Hong Kong 97

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hong Kong 97
GeliştiriciHappySoft
YayımcıHappySoft
TasarımcıKowloon Kurosawa[1]
PlatformSuper Famicom
Çıkış1995
TürMermi cehennemi[2]
ModTek oyunculu

Hong Kong 97[a], Super Famicom için bir doujin oyun geliştiricisi olan HappySoft tarafından geliştirilen ve yayımlanan lisanssız bir shoot 'em up video oyunudur. 1995'te Japonya'da piyasaya sürülen oyun, kaset[kaynak belirtilmeli] ve disket formatlarında satıldı. Oyunun video oyunu endüstrisinin bir hicvi olduğunu söyleyen Japon oyun gazetecisi Kowloon Kurosawa tarafından tasarlanan Hong Kong 97, Kurosawa ve bir arkadaşı tarafından yedi günde geliştirildi.

Hong Kong 97, Hong Kong'un Çin'e devri sırasında, 1997 yılında Çin'de geçer. Anakara Çin'den gelen bir göç dalgasından dolayı artan bir suç oranıyla yüzleşen Hong Kong hükümeti, Çin'in nüfusunun tamamını öldürmesi için Bruce Lee'nin aşırı güçlü bir akrabası olan Chin'i işe alır. O sırada rahmetli Tong Shau Ping, Çin hükümeti tarafından gizli bir proje kapsamında bir "nihai silah" olarak yeniden canlandırılmıştır.[b] Tong Shau Ping'i yendikten sonra, oyun Chin ölene kadar sonsuza dek tekrarlar. Hong Kong 97, satışları yeraltından olan bir korsan oyun olduğundan yaklaşık 30 kopya sattı ve o zamandan beri kötü şöhretli berbat kalitesinden dolayı bir kült takibi elde etmiştir. Geçmişe bakıldığında, Hong Kong 97 eleştirmenler ve gazeteciler tarafından yapılan en kötü oyunlardan biri olarak kabul edilir.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Dosya:SFC Hong Kong 97.png
Chin (allta) kendisine gelen düşmanlara ateş ederken. Arka planda Asia Television'ın eski logosu bulunur. Oyuncunun Çin sayıları ile gösterilen skoru üsttedir.

Oyuncu, ekranın üstünden altına doğru hareket eden Çin nüfusuna ateş eden ve onlardan kaçınan Chin'i kontrol etmektedir. Vurulduklarında düşmanlar, bir mantar bulutu ile havaya uçarak geriye yanıp sönen cesetlerini ve oyuncuyu anında öldüren veya geçici ölümsüzlük veren eşyalar bırakırlar. Bir süreden sonra, ekranın yanlarından çıkıp yatay şekilde hareket ederek oyuncuya engel olan arabalar ortaya çıkar. Oyuncu otuz düşmanı yendikten sonra bölüm sonu canavarı olarak "nihai silah" olan Tong Shau Ping ortaya çıkar. Tong Shau Ping, oyuncunun üstüne konmaya çalışan büyük, uçan bir kopuk kafa olarak tasvir edilir. Tong Shau Ping yenildikten sonra oyun sonsuza dek tekrar eder. Oyunun arka planı statik fotoğraflardan oluşur, bu fotoğraflar Maoist propaganda, Guilin, Asia Television logosu, Çin Coca-Cola'sının logosu ve Mao Zedong'un siyah beyaz bir fotoğrafı arasında değişir.

Ara sıra Chin'e geçici ölümsüzlük veren şırıngalar ortaya çıkar. Chin'i anında öldürebilecek dönen yeşil diskler de ortaya çıkabilir. Oyunda sağlık puanı yoktur, eğer Chin ölümsüzlük etkisi altında değilse şırıngadan başka herhangi bir şeye çarptığı zaman oyun anında biter. Oyun bitti ekranı, bilinmeyen bir cesedin 1992 tarihli fotoğrafı üstünde İngilizce "Chin IS DEAD!!" (Chin ÖLDÜ!!) ve bozuk Çincede "陳死亡" (pinyin: Chén sǐ wáng) yazısını gösterir.[c] Oyun daha sonra (işbirliği ortağı olarak Kanada büyükelçiliğini gösteren) emeği geçenler ekranını gösterir ve ana ekrana geri döner.

Oyun açıldıktan sonra, "Pekin Tiananmen'i Seviyorum" şarkısının nakaratının rock tarzı, neşeli bir yorumunun ilk üç ölçüsü sürekli tekrar ederek çalar. Oyunun bundan başka bir müziği veya ses efekti yoktur. Hong Kong 97, İngilizce, Japonca ve Geleneksel Çincede oynanabilir.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Hong Kong 97, oyunun tarihini 1997'de Hong Kong'un Çin'e devredilmesine yakın bir tarih olarak belirleyen kısa bir ara sahne ile başlar. Anakara Çin halkı (İngilizce versiyonda "kahrolası çirkin kızıllar" ve Japonca versiyonda "balgam tüküren kirli insanlar" olarak bahsedilir) Hong Kong'a göç etmeye başlayarak suç oranlarında büyük bir artışa sebep olur. Bir karşı tedbir olarak Hong Kong hükümeti (oyun içinde Hong Kong valisi Chris Patten tarafından temsil edilir), Çin'deki 1.2 milyar "kızıl komünistin" tamamını "yok etmesi" için Bruce Lee'nin belirsiz bir akrabası olan Chin'i (Jackie Chan tarafından oynanır) işe alır. O sırada, Anakara Çin'de Tong Shau Ping'i "nihai silah" olarak yeniden canlandırmayı amaçlayan gizli bir proje başarılı olur.

Oyunun Çince versiyonu, karakteri temsil etmek için 1984 yapımı Wheels on Meals filminden Jackie Chan'in bir fotoğrafının kullanılmasına atfen Chin'den "Bay Chan" (陳先生; pinyin: Chén xiānshēng) olarak bahseder. Oyun kasetinin arka tarafı, Chin'in bir eroin bağımlısı olduğunu belirtir.[4]

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

2018'in Ocak ayında, oyunun geliştiricisi Yoshihisa "Kowloon" Kurosawa South China Morning Post'a verdiği bir röportajda oyunun geliştirme süreci hakkındaki sessizliğini bozdu. Kurosawa, amacının video oyunu endüstrisinin bir hicvi olarak yapabileceği en kötü oyunu yapmak olduğunu belirtti. Kurosawa'nın fazla programlama becerisi olmadığından, bir Enix çalışanının yardımıyla oyunu iki günde yarattı. Daha sonra, temel düzeyde İngilizce bilen bir arkadaşından oyunu İngilizceye ve Hong Kong'dan gelen bir değişim öğrencisinden Çinceye çevirmesini istedi. Kurosawa, oyunun müziği olarak bir kesitini kullandığı "Pekin Tiananmen'i Seviyorum" şarkısını Hong Kong'daki Şanghay Sokağı'nda aldığı ikinci el bir LaserDisc'ten buldu ve Jackie Chan'in tasvir edildiği baş karakter resmini de 1984 yapımı bir Hong Kong dövüş filmi olan Wheels on Meals'ın bir film posterinden aldı.[5]

Oyun tamamlandıktan sonra Kurosawa, Sham Shui Po'daki bilgisayar mağazalarında dolaşırken bulduğu bir ROM kopya cihazını oyunu disketlere kopyalayabilmek için kullandı. Bu cihazların o zamanlar Japonya'da yasak olmasından dolayı, Kurosawa oyununu sadece yeraltı oyun magazinlerinde takma adlar altında yazdığı makaleler yoluyla pazarlayabildi. Oyunu ¥2,000 – ¥2,500 (20-25 dolar) fiyatıyla kaset veya disket olarak satmak için bir posta üzerinden sipariş sistemi kurdu. Kurosawa'nın yüzlerce kopya yaratmasına rağmen oyun sadece 30 kopya sattı, bu yüzden Kurosawa elinde kalanları sonradan attı. 2000'lerin sonlarında istenmeyen ilgi çektiğinin farkına varana kadar Kurosawa oyunun varlığını unutmuştu. Sonunda Facebook hesabı keşfedildi ve oyun hakkında soru yağmuruna tutuldu. 2023'te Kurosawa, Hong Kong 97'yi kişisel web sitesinden ücretsiz olarak indirilebilir yaptı.[6]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

HappySoft'un Kamikuishiki Köyü'nün Hikayesi adlı başka bir oyunu için Game Urara[7] adlı yeraltı dergisindeki bir reklamda, Hong Kong 97'nin kötü kalitesi kabul edilmişti, reklam, oyundan "korkunç" ve "anlaşılmaz" olarak bahsediyordu. Ayrıca reklam, oyunun korsan kopyalarının Hong Kong ve Bangkok'ta yaygın olarak satıldığını da iddia ediyordu.[8]

Yakın zamandaki eleştirilerde, Hong Kong 97 çoğunlukla negatif tepkiler aldı ve birçoğu onu şimdiye kadar yapılmış en kötü video oyunlarından biri olarak adlandırdı.[d] Hong Kong 97, Japonya'da, Tayland'da, Tayvan'da ve bir Angry Video Game Nerd videosunun konusu olduktan sonra Batı'da "o kadar kötü ki harika" tarzı bir kült takibi elde etti.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Oynanış videosu

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Japonca: 香港97 (Hon Kon 97); Çince: 香港97; pinyin: Xiānggǎng Jiǔqī
  2. ^ Tong Shau Ping, Çin lideri Deng Şiaoping'in bir tasviridir. Şiaoping oyun geliştirildiği sırada hayatta olsa da, oyunun geçtiği zaman olan Hong Kong'un Çin'e devredilmesinden birkaç ay önce, 19 Şubat 1997'de öldü.[3]
  3. ^ Chén sǐ wáng (陳死亡) "Chin öldü" olarak veya bir isim şeklinde "Ölü Chin" olarak yorumlanabilir.
  4. ^ [2][1][3][5][9][10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Shamdasani, Pavan (20 Ocak 2018). "Developer of world's worst video game, Hong Kong 1997, ends silence to reveal its strange genesis and beg gamers to drop it". South China Morning Post. Hong Kong. 21 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2018. 
  2. ^ a b Gault, Matthew (12 Kasım 2019). "The True, Secret History of the Creepiest Cult Game Ever Made". Vice. 14 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 
  3. ^ a b Plunkett, Luke (21 Ağustos 2012). "Racism, Violence & Madness Make This Awful Hong Kong Game One to Remember". Kotaku. New York City: Univision Communications. 19 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2018. 
  4. ^ "Hong Kong 97'nin kasetinin taraması" (Japonca). Erişim tarihi: 20 Ocak 2020Internet Archive vasıtasıyla. 
  5. ^ a b Wells, Adam (16 Eylül 2018). "Awful Game Has Enduring Legacy Despite Creator's Wishes" [Berbat Bir Oyun, Yaratıcının İsteklerine Rağmen Kalıcı Bir Mirasa Sahip]. Kotaku Australia (İngilizce). Surry Hills: Univision Communications. 15 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2019. 
  6. ^ McFerran, Damien (18 Aralık 2023). "Why Not Download One Of The Worst SNES Games Ever This Festive Season?" [Neden Bu Yılbaşı Sezonunda Gelmiş Geçmiş En Kötü SNES Oyunlarından Birini İndirmiyorsunuz?]. Time Extension (İngilizce). Hookshot Media. 18 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2023. 
  7. ^ Beschizza, Rob (14 Ocak 2020). "Japan's "Filthiest Underground Gaming Magazine" enters the Internet Archive" [Japonya'nın "En Pis Yeraltı Oyun Dergisi" İnternet Arşivi'ne girdi]. Boing Boing (İngilizce). 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2021. 
  8. ^ ""Kamikuishiki Köyü'nün Hikayesi"nin reklamı". Game Urara (Japonca). Cilt 4. Core Magazine. 1995. ss. 190-191. 
  9. ^ Lamy, Corentin (9 Şubat 2018). "Laid, raté et raciste: l'invraisemblable épopée du "pire jeu vidéo du monde"" [Ugly, failed and racist: the incredible epic of the "worst video game in the world"]. Le Monde (Fransızca). 7 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2019. 
  10. ^ Lima, Diego (22 Temmuz 2018). "Os 10 piores games da história que você precisa conhecer" [The 10 Worst Games In History You Need To Know]. IGN Brazil (Portekizce). São Paulo: Ziff Davis. 7 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]