İçeriğe atla

Hoşgörülü yazılım lisansı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoşgörülü yazılım lisansı, (bazen BSD benzeri lisans olarak da adlandırılır[1]), copyleft koruması yerine yazılımın nasıl kullanılabileceği, değiştirilebileceği ve yeniden dağıtılabileceği konusunda yalnızca minimum kısıtlamalar taşıyan bir özgür yazılım lisansıdır. Hoşgörülü lisanslara MIT Lisansı, BSD lisansları, Apache Lisansı örnek olarak verilebilir.

Karşılaştırma tablosu

[değiştir | kaynağı değiştir]
Özgür Özgür olmayan
Kamu malı ve eşdeğerleri Hoşgörülü lisans Copyleft (koruyucu lisans) Ticari olmayan lisans Özel mülk yazılım Ticari sır
Açıklama Tüm hakları verir Yeniden lisanslama hakkı da dahil olmak üzere kullanım hakları verir (özel mülkiyete geçirme, lisans uyumluluğuna izin verir) Kullanım hakları verir, özel mülk kılmayı yasaklar Yalnızca ticari olmayan kullanıma yönelik haklar verir. Benzer paylaşım (share-alike) ile birleştirilebilir. Telif hakkının geleneksel kullanımı; genellikle bir hak vermesi beklenmez. Hiçbir bilgi özgür değildir.
Yazılım için Kamu malı, Lisanssız, CC0 BSD, MIT, Apache GPL, AGPL JRL, AFPL Özel mülk yazılım Özel, iç kullanıma yönelik yazılım
Diğer yaratıcı çalışmalar için Kamu malı, CC0 CC-BY CC-BY-SA, Özgür Sanat Lisansı CC-BY-NC Telif hakkı, CC-BY-ND Yayınlanmamış
  1. ^ "Open Source Licensing Guide". California Western School of Law. 12 Eylül 2008. 18 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]