümenik Patrik" unvanını ilk kullanan kişidir.[1]

Patrik Gregorius beraat etti ve piskoposluk makamına geri döndü. Roma'ya bir rapor gönderildi ve Papa II. Pelagius bu konseyin eylemlerini ciddi bir şekilde iptal etti. 590'da Papa II. Pelagius'un yerine, Konstantinopolis'te Papalık temsilcisi olarak görev yaptığı sırada tanıdığı IV. İoannis ile başlangıçta arası iyi olan I. Gregorius geçti.

593'te İoannis, Papa I. Gregorius tarafından, sapkınlıkla suçlanan Anastasius adlı İsaurialı bir papazın Konstantinopolis kilisesinde iplerle dövülmesine izin verdiği için ciddi şekilde suçlandı. 595'te Ekümenik Patrik unvanıyla ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Gregorius, elçisi Sabinianus'a İoannis ile iletişim kurmasını yasaklayan bir mektup yazdı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c ""St John the Faster the Patriarch of Constantinople", Orthodox Church in America". 23 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2022. 
  2. ^ a b Fortescue, Adrian. "John the Faster." The Catholic Encyclopedia 22 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vol. 8. New York: Robert Appleton Company, 1910. 29 December 2015
Dini unvanlar
Önce gelen
Eftikios
Konstantinopolis (İstanbul) Patriği
582–595
Sonra gelen
II. Kiriako